ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 14 Μαΐου 2019

H EΞΥΠΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ



Γράφει ο ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Αργά αλλά σταθερά η Κίνα αναπτύσσει  την οικονομική, στρατιωτική και τεχνολογική της υπεροχή με χρήματα και έξοδα άλλων.!! Οι τρόποι που οι Κινέζοι το καταφέρνουν αυτό είναι πραγματικά πολύ ύπουλοι, και μάλιστα αθόρυβα. Αλλά ας πάμε να το δούμε αναλυτικά. Στα θέματα του εμπορίου η Κίνα ήταν πάντα ευέλικτη στους επικριτές της για τον εδώ και 30 χρόνια τουλάχιστον 
μερκαντιλισμό της. Στην αρχή απαλλάχθηκε από την κριτική για την παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, το ντάμπινγκ και την κατασκοπεία.  
Η Δύση τότε έκανε το λάθος να πιστεύει , ότι αυτή η τακτική της Κίνας θα την οδηγούσε στο να γίνει πιο προοδευτική , διότι υπέθεταν (πολύ κακώς) ότι όσο πιο πλούσια θα γινόταν η Κίνα, και θα ανέβαινε το βιοτικό της επίπεδο, τόσο θα έρχονταν πιο κοντά στην Δύση.
Τα τεράστια εμπορικά ελλείμματα, και  η στρατιωτική τεχνολογική εξάρτηση θεωρούσαν ότι ήταν μικρό αντίτιμο, για να δημιουργήσουν ένα κινέζικο Palo Alto ή Upper West Side.!!

 Μετά από λίγο καιρό, τα πλέον ανησυχητικά τεράστια εμπορικά ελλείμματα και η κινεζική εξαπάτηση , έδωσαν στους κακομαθημένους και ανόητους Αμερικανούς ,ότι άξιζαν.... δηλαδή ολόκληρες βιομηχανικές πόλεις να ερημώνουν όπως το Ντιτρόιτ, το Μίτσιγκαν ή η Πενσυλβάνια, διότι οι Κινέζοι τους πήραν τις δουλειές και τα εργοστάσια μεταφέρθηκαν στην Κίνα. Ξεχνώντας όλα αυτά στην πορεία ακολούθησε μια φάση κινεζικής συμφιλίωσης, την οποία οι Δυτικοί λανθασμένα κατάλαβαν ότι η εξομοίωση που ήθελε η Κίνα ...ήταν θαυμασμός προς αυτούς.!!!
 Με κάποιο τρόπο, ξέχασαν ότι τα έθνη που αντιγράφουν τη Δύση δεν το κάνουν από την ενσυναίσθηση ή από σεβασμό. Συχνά επιλέγουν και επιλέγουν τι να αγοράσουν, να κλέψουν ή να αντιγράψουν, εξ ολοκλήρου προς το δικό τους συμφέρον.Ενώ βλέπουν και καταλαβαίνουν ως ανώτερη την Δυτική επιστήμη , πιστεύουν ότι μπορεί να βελτιωθεί όταν μεταμοσχευθεί σωστά σε ένα αυταρχικό κράτος ή ολοκληρωτικό σύστημα όπως το δικό τους.

 Η Κίνα διαμορφώνει τη νεοαποικιστική της ατζέντα όπως ακριβώς η Βρετανική Αυτοκρατορία του 19ου αιώνα χωρίς τις προεκτάσεις του πατερναλιστικού "φορτίου" του πληθυσμού της εξάπλωσης του πολιτισμού. Όπως έκαναν οι Βρετανοί με τις αποικίες τους, και τα λιμάνια τους που ήταν διάσπαρτα σε όλον τον πλανήτη, και εξυπηρετούσαν βρετανικά πολεμικά πλοία και εμπορικά σκάφη τον 19ο αιώνα, η Κίνα εξαγοράζει και μισθώνει δεκάδες λιμάνια σε βασικές στρατηγικές περιοχές από τον Πειραιά μέχρι το Κέρας της Αφρικής . Θεωρητικά, με την πάροδο του χρόνου οι Κινέζοι θα μπορούσαν να πιέσουν τις χώρες από τις οποίες έχουν εξαγοράσει τα λιμάνια να αρνηθούν την είσοδο σε εχθρικούς στρατιωτικούς ή εμπορικούς αντιπάλους της Κίνας.
 Ή σε περιόδους κρίσης και πολέμου , θα μπορούσαν να εξοπλίσουν τα υποτιθέμενα εμπορικά πλοία τους με όλα τα είδη προηγμένων όπλων - κάτι σαν τους μυστικά ένοπλους Γερμανούς εμπορικούς θαλάσσιους επιδρομείς του πρώτου Παγκόσμιου Α 'Παγκοσμίου Πολέμου.
 Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της σύνδεσης τέτοιων λιμένων για να διευκολύνουν τη σύνδεση των κινεζικών στρατιωτικών και τα εμπορικών πλοίων, κάνουν την φαντασία μου να τρέχει άγρια.!!! Τα έλεγα και εδώ  ....ΕΝΩΝΕΙ  ΚΟΜΒΙΚΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.

Το γεγονός ότι αυτές οι τεράστιες επενδύσεις σε λιμάνια και υποδομές μπορεί να φαίνονται να είναι κακές οικονομικές συμφωνίες καθιστά τις εξαγορές τους ακόμη πιο εκπληκτικές και στρατηγικά να σχετίζονται. Το Πεκίνο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Κίνα θα λάβει ποτέ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, όλων αυτών των τρισεκατομμυρίων που επενδύει για την ενημέρωση των τερματικών φορτίου και των διαδρομών διαμετακόμισης εντός και εκτός των λιμενικών εγκαταστάσεων του εξωτερικού. Η Κίνα πως θα μπορούσε να εισπράξει τα επενδυτικά της χρέη σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων. Πέρα από τη χρήση στρατιωτικής δύναμης, τι θα έκανε η Κίνα για να εξαναγκάσει έναν οφειλέτη; Αίτηση προσφυγής σε πολυμερή εμπορικά και τραπεζικά ιδρύματα εποπτείας, των οποίων τα πρωτόκολλα αγνοούσαν και αγνοούν συστηματικά.-κράτη με καθυστερήσειςΠοιος θα μαζέψει για την Κίνα τα 50 δις δολάρια που επένδυσε σε μια καταρρέουσα Βενεζουέλα;;; Εάν η Ελλάδα αθετήσει τις υποχρεώσεις της στις κινεζικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Πειραιά, θα μπορούσαν οι Κινέζοι να χρησιμοποιήσουν την Ευρωπαική Ένωση ή το ΝΑΤΟ για να εξαναγκάσουν την Ελλάδα;;;;

Η απειλή της Κίνας δεν είναι ότι στο εγγύς μέλλον θα συναγωνισθεί και θα είναι ισόπαλη με τις  ομάδες μάχης των έντεκα Αμερικανικών αεροπλανοφόρων, αλλά ότι με αποτελεσματικό και λιγότερο κόστος  θα αναπτύξει μικρά και πολυάριθμα υποβρύχια, φρεγάτες και πλοία υποστήριξης για να δημιουργήσουν πολυάριθμες μικρές θύελλες από πυραύλους αέρος-εδάφους , και αντιαεροπορικούς, που θα δημιουργήσουν στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας  ζώνες απαγορευτικές ( no-go zones) για τα πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού και των συμμάχων τους.
  Όπως οι Ιάπωνες την δεκαετία του 1930 και οι Ρώσοι την δεκαετία του 1960 και του 1970 αλλά σε Παρ' όλ' αυτά όμως  η Κίνα είναι πεπεισμένη ότι γνωρίζει τώρα τις Η.Π.Α. πολύ καλά και ελέγχει τις πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές και στρατιωτικές μεθόδους εξουδετέρωσης των αμερικανικών πλεονεκτημάτων. Κάτι που εν μέρει μπορεί να είναι ...σωστό.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: