ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει πενταμερούς: Στη Λευκωσία Μητσοτάκης και Βρετανός ΥΠΕΞ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Μην τρώτε τον παπά, σε καμία περίπτωση δε θέλει η Τουρκία 2 κράτη στο νησί. Δικοινοτική, διζωνική συνομοσπονδία θέλει με τα κατοχικά στρατεύματα εσαεί στο νησί. Στη παρούσα κατάσταση 2 κράτη συμφέρουν τον Ελληνισμό.Θα σας πω τον Οθωμανικό αξιοκρατικό αλγόριθμο:
1) Εάν σε έχω, σε πατάω στο λαιμό μέχρι να σβήσει ο ήλιος (βλ. Κύπρος).
2) Εάν δεν σε έχω, στο παίζω τσαμπουκάς μπας και φοβηθείς (βλ. Ελλάς).
3) Εάν με έχεις, σε προσεγγίζω για να σε κάνω φίλο (βλ. Ισραήλ).

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

– Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου το χαβά του: Απαιτεί, δεν υποχωρεί…

Οι επισκέψεις στη Λευκωσία πυκνώνουν ενόψει της σύγκλησης από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, που χρονικά τοποθετείται στις αρχές Μαρτίου. Σήμερα θα βρίσκεται στο νησί ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Dominic Raab, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

Η Βρετανία επιχειρεί εκ νέου να αναλάβει τα ηνία των πρωτοβουλιών στο Κυπριακό και προσπαθεί να παρουσιάσει ιδέες, γεφυρωτικού χαρακτήρα, προς τους εμπλεκόμενους.

Εξ όσων έγινε γνωστό, οι βρετανικές ιδέες, μάλλον αποσκοπούν να διευκολύνουν την τουρκική πλευρά, όπως για παράδειγμα στο θέμα της πολιτικής ισότητας. Επιχειρούν να πείσουν την ελληνική πλευρά να κάνει κινήσεις «καλής θέλησης» για να ενθαρρυνθεί η κατοχική δύναμη. Δείγματα γραφής έδωσε ο απεσταλμένος του Φόρεϊν Όφις, ο οποίος επισκέφθηκε προ δεκαημέρου την Κύπρο.

  • Χθες έγινε γνωστό ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Κύπρο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια επίσκεψη, που θα επικεντρωθεί στο συντονισμό ενεργειών και τη διαμόρφωση της κοινής τακτικής ενόψει της άτυπης Πενταμερούς.

Στα κατεχόμενα, πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, παράνομη επίσκεψη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πήγε για να προετοιμάσει, διά φροντιστηρίων, τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, για την άτυπη Πενταμερή. Ο Τσαβούσογλου έδωσε το στίγμα των τουρκικών προθέσεων, χωρίς να σημαίνει πως έχει κομίσει οτιδήποτε καινούργιο.

Είναι γνωστές οι τουρκικές επιδιώξεις. Είναι, όμως, σαφές πως ενώ για παράδειγμα στα ευρωτουρκικά η διαχείριση είναι προσεκτική, κάνουν ανοίγματα, ελίσσονται, στο Κυπριακό οι Τούρκοι είναι απόλυτοι στις θέσεις τους, που είναι μαξιμαλιστικές.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, διατύπωσε από τα κατεχόμενα  την θέση ότι έχουν τελειώσει πλέον οι συνομιλίες στη βάση της πολιτικής ισότητας και ότι πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και των δύο κρατών. Αυτή την θέση διατυπώνει η τουρκική πλευρά σε όλους τους συνομιλητές της. Το ανέφερε και ο Ερσίν Τατάρ, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κατά την τελευταία τους επικοινωνία.

  • «Το εξέφρασα αυτό στην πρόσφατη συνάντησή μου( σ.σ. στο στο Zoom) με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες. Άλλωστε λέγοντας αυτό, κέρδισα τις εκλογές. Εάν ο κόσμος σέβεται τη δημοκρατία, θα σεβαστεί αυτό που θα λέμε εκεί για λογαριασμό του λαού μας», είπε ο Τατάρ.

Είναι δε άκρως ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Τουρκία, πέραν από τη ρητορική των δυο κρατών, προτάσσει και το θέμα του φυσικού αερίου. Εκεί είναι το μεγάλο ενδιαφέρον και τα μεγάλα συμφέροντα για την κατοχική Τουρκία.

Επί τούτου ο Τσαβούσογλου ανέφερε τα εξής:

  • «Δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την ισχύ και τον πλούτο. Αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί ακόμα και τον πλούτο των υδρογονανθράκων ή δεν θέλει να μοιραστεί ακόμα και το εισόδημα που θα αποκτηθεί. Γι’ αυτό δεν μπορέσαμε να βρούμε λύση και σε αυτό το θέμα μέχρι σήμερα» ( μετάφραση ΓΤΠ).

Είναι προφανές πως η κατοχική Τουρκία επιχειρεί να διαμορφώσει το πλαίσιο των συζητήσεων, την ατζέντα. Έχει καταφέρει να… πείσει τόσο τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, όπως και τους Βρετανούς πως θα μπορούν να τεθούν «όλα στο τραπέζι». Όπως η πρόταση για δυο κράτη.

Μια εξέλιξη άκρως επικίνδυνη καθώς η κατοχική δύναμη έχει φτιάξει την παγίδα και με τη βοήθεια τρίτων, προσπαθεί να σύρει σε αυτήν την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΠΗΓΗ


2 σχόλια:

ΗΛΊΟΥ ΑΛΚΗ είπε...

Finances

The annual cost for maintaining UNFICYP is estimated at $57,390,000. This includes the voluntary contribution by the Government of Cyprus of one third of the cost of the force and the annual amount of $6,500,000 contributed by the Government of Greece. Turkey does not directly contribute to the force's budget.[12] The operational cost of UNFICYP just during the period from 16 June 1993 to 31 October 2010 was US$2.91 billion.[23]

ΠΗΓΗ-https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Peacekeeping_Force_in_Cyprus

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΑ ΕΞΗΣ

1. Οι εγγυητες της ΚΔ ειναι τρεις. Ελλαδα-Αγγλια-Τουρκια

2. Το κοστος της ΟΥΝΦΥΚΥΠ (σταλμενη απο το ΣΑ του ΟΗΕ) ειναι περιπου 60 εκ.

3. Οποτε βαραινει εκαστο εγγυητη εισφορα για 20 εκ.

Διαβαστε το πιο πανω αγγλικο κειμενο και εαν βγαλετε λογικο νοημα τοτε θα παω ταχιστα για εμβολιο κοβιντ.

Για το ελληνικο κειμενο της βικι καμια μα καμια αναφορα για τα κοστη.

Συνδυαστε και την ΜΗ πληρωμη ρευματος απο τους Τουρκους ( οχι τουρκοκυπριοι- δεν υπαρχει τετοιο πραγμα ΠΑΡΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ) εδω και 50 χρονια και αναρωτηθειτε ποια κρατη και ανεξαρτησειες και κουρουφεξαλα.

Παπαριες.....

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ Η ΚΔ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΟΣΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΙς ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥ.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΛΕΨΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΩΔΗ ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΙΣ.

ΗΛΊΟΥ ΑΛΚΗ είπε...

Αντε να βαλω και την ΚΔ ως επηρεαζομενο μελος οποτε 60 εκ δια 4 ισον 15εκ εκαστο μελος.( ντε φακτο προσφερει ηδη 20 εκ)

Αλλα ξεχασα να αναφερω οτι τα εγγλεζακια εχουν να πληρωσουν ενοικιο των δυο βασεων στο νησι( 2% του εδαφους) συμφωνημενο στις συνθηκες εγκαθυιδρυσης απο τοτε.... δηλαδη ποτε.

Σεβασμος στην υπαρξη και εγγυησεις και και ... μπλα μπλα κτλ .. ...

καλα....