ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Περί Ελεύθερων Σκοπευτών.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

O John "Shrek" McPhee συμβουλεύει για ταχεία "good enough", εκτίμηση απόστασης . Όταν αρχίζει η ενεργητική δράση, οι ελεύθεροι σκοπευτές θα ψάξουν να βρουν μια θέση βολής με πολύ καλή απόκρυψη. Έχουν να λάβουν υπόψη τους πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως την απόκρυψη του φλογοκρύπτη της κάννης του όπλου τους, την κάλυψη της εκπυρσοκρότησης και το κυριότερο την προσβολή ενός στόχου υψηλής αξίας. Η απόσταση του στόχου, όπως και η κατεύθυνση του ανέμου είναι πολύ κρίσιμα στοιχεία. Η θερμότητα επίσης παίζει μεγάλο ρόλο σε μεγάλες αποστάσεις, γιατί μετακινεί το είδωλο του στόχου, που φαίνεται σε άλλο σημείο από αυτό που πραγματικά είναι  κ.λ.π Όμως , το δυσκολότερο μέρος της διαδικασίας είναι ο εντοπισμός του στόχου.

Σε ένα ζεύγος ελεύθερων σκοπευτών , είναι και οι δύο καλά εκπαιδευμένοι σκοπευτές, αλλά συνεργάζονται μεταξύ τους. Ο ένας αναλαμβάνει τα καθήκοντα του παρατηρητή και ο άλλος του σκοπευτή. Ο παρατηρητής χρησιμοποιεί ένα τηλεσκόπιο το οποίο έχει ευρύτερο πεδίο παρατήρησης από αυτό που έχει η διόπτρα σκόπευσης του τυφεκίου του ΕΣ. Έτσι ο παρατηρητής μπορεί να δει περισσότερα από τον σκοπευτή. Επιπλέον, το τηλεσκόπιο του παρατηρητή συνήθως έχει περισσότερα ενσωματωμένα βοηθήματα, με τα οποία μπορούν να γίνουν πολλοί υπολογισμοί  με ταχύτητα, όπως για παράδειγμα η απόσταση του στόχου.

Συνήθως ο παρατηρητής εντοπίζει τον στόχο, υπολογίζει την απόσταση και κατευθύνει τον σκοπευτή στο να σκοπεύσει σωστά επί του στόχου, εστιάζοντας εκεί τη διόπτρα του. Όταν ο σκοπευτής κάνει την βολή, ο παρατηρητής βλέπει που έχει κτυπήσει η βολίδα και δίνει οδηγίες στο σκοπευτή να κτυπήσει το στόχο, αν αυτό δεν έχει γίνει με την πρώτη βολή. Και οι δύο, όντας άριστα εκπαιδευμένοι ΕΣ, διπλοελέγχουν τους υπολογισμούς τους και επιβεβαιώνουν ότι και οι δύο συμπίπτουν στο ίδιο αποτέλεσμα, πριν γίνει η εκτέλεση της βολής. Δεν εκτελείται βολή αν βρεθεί διαφορά.

Ένας ελεύθερος σκοπευτής, σπάνια θα εκτελέσει πάνω από 3 διαδοχικές  βολές. Μία και μοναδική βολή είναι το ιδανικό, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσει κάποιος από που προέρχεται. Δύο ή περισσότερες βολές αυξάνουν την δυνατότητα του εχθρού να εντοπίσει την προέλευσή τους και να αντιδράσει είτε αιτούμενος βολές πυροβολικού ή όλμων προς την περιοχή του ελεύθερου σκοπευτή, είτε εκπέμποντας περιπόλους αναγνώρισης για εντοπισμό και εξουδετέρωσή του.

Το μέλλον παρουσιάζεται μάλλον δυσοίωνο για τους ΕΣ, που πιθανόν να αποτελέσουν ένα "σπάνιο και εκλειπόμενο είδος"! Σύγχρονες τεχνολογικές μέθοδοι, έχουν αρχίσει να εντοπίζουν πολύ εύκολα ένα ΕΣ από την πρώτη βολή. Υπάρχουν 4 διαφορετικά συστήματα εντοπισμού που κυκλοφορούν. Τα 3 χρησιμοποιούν μικρόφωνα που τριγωνομετρούν , το ίχνος της βολίδας ή την εκπυρσοκρότηση του όπλου. Ακόμη και αν χρησιμοποιείται σιγαστήρας, το όπλο αφήνει την ηχητική του "υπογραφή" που συλλαμβάνεται, ειδικά αν δεν χρησιμοποιούνται υποηχητικά φυσίγγια.. Μπορεί το όπλο να είναι αθόρυβο, αλλά η βολίδα θα δημιουργήσει το πλατάγισμά της.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα , πολύ σωστά όλα που λες να μαθαίνουμε διαδικασίες, η τεχνολογία προχωράει και υπάρχουν συστήματα που εντοπίζουν τις βολές με τριγωνομέτρηση. Μια που διαβάζω όταν προλαβαίνω αρκετό κυβερνοπάνκ , η τεχνολογία θα εξελίσσεται και για τους ελεύθερους σκοπευτές . Πιθανόν πλέον ο ΕΣ να μην είναι δίπλα στο όπλο στο μέλλον ή με οπτικό καλώδιο ή laser bursts για bandwidth, αν δεν κάνω λάθος έχουν παρουσιάσει τέτοια συστήματα οι Αμερικάνοι . Επόμενο βήμα είναι ότι ο ΕΣ πιθανόν να έχει στην διάθεση του στο μέλλον πολλά όπλα αν τα έχει απλώσει νωρίς και δικτυωμένα . Επίσης το να καλύψει τις βολές του θα μπορεί να το κάνει με διασπορά από πριν ή με drone (πχ αυτοκινητάκι) μικρόεκρηκτικών για να καλύψει τους δικούς του θορύβους όταν θα χρειαστεί .Μεγάλο πρόβλημα των ΕΣ θα είναι η θερμική παρατήρηση και η ηχητική , αλλά η χρήση decoys και αποπροσανατολισμού θα είναι απαραίτητη .Βασικό θέμα ο κορεσμός των αισθητήρων του αντιπάλου και να του δίνεις στόχους αποπροσανατολισμού να ασχολείται (ένα αυτοκινητάκι στην απέναντι πλαγιά να του κουνάει τους θάμνους ή ένα θορυβώδες αεροπλανάκι να τον αποσπά την ώρα που θέλεις να ρίξεις ή σε κατοικημένες περιοχές ειδικά μεγάφωνα ή κόρνες αυτοκινήτων . Πρόβλημα είναι νομίζω ήδη το rollback από βίντεο δορυφόρων ή long endurance drones για υψηλής αξίας στόχους (σαν το 24 https://www.imdb.com/title/tt0285331/ ) . Να είσαι καλά
kakos04