ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 7-10% ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΉ ΚΡΊΣΗ:
ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΝΕ, ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΑΛΟΓΕΣ ΟΥΤΟΠΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΌΚΚΑΛΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΕΠΙ ΤΟΥ "ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ".
Όλο το εγχώριο και ευρωπαϊκο νεοφιλελευθεριστάν, από τον Άδωνι μέχρι και τον Στουρνάρα αλλά και μέχρι την Λαγκάρντ, παρατηρούν αμήχανοι να εκτινάσσεται ο πληθωρισμός σε μεγάλα επίπεδα. Και τον ξορκίζουν με επίπλαστη αισιοδοξία ότι αυτός θα έχει μικρή διάρκεια, παροδικό λένε το φαινόμενο, όσο κρατήσει ο πόλεμος, σχεδιάζοντας ανάλογα.
Τι όμως ΔΕΝ σου λένε:
Ίσως δεν είναι γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη και μια ακόμα μετάλλαξη, ας την λέμε μετάλλαξη "Π" (όπως Περιβάλλον, Πρασινάλογα κλπ) του νεοφιλελευθερισμού, που σχεδιάστηκε σε κάποια εργαστήρια παραγωγής Μεγάλων Ιδεών με ένα και μόνο στόχο:
Να σωθεί η παντοκρατορία των εμπορικών τραπεζών επί της πολιτικής (και επί των τεσσάρων εξουσιών" ) που απέκτησαν τα προηγούμενα 50 χρόνια λόγω του τρόπου που παράγεται το νέο χρήμα και τα τοξικά παράγωγα του, γνωστά ως derivatives ή συνθετικά τραπεζικά προϊόντα.
Αυτή η ανάγκη προέκυψε από την σύγκρουση της Ζώνης του Κόκκινου Καπιταλισμού (περί την Κίνα) που ήδη διαμορφώθηκε με τον, ας τον λέμε, "Πράσινο Καπιταλισμό", που προσπαθεί να οριοθετήσει τώρα όλο τον υπόλοιπο κόσμο που δεν θα ανήκει στην εμπορική Ζώνη περί την Κίνα.
Γεωπολιτική εξέλιξη αυτές οι ζώνες που επιταχύνθηκε από την μυωπική πολιτική διαχείριση του Τραμπ, και συνέπεσε και με τον πολιτικό νανισμό της ΕΕ και το Brexit. Συνέπειες αυτά και της δογματικής εμμονής των νεοφιλελέ στις ίδιες πολιτικές που ίσχυαν την εποχή των παχιών αγελάδων των δεκαετιών 90-2000.
Η προσπάθεια της Δύσης να επιβάλλει στην Ανατολή πρόσθετα κόστη στην παραγωγή της μέσω πέναλτυ σε προϊόντα και στην ενέργεια, με πρόσχημα την σωτηρία του περιβάλλοντος.
Η κλασσική μέθοδος δια του ελέγχου της ενέργειας δεν δουλεύει πλέον, από την στιγμή που το Ιράν προσδέθηκε σε αυτό το γεωπολιτικό σύστημα, η Ρωσία παραμένει ανεξέλεγκτη, ενεργειακός ρυθμιστής και μπαλάντζα ανάμεσα στους δυο κόσμους, τώρα και με το ρούβλι της σοβαρό παίκτη, η δε πυρηνική Κίνα έχει γίνει ήδη και ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ του πλανήτη. Επιπρόσθετα, έχει καταφέρει πλέον να μην την αγγίζουν αποτελεσματικά οποιαδήποτε μέτρα κυρώσεων ή εμπορικών δασμών.
Και εδώ θα μου πεις ίσως:
Τι κακό έχει βρε μάστορα η προστασία του Περιβάλλοντος δια του περιορισμού της εκπομπής ρύπων που επηρεάζουν τελικά την θερμοκρασία του πλανήτη;;
Αν πραγματικά ήταν αυτός ο στόχος δεν θα έλεγα τίποτα!
Όμως η όλη προσπάθεια της Πράσινης Ζώνης στηρίζεται σε τρεις παράγοντες.
Ο πρώτος είναι η δημιουργία οικονομικών αντικινήτρων στην χρήση ορυκτών καυσίμων μόνο. Ήδη αισθάνεσαι τις συνέπειες μετά την αύξηση χρήσης εισαγόμενης βιοαιθανόλης από το 1 στο 3% στα διυλιστήρια, που ισχύει από την 1/1/21, και από την αύξηση των "δικαιωμάτων ρύπων" και στα καύσιμα κίνησης.
Από τον Ιούνιο του 21 ο αντίστοιχος πρόσθετος φόρος ρύπων στη βενζίνη είναι 4,6 σεντ/ λίτρο και κλιμακωτά θα ανέλθει στο 2026 στα 27,6 σεντ/λίτρο.
