ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΙ;;
(Μια ματιά στην γεωπολιτική δυναμική της αρχιτεκτονικής της νέας παγκοσμιοποίησης, η "Μέση Γη" και άλλες διευθετήσεις πριν την τελική αναμέτρηση)
Οι περισσότεροι περιμένουν μετά την οποία κατάληξη της Ουκρανικής κρίσης, (που με επισπευδουσα τις ΗΠΑ ουσιαστικά έστειλε την Ρωσία στην γεωπολιτική σύνδεση των συμφερόντων της με της Κίνας), την μεταφορά των γεωπολιτικών εντάσεων στην Κίτρινη Θάλασσα. Αυτό λέει το "προφανές" που δεν λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους του γεωπολιτικού ντόμινο που μετασχηματίζει γρήγορα τον νέο κόσμο μ.Ν. (μετα νεοφιλελευθερισμόύ ver1.0).
Μια τέτοια "διευθέτηση" φαίνεται ότι θα επιχειρηθεί τώρα για τον έλεγχο της "Μέσης Γης", μια τεράστια ζώνη κρατών που βρίσκονται ανατολικά των Ευφράτη-Τιγρη, το ανατολικό σύνορο του "Πράσινου Καπιταλισμού" όπου κυριαρχεί ακόμα το δολάριο, και τα ανατολικά σύνορα της Ινδίας, εκεί όπου ξεκινάει η ζώνη της μη ισχύος, πλέον, του πράσινου χαρτονομίσματος.
Επισπεύδων σε αυτή την διευθέτηση είναι ο Πούτιν και έχει ως στόχο την πρόσδεση της Ινδίας, στρατηγικού αντιπάλου δέους της Κίνας Και τον Μπάιντεν, που αναμένεται να επέμβει τώρα δυναμικά με ένα Ανεξάρτητο Κουρδιστάν δυτικότερα. Στόχος του "παιγνίου": ο έλεγχος της Αφρικής και δευτερευόντως και της Ν. Αμερικής ως χώροι επέκτασης της οικονομικής διείσδυσης της Κίνας επί του "Δρόμου του Μεταξιού".
Υπάρχει και προϊστορία όμως για όλα αυτά.
Από την μία οι ισχυροί ιστορικοί δεσμοί της Ινδίας με την τότε Σοβιετική Ένωση, από την εποχή του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Διατηρείται μέχρι σήμερα με την Ινδία τον καλύτερο πελάτη των ρωσικών οπλικών συστημάτων για να μπορεί να διατηρεί τις ισορροπίες με το εξοπλισμένο από τις ΗΠΑ επίσης πυρηνικό Πακιστάν.
Από την άλλη το κενό που αφήνει η εγκατάλειψη του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ.
Τι είπαν οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν στην πρώτη τους συνέντευξη, αμέσως μετά την κατάρρευση του καθεστώτος της Καμπούλ λίγο πριν την ώρα του, σε απλά ελληνικά:
"Είμαστε διατεθειμένοι να φορέσουμε γραβάτα και να ενταχθούμε στο διεθνές οικονομικό σύστημα της περιοχής, με δύο όμως όρους:
Θα λειτουργήσει η Σαρία στο νέο χαλιφάτο, νταξ, χωρίς να το παρακάνουμε ίσως, να μην εξάγουμε ηρωίνες αλλά
αφήστε και εσείς να ολοκληρωθεί ο αγωγός φυσικού αερίου.ΤΑPΙ". (Τουρκμενιστάν- Αφγανιστάν- Πακιστάν- Ινδία, η μπλε γραμμή στον χάρτη).
Ταυτόχρονα έκλεισαν το μάτι προς την Κίνα για την έναρξη ενός παζαριού συμφωνιών εκμετάλλευσης του πλούσιου υπέδαφος του Αφγανιστάν σε σπάνιες γαίες, λίθιο, ψευδάργυρο κλπ αξίας 2-3τρισ$. Μέταλλα τελείως απαραίτητα για τις τεχνολογίες των ΑΠΕ και των ηλεκτρονικών, σήμερα σε παγκόσμια έλλειψη.
Η Ινδία, με το πρόσχημα των ελέγχων των containers από το Πακιστάν και το Ιράν για Αφγανική ηρωίνη, έκλεισε τα λιμάνια της στα από εκεί φορτία. Πυροδοτώντας έτσι την κρίση στα logistics που ταλαιπώρησαν, κατ αρχάς, όλα τα λιμάνια της Ασίας, ειδικά της Κίνας, πριν γίνουν παγκόσμιο πρόβλημα. Ακόμα μερικά άλυτο. Ο λόγος: Ο ΤΑPI.
Τι είναι όμως αυτός ο ΤΑΡΙ, που είναι ικανός να κάνει τους Ταλιμπάν να μετατραπούν σε κάτι σαν Χρυσαυγιτες με γραβάτα αλά ισλάμ;;
Η ιστορία του πηγαίνει πίσω στο 1975 σαν μια προσπάθεια πρόσδεσης της Ινδίας στην τότε Σοβιετία, προσφέροντας της αυτό που ακόμα δεν έχει: ενεργειακή ασφάλεια.Έτσι έγινε η επέμβαση στο Αφγανισταν από τους Σοβιετικούς για να διασφαλιστούν τα περάσματα του. Την συνέχεια την γνωρίζετε.
Οι 70 φυλές- φατρίες παραγωγής του οπίου ποτέ δεν συνεννοήθηκαν πολιτικά μεταξύ τους και με την Καμπούλ, τόσο επί Σοβιετικών όσο και μετά το 2001 επί Αμερικανών,.Το ψιλοκατάφεραν τελευταία δημιουργώντας τις αντάρτικες δυνάμεις των Ταλιμπαν ως security service των φυτειών οπίου. Οι αλαζονικοί Αμερικανοί όμως ευλόγησαν, κατά την παρουσία τους, την κατασκευή του μήκους 1814 χιλιομέτρων ΤΑΡΙ (παράλληλα με ένα νέα οδικό άξονα και ένα πλέγμα από οπτικές ίνες) συνολικού κόστους, μέχρι τώρα 22δισ$ υλοποιώντας το παλιό σοβιετικό σχέδιο.
Έτοιμο το τμήμα του Τουρκμενισταν, έτοιμο και στο Αφγανιστάν, έτοιμη η Ινδία με δίκτυο για να συνδεθεί με αυτόν τον αγωγό μαζί και με έναν άλλο από το Ιράν (η άσπρη γραμμή στον χάρτη). Έμειναν κάτι κομμάτια υπόλοιπο για να τελειώσουν στο Πακιστάν και ,game over, έλεγαν πριν τις 15/8/20. Ο Αφγανικός τακτικός στρατός θα αντέξει, τόσα λεφτά ξοδέψαμε. Δεν άντεξε, είχε διαβρωθεί από τους φύλαρχους και τα έσοδα οπίου των Ταλιμπαν ήδη.
Θα ήταν το αντίπαλο δέος στον "Δρόμο του Μεταξιού" αυτό που κατασκεύασαν! ιδού και ο λόγος της παρουσίας της Δύσης στο Αφγανιστάν για 18 ακόμα χρόνια μετά την δολοφονία του Μπιν Λαντεν το 02, που ήταν και η αφορμή της επέμβασης του ΝΑΤΟ το 01. Να δημιουργήσει αυτό το "αντίπαλο δέος".
Ας σημειώσουμε εδώ ότι παρ όλο που ο ΤΑΡΙ περνούσε και από περιοχές του έλεγχαν οι Ταλιμπαν, ποτέ κανείς τους δεν πείραξε ούτε τον αγωγό ούτε τους εργολάβους του! Ο έλεγχος στις βάνες του στο Αφγανιστάν, αν λειτουργήσει, κάνει τον ένοικο του Προεδρικού της Καμπούλ κάτι σαν αυτό που θέλει να γίνει διακαώς και ο Ερντογάν με τα δίκτυα αερίου προς την ΕΕ από την πρώην Σοβιετία και τον Κόλπο.
Φυσικά το νέο αφεντικό της περιοχής, η Κίνα, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια αυτά τα 20 χρόνια. Ήδη ολοκλήρωσε τα σιδηροδρομικά δίκτυα, τους κόμβους, τις οδικές αρτηρίες και τον αγωγό φυσικού αερίου από το Χονγκ Κονγκ ως το Τουρκμενιστάν. Ο δρόμος του Μεταξιού, τμήμα Κεντρικής Ασίας, έτοιμος. Και υπέγραψε και μια 25ετη συμφωνία συνεργασίας και με το Ιράν για το ιρανικό φυσικό αέριο, αφού η τεράστια μηχανή της θα το χρειαστεί και αυτό μέχρι το 2060 ως ενέργεια βάσης για την ανάπτυξη των δικών της υποδομών ΑΠΕ. Γιατί χωρίς αέριο, αυτά τα ΑΠΕ δεν παίζουν, ως γνωστόν .
Τα αποθέματα του Τουρκμενισταν δεν φτάνουν και ο επόμενος στρατηγικός της αντίπαλος θα είναι η γρήγορα ανερχόμενη επίσης πολυπληθής Ινδία. Έτσι η Κίνα ελπίζει να τον ελέγχει.
Έτσι το ανατολίτικο "παζάρι" ανάμεσα στους Ταλιμπαν και το Πεκίνο γίνεται τώρα πολύ σκληρό. Η διόδευση και του ιρανικού αερίου μέσω Αφγανιστάν προς το δίκτυο του δρόμου του μεταξιού είναι εφικτή και το δέλεαρ της εκμετάλλευσης του Αφγανικού υπεδάφους πολύ μεγάλο και για τα δύο μέρη. Χωρίς σπάνιες γαίες τα άλογα της "Πράσινης Ανάπτυξης" των άλλων μένουν κουτσά και πράσινα!
Με μέγα το ερώτημα στο αν αυτός ο αγωγός θα μεταφέρει τελικά ρωσικό αέριο προς την Ινδία ή Ιρανικό αέριο προς την Κίνα με ακριβώς την αντίθετη ροή. Ουπς!
Γνωστά όμως όλα αυτά στα think tanks και τα λόμπι της Ουάσινγκτον, που με μεγάλο ρεαλισμό (!) αποφάσισαν από το 18 την εγκατάλειψη του Αφγανιστάν (και όλης της Κεντρικής Ασίας) στον έλεγχο της Μέκκας του Κόκκινου Καπιταλισμού. Θα χυθούν βέβαια πολλά δάκρυα προπαγάνδας αλλά χωρίς σοβαρά αποτελέσματα αν δεν συνεργαστεί το Πεκίνο. Για να περιοριστούν πλέον στην Ζώνη του "Πράσινου Καπιταλισμού", που ξεκινάει από την Δυτική όχθη των Ευφράτη και Τίγρη, φτάνει στις Δυτικές ακτές της Τουρκίας στο Αιγαίο και κάπου θα οριοθετείται και στην Αφρική για τον έλεγχο των πρώτων υλών της.
Άγνωστη είναι ακόμα η έκβαση στο κατά που θα γύρει τελικά η Ινδία και ποια η αντίδραση της τυχοδιωκτικής πολιτικής του Πουτιν, που θέλει να διατηρήσει μόνο τα κεκτημένα κέρδη από την ενεργειακή αγορά όσο το δυνατόν περισσότερο. Και εκεί θα στραφεί τώρα για να πάρει και την οικονομική ενίσχυση που θέλει από την Κίνα για να πατσίσει τα σπασμένα από την απώλεια της αγοράς αερίου της Δυτικής Ευρώπης.
Άγνωστο τώρα και κατά πόσο θα διατηρηθεί η συμμετοχή των Αυστραλία, Ν.Ζηλανδία, Ιαπωνία και Ν.Κορέα στην Εμπορική ζώνη υπό την Κίνα (προς αυτή κινείται τώρα και η Μ.Βρετανία μετά το Βrexit με ρόλο πάλι "διαιρεί και βασίλευε" μπας και πετύχει καμία ανατροπή στην παράταση).
Γνωστό πόσο θα κρατηθεί ο Ερντογαν (άρα και ο Κούλης) στην θέση του, αφού ο ρόλος της Τουρκίας στην νέα αυτή αρχιτεκτονική της διπολικής παγκοσμιοποίησης δεν του επιτρέπει τα παιχνίδια που σχεδίαζε με τις πλάτες Χιλαρυ και Τραμπ και σε αυτήν την περιοχή, μέχρι την Κίνα. Αν κινηθεί τελικά προς την Κίνα, ένα Ανεξάρτητο Κουρδισταν είναι πιθανό, και μάλιστα με εξαιρετικά ισχυρό λόμπυ υποστηρικτών στην Αμερικανική Γερουσία να πιέζει για το "γρήγορα τώρα". Η σύγκρουση δε της Ρωσίας με το συμμαχικό του Πακιστάν, μέσω Ινδίας, πάλι τον βάζει σε δύο βάρκες. Μπέρδεμα ο κουμπάρος.
Έτσι, μετά από όλα αυτά, το κύριο πεδίο της αντιπαράθεσης στον νέο Ψυχρό Πόλεμο που ξεκίνησε μετά την πτώση του "τοίχους" της Καμπούλ και εδραιώθηκε με το Ουκρανικό, θα είναι ο Έλεγχος αυτής της "Μέσης Γης" με πιθανή αναζωπύρωση των εντάσεων ανάμεσα στην Ινδία και το εύθραυστα Πακιστάν.. Όρος ελέγχου και ενός άλλου πόλου που θέλει να αναπτυχθεί, του Παναραβικου, που αντιμάχεται την διείσδυση και της Ινδίας και της Κίνας στην Αφρική .
Είναι φυσικά κρίσιμο για όλα αυτά και το χωρίς σύνορα διαδίκτυο και οι τεχνολογίες πάνω του για τον έλεγχο του κόσμου δια των big data και του ψηφιακού χρήματος. Αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο σεντόνι.
Έτσι, μέχρι την τελική σύγκρουση να αναβάλλεται μέχρι να οργανωθούν σχετικά και οι δυο αντίπαλοι (για να συμβιβαστούν μάλλον κατάλληλα). Κερδίζουν τον χρόνο που τους λείπει μέχρι να καταλαγιάσουν πριν οι αναταραχές αυτών των διευθετήσεων.
6 σχόλια:
ο κ.Αδαλη΄ς που παρακολουθώ πάνω από 10 χρόνια και πραγματικά με έχει εκπλήξει με τις προβλέψεις και τις αναλύσεις του είπε πως η ένταση ΗΠΑπάρα - Ρωσσίας ξεκίνησε επειδή παρ'όλο που οι πρώτες άφησαν το Αφγανιστάν να το μοιραστεί η 2η με την Κίνα και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, ο κοντοΠούτινος πήγε και έκανε συμφωνία για παροχή ΦΑ στην Ινδία, την οποία ήθελε δικιά του ο Μπιντές.
Βέβαιαδεν ξέρω πως θα φτάσει εκεί το ΦΑ, αφού στα βόρεια σύνορα του Αφγανιστάν υπάρχει ο Ινδικός Καύκασος και επίσης δεν πιστεύω ότι η Ινδία θα ήθελε να περναει ο αγωγός από το Πακιστάν πρώτα.
Επίσης δεν ξέρω αν θα ήθελε να περνάει ο αγωγός από την κίνα.
Νομίζω ότι το έχω ξαναγράψει πριν 2-3 χρόνια, αλλά θα επαναλάβω:
Το 2010 είχα την χαρά και την τιμή να γνωρίσω στην Ταύ΄λάνδη 2 αμερικάνους , ο ένας εξ ημισείας Ινδιάνος, ο 2ος λευκός.
