ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020

Ανατροπή – Η Τουρκία εγκαταλείπει τους S-400 και γυρνάει στην “αγκαλιά” των ΗΠΑ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Και γιατί να πιστέψουμε έναν μόγγολο αρθρογράφο;; Η μη ενεργοποίηση του συστήματος των S-400 δεν μου λέει απολύτως τίποτε. Και όποιος τούρκος αρθρογράφος το γράφει αυτό, έχουμε να του πούμε ότι η ενεργοποίηση είναι κάτι που διαρκεί μόλις 15 λεπτά.!! Σε 15 λεπτά γίνεται η ενεργοποίηση του συστήματος εάν και εφόσον δώσουν την άδεια άλλοι.!! Σε όλους τους τούρκους αθρογράφους που "ξεχνούν" όλως τυχαίως να αναφέρουν κάποια πράγματα να θυμίσω ότι σύμφωνα με αυτά που γράφαμε ΕΔΩ..." το θέμα των S-400 δεν αφορά μόνο Τουρκία, Ρωσσία και Η.Π.Α.....αλλά και το Ισραήλ.!!! Και οι Ισραηλινοί ΔΕΝ χάρηκαν καθόλου με τις παραδόσεις των τμημάτων των S-400 στην Τουρκία .!!"
Και ΕΔΩ..."  Το σύστημα S-400 έχει  ένα πανίσχυρο ραντάρ που θα δίνει τη δυνατότητα στους Τούρκους να βλέπουν όλο το Ισραήλ. Και αυτό είναι κάτι που οι Ισραηλινοί δεν θα το αφήσουν έτσι.!! Η παράδοση των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία θα δημιουργήσει μια "νέα τάξη" στον εναέριο χώρο της Μέσης Ανατολής,και θα θέσει σε κίνδυνο τις Ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις . Το S-400 που θα λειτουργεί από την Τουρκία θα είναι σε θέση να παρακολουθήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα της IAF πάνω στη Συρία, και αυτό είναι μια εντελώς νέα κατάσταση . Νταβατζιλίκια και ανατροπή ισχύος στην περιοχή οι Ισραηλινοί δεν θέλουνε."
Ας μα απαντήσουν οι τούρκοι αρθογράφοι στην ερώτηση μας  ....ΓΙΑΤΙ η Τουρκία είναι τόσο ανόητη, και ενώ θα μπορούσε να περιμένει έναν χρόνο, για να ολοκληρώσει, να πάρει τους S-400 και ΜΕΤΑ να ανακοινώσει την παραγγελία τους στους Ρώσσους....αφού θα είχαν πάρει πρώτα τα F-35.!!
Αφού μπορούσαν να παραλάβουν πρώτα τα αεροσκάφη από τους Γιάνκηδες, ενώ μακριά από τα αδιάκριτα μάτια και την δημοσιότητα, θα μπορούσαν υπόγεια να έρθουν σε διαπραγματεύσεις με τους Ρώσσους για τους S-400...και ΜΕΤΑ την παραλαβή των αεροπλάνων, θα μπορούσαν να συνεχίσουν με την σειρά στην αγορά των S400 χωρίς να ανησυχούν.Μπορούσαν να περιμένουν έναν χρόνο....ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να τα αποκτήσουν και τα ΔΥΟ αν δεν βιάζονταν, μια μικρή χρονική αναμονή για αυτούς δεν θα είχε καμία συνέπεια .;;;
Όταν θα είναι σε θέση να μπορέσουν να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση...τότε θα καταλάβουν και το τι "παιχνίδι" παίζεται. Από την πρώτη στιγμή είμασταν το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ιστολόγιο που έλεγε ότι οι τούρκοι ούτε F-35 θα δούνε (μόνο σε μπρελόκ) αλλά ούτε και S-400 θα έχουνε.!! Το παράδειγμα των S-300 που αγοράστηκαν από την Κύπρο και αναγκάστηκαν να τους δώσουν σε εμάς θα έπρεπε να τους είχε γίνει παράδειγμα.!! Ούτε στην Κύπρο δόθηκε η άδεια όχι μόνο για λειτουργία, αλλά ούτε καν για εγκατάσταση...ήταν βλέπετε πολύ κοντά στο Ισραήλ.!!

Οι S-400 της Τουρκίας είναι το πιο ακριβό όπλο στον κόσμο – Δείτε γιατί
Γράφει ο Haluk Özdalga
Το Reuters στις 20 Απριλίου ανέφερε ότι “η έναρξη λειτουργίας των S-400 θα καθυστερήσει για μήνες”. Σύμφωνα με τον ανώνυμο ανώτερο αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο, ο λόγος για τον οποίον θα καθυστερήσει η ενεργοποίηση, είναι τα θέματα που σχετίζονται με την πανδημία του Covid-19 και τα τεχνικά ζητήματα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία διάψευση εδώ και μέρες, το πιο πιθανό είναι η είδηση να διέρρευσε για να συνηθίσει η κοινή γνώμη την υπαναχώρηση της κυβέρνησης.
Φυσικά, ο ανώτερος αξιωματούχος που εξήγησε τους λόγους, έλεγε ψέμματα. Δεν μπορεί να μην επηρεάζεται η ενεργοποίηση ενός συστήματος από τους συνεχιζόμενους πολέμους στη Συρία και τη Λιβύη και να επηρεάζεται από τον κορωνοϊό.

Οι εκτοξευτές και τα άλλα συστήματα των πυροβολαρχιών S-400 μεταφέρθηκαν στην Άγκυρα το καλοκαίρι του 2019 και οι πύραυλοι το φθινόπωρο, κάτω από τα διθυραμβικά σχόλια των κυβερνητικών μέσων ενημέρωσης. Το σύστημα είναι εγκατεστημένο, οι δοκιμές έχουν ολοκληρωθεί. Το προσωπικό της τουρκικής πολεμική αεροπορίας που θα το χειρίζεται επιχειρησιακά, ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στη Ρωσία.
Δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν δούμε μια ντροπιαστική δήλωση από τη Ρωσία που θα τονίζει ότι δεν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα.
Οι ειδήσεις που δεν διαψεύσθηκαν δείχνουν ότι οι S-400 θα μείνουν και θα σαπίσουν στην αποθήκη. 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (17,5 δισεκατομμύρια TL) του λαού θα πεταχτούν στα σκουπίδια.
Είπαν ότι αυτή η υπόθεση τελείωσε και δεν υπάρχει βήμα πίσω.
Είπαν ότι όταν λέμε κάτι, το εννοούμε.
Είπαν ότι δεν μας ξέρουν καλά και ότι εμείς δεν πρόκειται να αρνηθούμε τη συμφωνία που υπογράψαμε.
Είπαν, είπαν, είπαν…
Αλλά φαίνεται ότι τώρα θα καταπιούν όλα όσα λέγανε. Προχωρούμε στη μεγαλύτερη ήττα αγοράς όπλων στην ιστορία της Δημοκρατίας. Η περιπέτεια του AKP στο θέμα των S-400 θα καταγραφεί στην ιστορία ως η αγορά του πιο ακριβού όπλο στον κόσμο.
Δεδομένου ότι οι S-400 δεν μπορούσαν να διασυνδεθούν με το ολοκληρωμένο δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης της Τουρκίας (σ.τ.μ. και του ΝΑΤΟ), η ικανότητα αντιαεροπορικής άμυνας πυραύλων θα ήταν κοντά στο μηδέν. Η μεταφορά τεχνολογίας ήταν μηδενική. Αν και όλα αυτά ήταν γνωστά, η αγορά αυτή έγινε με πολιτική απόφαση.
Σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, οι λόγοι που οδήγησαντην τουρκική κυβέρνηση στην απόφαση για τη μη ενεργοποίηση των S-400 , είναι τα όλο και πιο έντονα οικονομικά προβλήματα στη χώρα, η αναζήτηση συμφωνίας με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η προσέγγιση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ στο θέμα της Συρίας και το άγχος να μην διαταραχθούν οι καλές σχέσεις μεταξύ Τραμπ-Ερντογάν, κ.λπ.
Όλα αυτά μπορεί να είναι σημαντικά σε κάποιο βαθμό. Αλλά ο βασικός λόγος είναι ότι η κυβέρνηση έλαβε μια απόφαση χωρίς να υπολογίσει σωστά τις συνέπειες και τους κινδύνους αυτής της απόφασης.
Δεν υπάρχει κάτι νέο στο θέμα των S-400. Απλά, χτύπησαν στον τοίχο μια πραγματικότητας που υπήρχε από την αρχή και τελικά αναγκάστηκαν να κάνουν τη επώδυνη στροφή.
Η στέρηση αεροσκαφών 5ης γενιάς, προκαλεί στην Τουρκία τεράστιους κινδύνους ασφάλειας. Για παράδειγμα, η Ελλάδα, η οποία αναζητά ευκαιρία, μπορεί να πάρει την υπεροχή στον αέρα, να αυξήσει τα χωρικά της νερά στα 12 μίλια και να μετατρέψει σε ελληνική λίμνη τη θάλασσα του Αιγαίου. Οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, ενδέχεται να αντιστραφούν.
Όλους αυτούς τους κινδύνους καμία κυβέρνηση δεν τους αγνοεί. Είμαι βέβαιος ότι οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έκαναν πολλές ενημερώσεις και έδωσαν άφθονα στοιχεία στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων του AKP, με ρεαλιστικά σενάρια. 
Η περιπέτεια των S-400 έδειξε ότι η ικανότητα της κυβέρνησης του AKP να υπολογίσει το δεύτερο και το τρίτο βήμα δεν είναι υψηλή. Η επιθυμία να έχουν τα F-35 και S-400 ταυτόχρονα δείχνει ότι δεν γνωρίζουν επαρκώς τι σημαίνουν αυτά τα συστήματα για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Τα F-35 αναπτύχθηκαν ειδικά εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας. Αυτή η πλατφόρμα είναι η ραχοκοκαλιά της αμερικανικής στρατηγικής σε πιθανές συμβατικές συγκρούσεις των επόμενων δεκαετιών. Η στρατηγική βασίζεται στην ταχεία απόκτηση υπεροχής στον ρωσικό εναέριο χώρο στην πρώτη φάση του πολέμου. Μεταξύ των διαφόρων στοιχείων ισχύος, οι αόρατες πλατφόρμες F-35 με τα πιο προηγμένα ηλεκτρονικά αεροπορικά σήματα (avionics) δεν είναι απλά ένα αεροσκάφος και θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στις επιχειρήσεις.
Τα S-400 (σύντομα S-500s) θα παίξουν παρόμοιο βασικό ρόλο στην άμυνα της Ρωσίας για τον εναέριο χώρο της, φυσικά, μαζί με άλλα στρατιωτικά στοιχεία.
Όλα αυτά τα ανέλυσα διεξοδικά στο άρθρο μου “S-400 στην Άγκυρα και F-35 στο Εσκισεχίρ;” (Μάρτιος 2019).
Ήταν προφανές ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχόταν τη χρήση μιας τόσο ζωτικής σημασίας στρατιωτικής πλατφόρμας στην ίδια πλευρά με τα S-400. Το ίδιο ισχύει και για της άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.
Η συνεχής επιμονή να αγοράσουν δύο συστήματα που είναι ασύμβαστα μεταξύ τους δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει επαρκώς τι σημαίνουν αυτά τα ζητήματα.
Όταν όμως στριμώχτηκαν τους τελευταίους μήνες, είπαν, ας συζητήσουμε το πρόβλημα στην επιτροπή που θα αποτελείται από Τούρκους και Αμερικανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες. Το Πεντάγωνο είπε “δεν υπάρχει κάτι για να συζητήσουμε”. Στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου 2019, προσπάθησαν να βάλουν στο παιχνίδι τον Πρόεδρο Τραμπ, κι αυτό δεν βοήθησε. κάνοντας τον τελευταίο ελιγμό, είπαν η επιτροπή να διευθύνεται από το ΝΑΤΟ, κάτι που και πάλι δεν είχε αποτέλεσμα.
Παρά την αντίθεση του Πενταγώνου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να αποφασίσει, για παράδειγμα, να αποσύρει στρατεύματα στη Συρία. Μπορεί επίσης να αποσύρει στρατιώτες από το Ιράκ. Αλλά κανένας Πρόεδρος δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα F-35, τα οποία θεωρούνται ότι σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια των ΗΠΑ. Άλλωστε, ούτε ο Τραμπ δεν έχει δοκιμάσει ακόμη κάτι τέτοιο.
Στο μεταξύ, άριχσαν να λένε το τραγούδι “Δεν είμαστε χωρίς άλλες επιλογές”. Είπαν ότι θα φτιάξουμε το δικό μας μαχητικό αεροπλάνο 5ης γενιάς,  ισοδύναμο των F-35 μαχητικά. Αυτό είναι σχεδόν πολύ δύσκολο και γίνεται αδύνατο αν είσαι σε κατάσταση διαμάχης με τη Δύση.
Στην πραγματικότητα, εάν η κυβέρνηση του AKP πίστευε ότι θα μπορούσε να κατασκευάσει από μόνη της ένα μαχητικό 5ης γενιάς, πιθανότατα δεν θα άλλαζε την απόφασή της για τους S-400.
Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το μαχητικό αεροπλάνο 5ης γενιάς SU-57. Τα κυβερνητικά ΜΜΕ άρχισαν να γράφουν ότι με τα λεφτά ενός F-35 θα αγοράσουμε δύο Su-57.
Το SU-57 δεν έχει ακόμη εισέλθει στο ρωσικό στρατό. Τεχνικά, είναι πολύ κατώτερο από το F-35. Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία αποχώρησε το 2018 από το πρόγραμμα SU-57, στο οποίο υπήρξε συμπαραγωγός χώρα για πολλά χρόνια και επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια. Το σκεπτικό είναι ότι τα κριτήρια της 5ης γενιάς δεν πληρούνται σε ορισμένους τομείς, όπως το αόρατο (stealth), τα αεροπορικά ηλεκτρονικά, το ραντάρ και οι αισθητήρες.
Πιο σημαντικό από την τεχνολογική υστέρηση είναι το γεγονός ότι η αγορά των SU-57 από την τουρκική πολεμική αεροπορία, από στρατηγικής άποψης, προκαλεί περισσότερες απώλειες παρά κέρδη. Η συνεργασία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα τελειώσει και πολλοί ζωτικοί εξοπλισμοί όπως τα F-16, τα ελικόπτερα Black Hawk και Chinhook και διάφορα άλλα συστήματα πυραύλων που ανήκουν στην πολεμική αεροπορία θα είναι γρήγορα άχρηστα.
Κατόπιν αυτών, και η κίνηση αγορά των SU-57 αποδείχτηκε κενή περιεχομένου. Γύρισαν και έφτασαν στο σημείο που προβλέψαμε πριν από ένα χρόνο στο παραπάνω άρθρο:
“Το πιο πιθανό σενάριο είναι η άφιξη και η εγκατάσταση των S-400s…
Η παράδοση των F-35 θα σταματήσει… Το σχοινί θα τεντωθεί μέχρι το τελευταίο σημείο θραύσης.
Οι ΗΠΑ έχουν στα χέρια τους πολές δυνατότητες να προακέσουν μεγάλες ζημιές στην ασφάλεια της Τουρκίας, όπως η αχρήστευση των F-16.  Η Τουρκία δεν μπορεί να κατασκευάσει τα δικά της αεροσκάφη τους 5ης γενιάς, όντας σε διαμάχη με τις ΗΠΑ και τη Δύση.
Ίσως Άγκυρα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τους S-400 μετά από μια μακρά περίοδο γρυλίσματος και όταν δει τα συμφέροντά της να έχουν πληγεί, όταν δηλαδή έλθεο το αυγό στον κ@λο”.
Αυτό ακριβώς συνέβη, όπως το προβλέψαμε. Αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμα το θέμα.
Δεν θα αρκεί να πούμε «Θα κρατήσουμε τα S-400 στην αποθήκη». Η επιστροφή στις προηγούμενες συνθήκες είναι αδύνατη. Θα εγγράψουμε περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιές.
Ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, είδε ότι υπάρχει μια απρόβλεπτη κυβέρνηση στην Άγκυρα, η οποία κανείς δεν ξέρει τι ζιγκ-ζαγκ θα κάνει αύριο. Η απώλεια εμπιστοσύνης θα είναι η μεγαλύτερη ζημιά.
Θα δούμε και τις αρνητικές συνέπειες που θα προκύψουν με τη Ρωσία.
Θα επιστρέψουμε στο πρόγραμμα F-35 με χρόνια καθυστέρησης στην παράδοση, ίσως με αυξανόμενες τιμές.
Το Κέντρο Συντήρης όλων των F-35 της Ευρώπης  θα ήταν στο Εσκισεχίρ και η Τουρκία θα είχε σημαντικά οικονομικά και τεχνολογικά πλεονεκτήματα από ατό. Όταν το AKP έκανε τη ζημιά, το νέο κέντρο συντήρησης μεταφέρθηκε στην Ολλανδία. Μπορεί να επιστρέψει; Θα δούμε.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ δεν θα πουν αμέσως «έλα και πάρε τα F-35». Στην αποθήκη υπάρχουν οι S-400 που είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν στα χέρια μιας κυβέρνησης που δεν είναι σίγουρη τι να κάνει αύριο.
Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα θελήσουν τα κλειδιά αυτής της αποθήκης!
Πώς θα ζητήσει τα κλειδιά; Περιοδικά θα στέλνει τον ελεγκτή ή θα συνδέσει το θέμα με γραπτές εγγυήσεις ή ακόμα θα ζητήσει τη μεταφορά τους αλλού. Τι θα πει για όλα αυτά η Ρωσία; Θα δούμε.
Ωστόσο, ό,τι θα κάνουν οι ΗΠΑ θα το κάνουν παίρνοντας την υπογραφή του AKP.
Η αλαζονία του AKP, που ξεκίνησε την πολιτική του δράση με τη φράση “είμαστε ανεξάρτητη χώρα”, πιθανότατα θα τελειώσει με την εγκατάλειψη στην αποθήκη ενός οπλικού συστήματος στο οποίο επένδυσε και πλήρωσε πολλά, ή θα το στην επικράτειά του ή θα αφήσει την τύχη των S-400 στις ΗΠΑ.
Μετάφραση από τα τουρκικά: Σάββας Καλεντερίδης
Πηγή: ahvalnews.com

πηγη

3 σχόλια:

kakos04 είπε...

Η τελευταία παράγραφος σου είχε σχέση με το Helios ? S-300

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Εννοώ φίλε Νικόλα ότι τους S-300 που αγόρασε η Κύπρος ΔΕΝ πήγαν ποτέ στην Κύπρο . Όταν ήταν στην Ρωσσία στις 9 Ιουλίου του 1998 πήγαν ο τότε υπυργός άμυνας Γιαννακάκης και ο Α/ΓΕΕΦ Δημήτριος Δήμου και κάποια άλλα άτομα και έμειναν σε ένα ξενοδοχείο στην Μόσχα για να παρακολουθήσουν μια βολή του συστήματος...ο Α/ΓΕΕΦ Αντγος Δημήτριος Δήμου γύρισε και είπε σε κάποιο άτομο..." Οι S-300 δεν θα έρθουν στην Κύπρο".!! Από τότε το ήξεραν ...ότι δεν θα μπορέσει η Κύπρος να τους πάρει.

Απο κάπου αντλούσε αυτήν την σιγουριά ο Δήμου...ΠΩΣ ήξερε ότι το σύστημα S-300 δεν θα πήγαινε ποτέ στην Κύπρο, παρ' όλο που το είχαν αγοράσει;;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Η Κύπρος τους είχε αγοράσει...όπως και οι Τούρκοι...και είχε εκπαιδεύσει και και το προσωπικό της μονάδας που θα τους λειτουργούσε στην Κύπρο. Η εκπαίδευση αυτή έγινε στην Ρωσσία..ακριβώς όπως έγινε και με τους Τούρκους. Και λίγο πριν την μεταφορά των S-300 στην Κύπρο...έγινε η μεταφορά στην Κρήτη και όχι στην Κύπρο.!! Το ίδιο και με την Τουρκία..εκπαιδεύτηκαν...πήραν κάποια λειτουργικά συστήματα..εκπαιδεύτηκαν..αλλά ΔΕΝ στο τέλος και αυτοί.!!

Ο κοινός παρονομαστής και στις δύο παρόμοιες υποθέσεις λέγεται...ΙΣΡΑΗΛ.!!