Στο πετρέλαιο κίνησης /πετρέλαιο θέρμανσης ο φόρος μέσω δικαιωμάτων ρύπων το 2021 θα είναι 5,43 σεντ/ λίτρο και το 2026 θα φθάσει τα 32,56 σεντ/ λίτρο.
Στο υγραέριο ο φόρος το 2021 θα είναι 3,04 σεντ/ λίτρο και θα φθάσει το 2026 στα 18,25 σεντ/λίτρο και
Στο ελαφρύ μαζούτ από 6,04 το 2021 θα ανέλθει στα 36,26 σεντ/λίτρο.
Αυτά τα "δικαιώματα ρύπων", που καταλήγουν στο τέλος στο Πράσινο Ταμείο, αυξήθηκαν από τον περασμένο Ιούνιο στα "χρηματιστήρια" αγοραπωλησίας δικαιωμάτων κατά 73%. Και θα αυξηθούν και άλλο! Έτσι, και να ξανα-ανοίξει ο Πούτιν τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, οι τιμές στην ενέργεια θα παραμένουν υψηλές, αφού οι ΑΠΕ δεν επαρκούν για να καλύψουν το κενό χωρίς την εφεδρεία κάποιου καυσίμου χημικής ενέργειας (σήμερα ενώσεις του άνθρακα, κυρίως στο φυσικό αέριο, κατά το 50 το υδρογόνο).
Όπερ η γραμμή είναι "πουλήσατε τώρα τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και κάντε τα ηλεκτρικά, αλλάξτε τους καυστήρες πετρελαίου και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κλπ γιατί θα πείτε την βενζίνη βενζινάκι". Όλα από ΑΠΕ λέει αυτή η uber alles πολιτική.
Ο δεύτερος παράγοντας ορίζεται από τις τεράστιες επενδύσεις που θα απαιτηθούν γι αυτή την Πράσινη μετάβαση. Επενδύσεις που για την ΕΕ μπορεί να πλησιάζουν τα 16-17τρισ την επόμενη πενταετία, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς! Συνολικά θα απαιτηθούν πάνω από 75τρισ$ σε όλον τον πλανήτη μέχρι το 30 σύμφωνα με την μελέτη του ΔΝΤ.
Τα κορονοϊοπακέτα που επιδοτούν μέρος αυτής της μετάβασης είναι, προφανώς, μια σταγόνα στον Ωκεανό. Άρα φτιάξε νέα δάνεια από την ΕκΤ και το Τραπεζικό σύστημα τόσο για τα απαραίτητα έργα υποδομών όσο και για την αλλαγή του μηχανολογικού εξοπλισμού που θα απαιτηθεί σε όλη την οικονομία.
Και έτσι σώζεται, λέει, η παρτίδα ΚΑΙ για την Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία /παραγωγή υποδομών ΑΠΕ. Αλλά σώζονται λέει έτσι ΚΑΙ οι Τράπεζες, που άρχισαν να κινδυνεύουν σοβαρά από τις επιδράσεις της άλλης μετάλλαξης, της ψηφιοποίησης των συναλλαγών στο νεο Internet 3.0, που γίνονται εξωτραπεζικά. Όσο η τελευταία ΔΕΝ απειλεί τις παραγόμενες φούσκες των τοξικών παραγώγων των δανείων, ο μεταλλαγμένος νεοφιλελευθερισμός της προηγούμενης περιόδου σώζει την παρτίδα μεταλλαγμένος!
(Δεν αποφεύγεται όμως έτσι καθόλου ο συστημικός κίνδυνος καταρρεύσεων πχ από μεγάλες επιχειρήσεις στην Κίνα ή την ΕΕ που κλυδωνίζονται από τις κρίσεις που δημιουργούν αυτές οι αλλαγές, που απορρυθμίζουν τα πάντα!)
Ο τρίτος είναι η προϋπόθεση επάρκειας σε στρατηγικά μέταλλα που απαιτούνται από τις νέες τεχνολογίες των ΑΠΕ και ΔΕΝ υπάρχουν σε επάρκεια σε όλο τον πλανήτη ή ελέγχονται από την Κόκκινη Ζώνη. Έτσι ο περιορισμός ΜΟΝΟ των ορυκτών καυσίμων χωρίς αυτά τα μέταλλα ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΟΥΤΟΠΙΑ!
Όλα αυτά έχουν επίδραση όμως και στις πολιτικές. Και αφού είναι αδύνατη η επίτευξη αυτών των στόχων από την δράση του "αόρατου χεριού της αγοράς", που τελικά τον "έπαιζε" για τριάντα χρόνια, επανήλθαν στο προσκήνιο οι good old Κεϋνσιανές συνταγές. Τόσο που ακόμα και η Λαγκαρντ της ΕκΤ να αλλάξει την δογματική συνταγή των νεοφιλελε και να λέει τώρα "δεν πειράζει, αν ανέλθει ο πληθωρισμός και πάνω από το 2%, παροδικός θα είναι, πάρτε και άλλα αεράτα ευρώ και ξοδέψτε γιατί χανόμεθα". Το αν θα είναι με κρατικά δάνεια ή ευρωομόλογα, λίγο ρόλο θα παίξει στην εξέλιξη του μεγάλου παιγνίου.
Δάνεια υπάρχουν!
Το όλο σχέδιο θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως του προηγούμενου αιώνα αν δεν προσεχθούν μερικές λεπτομέρειες, μέσα στις οποίες κρύβεται συνήθως ο... διάβολος.
Η αύξηση του κόστους ζωής σε όλη την φάση της ενεργειακής μετάβασης, που θα διαρκέσει μια με δυο δεκαετίες, λόγω της αλυσίδας ενεργειακής-logistics- παραγωγης- χρηματοοικονομικής κρίσης που ήδη εκδηλώθηκε σαν συνέχεια της κρίσης προσφοράς και ζήτησης που ξεκίνησε έντονα το 18, προ κορονοϊού. Παράλληλα με τα μέτρα λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις που συνεχίζουν να ισχύουν πχ καθ ημάς Αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν ως εμμονικοί στόχοι των νεοφιλελε policy makers αλα Μητσοτάκη/Πισαριδη κλπ. και οδηγούν πολύ πιο γρήγορα στην ενεργειακή και ενδεχομένως στην επισιτιστική φτώχεια πολύ μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού!
Ποιά επισιτιστική φτώχεια;;
Ήδη βλέπεις την αρχή κρίση, στο σούπερ μάρκετ.
Οι πραγματικές αιτίες του πληθωρισμού πρέπει να αναζητηθούν όμως σε αυτό και όχι στην υπερπροσφορά νέου αεράτου χρήματος "για την πανδημία" αφού αυτό ποτέ δεν έφτασε ποτέ στην κατανάλωση! Έγινε κατ' ευθείαν τραπεζικά παίγνια, στην πλειοψηφία του (σύνολο νέου χρήματος 25τρισ$ την διετία 20-21, έφτασε στην κατανάλωση γύρω στο 20% μόνο).
Έτσι,για να προλάβουν τις εξεγέρσεις, φτιάξε τώρα, ανάμεσα στα lockdowns, μηχανισμούς καταστολής και παραπληροφόρησης στέλνοντας το ενδιαφέρον του κοινού στα δικαιώματα για τα δικαιώματα. Ζαβά είναι, σου λέει, δεν θα καταλάβουν τι παίζει κοιτώντας την Πετροβασίλη να τσακώνεται με την Γιαδρικιάογλου για το αν θα κάνουν εμβόλιο ή όχι.
Και για τον πληθωρισμό πάλι αυτοί θα φταίνε. Η μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία, για τους πιο χαζους. Όπως και για το ότι δεν πρόλαβαν, με ατομική τους ευθύνη, να τσεπώσουν το νέο χρήμα και να το κάνουν κατανάλωση για να κινηθεί πάλι η μηχανή. Ποιο χρήμα ακριβώς, αφού αυτό στην πλειοψηφία του κρατήθηκε για κερδοφόρα παίγνια από τις τράπεζες, δεν το λένε.
Τον αποκλεισμό των μικρών παραγωγών και των συνεταιρισμών των καταναλωτών/ιδιοπαραγωγών ενέργειας από τους τους διαθέσιμους πόρους χρηματοδότησης. Ευκολάκι αυτό, όσο τα επενδυτικά σχέδια τα διαχειρίζονται και τα κρίνουν ΜΟΝΟ οι Τράπεζες με τα δικά τους κριτήρια, που αποκλείουν από τις ενισχύσεις το 92-94% των σημερινών επιχειρήσεων.
Τον τελικά αλώβητο, από όλα τα πιο πάνω, ανταγωνισμό με την Κόκκινη Ζώνη του Καπιταλισμού. Αυτή ακολουθεί (έστω και δια του αυταρχισμού) μια άλλη στρατηγική. Τον περιορισμό του χρηματοοικονομικού κόστους στην παραγωγή- που φτάνει όσο και το τριπλάσιο του εργατικού, δια του σταδιακού μηδενισμού της εμπλοκής των κλασσικών εμπορικών τραπεζών στην χρηματοδότηση της παραγωγής ή της κατανάλωσης. Να σου το ψηφιακό γουαν έτοιμο γι αυτό, φτιαγμένο πάνω στις ίδιες τεχνολογίες των κρυπτονομισμάτων. Τρέχα φτάσε τους τώρα.
