ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΟΘΩΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΤΣ ΙΣΡΑΗΛ-ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ VIRTUAL ΒΑΝΝΕΣ ΜΙΑΣ VIRTUAL "ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΝΈΑ ΟΘΩΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΎΕΤΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΤΟ ΝΈΟ ΜΑΤΣ ΙΣΡΑΗΛ-ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ ΚΆΤΙ VIRTUAL ΒΑΝΝΕΣ ΜΙΑΣ VIRTUAL "ΠΡΆΣΙΝΗΣ ΑΝΆΠΤΥΞΗΣ" 
 
Παραφράζοντας τον Μέγα Ντίνο Ηλιόπουλο στην ρήση του για το χαρτί και το ξύλο (Όλα είναι χάρτινα- εκτός από το χαρτί που γίνεται από το ξύλο) θα έλεγα αντίστοιχα για τα επόμενα 30-40 χρόνια της στρατηγικής σημασίας του φυσικού αερίου ως "μεταβατικού καυσίμου" ότι:
 
Όλα κινούνται γύρω από το φυσικό αέριο-εκτός από το φυσικό αέριο που κινείται μέσα σε αγωγούς. 
 
Αυτή θα είναι η πραγματικότητα μέχρι να έρθει η εποχή του επόμενου καυσίμου σε 25-30 χρόνια, του οικολογικού υδρογόνου (ΑΠΕ κυρίως από τον ήλιο και νερό), που πάλι θα κινείται μέσα στους ίδιους αγωγούς (μέχρι τότε, ανακατεμένο-αν υπάρχει με αέριο σε αναλογία 1:10, για να αντέχουν τα μέταλλα των καυστήρων). Για να καλύψει το φυσικό αέριο όλο αυτό το διάστημα στο Ανατολικό ημισφαίριο, τις ανάγκες τριών μεγάλων καταναλωτών: της ΕΕ, της Κίνας και της ανερχόμενης Ινδίας.
 
Μοιραία, οι επενδύσεις που έγιναν και γίνονται τώρα για την μεταφορά του αερίου θα επηρεάσουν σημαντικά και την επόμενη εποχή. Οι χώρες του Κόλπου, κυρίως το Κατάρ, το Ιράν και λιγότερο της Ανατολική Μεσογειου, εκτός από κύριοι παραγωγοί με τεράστια αποθέματα, τυχαίνει να είναι και οι πλέον ηλιόλουστες. Η Ρωσία δεν έχει αυτό το προνόμιο. Και το ανανεώσιμο αέριο (RNG από ΑΠΕ και βιομάζα ή λιγνίτη) που ελπίζει η ΕΕ με τις νέες πολιτικές της power-to-gas, δεν μπορούν να καλύψουν πάνω από το 2-4% της ζήτησης του.
 
Το δεύτερο που έμαθα είναι ότι δεν έχει πολύ μεγάλη (γεωπολιτική) ισχύ αυτός που παράγει/εξορρύτει, αλλά αυτός που ελέγχει τις κεντρικές βάνες στα δίκτυα μεταφοράς αυτού που κινεί σχεδόν τα πάντα.
 
Και πάνω σε αυτές τις δύο πραγματικότητες, πέφτει τώρα πολύ ξύλο! Λαμβάνει συνήθως και την μορφή περιφερειακών συγκρούσεων. Ιράν-Ιράκ παλιότερα, Ινδίας -Πακιστάν, Ιράν-Ισραήλ, Ιράν-Σαουδική Αραβία-Ρωσια-Τουρκία στην Συρια, Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία-Ελλάδα/Κύπρος κλπ, τώρα Ισραήλ-Χαμας. Όλων συγκαλυμμένων πίσω και από θρησκευτικές/εθνικές έριδες για να συντηρείται πιο εύκολα και η ανάγκη των αμυντικών δαπανών. 
 
Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στους χάρτες των κυρίων υφιστάμενων και υπό κατασκευή αγωγών αερίου από την Ανατολή , δεν είναι και πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς "που το πήγαινε" ο Ερντογάν με τα φαραωνικά σχέδια του χτισίματος της Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορία που ακόμα ονειρεύεται:
 
Θέλει σχεδόν όλοι οι αγωγοί αερίου για την προμήθεια της διψασμένης Ευρώπης να περνούν έξω από την Άγκυρα. Και τους πιο απόμακρους (από την Νιγηρία προς Λιβύη/Τυνησία κυρίως) να μπορεί να τους ελέγχει μέσω τοπικών φυλαρχων υπό την δική του επήρεια.
Έτσι δεν θα χρειάζεται να στέλνει στρατεύματα να φυλάνε τα περάσματα των καραβανιών μέχρι έξω από την Βιέννη. Με τον έλεγχο 2-3 βανών και μερικούς θύλακες επιρροής στα Βαλκάνια πετυχαίνει ακριβώς το ίδιο. Oθωμανία! 
 
Του χαλάνε το σχέδιο όμως δυο ελληνικού ενδιαφέροντος παράγοντες : O αγωγός EastMed. Και η πρόσφατη συμφωνία Ιράν-Κίνας που στρέφει ανατολικά μέσω Πακιστάν τα σημαντικά αποθέματα του Ιράν. Προς την δύση αυτά τα κοιτάσματα έχουν φάει μπλοκ από τον Τραμπ. Αλλά είναι κυρίως η συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ-Σ. Αραβίας που απομονώνουν το συμμαχικό στην Τουρκία Κατάρ με ένα νέο διαφαινόμενο αγωγό που θα καταλήγει στο ΤελΑβιβ (Η συμφωνία των τέκνων του Αβρααμ) που επιβάλει την στροφη του ιρανικού αερίου προς την Κίνα.. Το άλλο από τον κόλπο μεσω Ισραηλ και από εκεί, τσουπ στον EastMed. 
 
Βάλθηκε να την διορθώσει ο νέος Σουλτάνος την ζημιά που του έκαναν κάτι αριστεροί Ινδιάνοι στο Ελλάδισταν υπό τους Τσιπρα/Κοτζια, με μια "συνεκμετάλλευση"-παλιά ιδέα του Γερμανικής κοπής Σημίτη. Βρήκε την ιστορική συγκυρία τώρα που την Ελλάδα κυβερνούν απόγονοι των κοτζαμπάσηδων, πρόθυμοι ενδοτικοί υπό την Μερκελ, όσο το παλιό αφεντικό της περιοχής, οι ΗΠΑ, θα οικουρεί νοσούντας μετά την ουσιαστική κατάρρευση της προηγούμενης Παγκόσμιοποίησης.
 
Με την προσοχή των ΗΠΑ κυρίως στον νέο γεωπολιτικό αντίπαλο στην Άπω Ανατολή (ή Μέση μπορεί να περιμένει μετά, λέει), την Κίνα,που, αφού εξασφάλισε το Ιράν, προχθές έσπευσε να εξαγοράσει και το αντίπαλο δέος του, την Aramco της Σ. Αραβίας. Κίνδυνος θάνατος, λέει. 
 
Κάνει και ένα damage control και ο Ερντογαν από την συμφωνία του Ιράν με την Κίνα, το Αζέρικο πετρέλαιο ίσως καλύψει, λέει, το απωθημένο του. Πάρε και εκεί ένα πόλεμο τώρα, για να τιμωρήσει και το Ιράν δια της μεγάλης Αζέρικης μειονότητας του, μπας και διασπαστεί. Η έστω να του δώσει το Ιράν πάλι με πίστωση αέριο για να συνεχίσει να το πουλάει λαθραία, όπως μέχρι πριν λίγους μήνες, πριν τον πιάσουν στα πράσα και τον στείλουν τώρα σαν αυτοφωράκια να δικαστεί στο Μανχάταν. Υπό τις ευλογίες και του Ισραήλ ο πόλεμος στον Καύκασο, που πάντα παίζει πολύ σοβαρό παιχνίδι στο γεωστρατηγικό αυτό σκάκι, αναμένοντας την ανακήρυξη Ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους, να αναπνεύσει. (στον χάρτη σημειώνονται οι περιοχές με τις πιο κρίσιμες βάνες σήμερα- σημεία όπου στρέφεται και το γεωπολιτικό ενδιαφέρον για εξελίξεις/ρυθμίσεις.)
 
Τώρα παίζουν δύο ακόμα μπλοκ: στον κεντρικό αγωγό ΤΑΝΑΡ στην Τουρκία και του Nordstream2 του Πουτιν στην Βαλτική. Έξαλλη έγινε η Μερκελ με αυτά, δεν της βγαίνουν ούτε τα δικά της σχέδια, θα συνεχίζει ο Μακρόν να κρατάει ισορροπίες έχοντας την εξαρτημένη από τα πυρηνικά του.
Βλέποντας ο νέο Σουλτάνος ότι δεν του βγαίνει και το δικό του παιχνίδι, είπε να ανακηρυχθεί άρον άρον προστάτης των απανταχού ακροδεξιών, υπό το Ιράν. Και χώθηκε στην Παλαιστίνη, μπας και τσιμπήσει από την εκεί διένεξη της Χρυσής Αυγής των Παλαιστινίων, την Χαμας, με τους ακροδεξιους που ακόμα έχουν το πάνω χέρι στο Ισραήλ, κανένα έρεισμα. Από εκεί κάπου, σου λέει, θα περνάει ο νέος αγωγός ΗΑΕ- Ισραήλ, βάρδα να πιάσει καμία βάνα μπας και στρέψει μετά τον EastMed via κατεχόμενα της Κύπρου προς την Άγκυρα. 
 
Μέχρι να ηρεμήσει κάπου ή νέα ισορροπία, θα παίζει το γνωστό των λοιμοξιολόγων "οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες".
 
Με μοναδικούς, προς το παρόν πολύ κερδισμένους τους Έλληνες εφοπλιστές πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG), κυρίως από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ προς την ΕΕ. Ο πραγματικός λύκος που χαίρεται από την αναμπουμπούλα, όσο τα σχέδια αγωγών μένουν ημιτελή, είναι αυτή η κλειστή ομάδα που δημιουργεί τα λεγόμενα virtual gas pipes με τα καράβια τους. Προσπάθησαν παλιότερα να παρέμβουν στα εδώ πολιτικά χρηματοδοτώντας, κάποιοι από αυτούς, και την Χρυσή Αυγή. Τώρα δεν την χρειάζονται πια, λεμονόκουπα στημένη, την έστειλαν μαζί με το ταμείο της δια του Παππα για αγρανάπαυση μπας και... Τους αρκεί που μπορούν και ελέγχουν, προς το παρόν, δια χορηγιών, στην κυβέρνηση της Αθήνας. Για να άγεται αυτή και να φέρεται χωρίς σαφή πολυδιάστατη εξωτερική στρατηγική επί της δυναμικής και όλων των πιο πάνω.
 
Όμως η αλλαγή του σερίφη στις ΗΠΑ τους δίνει χρόνο μέχρι να ξεκουμπιστεί εκείνη η Μερκελ για να παραδώσει στους Πράσινους. Για να τα κάνουμε όλα δήθεν "πράσινη ανάπτυξη". Να διακοπούν δηλαδή οι έρευνες για νέα κοιτάσματα από την Κρήτη, για να συνεχίσουν τα φορτία να φέρνουν το αέριο ακριβά από αλλού, μέχρι να τα ξεπουλήσουν. Τόσο πράσινη... 
 
Για πες τώρα τι δεν καταλαβαίνεις, για να σου πει μετά ένας μαθητής γυμνασίου το πως θα εξελιχθούν τα εσωτερικά πολιτικά μας πράγματα και η πάλη των φράξεων μέσα σε όλα τα ελληνικά κόμματα, για να δω κάτι...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: