ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Η Τουρκία, για να γλυτώσει την καταστροφή, ξεπουλιέται “μπιρ παρά” στην Κίνα

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Στο άρθρο μέσα γράφει ότι η Κίνα μέσα σε όλα θα εξαγοράσει -φυσικά σε τιμές πολύ χαμηλές- τα πετρέλαια της Τουρκίας και την ZIRAAT BANK,μια τράπεζα στην οποία είναι υποθηκευμένα τα σπίτια και η γη της Ελληνικής Θράκης.!! Η Θράκη αλλάζει σιγά σιγά χέρια. Περνάει στην Άγκυρα μέσω του χαρτοφυλακίου της ZIRAAT BANK, αλλά και του πακτωλού του μαύρου χρήματος που σκορπάει στη περιοχή το τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής. Εξαγοράζοντας και ελέγχοντας οι Σίνες την ΖΙRAAT BANK , αυτόματα αγοράζουν και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της συγκεκριμένης τράπεζας.!! Η Θράκη θα τους ανήκει....καταλαβαίνεται τι πάει να γίνει;; Είναι ένα τεράστιο εθνικό ζήτημα, και δεν βλέπω να το αντιλαμβάνεται κανένας.


Σημαντικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα, ενώ η λίρα συνεχίζει να χάνει αξία έναντι του δολαρίου και η οικονομία της αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, και εν όψει της κατάρρευσης της τουριστικής της βιομηχανίας.
Σύμφωνα με άρθρο του Zülfikar Dogan, στην ιστοσελίδα ahvalnews, η Κίνα βρήκε “κελεπούρια” στην Τουρκία και αγοράζει μια σειρά εταιρειών, έναντι πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τη συμφωνία πώλησης και εξαγοράς από τους Κινέζους, ενέκρινε σιωπηρά εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού,  στις 26 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που είναι και Αντιπρόεδρος στο Υπερταμείο Τουρκίας (TVF), στο οποίο έχει περάσει σχεδόν το σύνολο της εθνικής περιουσίας της Τουρκίας και το Ταμείο Εξαγωγών, Πιστώσεων και Εγγυήσεων της Κίνας, Sinosur.

Η συμφωνία, που υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής του TVF, Zafer Sönmez και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sinosur, Wang Tingke, προβλέπει ότι  η κινεζική βιομηχανία, θα εξαγοράσει στην Τουρκία εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, τα πετροχημικά, τα ορυχεία και εταιρείες logistics, και ότι οι εξαγορές θα υποστηρίζονται από Sinosure με χρηματοδότηση και εγγυήσεις δανείων για επενδύσεις.
Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία του TVF είναι η μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα της Τουρκίας, η Ziraat Bank, η υπερ-εταιρεία αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου (BOTAS), η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας TPAO, η Τράπεζα Ταχυδρομείων ( PTT Bank), η PTT Kargo και PTT Διοίκησης, η Εταιρεία Διαχείρισης Μεταλλείων (Eti Maden), το Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης (Borsa Istanbul, BIST), η Turksat Satellite Services, οι κρατικές μετοχές της Türk Telekom, οι μετοχές της Turkish Airlines και της Halkbank. Επίσης, αναμένεται να περάσει στο χαρτοφυλάκιο και το 53% της Vakıfbank, που μεταφέρθηκε πρόσφατα στο Δημόσιο.
Σημειώνεται ότι το TVF δανείστηκε 1 δισ. Ευρώ από κινεζικές τράπεζες και αγορές τον περασμένο Φεβρουάριο, για να αγοραστούν οι μετοχές τριών συμβαλλομένων εταιρειών που ανέλαβαν την κατασκευή του Οικονομικού Κέντρου Κωνσταντινούπολης (İFM). Έτσι διασώθηκαν οι εργολάβοι και οι κατασκευαστικές εταιρείες και το κράτος έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος του İFM.
Είναι προφανές ότι το θέμα είναι τεράστιο και ότι η Τουρκία βλέπει ως σανίδα σωτηρίας την Κίνα, η οποία βλέπει την κατάσταση ως μια θαυμάσια ευκαιρία να αλώσει οικονομικά την Τουρκία.

ΠΗΓΗ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λύκαστρε, έχω την άδειά σου να κοινοποιώ άρθρα σου ; Με τον γιο μου έχουμε γίνει φανατικοί αναγνώστες σου και θα θέλαμε να μοιραστούμε με τους ελάχιστους "ανήσυχους" φίλους μας άρθρα σου.Ευχαριστώ κ καλή δύναμη σε όλους σας ! Μπ. Τ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

@ Μπ. Τ.

Φυσικά φίλε μου. Αρκεί να τα κοινοποιείς όπως είναι, να μην αλλάζεις τα λόγια. Αν θέλεις να σχολιάσεις , μπορείς άνετα να το προσθέσεις σαν ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι φίλη και έχω χάρη σε σένα κ τους σχολιαστές σου βρει πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα που με βασάνιζαν νομίζω από πάντα. Αυτό κληρονόμησα και στον γιο μου, που από μωρό του έλεγα δικά μου παραμύθια δανειζόμενη την αρχαία μας μυθολογία. Δεν διδάχτηκα τ΄αρχαία ελληνικά και ως εκτούτου νιώθω πνευματικά ανάπηρη.Έτσι δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο παραμόνο να σας διαβάζω όλους και να σας θαυμάζω !Μπ. Τ