Την δημιουργία συνθηκών ανασφάλειας και φόβου μπροστά στα επερχόμενα, με τον κίνδυνο να δαιμονοποιηθούν οι ίδιες οι "Πράσινες" μεταρρυθμίσεις από νεο-συντηρητικές δυνάμεις, αυτές που συσπειρώνονται τώρα , και που λειτουργεί σήμερα περίπου όπως ο ναζισμός μετά την κρίση του 29. Εγκλωβίζει και λαϊκά στρώματα σε φοβικά σύνδρομα για να μπορούν οι πραγματικές ελίτ, σήμερα όσοι κερδίζουν από τα παίγνια του καζινοκαπιταλισμού, να συνεχίζουν ανενόχλητες ενώσω ΟΛΑ τα πιο πάνω συμβαίνουν.
Στην αποσιώπηση όλων των πιο πάνω ως αιτιών δημιουργίας μακροχρόνιου πληθωρισμού της τάξης του 7-10% ετήσια σχεδόν σε όλο τον πλανήτη. Άλλοι θα λένε "φταίει το πολύ χρήμα που έπεσε στην αγορά" και άλλοι, πιο ακραίοι, θα λένε "φταίει η απο-παγκοσμιοποιηση που δημιούργησε κρίση στα logistics και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Για να δικαιολογηθούν έτσι νέοι κύκλοι λιτότητας.
Δηλαδή αντιφάσεις που οδηγούν στο απόλυτο αδιέξοδο.
Και βγαίνει τώρα ο Πέτρος ο Κόκκαλης για να μας σώσει κρύβοντας όλα τα πιο πάνω κάτω από ένα πράσινο χαλί και με την ψηφιοποίηση, λέει, της γεωργίας. Που όμως η καημένη δεν μπορεί να επηρεάσει το κόστος της τροφής πάνω από το 2%, όταν το ενεργειακό συμμετέχει ήδη σε αυτήν πάνω από το 35%, κατά 36% οι ζωοτροφες-που είναι κυρίως ενέργεια και κατά 18% τα λιπάσματα που φτιάχνονται από φυσικό αέριο.
Πρασινάλογα...
Τούτων λεχθέντων, προκύπτει το ερώτημα: ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;;
Να αναγεννήσουμε νέες ιδέες λέω!
Με νέες ιδέες που μπορούν να μετατρέψουν τους κινδύνους που σκιαγραφούνται από τις αντιφάσεις, όπως πιο πάνω, σε πραγματικές ευκαιρίες ανάπτυξης δια της διεύρυνσης της δημοκρατίας και της από τα κάτω συλλογικής αυτενέργειας. Πως;;
Ισχυρίζομαι ότι ένα κατάλληλο "New Deal" που θα μπορούσε να βοηθήσει να μην ξαναβρεθούμε πίσω σε σκοτεινές εποχές αλά Μεσαίωνα, εκεί που τελικά οδηγούν όλα τα πιο πάνω, πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο καινοτομίες:
1. Τον περιορισμό του εργάσιμου χρόνου όλων μέχρι και στο μισό χωρίς μειώσεις αποδοχών ΚΑΙ
2. Στην χρηματοδότηση αυτής της μεταρρύθμισης μέσω της αφαίρεσης του μονοπωλιακού δικαιώματος έκδοσης νέου χρήματος από τις Τράπεζες, με την σύνδεση της παραγωγής νέου τύπου ψηφιακών μέσων συναλλαγών για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης και ενδογενώς, Μέσων συναλλαγών συνδεδεμένων πχ με τον ελεύθερο χρόνο που μπορούν οι άνθρωποι να διαθέσουν για τις προσωπικές και κοινωνικές τους ανάγκες και την βελτίωση τους ή με την ποσότητα της ενέργεια που θα σώζουν για τις παραγωγικές και άλλες ανάγκες ή από την αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή κάποιο συνδυασμό αυτών η παρόμοιων δεικτών.
Το πόσο Πράσινη θα την κάνουμε τότε την ανάπτυξη και πως, και για ποιόν, θα έχουμε χρόνο αλλά και τα μέσα να το βρούμε!
Αρκεί να λειτουργεί η δημοκρατία και να μην έχει πνίγει όλος ο πλανήτης και από την άλλη επικίνδυνη μετάλλαξη του νεοφιλελευθερισμού, την "D", που χρειάζεται άλλο τόσο σεντόνι για να σκιαγραφηθεί (δες ΕΔΩ) και που λειτουργεί συμπληρωματικά της πιο πάνω.
Υ,Γ Μην μπερδευτείτε! Σήμερα γυρίζουμε τα ρολόγια 1000 κιλοβατώρες (1MWh) πίσω, όχι εμπρός. ΟΚ;;Φοριεται και στο δεξί σαν κόσμημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου