ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :
ΜΥΑΛΟΔΕΝΤΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! (Μια κριτική ανάλυση των ορίων της ΑΙ ως Αυτοαναφορικότητας των Ιδιωτών- εκ του idiots).
Σύνοψη σεντονιού:
Το περιεχόμενο που δημιουργείται από AI αρχίζει να γεμίζει το διαδίκτυο και αυτό θα μπορούσε να είναι άσχημα νέα για τα μελλοντικά μοντέλα AI.
Τα μοντέλα γλώσσας όπως το ChatGPT εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας περιεχόμενο που βρίσκεται στο διαδίκτυο και καθώς η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί πιο «συνθετικό» περιεχόμενο, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μηχανολογικό πρόβλημα γνωστό ως «κατάρρευση μοντέλου».
Το φιλτράρισμα συνθετικών δεδομένων από μοντέλα εκπαίδευσης γίνεται ένας σημαντικός τομέας έρευνας και πιθανότατα θα αυξηθεί καθώς το περιεχόμενο AI αρχίζει να γεμίζει το Διαδίκτυο.
Η γρήγορη κατάρρευση του μοντέλου θα αφήσει ένα τεράστιο σωρό από μπάζα στην συνεχώς συρρικνούμενη δημοκρατία υπό την αιγίδα των δεξιών.
Το σεντόνι (για όσους το ψάχνουν):
Η ΑΙ, βγήκε από τα σκονισμένο συρτάρια την επιστημονικής έρευνας της δεκαετίας του 70 μόλις συνειδητοποιήθηκε ότι εκείνη η "αόρατος χείρα ρύθμισης των αγορών" του νεοφιλελέ δόγματος "τα έπαιξε". Και κλήθηκε να την υποκαταστήσει στην προσπάθειά εισαγωγής του νεοφιλελευθερισμού ver2.0, κυρίως στην δύση της "Δύσης"
Καθώς το "νέο" περιεχόμενο που δημιουργείται από τα μοντέλα γλώσσας τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, αρχίζει να γεμίζει το διαδίκτυο, πολλά αποτελέσματα της δράσης της ΑΙ ήδη συνοδεύονται από πολλά σφάλματα.
Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, γιατί το Διαδίκτυο είναι το ίδιο το υλικό πηγής πάνω στο οποίο εκπαιδεύονται αυτά τα γλωσσικά μοντέλα, που στηρίζονται σε αλγόριθμους που επινοήθηκαν από μαθηματικούς την δεκαετία του 70 και του 80 (τα Petri-nets από Σοβιετικους αρχικά και τα νευρωνικά δίκτυα αργότερο).
Με άλλα λόγια, η AI, που βρήκε την ευκαιρία να εκκολαφτεί μόνο όταν υπερσυγκεντρώθηκαν παράνομα πολλά δεδομένα από εταιρίες του web2.0 τύπου Facebook και Google. Έχοντας πλέον πολλά data προσωπικών και άλλων παράνομα συλλεγμένων δεδομένων από την 15χρονη λειτουργία των "μέσων κοινωνικής δικτύωσης" υπό την επίβλεψη κάτι τύπων όπως ο Ζουκη ή ο Musk, είπαν ότι ήρθε η ώρα να αντικατασταθεί η "αόρατος χείρα" από αυτοαναφορικές μηχανές μηχανικής μάθησης, για να "προβλέπονται οι ανάγκες των αγορών". Και να χειραγωγούνται μετά κατά το δοκούν των νέων κυβερνητών της μετα-παγκοσμιοποίησης της εποχής Τραμπ2.0.
Και αφού εκκολάφτηκε έτσι η ΑΙ, άρχισε ήδη να τρώει την ουρά της.
Αυτό που συμβαίνει τώρα μπορεί να περιγραφεί καλύτερα με τις συνεχείς φωτοτυπίες επί της ίδιας φωτοτυπίας. Στο τέλος το αρχικό περιεχόμενο αλλοιώνεται τελείως., Με τον ίδιο τρόπο και η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αρχίσει να εκπαιδεύεται σε συνθετικά δεδομένα γεμάτα λάθη έως ότου το ίδιο το πράγμα που προσπαθούσε να δημιουργήσει γίνει η απόλυτη ασυναρτησία. Αυτό είναι που οι ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης αποκαλούν «κατάρρευση μοντέλου».
Οι ειδικοί αυτού του κλάδου της πληροφορικής προειδοποιούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη/ευφυία θα μπορούσε να προκαλέσει την εξαφάνιση του ανθρώπου. Αυτό δεν είναι όμως βέβαιο γιατί η ΑΙ εξελίσσεται ανεξέλεγκτα και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση πολύ πιο γρήγορα από ότι εξελίσσεται το ανθρώπινο είδος και οι κοινωνίες που έχει κατασκευάσει. Ο κίνδυνος εντοπίζεται κυρίως σε ορισμένα επαγγέλματα, που πραγματικά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Όπως πχ των πραγματικών δημοσιογράφων (τα παπαγαλάκια, όπως οι περισσότεροι δικοί μας που αναμεταδίδουν μόνο προπαγάνδα και ότι πει το ΑΠΕ, έχουν εξαφανιστεί ήδη- αλλά δεν το ξέρουν...) ή οι προγραμματιστές, οι συμβολαιογράφοι ή οι γραφειοκράτες της δημόσιας διοίκησης. Και στην λειτουργία της δημοκρατίας για τελείως διαφορετικούς λόγους που σχετίζονται με την βίαιη εξαφάνιση επαγγελμάτων.
