ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Βγάλτε κόλλες, βάζω πρόχειρο διαγώνισμα επί αυτού του ιστολογίου! ΠΟΣΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΉΤΡΙΕΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΎΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΆΝΟΥΜΕ "ΟΛΑ ΑΠΟ ΑΠΕ"

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Βγάλτε κόλλες, βάζω πρόχειρο διαγώνισμα επί αυτού του ιστολογίου! ΠΟΣΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΉΤΡΙΕΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΎΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΆΝΟΥΜΕ "ΟΛΑ ΑΠΟ ΑΠΕ"

🔸Για να κινηθεί ο στόλος των περίπου 5.000.000 αυτοκινήτων που έχουμε κάνοντας τα όλα ηλεκτρικά, (έγιναν οι υπολογισμοί δες στο *) θα χρειαστούμε 11.250 ανεμογεννήτριες. Δηλαδή περίπου 16GW ισχύς παραγωγής ακόμη..
 
🔸Για να γυρίσουμε και τις 63,1ΤWh που εισάγουμε κάθε χρόνο μέσω του φυσικού αερίου για θέρμανση, βιομηχανία, παραγωγή ηλεκτρισμού κλπ, θα χρειαστούμε και άλλες 12.120 κομμάτια (ας πούμε ισχύος 1,5 MW εκάστη), αφού κάθε τέτοια παράγει, σε ιδανικές συνθήκες, εκτός περιόδων καύσωνα και παγετού, 6GWh τον χρόνο, περίπου. Ισχύς ακόμα 16,5GW περίπου, μαζί με τις 1200 που δουλεύουν σήμερα στα κορφοβούνια.
 
Oπερ, μέχρι εδώ, θα χρειαστούμε 33.370 ακόμα ανεμογεννήτριες, δηλαδή πρόσθετη εγκατεστημένη ισχύ ηλεκτρικής παραγωγής 32,5GW (από τα 4,5 με 5GW που χρειαζόμαστε συνήθως κάθε ημέρα, 8,5GW στις ημέρες του καύσωνα). Περίπου τα ίδια σε GW βγαίνουν με τα φωτοβολταϊκά, κάτι τις παραπάνω.
 
🔸 Επειδή αυτές παράγουν ρεύμα μόνο όποτε φυσάει, θα χρειαστούμε και εφεδρεία κάποια άλλη ΑΠΕ. Ας πούμε πράσινο υδρογόνο (νερό και ηλεκτρικό ρεύμα). σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ως ισχύ εφεδρείας.
 
Για να φτιάξουμε το ισοδύναμο 1MWh θερμική ενέργεια υδρογονου, απαιτούνται όμως 1,2MWh ηλεκτρισμού από κάποια ΑΠΕ. Που όταν αυτό το υδρογόνο καεί, θα παράγει μετά 0,25 ΜWh ηλεκτρισμού (αν πας να αποθηκεύσεις ηλεκτρική ενέργεια σε μπαταρίες, "τον ήπιες"! Δεν υπάρχουν τόσα μέταλλα που απαιτούνται στον πλανήτη...).
 
Που σημαίνει ότι για να έχουμε εφεδρεία 50%, δηλαδή 16,25GW ηλεκτρικά με αυτή την μέθοδο, θα χρειαστούμε πρόσθετη εγκατάσταση ισχύος 52GW. Η ισοδύναμα, άλλες 34.670 ανεμογεννήτριες!Σύνολο για να τα κάνουμε όλα ΑΠΕ θα χρειαστούμε περίπου: 68.000 ανεμογεννήτριες ακόμα!
 
Κάθε μία κοστίζει εγκατεστημένη 1.200.000€. Όλες μαζί θα κοστίσουν 81.6δισ ευρώ για να την βγάλουμε καθαρή για 20 χρόνια, που έχουν χρόνο ζωής.
 
Άρα, από τα 20δισ περίπου που θα μας επιδοτήσουν τα κορονοϊοπακετα για να κάνουμε "Πράσινη Ανάπτυξη" πρέπει να βρεθούν ακόμα και άλλα 61,6δισ.μέχρι το 2027.
 
Οι ιδιώτες λες, έτσι;;
 
ΟΚ, ας πούμε ότι υπάρχουν τέτοιοι που θα βάλουν το χέρι στην τσέπη και δεν θα αδειάσουν τις τράπεζες με τα δάνεια τους για να εισάγουμε τεχνολογίες από την Γερμανία.
 
Ας ξεχάσουμε προς το παρόν ότι για να διανεμηθεί αυτή η ηλεκτρική ενέργεια απαιτεί νέα δίκτυα του ΑΔΔΜΗΕ 8 φορές τα σημερινά. Δηλαδή άλλα 1.600 δισ € επενδύσεις σε καλώδια περίπου.Και ας ξεχάσουμε και πόσα πρέπει να δανειστούμε για να κάνουμε όλα τα τουτού ηλεκτρικά (αλλά 160δισ€ μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, λέει στο *).
 
Αυτά τα 61,3δισ μόνο για τις ανεμογεννήτριες θα πρέπει να πληρωθούν από την κατανάλωση ως απόσβεση μέσα σε 20 χρόνια. Δηλαδή, μαζί με το κέρδος του ιδιώτη ηλεκτροπαραγωγού και κάτι άλλα ψιλά για τόκους κλπ, θα φτάνουμε να πληρώνουμε την kWh γύρω στα 0,15€ για κάθε χρήση.
Δηλαδή 150€ η κάθε MWh, όσο περίπου κοστίζει αυτή την εποχή λόγω της Ουκρανικής κρίσης και του πανάκριβου φυσικού αερίου! 
 
Δηλαδή θα κοστίζει δύο φορές ακριβότερα η διαδρομή των 100km με ηλεκτρικό αυτοκίνητο απ' ότι σήμερα με την πανάκριβη βενζίνη.
 
🔺️Ερώτηση (δεν θα ληφθούν υπόψη απαντήσεις του τύπου " ναι αλλά εγώ πιστεύω όμως ότι...":
 
Είναι καλή ιδέα να διεκδικήσουμε από τώρα να δίνουν τουλάχιστον το μπούκοβο για να ζεσταθούμε τις κρύες νύχτες του χειμώνα, δωρεάν. για να λέμε ότι έχουμε "Πράσινη Ανάπτυξη " ή μήπως αυτό δεν είναι αρκετά κιλά προοδευτικό;;
 
* Για σκονάκι, ΕΔΩ.

Δεν χωράνε ούτε στις οριοθετημένες ήδη θέσεις στην θάλασσα!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: