Η ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΤΑ ΡΩΣΣΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: (Ή πώς ένα μεγάλο πλυντήριο made in Turkey δίνει διέξοδο στον Πούτιν).
Η αποβολή της Ρωσίας από το SWIFT την εξώθησε, όπως το περίμενε, στο να να ζητάει μόνο ρούβλια από τα ενεργειακά συμβόλαια που έχει, κυρίως με την ΕΕ, και με την απειλή σύνδεσης του τραπεζικού της συστήματος με το αντίστοιχο Κινεζικό SWIFT.
Ακολούθησαν απειλές προς το Πεκίνο από τις ΗΠΑ, αφού έτσι το δολάριο χάνει περίπου το 40% της ισχύος του ως στρατηγικό γεωπολιτικό όπλο των ΗΠΑ, και το Πεκίνο δήλωσε "ουδετερότητα" στον Ουκρανικό πόλεμο. Παράλληλα όμως άρχισε να κλείνει εμπορικές συμφωνίες, κυρίως αγοράς ενέργειας, από χώρες του κόλπου σε γουάν. Ο θείος Σαμ, στην προσπάθεια του να αποστραγγισει οικονομικά την ΕΕ και να τελειώσει μια και καλή με το ευρώ, άνοιξε διάπλατα τον δρόμο στο γουάν, το κλασσικό η το αντίστοιχο ψηφιακό, για να γίνει, σε λίγα χρόνια, ένα πανίσχυρο αποθετικο παγκόσμιο νόμισμα.
Χωρίς να αποκλείεται ακόμα η διευκόλυνση της Ρωσίας να πουλάει ρούβλια μέσω Κίνας για την επαναγορά τζάμπα του (μικρού) δημοσίου χρέους που έχει, δεν είναι όμως εύκολο να χρησιμοποιήσει την Κίνα και ως διαμετακομιστή στην πώληση αερίου ανά τον κόσμο. Οι υφιστάμενοι αγωγοί της προς την Κίνα ίσα που καλύπτουν μέρος των ενεργειακών αναγκών της παραγωγικής της μηχανής. Ο νέος αγωγός που συμφωνηθηκε από τους Πουτιν και Ξι στο Πεκίνο στην έναρξη της Χειμερινής Ολυμπιάδας, θέλει 4-5 χρόνια για να κατασκευαστεί.
Και έτσι βρέθηκε ο πρόθυμος Ερντογάν για να παίξει τον ρόλο του πλυντηρίου. Παλιά του τέχνη κόσκινο, εξάλλου. Το ίδιο ακριβώς έκανε και με το Ιρανικό αέριο, μέχρι που τον έκαναν τσακωτό με την Halkbank. H Τουρκία, χωρίς τα έσοδα αυτής της πολύ κερδοφόρας δραστηριότητας, μπήκε σε οικονομικές περιπέτειες για να στηρίξει τα φαραωνικά επεκτατικά της σχέδια και την πολεμική της βιομηχανία, και είδε την λίρα της να κατρακυλάει.
Δεν κατέρρευσε μέχρι τώρα για δύο λόγους: πούλησε "ασημικά" της στο Κατάρ και επειδή οι Τουρκικές ελίτ το γύρισαν στο bitcoin για να εξάγουν, κυρίως μέσω Βενεζουέλας, τα μαύρα από το ιρανικό αέριο στο εξωτερικό. Σήμερα η Τουρκία είναι η 4η μεγαλύτερη χώρα σε συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, χωρίς να διαθέτει ακόμη την δική της ψηφιακή λίρα, που βρίσκεται σε εξέλιξη!
Τώρα προχωρεί σε δύο κατευθύνσεις:
Δίνει οικονομικό άσυλο στους λεγόμενους Ρώσους ολιγάρχες πού βρέθηκαν με παγωμένους λογαριασμούς σε δυτικές τράπεζες και με κατοχή ελάχιστων ψηφιακών νομισμάτων. 16.000 μέλη των οικογενειών τους, λέει το Reuters', κατέφυγαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία με γεμάτες με ρούβλια βαλίτσες στην Τουρκία και αγοράζουν και ακίνητα.
Η Κεντρικές Τράπεζες Τουρκίας και Ρωσίας αποφάσισαν να συναλλάσσονται εκτός SWIFT. Πως αλλιώς, λέει, θα ολοκληρωθούν οι συναλλαγές για κάτι S400 και δυο πυρηνικά εργοστάσια που ψώνισε η Τουρκία από την Ρωσία;;
Το φυσικό αέριο απο την Ρωσία συνεχίζει και ρέει ανενόχλητο προς το τουρκικό σύστημα αγωγών και τους 4 σταθμούς LNG που έχει. Εκεί ανακατεύεται με Αζέρικο, βαφτίζεται made in Azerbaijan και ταξιδεύει προς τα ζαβά της ΕΕ να το πληρώσουν σε πανάκριβα δολάρια.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα μπορεί να δεχτεί έτσι άνετα τα ρούβλια από τις βαλίτσες των ολιγαρχων, που έγιναν bitcoins για να μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι τις δουλειές τους ανά τον κόσμο. Όπως και από τα πακέτα κράτησης Ρώσων τουριστών αυτής της σαιζόν.
Μην με ρωτάτε εμένα για το πως θα αντιδράσει ο Μπάιντεν σχετικά γιατί δεν ξέρω.
Το μόνο που ξέρω και το φωνάζω από το 21 (ΕΔΩ) είναι ότι η "ευθυγράμμιση των συμφερόντων" των ελληνικών ελίτ με τις τουρκικές μέσω μιας συνεκμετάλλευσης για να μην πλακωθούμε, λέει, μεταξύ μας για κάτι αέρια εδώ πιο κάτω, θα στείλει πακέτο το δίδυμο Ερντογάν- Μητσοτάκη σε απόσυρση, μαζί και των ένθεν κεκείθεν πλυντηρίων.
1 σχόλιο:
Μυνημα προς την Ελληνικη Αντισταση διαθετω ικανη ποσοτητα πατατας μαζι με παρανομως αποκτηθεν ηλιελαιο και προσφερω στους πατριωτες ωραια τηγανιτη πατατα.
Το καλυτερο το αφηνω για το τελος διαθετω χιλια πλαστικα καλαμακια οποτε θα ρουφατε φραπε με μεγαλη ευχαριστηση τηρωντας το φραγμα των 3 ωρων-τοσο θελει ενας αξιοπρεπης φραπε.
Παιδες σφιγγουν οι κωλοι,οχι οι δικοι μας βεβαια.
Καλησπερα σε ολους.
Δημοσίευση σχολίου