ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

ΑΣΚΗΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΝΟΥ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΑΣΚΗΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΝΟΥ (Ότι δεν σου λένε για τα bitcoin και ντρέπεσαι να τα ρωτήσεις)
 
Το πιο διάσημο ψηφιακό πάγιο, το bitcoin (BTC) χρησιμοποιεί από "γεννησιμιού" του το 2009 μια πολύ συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής (λέγεται "εξόρυξη"), που το στηρίζει ως "αποδεικτικό εργασίας". Αυτό γίνεται με την επίλυση ενός μαθηματικού προβλήματος από υπολογιστές, που γίνεται συνεχώς πιο δύσκολο όσο πλησιάζεται ο ανώτατος αριθμός των 21.000.000 BTC που θα παραχθούν τελικά μέχρι το 2140. Αυτό το αποδεικτικό εργασίας είναι στην πραγματικότητα μια έξυπνη μέθοδος δημιουργίας ενός ψηφιακού μέσου συναλλαγών που δεν υποφέρει από πληθωρισμό λόγω της ανεξέλεγκτης 'εκτύπωσης", όπως συμβαίνει σε όλα τα κλασσικά νομίσματα. 
 
Κατά μέσο όρο, η εξόρυξη 1 BTC καταναλώνει σήμερα περίπου 6.400.000 κιλοβατώρες (kWh) ηλεκτρικής ενέργειας !
 
Εάν επιχειρηθεί από έναν μεμονωμένο ισχυρό υπολογιστή, αυτή η εργασία θα μπορούσε να διαρκέσει σχεδόν 12 χρόνια για να ολοκληρωθεί, χρησιμοποιώντας περίπου 44.444 kWh κάθε μήνα. Με μεταβαλλόμενη την τιμή της ηλεκτρικής kWh μέσα στον χρόνο και με μεγάλες τις διαφορές χρέωσης της από κράτος σε κράτος, μόνο μια αίσθηση κόστους μπορούμε να έχουμε. Έτσι, πχ η παραγωγή ενός BTC στην Ελλάδα θα κόστιζε σήμερα 640.000€, τιμή πολύ μεγαλύτερη από τις 105.000$, που είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του BTC.
 
Aπο τα πιο πάνω συνάγεται ότι το BTC, όπως και τα περισσότερα των ψηφιακών παγίων- "κρυπτονομισμάτων" που ακολουθούν την τάση του, είναι στην πραγματικότητα μορφές ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ μέσων συναλλαγής, αφού τελικά αντικρίζονται με kWh!
 
Είναι τα πρώτα ενεργειακά "νομίσματα" μετά την πρώτη χρήση του αρχαίου αιγυπτιακού στατήρα ως νομίσματος συνδεδεμένου με ένα εμπόρευμα (στην περίπτωση του στατήρα με μια ποσότητα σιτηρών, όση χωρούσε η αντίστοιχη "σέσουλα" μέτρησης του) αντί κάποιου πολίτιμου μετάλλου, αφού και αυτό το πολύ πετυχημένο νομίσμα(και μακροβιότερο στην ανθρώπινη ιστορία) μπορεί να θεωρηθεί ως ενεργειακό νόμισμα, αφού τα σιτηρά κινούσαν την τότε πηγή ενέργειας, τους σκλάβους (στο * μια συνοπτική ιστορία επί αυτών των "δυσνόητων", που προσπαθούν να κάνουν πενηνταράκια το τι τελικά είναι χρήμα).
 
Οπότε εύλογα τίθεται το ερώτημα:
 
Αφού έγιναν τελικά αποδεκτά ως νόμιμα μέσα συναλλαγών (στην ΕΕ και με ολοκληρωμένο Κανονιστικό πλαίσιο τον Κανονισμό MICA του 24) ενεργειακά ψηφιακά πάγια, τότε ποιος εμποδίζει την έκδοση και νέων που αντικρίζονται με τις kWh που υπάρχουν αποθηκευμένες σε ένα θησαυροφυλάκιο της φύσης (πχ μέσα σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου), χωρίς να απαιτείται σώνει και καλά η εξόρυξη και εμπορευματοποίηση τους;;
 
Η συσχέτιση με kWh είναι παγκοσμίως γνωστή και αποδεκτή, η δε έμμεση αποτίμηση τους ως μέσο συναλλαγών (δια του BTC) ήδη υπάρχει!
 
Τι να τα κάνουμε;;
 
✔️Εναλλακτικά μέσα ενδογενούς χρηματοδότησης της ανάπτυξης μας, λέει ο κοινός νους. 
 
Μέσω πχ της εξωτραπεζικής χρηματοδότησης με αυτά του 50% του κόστους εργασίας μιας μεταρρύθμισης που θα μείωνε τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας έως και στο μισό. Ή μέσω οποιονδήποτε άλλου αντίστοιχου τρόπου ήθελε να καταλήξει το πολιτικό μας σύστημα, που επιτέλους πρέπει να ασχοληθεί με τις πολιτικές περί αυτών και όχι για τους πολιτικούς χωρίς πολιτικές επί της ουσίας ή με ανόητες ταυτολογίες ΙΟUs του Γιανη.
 
Ξέρεις ποιος κοινός νους:
 
Εκείνος που δεν περιμένει να σκάσει η επόμενη Leman Brothers ή τα επόμενα μνημόνια διάσωσης των Τραπεζών και οι νέες λιτότητες που θα τα συνοδεύουν, λόγω του παρωχημένου τρόπου και των κανόνων παραγωγής του σημερινού ευρώ, δολαρίου ή ρουβλιού. Που ως γνωστόν, παράγονται όλα από αέρα κοπανιστό δανείων επί δανείων.
 
Μια σύντομη ιστορία του χρήματος ΕΔΩ (σε πενηνταράκια)
 
Τώρα και στα σαλόνια: ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: