ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Ουγγαρία: Υπερεξουσίες επ' αόριστον στον πρωθυπουργό Όρμπαν εν μέσω κορωνοϊού

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Ο κορωνοϊός έστεψε βασιλιά η δικτάτορα, όπως το βλέπει κανείς, τον Όρμπαν. Το Ουγγρικό Κοινοβούλιο πέρασε νομοσχέδιο που του δίνει απεριόριστες εξουσίες όπως:
- Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
- Διακυβέρνηση μέσω διαταγμάτων
- Αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου
- Ακύρωση εκλογών
- Μέχρι 5 χρόνια φυλακή για διασπορά ψευδών ειδήσεων και φημών
- Μέχρι 8 χρόνια φυλακή για σπάσιμο της καραντίνας.
 Η μέγιστη διάρκεια των 90 ημερών για τις εξουσίες αυτές, τροπολογία που προτάθηκε από την αντιπολίτευση, δεν πέρασε. Πιθανότητες για σημαντικές επιπτώσεις δεν υπάρχουν, αφού η Πολωνία θα μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε. Η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη τελειώνει, υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να καταφέρει, αυτός ο παντοδύναμος Corona-chan;

To κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε με 137 ψήφους υπέρ έναντι 53 κατά υπέρ του αιτήματος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν να παραμείνει, βάσει διατάγματος, επ' αόριστον στην εξουσία, με τον πρωθυπουργό να επικαλείται τις εκτακτες συνθήκες λόγω κορωνοϊού και να ενισχύει την εξουσία του.
Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αναλαμβάνουν έκτακτες εξουσίες ώστε να είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα στην καθημερινότητα τνω πολιτών και κλείνοντας σύνορα. Ελάχιστες όμως δημοκρατίες παραχωρούν στις κυβερνήσεις τους τέτοιο εύρος εξουσιών και χωρίς ημερομηνία λήξης.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος υπερίσχυσαν της ψηφοφορίας, δίνοντας στον πρωθυπουργό Όρμπαν το δικαίωμα να παρακάμψει την ολομέλεια σε οποιονδήποτε νόμο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο ο Όρμπαν έχει φροντίσει να στελεχώσει με ανθρώπους προσκείμενους στο κόμμα, θα αποτελεί το κύριο σώμα που θα ελέγχει τις κυβερνητικές ενέργειες.
«Ο έκτακτος νόμος δεν συνιστά απειλή για τη δημοκρατία» υποστήριξε ο Όρμπαν ενώπιον των βουλευτών, μετά την ψηφοφορία, αν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι διαφωνούν.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πέτερ Τζακάμπ, ο νόμος θέτει ολόκληρη τη δημοκρατία της Ουγγαρίας σε καραντίνα.
Η σημερινή ψηφοφορία είναι ιδιαίτερα αμφισβητίσημη, καθώς περισσότεροι από 100.000 υπέγραψαν κατά της πρότασης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, BBG
 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: