ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Η ΝΕΑ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΆΝΙΑ, Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΖΑΕΦ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΗΧΗΡΕΣ ΠΤΏΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ. ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ

 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΝΕΑ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΆΝΙΑ, Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΖΑΕΦ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΗΧΗΡΕΣ ΠΤΏΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ. ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ.

Οι κοινωνίες στα Δυτικά Βαλκάνια δείχνουν να έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Οι ισχυροί της Ε.Ε. κάνουν το δικό τους διακριτό παιγνίδι επιρροής, με γνώμονα τα κρατικά και οικονομικά συμφέροντά τους μόνο.
 
Η απροθυμία των Βρυξελλών να προχωρήσει την ενταξιακή διαδικασία των υποψήφιων κρατών των Δυτικών Βαλκανίων έχει σκορπίσει απογοήτευση στους λαούς, που αισθάνονται ότι οι Ευρωπαίοι τους κοροϊδεύουν. Οι φιλοευρωπαίοι ηγέτες σε αυτά τα κράτη αλλά και απλοί άνθρωποι εμφανίζονται απηυδισμένοι. Η ΕΕ δεν μας θέλει, λένε.
 
Η Γερμανίδα πρώην καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, που τόσο πολύ διαφήμιζε τη στρατηγική της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, στην αποχαιρετιστήρια Σύνοδο Κορυφής στη Λιουμπλιάνα τούς έδωσε «πισώπλατη μαχαιριά» μπλοκάροντας την πρόταση της σλοβενικής προεδρίας για ορίζοντα ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2030. Καθόλου τυχαίο το κύκνειο άσμα της Μέρκελ λίγο πριν παραδώσει την εξουσία της στους επόμενους.
 
Έτσι, μέσα σε αυτό το κλίμα, έχουμε από την μια την παραίτηση του Ζαεφ στα Σκόπια μετά την ήττα του κόμματος του στις δημοτικές εκλογές και από την άλλη την αναζωπύρωση πάλι των Μεγαλοϊδεατισμών.Μεγάλη Σερβία, Μεγάλη Αλβανία, Μεγάλη Κροατία και από κοντά η Μεγάλη Βουλγαρία. 
 
Η πυριτιδαποθήκη πάλι φαίνεται έτοιμη να ανατιναχθεί στην Βοσνία με απειλούμενη απόσχιση της Σλαβικής περιοχής, από κοντά και οι Κροάτες, με διπλωματικές διαρροές και εθνικιστική προπαγάνδα με διαρροές χαρτών κλπ. Και μετά στα Σκόπια, αν χάσει ο Ζαεφ τις εκλογές, με απόσχιση των δυτικών αλβανοφώνων περιοχών προς την Αλβανία.
 
Ορατός ο δάκτυλος του Ορμπάν της Ουγγαρίας που φαίνεται να ενορχηστρώνει την έξαρση των εθνικισμών στα Δυτικά Βαλκάνια μέσω της Σλοβενίας. Και του Ερντογάν, μέσω των οικονομικών και στρατιωτικών ερεισμάτων που διατηρεί στην Αλβανία, τμήμα των Σκοπίων, της Βοσνίας και στο Κόσσοβο.Αλλά και της Ρωσίας, που σπεύδει να καλύψει το γεωπολιτικό κενό της άμεσης παρουσίας/προσοχής των ΗΠΑ μεσώ των ερεισμάτων της στην Σερβία.
 
Η ΕΕ απουσιάζει! Κάνει τώρα σχέδια επί χάρτου κάποιας ουτοπικής Πρασυναναπτυξης...
 
Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά;;
 
Από την μία ο έλεγχος των δρόμων παράνομης διακίνησης όπλων και ναρκωτικών, μέσω των τοπικών μαφιών, που παίζουν ουσιαστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα, κυρίως στην Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και την Τουρκία.
 
Από την άλλη, αντίθετα αντικρουόμενα σχέδια διέλευσης κρίσιμων για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής αλλά και όλης της Ευρώπης αγωγών αερίου
 
Η διατήρηση της μονοπωλιακής σχεδόν εξάρτησης της ΕΕ από το φυσικό αέριο που ελέγχει ο Πούτιν, με δυνατότητα να προκαλεί ενεργειακές κρίσεις, όπως τώρα καλή ώρα, τον οδηγούν στο να μην επιθυμεί διελεύσεις της προέκτασης του EastMed μέσω των Δυτικών Βαλκανίων. Έτσι, σε ουσιαστική συμμαχία με την Τουρκία (και μέχρι τώρα και με τις πλάτες της Γερμανίας) κάνει ότι μπορεί για να μπλοκαριστεί και κάθε νέα εξόρυξη στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά κυρίως ο EastMed. Άντε ας πάει μέχρι την Αίγυπτο λένε τώρα οι προσκείμενες δυνάμεις του Παπαγαλισταν και από εκεί με LNG carriers στα λιμάνια της Ευρώπης, με κύριο πλέον αυτό της Αλεξανδρούπολης (και δευτερευόντως του Βόλου, όπου τοποθετήθηκαν ήδη τα τουρκικο-Καταριανα συμφέροντα με επένδυση του Κατάρ). Η ειρηνική συνύπαρξη στα Βαλκάνια για αυτά τα σχέδια ήταν και παραμένει εμπόδιο!
 
Η ελληνική κυβέρνηση τι κάνει μπρος σε όλα αυτά;; Στο κίνδυνο ευρείας ανάφλεξης πάνω από όλα τα βόρεια σύνορα μας;; Σχεδόν τίποτα!
 
Ελπίζει, για εσωτερικούς της λόγους, να μην κάνει τίποτε για την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στο τέλος να ακυρωθεί, χάριν άλλης  συνιστώσας και δεν πάει να καεί το σύμπαν πάλι στα Βαλκάνια! Φυσικά κρίσιμο ρόλο σε αυτή την μη-στρατηγική παίζουν και οι σοβαρότεροι "χορηγοί" της, κυρίως εφοπλιστές με πλοία μεταφοράς LNG, που έχουν τους δικούς τους λόγους να ευοδωθούν τα κάθε λογής Τουρκικά η Ρωσογερμανικα σχέδια στην Βαλκανική χερσόνησο, όπως και στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Προφανώς αυτό το "τίποτα" έχει όμως και ένα τίμημα. 
 
Το ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό που ξεκινάει από τον Ινδικό Ωκεανό και φτάνει μέχρι την Μάγχη, διαμορφώνεται πλέον πάλι μεν γύρω από τον έλεγχο της ροής της ενέργειας αλλά, κατά τον σερίφη της από εδώ ζώνης, του Πράσινου Καπιταλισμού, προέχει η ανακοπή της επέκτασης της επιρροής του Κόκκινου καπιταλισμού υπό την Κίνα. Η Ρωσία θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του μπαλαντέρ, στο τέλος θα πάει με τον όποιον νικητή. Και η Τουρκία θα κρατηθεί, απ ότι έδειξε και η χθεσινή συνάντηση Μπαιντεν-Ερντογαν στην σύνοδο των G20, με άγριο τρόπο μακριά από την Κίνα. Με άμεση πτώση του Ερντογάν και με πιθανή μετά αναγνώριση Ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους ως συνόρου των δύο ζωνών για να ελεγχθούν και οι αντικαταστάτες του.
 
Έτσι, η ανερμάτιστη και χωρίς καμία στρατηγική βάθους εξωτερική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, σε συνδυασμό και με την κοντόφθαλμη ενεργειακή της πολιτική, κομμένη και ραμμένη για συμφέροντα τρίτων, δείχνει και τον τρόπο που θα πέσει και αυτή με πάταγο! Μαζί με τον Ερντογάν αφού και οι δύο ήταν χρήσιμοι μόνο για να εξυπηρετήσουν αλλά γεωπολιτικά συμφέροντα από αυτά που κυριαρχούν σήμερα και στην ευρύτερη γειτονιά μας.
 
Η ειρωνεία της ιστορίας: αυτή η κυβέρνηση εκλέχθηκε κάνοντας σημαία της ένα ανεπίσημο "κατά" της Συμφωνίας των Πρεσπών, και στην συνέχεια δεν έκανε απολύτως τίποτε. Και φαίνεται ότι τώρα θα πέσει για αυτόν ακριβώς τον λόγο, θέτοντας σε κίνδυνο γενικότερης σύρραξης όλα τα Βαλκάνια!
 
Το πολύπλοκο σκηνικό στα Βαλκάνια σκιαγραφείται (χωρίς αναφορά και στις υλικές αιτίες) όπως διαμορφώθηκε τελευταία ΕΔΩ.
 
Life is a bich τελικά...θυμάστε αυτό που σας είχαμε γράψει ΕΔΩ,
 
" Αναλόγως την ταχύτητα της ροής των γεγονότων, τόσο στο Αιγαίο «Συνθήκη της Λωζάνης» και Β. Ήπειρο «Πρωτόκολλο Κέρκυρας»....θα τρέξουν και τα γεγονότα στο Κόσοβο και Σκόπια, δηλαδή στην επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης του Βουκουρεστίου και την τελική είσοδο στον Γ΄Βαλκανικό πόλεμο."

1 σχόλιο:

ΑΡΡ. είπε...



Με πόση κεκτημένη ανακούφισι και χαρά θα εισέλθει και η meta-μεταπολιτευτική Ελλάς σ'αυτό το βαλκανικό πολεμικό πανηγύρι και θα φορέσει το χακί έχοντας απαλλαγή από την αηδή βδέλλα και δημοκρατική λέπρα του διεφθαρμένου λοατκικοτσαμπασίδικου πολιτικού κηφηναριού!
Επί τέλους ¨ελεύθεροι επιστρατευμένοι¨ διάβολε!
¨Πόλεμος γαρ πάντων πατήρ¨ όπως είπε και ο μέγας Εφέσιος σοφός.
Επώδυνον μεν εγχείρημα αλλά και κάθαρσις και επάνοδος εις την υγιά
φυσικήν τάξιν.