Ο λευκός ήταν φρηλάνσερ δημοσιογράφος που ετυχε να είναι στην Μυανμάρ όταν έγινε το μακελειό το 2009 , όταν στις διαδηλώσεις σκότωναν μέχρι και διαδηλωτές βουδδιστές μοναχούς, και με κίνδυνο της ζωής του ήταν ο μόνος που κατάφερε να βγάλει το φωτογραφικό υλικό που βλέπαμε εκείνη την εποχή σε όλον τον κόσμο.
Το 2ο πράγμα που μου έκανε εντύπωση, ήταν αυτό που μου είπε, ότι οι ΗΠΑπάρα προσπαθούν να βάλουν Κίνα και Ινδία να φαγωθούν μεταξύ τους.
Δυστυχώς κάπου εκεί πετάχτηκε ένας άλλος αμερικάνος και είπε "καλά που ρίξαμε την βόμβα στο Ναγκασάκι και γλύτωσαν ζωε΄ς αμερικάνων", και χαλάσαμε τον χρόνο μας και οι 3 για να τον μπινελικώνουμε. Ηταν και αντεπόρτας το μνημόνιο και μανούριαζα εύκολα με όποιον δυτικό μίλαγα και δεν μου άρεσε κάτι απ'αυτά που έλεγε (μέχρι και σημείωμα στην οικία του πρέσβη της Γαλλίας στο Λάος άφησα- παλι καλά που δεν το θυμάυαι και πήραμε τα Ραφάλ)
Βέβαια από τότε μέχρι σήμερα αυτά τα 12 χρόνια είναι έτη φωτός σε απόσταση με την ταχύτητα των εξελίξεων.
Οπότε δεν ξέρω αν ισχύει αυτό το σχέδιο ή αν οι Ινδιες με την Κίνα θα τσιμπίσουν-πάντως είχαμε Κάμποσους νεκρούς Ινδούς συνοριοφύλακες σε αμφισβητούμενη από τους κινέζους συνοριακή περιοχή πριν λίγους μήνες.
Κλείνοντας, νομίζω πως είχα διαβάσει σε εσάς το καλοκαίρι όταν έτρεχαν οι αμερικανοί να φύγουν από την Καμπούλ ότι εκεί στο 4εθνές Πακιστάν -Αφγανιστάν- Τατζικιστάν -Κίνας, ότι υπάρχει μια λωρίδα γης του Αφγανιστάν που καλοβλέπει η Κίνα για κάποιο λόγο.Και νομίζω ότι εκεί υπάρχει ένα πέρασμα από τα βουνά σε περίπτωση που κατέβει από κει ο αγωγός, γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι στα σύνορα Αφγανιστάν- Πακιστάν με την Κίνα το καταλαμβαίνει ο Ινδικός Καύκασος, και δεν το βλέπω εύκολο να τρυπάνε το βουνό για τον αγωγό(εκτός αν παει πρωθυπουργός ο Σημίτης, και αναλάβει ο Ακτωρας με τον μετροπόντικα)
Μέρος 2ο
κάτι άσχετο πολιτικώς και σχετικό γεωγραφικώς.
Η περιοχή από τον Ινδό Ποταμό -είναι αυτός που φαίνεται στον χάρτη της ανάρτησης σας πάνω από την Ισλαμαμπάντ,την Σουάτ που γράφει ο χάρτης και βρίσκεται στην περιοχή Πενταποταμία (σημερινή Παντζάμπ) το βόρειο μισό Αφγανιστάν συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Χεράτ και Κανταχάρ (Αρραχωσία την ονόμασε ο Αλέξανδρος νομίζω αν και δεν παίρνω όρκο), που δεν θυμάμαι τα ελληνικά τους ονόματα τώρα μιας και η μία απ'αυτές ή και οι 2 είναι ιδρυθείσες από τον Μ Αλέξανδρο, καθώς και τα νότια τμήματα των Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν αποτέλεσαν το μακροβιότερο ελληνιστικό βασίλειο που κράτησε μέχρι και τον 1ο αι., ονομαζόταν Γάνδαρα και είναι το μέρος που για πρώτη φορά ο Βούδδας αναπαριστάθηκε με ανθρώπινη μορφή (περ.2ος αι.π.Χ.), και όχι μόνο ως σύμβολο όπως γινόταν ως τότε (κυρίως ως άνθος Λωτού),
Επίσης είχε και έναν ξακουστό έλληνα βασιλιά τον Μένανδρο ο οποίος έστειλε 1000 βουδδιστες μοναχούς στο Θιβέτ σε ένα συνέδριο για την επανερμηνεία των διδαχών του Βούδδα,από το οποίο γεννήθηκε η σχολή Μαχαγιάννα ή Μεγάλο Όχημα.Ο Μένανδρος στα γεράματα του παρέδωσε τον θρόνο και έγινε μοναχός, και πρίν πεθάνει έγραψε τους δικούς του κανόνες ηθικής και εξάσκησης του Βουδδισμού στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων* που αποτελο'υν ιερά κείμενα σε όλον τον Βουδδιστικό κόσμο άσχετα από ποιά σχολή ακολουθούν (Μαχαγιάννα, Θεραβάντα κ,α.), και είναι γνωστοί ως Μιλινταπάντα.
* ο Βουδδισμός σύμφωνα με τον ιδρυτή του είναι φιλοσοφία και όχι θρησκεία, γιατί ο ίδιος δεν διατείνετο ότι ήταν θεός (ούτε πίστευε ότι υπάρχουν θεοί) αλλά ένας απλός άνθρωπος όπως όλοι ο οποίος μέσα από άπειρες μετενσαρκώσεις (αφού ούτε στην ψυχή πίστευε για να το πω μετεμψυχώσεις) κατάφερε να φωτιστεί και να δει την Αλήθεια (η λέξη Βούδδας δεν είναι όνομα, αλλά τίτλος που σημαίνει "πεφωτισμένος"). Πίστευε αντίθετα ότι ο άνθρωπος ως οντότητα είναι η πρώτη έμβια μορφή ικανή να δει την αλήθεια, και πως άν σπάσει τον κύκλο των μετενσαρκώσεων μέσω φώτισης μπορεί να γίνει μια ανώτερη πνευματική/'α'υ'λη μορφή , ενώ ως άνθρωπος που δεν έχει φτάσει στη φώτιση αντί για την ψυχή "κουβαλάει" τις αμαρτίες του, τις αγαθοεργίες του και τις επιθυμίες των προηγούμενων ζωών του .
Εμένα πάντως όλ'αυτά μου θυμίζουν το σπήλαιο του Πλάτωνα και το "περί Φύσιος" του Παρμενίδη.
Αν καταφέρατε να φτάσετε ως εδώ, θα σας ζητήσω τη γνώμη σας περι των γεωπολιτικών του σχολίου μου, και όσον αφορά τα περι Βουδδισμού, αν έχουν κάποιο ενδιαφέρον , έστω λόγω της ελληνικής διάστασης του θέματος, που είναι και ο λόγος που τα έγραψα, έχω πολλά να σας γράψω (αν και το έχετε καταλάβει) μιας και έχω κάνει έρευνα με τη βοήθεια και 2 αρχαιολόγων, η μία Ελληνίς συνταξιούχος από το Παν/μιο της Σορβόννης όπου είχε γνωρίσει τον μέγιστο αρχαιολόγο του Αφγανιστάν επικεφαλής για χρόνια της αρχαιολογικής υπηρεσίας του Αφγανιστάν (έχει αναλάβει η κόρη του τώρα) με το πλουσιότερο ανασκαπτικό έργο αφγανού αρχαιολόγου, και ενός πακιστανού, πρ.διευ/ντή των μουσείων Μαρντάν και Σουάτ, με ανασκαφές και αυτός (στο Πακιστάν), που τώρα είναι καθηγητής αρχαιολογίας σε παν/μιο του Πακιστάν, και έχει κάνει το διδακτορικό του στην Ελλάδα, και είχα την τύχη να έρθω σε επαφή μαζί του, και να γίνουμε και φίλοι στο τέλος, ,μέχρι που έφυγε για την πατρίδα του πριν 10-12 χρόνια.
Προσπάθησα να επαναλάβω το έπος όπου το σχόλιο μου είναι μεγαλύτερο από το άρθρο σας , αλλά μάλλον δεν τα κατάφερα,
Και λέω "επαναλάβω" γιατί το έκανα μια φορά που αναφερθήκατε στον τουρισμό, και σας έλεγα ως ξενοδόχος στις Κυκλαδες την εμπειρία μου στον τομέα, τις δυσκολίες στα νησια και τις..........γερμανιές που έκανε η τούι από το 1988.
Σήμερα στο νησί το ψωμί έφτασε στα 3€ η φραντζόλα, καλά που μας έκοψαν το χαβιάρι με το εμπάργκο και μας περισσεύουν χρήματα.
Καφφετέρια πλήρωσε 2000€ ΜΗΝΙΑΙΟ λογαριασμό σε ιδιώτη πάροχο
Καλά που δεν δώσαμε το νεφρό για το νέο άηφων και θα το δώσουμε για να έχουμε ρεύμα να φορτίσουμε το παλιό.
Σας καλημερίζω, ξεκίνησα να γράφω με τον Εσπερινό, και κοντεύουμε ολονυχτία
" Κλείνοντας, νομίζω πως είχα διαβάσει σε εσάς το καλοκαίρι όταν έτρεχαν οι αμερικανοί να φύγουν από την Καμπούλ ότι εκεί στο 4εθνές Πακιστάν -Αφγανιστάν- Τατζικιστάν -Κίνας, ότι υπάρχει μια λωρίδα γης του Αφγανιστάν που καλοβλέπει η Κίνα για κάποιο λόγο"
Η ανάρτηση που είχατε διαβάσει εδώ σε εμάς το καλοκαίρι ήταν αυτή εδώ.
https://zeys-elaynon.blogspot.com/2021/07/blog-post_211.html
" ο 2ο πράγμα που μου έκανε εντύπωση, ήταν αυτό που μου είπε, ότι οι ΗΠΑπάρα προσπαθούν να βάλουν Κίνα και Ινδία να φαγωθούν μεταξύ τους.¨
Το οποίο το είχαμε επισημάνει και γράψει και εμείς εδώ
http://zeys-elaynon.blogspot.com/2020/06/blog-post_17.html
Λέγοντας τότε ..." Οι Εβραίοι και οι Αμερικανοί σπρώχνουν την αδύναμη Ινδία να "προκαλέσει" την Κίνα. Χωρίς να σκεφτούν οι ανόητοι Ινδοί ότι αυτοί δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με τον οπλισμένο και εκσυγχρονισμένο PLA (Κινέζικο στρατό) που είναι 100 φορές πιο θανατηφόρος , από τον στρατό που ήταν το 1962 όταν ταπείνωσαν και εξευτέλισαν τότε τους Ινδούς. Οι ανόητοι Ινδοί έσπρωξαν 500 μέτρα μέσα στην κινεζική επικράτεια , θέλοντας να δοκιμάσουν τον PLA , αλλά πήραν ένα βασικό μάθημα . Που είναι...όταν παίζεις με την Κίνα, εκθέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο.!!"....και
" Οι Αμερικάνοι υποτίμησαν την ταχεία άνοδο της Κίνας και τώρα ωθούν την Ινδία σε ένα αυτοκτονικό πόλεμο με την Κίνα. Χρησιμοποιούν τους Ινδούς σαν κρέας για τα κανόνια των Κινέζων. Ο Modi είναι ένας αναλφάβητος χαζός που κάνει τον μογγόλο Erdogan να μοιάζει με ιδιοφυΐα"
Εκτός των άλλων η Ινδία είναι ο μελλοντικός μεγαλύτερος εμπορικός ανταγωνιστής της Κίνα, σε έργα υποδομών κυρίως τηλεπικοινωνιών, προς την υποΣαχαρια και Νότια Αφρική.Ένας απο τους λόγους που θα έρθουν σε σύγκρουση στο μέλλον είναι ΚΑΙ αυτός.
Αν δεν βαριέσαι διάβασε τι έγραφα εδώ για Κίνα και Ινδία..
http://zeys-elaynon.blogspot.com/2021/02/blog-post_543.html#more
" ." Είχα γράψει σε κάποιο άλλο ιστολόγιο στις 7/4/13 18:31.....: " H Ινδία είναι η δεύτερη μεγάλη δύναμη της Ανατολής , και παρουσιάζει ακριβώς τα ίδια στοιχεία με την Κίνα.!! Ο ανταγωνισμός τους στα επόμενα χρόνια θα είναι...τρομερός.!! Τόσο που θα έρθουν αργά η γρήγορα σε σύγκρουση.".
Από την επερχόμενη σύγκρουση με την Κίνα η Ινδία θα βγεί, κατά πολύ πολύ....μικρότερη σε αριθμούς.!"
Χαίρομαι που θυμάμαι ότι το αναφέρατε εσεις, γιατί διαβάζω καμμιά 10αριά σάητ όταν δεν σχολιάζω εδώ.
Και να ξέρετε ότι έχω 5-6 χρόνια που σας ανακάλυψα, και από τότε δεν έχω αφήσει άρθρο σας αδιάβαστο, απλώς δεν σχολιάζω συχνά γιατί αρχίζω και δεν σταματάω
Από την μικρή πείρα που έχω πάντως με τους Κινέζους,πρέπει να πω ότι λειτουργούν ως ακρίδες δηλ. μπαίνουν κάπου (χώρα, μπίζνες,αγορά) και τα τρώνε όλα.Είναι και τζαμπατζήδες.
Όταν έψαχνα για την Γάνδαρα και τον ΕλληνοΒουδδιστικό πολιτισμό, ήμουν σε μια αρχαιολογική εφορία το 2006.Μιλούσα με μια υπάλληλο, και κάποια στιγμή, χτυπάει το τηλέφωνο.Ενώ μίλαγα μαζί της πάνω από μισή ώρα, και ήταν ευγενέστατη μαζί μου, σε 1 λεπτό τηλεφωνικής συνομιλίας έβγαζε καπνούς από τ'αυτιά.
όταν έκλεισε το τηλ., τι ρώτησα τι συμβαίνει "Παίρνουν από την Κινεζική πρεσβεία κάθε λίγο και λιγάκι, γιατί έχουμε μια συνεργασία λόγο των Ολυμπιάδων Αθήνας και Πεκίνου, και ζητάνε τσάμπα εισητήρια, τσάμπα εκδρομές, τσάμπα γεύματα".
το 2018 που κατέβηκα στην Τα'υ'λάνδη, έμαθα ότι έπαιρναν όλα τα ξενοδοχεία και τα έκαναν μπουτικ χοτέλ, και έβαζαν τιμές Μυκόνου τον 15Αύγουστο.Και τα γέμιζαν με κινεζικά γκρούπ, τα οποία πήγαινα μόνο σε μαγαζιά κινεζικών συμφερόντων
"έρχονται, φτύνουν στον δρόμο, μας γεμίζουν τις αποχετεύσεις, περπατάνε στο πεζοδρόμιο δίπλα δίπλα και δεν χωράμε να περάσουμε, και δεν μένει φράγκο στην χώρα"ήταν το ρεζουμέ της κινεζικής τουριστικής κίνησης.
οι Ινδοί δεν ξέρω τι μενταλιτέ έχουν, αλλά αν κάποιος τρώει, γίνεται αχόρταγος, οπότε δεν ξέρω αν είναι καλύτεροι στην συμπεριφορά τους
Δημοσίευση σχολίου