Και φυσικά, όπως και σε κάθε άλλη ανθρώπινη επινόηση, ο κίνδυνος βρίσκεται στην κακή της χρήση, όπως αυτή που γίνεται τώρα για να παραβιαστεί κάθε έννοια πνευματικής ιδιοκτησίας και προσωπικών δεδομένων, για να αναπτυχθεί ο τεχνοφεουδαρχισμός των bigtech του διαδικτύου στην θέση των μηχανισμών του νεοφιλελευθερισμού ver1.0. Που και αυτός κατέρρευσε μαζί με την περίφημη "αόρατη χείρα " του, (που όλα θα τα ρύθμιζε, τρομάρα της).
Λόγω αυτού του προβλήματος, ψάχνουν τώρα να βρούν τρόπους για να μην χρησιμοποιεί η ΑΙ δεδομένα του ίντερνετ που έχουν παραχθεί από προγράμματα ΑΙ. (το πρόβλημα είναι ισοδύναμο με τον εντοπισμό των fake news που αναπαράγονται στο internet γρήγορα λόγω της ανθρώπινης βλακείας).
Και καταλήγουν πάλι σε αυτό που ήταν γνωστό από την δεκαετία του 80:
Πάντα θα χρειάζεται η ανθρώπινη ευφυΐα για να μπορεί να εξελιχθεί η τεχνητή. Χωρίς την πρώτη η ΑΙ θα καταρρεύσει!
Η ανθρώπινη ευφυΐα όμως, που παράγει πραγματικά νέα γνώση και πρόοδο, πάντα με πολύ κόπο, στηρίζεται στην λειτουργία της διαίσθησης (και μετά της κοπιώδους απόδειξης/ανταπόδειξης)
Με δύο λόγια σε αυτό που λέμε επιστήμη.Καμία όμως μηχανή δεν μπορεί να δημιουργήσει τεχνητή διαίσθηση για ένα απλό λόγο:
Η διαίσθηση λειτουργεί με χαοτικά μοντέλα στο ανθρώπινο μυαλό, και είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξης μας μέσα σε κοινωνίες που ανταλλάσσουν γνώση. Μας βοηθάει να λαμβάνουμε αποφάσεις ακόμη και κάτω από την έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης. Και συνήθως, για όσους έχουν εκπαιδευτεί στο να εμπιστεύονται την διαίσθηση τους (όπως πχ οι μαθηματικοί ή οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας), τελικά δεν πέφτουν έξω
Καμία όμως μηχανή δεν μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο χαοτικά αλλά μόνο με ένα γραμμικό τρόπο. Στο δημιουργικό χάος (που πολύ το φοβούνται ακόμα, όπως και το να εμπιστεύονται την διαίσθηση τους), όλες οι μηχανές καταρρέουν!
Οπότε εύλογα τίθεται το ερώτημα:
Τι θα ακολουθήσει μετά την, καταδικασμένη να αποτύχει, προσπάθεια μείωσης του κρατικού χρέους των ΗΠΑ μέσω της εισαγωγής της ΑΙ προς αντικατάσταση των απαρχαιωμένων ιεραρχικών δομών διοίκησης, όπως θα το προσπαθήσουν τώρα αυτοί που βρίσκονται πίσω από τον Musk στην χώρα όπου κυριαρχούν οι idiots (εκ του αρχαιοελληνικού ιδιώτης, δηλαδή του ανίκανου συμμετοχής στα κοινά);;
Μετά της καλησπέρας μου,,,
Υ.Γ Η
αποκέντρωση των πάντων, ως εναλλακτική συνταγή στις αυτοαναφορικές
ηλιθιότητες του γερασμένος καπιταλισμού της Δύσης, είναι δύσκολο να
εφαρμοστεί,, εκτός ίσως στα "κρυπτονομισματα", που είναι ο "λαγός"
εξέλιξης των τεχνολογιών, blockchain επί των οποίων στηρίζεται η κάθε
αποκέντρωση.
O λόγος:
Η
επιτυχία των αντίστοιχων εφαρμογών προϋποθέτει την λειτουργία ενός
οικοσυστήματος συλλογικοτήτων χρηστών με κοινά ενδιαφέροντα ή στόχους. Συνεχίστε να αυτοδιασπάστε ελεύθερα.
Συμβολή
του ιστολογίου και στους συνεχιστές της εξ ίσου ηλίθιας άποψης "τι λάχανα
τι μπρόκολα ", δηλαδή στους παθολογικά τεμπέληδες του μυαλού, αυτό:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου