ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΨΗΦΙΑΚΟ ΛΑΔΙ-COIN;;

 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΨΗΦΙΑΚΟ ΛΑΔΙ-COIN;;

Mε ευκαιρία την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού MICA ως "Λευκής Βίβλου" για την ασφαλή και νόμιμη χρήση των κρυπτογραφημενων ψηφιακών παγίων ("κρυπτονομισμάτων") ως μέσων συναλλαγών, ας δούμε πως αυτός εφαρμόζεται ήδη στην ελαιοπαραγωγό Τυνησία μέσω δύο εφαρμογών που αντικαθιστούν τις εκεί συναλλαγές "με ντενεκέ".
 
🔺️Για την ιχνηλασιμότητα της ποιότητας του λαδιού
 
Το Blockchain είναι ένα σύστημα παρακολούθησης συναλλαγών που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, καταναλωτές ή οποιονδήποτε άλλο φορέα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία, να παρακολουθεί αποτελεσματικά οποιαδήποτε συναλλαγή ή προϊόν από την ημερομηνία δημιουργίας του έως τον τελικό προορισμό του.
 
Οι χρήστες της τεχνολογίας, σε αυτήν την περίπτωση Τυνησιακής εταιρίας παραγωγής ελαιόλαδου CHO, καταγράφουν τις πληροφορίες τους που σχετίζονται με την αλυσίδα παραγωγής του λαδιού της σε" μπλοκ", τα οποία στη συνέχεια καταγράφονται αυτόματα σε ένα ηλεκτρονικό καθολικό - συνδέοντάς τα αποτελεσματικά μεταξύ τους. Μπλοκ μπορούν να προστεθούν μόνο στην αλυσίδα, όχι να διαγραφούν, διατηρώντας έτσι τις πληροφορίες διαθέσιμες και ασφαλείς για έλεγχο και διαφάνεια. Η εγγραφές αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή των λεγόμενων "έξυπνων συμβολαίων" ανάμεσα σε όλους τους συντελεστές της παραγωγής ενός τελικού προϊόντος λαδιού, που αποτυπώνει τις μεταξύ τους σχέσεις. 
 
« Μόλις εισάγουμε όλες τις πληροφορίες, δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε», είπε ο Ρέκικ, εκ μέρους της εταιρίας." Επομένως, θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους και αυτό είναι πραγματικά ένα από τα μεγαλύτερα μέρη αυτού του πέπλου εμπιστοσύνης που δημιουργείται για το τελικό μας προϊόν.
Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στους αγοραστές να σαρώσουν έναν κωδικό QR που θα τους δείχνει πού συσκευάστηκε το μπουκάλι που είχαν στα χέρια τους, πότε και πού συγκομίστηκαν οι ελιές που παρήγαγαν το λάδι του και πότε στάλθηκε το τελικό προϊόν. .
 
Ωστόσο, οι ποιοτικοί έλεγχοι δεν προορίζονται μόνο για τους καταναλωτές . Η CHO έχει διαθέσει ένα ξεχωριστό τμήμα των δεδομένων blockchain ειδικά στους διανομείς που θα εμφανίζει όλες τις προαναφερθείσες πληροφορίες καθώς και θα παρέχει" πρόσβαση στο πραγματικό πιστοποιητικό ανάλυσης" του πιστοποιητικό της ποιότητας του.
 
Η τεχνολογία Blockchain είναι μια φαινομενικά δύσκολη διαδικασία που εφαρμόζεται εύκολα στον πράξη, ειδικά όταν υπάρχουν πολλά διαφορετικά βήματα για παρακολούθηση. Κατά τη συγκομιδή των ελιών και τη μετατροπή τους σε ελαιόλαδο, η παρακολούθηση τόσων διαφορετικών βημάτων ήταν μια κόκκινη σημαία για ορισμένους παρόχους της τεχνολογίας.
 
Η όλη διαδικασία δημιουργεί οκτώ συνολικά σημεία ελέγχου που θα καταγράψει το blockchain: όταν οι ελιές μαζεύτηκαν, θρυμματίστηκαν, αλέστηκαν και φιλτραρίστηκαν. και αφού αναλυθεί το λάδι πριν από την αποθήκευση, η ημερομηνία αποθήκευσης, πότε εμφιαλώθηκε και η ανάλυση μετά την εμφιάλωση.
 
Η κίνηση δείχνει την αυξανόμενη συνειδητοποίηση της βιομηχανίας ελαιολάδου ότι η διατροφική απάτη , η νοθεία του ελαιολάδου και ο χειρισμός των δύο θεμάτων από μια επωνυμία, θα αποτελέσουν σημαντικό μέρος της επιτυχίας μιας εταιρείας προς τα εμπρός.
 
🔺️Στην ΕΞΩΤΡΑΠΕΖΙΚΗ χρηματοδότηση παραγωγών ή Ομάδων Παραγωγών ελαιόλαδου 
 
H Γαλλική Lamar Olive Oil, που μεταποιεί και εξάγει κυρίως λάδι από την Τυνησία, έχει εισέλθει στον κόσμο της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης εκδίδοντας ένα ομόλογο που βασίζεται σε blockchain.
Ένα ομόλογο είναι ουσιαστικά ένα δάνειο σταθερού εισοδήματος που χορηγείται από επενδυτές σε μια εταιρεία. Τα περισσότερα ομόλογα εκδίδονται σε παραδοσιακά νομίσματα, όπως το ευρώ, αλλά η Lamar Olive Oil έχει εκδώσει ομόλογα σε EUROe , ένα είδος κρυπτονομίσματος που συνδέεται με ένα παραδοσιακό σκληρό νόμισμα γνωστό ως stablecoin.
 
Αφού έλαβε ενδιαφέρον από νέους πελάτες στη Γαλλία, η Lamar Olive Oil αναζήτησε εξωτερική χρηματοδότηση για να αυξήσει τους όγκους παραγωγής και τα έσοδα. Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων των Τραπεζών και η ύφεση κατέστησε λιγότερο βιώσιμη την αίτηση για δάνειο από τράπεζα.
 
« Έχουμε συγκεντρώσει 500.000 ευρώ, τα οποία χρησιμοποιήσαμε για να χρηματοδοτήσουμε τις εξαγωγές μας με τους Cauvin, Emil Noël και άλλους», δήλωσε ο Ramzi Lahmar, διευθύνων σύμβουλος της Lamar Olive Oil." Η απόδοση της επένδυσής μας ήταν της τάξης του 400 έως 500 τοις εκατό.
Ο Lahmar είπε ότι η συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω της έκδοσης ψηφιακού eEURO ήταν ταχύτερη και πιο αξιόπιστη από τις παραδοσιακές προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων.
 
« Πριν, όταν περάσαμε από τις τράπεζες, έπρεπε να στείλουμε ένα αίτημα, τόνους γραφειοκρατίας, να πάμε φυσικά στην τράπεζα, να κλείσουμε ραντεβού, κ.λπ.», είπε." Ήταν απείρως μακρύ και περίπλοκο.
« Τώρα που εξέδωσα το πρώτο μου ομόλογο, όλα είναι ακόμα πιο γρήγορα. Εάν χρειαστώ ρευστότητα αύριο, μπορώ να το διαπραγματευτώ σήμερα και να λάβω τα κεφάλαια αύριο», πρόσθεσε ο Lahmar." Και αυτό ισχύει είτε βρίσκομαι στο Χονγκ Κονγκ, στον Καναδά, στην Τυνησία ή οπουδήποτε αλλού. Η ζωή είναι πιο απλή».
 
Μαζί με λιγότερη γραφειοκρατία και μειωμένο χρόνο παράδοσης μεταξύ της έκδοσης των ομολόγων και της λήψης της χρηματοδότησης, ο Lahmar είπε ότι εμπιστευόταν την εμπιστευτικότητα των δεδομένων της εταιρείας του, που καταγράφονται στο γενικό καθολικό του blockchain.
 
« Στην Τυνησία, συνέβη εμπιστευτικές πληροφορίες για μια επιχείρησή, τις οποίες μοιράστηκα με τράπεζες, έφτασαν στα αυτιά των άμεσων ανταγωνιστών μου», είπε." Με το σύστημα Blockchain, είμαι βέβαιος ότι τα προσωπικά μου στοιχεία είναι ασφαλή και δεν θα κοινοποιηθούν.
Παραδοσιακά, οι εταιρείες που επιδιώκουν να συγκεντρώσουν πόρους εκδίδοντας ομόλογα περνούν από μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από μια εβδομάδα έως ένα χρόνο, ανάλογα με τα σχετικά ποσά.
 
Αρχικά, η εταιρεία πρέπει να απευθυνθεί σε μια τράπεζα και να εξηγήσει σε τι θα χρησιμοποιηθεί η χρηματοδότηση πριν υποβάλει χρηματοοικονομικά έγγραφα για έλεγχο από την τράπεζα. Συνήθως, η εταιρεία χρειάζεται ήδη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας από έναν οργανισμό αξιολόγησης για να ξεκινήσει τη διαδικασία.
 
Αφού υποβληθούν όλα τα έγγραφα, η τράπεζα κάνει τη δέουσα επιμέλεια για την εταιρεία και προετοιμάζει τη νομική τεκμηρίωση πριν παρουσιάσει την ευκαιρία στους επενδυτές στους τρεις κύριους χρηματοοικονομικούς κόμβους της Ευρώπης: Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη. Μόλις επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον, καθορίζεται μια τιμή και το ομόλογο διατίθεται στην αγορά.
 
H έκδοση ομολόγων EUROe είναι εξαιρετικά αυτοματοποιημένη, γεγονός που καθιστά την όλη διαδικασία πιο αποτελεσματική. Όλα είναι αυτοματοποιημένα και δεν εμπλέκεται κανένας μεσάζων, όπως μια τράπεζα", είπε, γεγονός που μειώνει το κόστος έκδοσης των ομολόγων. Έτσι, αντί για 16-18% "έξοδα τραπεζών" δημιουργούνται έσοδα για όλη την αλυσίδα παραγωγής-διανομής πάνω στις προσυμφωνημένες σχέσεις τους, βάζοντας τέλος στις μεταχρονολογημένες επιταγές, τα κανόνια και τις λοιπές νοθείες.
 
Η διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω κρυπτομολόγων γίνεται τόσο συνηθισμένη όσο το να πηγαίνεις σε τράπεζα για να υποβάλει αίτηση για δάνειο.Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου δημιουργίας βιβλίων εγγραφών, δημιουργείται ένα πορτοφόλι blockchain και οι επενδυτές πληρώνουν σε ένα έξυπνο συμβόλαιο μεσεγγύησης σε αντάλλαγμα για τα "μάρκες ομολόγων". Στη συνέχεια, το EUROe αποστέλλεται απευθείας στο πορτοφόλι blockchain της εταιρείας και μπορεί να μετατραπεί σε ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό εντός δύο ημερών.
 
Aυτού του είδους συγκέντρωση χρημάτων έχει αρχίσει να γίνεται πιο δημοφιλής μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), όπως οι παραγωγοί ελαιολάδου, συνδέοντας την εφαρμογή ιχνηλασιμότητας του πιο πάνω 🔺️ με μια διαφανή αγορά. Η πώληση μέσω κλασικών νομισμάτων ένας μπουκαλιού λαδιού σε ένα supermarket πχ στο Βανκούβερ του Καναδά, πιστώνει αυτόματα αντίστοιχα τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια όλων των συντελεστών της παραγωγής, διανομής και χρηματοδότησης του σύμφωνα με τους όρους των έξυπνων συμβολαίων που έχουν συνάψει!
 
Ακόμα κανένας δεν έχει σκεφτεί να πράξει το ίδιο και για τις χρηματοδοτήσεις των παραγωγών μέσω των επιδοτήσεων/ενισχύσεων της ΚΑΠ, κατεβάζοντας ακόμα περισσότερο το συνολικό κόστος του συστήματός από "το χωράφι μέχρι το ράφι" μέσα σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας εξυγίανσης και του κυκλώματος των αγροεφοδίων. 
 
Η δημιουργία έτσι ενός τοπικού, εθνικού ή μεσογειακού ψηφιακού OliveOil coin με βάση το ελαιόλαδο ως τον "χρυσό της φύσης", δείχνει να είναι το επόμενο βήμα αντικατάστασης της "οικονομίας του ντενεκέ" (ως κατάλοιπο της οικόσητης γεωργίας, που δεν μπορεί να καταργηθεί) και τις αχρείαστες πλέον Τράπεζες με συστήματα κατανεμημένης πίστης, όπως τα πιο πάνω. 
 
Το ελληνικής "κοπής" ψηφιακό Nestor Olive Coin που ήδη κατασκευάστηκε προς αυτή την κατεύθυνση και κυκλοφορεί από παραγωγούς ελαιόλαδου (βλέπε στο * το σχετικό λινκ) κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.  
 
Νεστορ coin EΔΩ.

Η ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου κυμαίνεται από 250 έως 300.000 τόνους τον χρόνο. Με φετινή τιμή παραγωγού στα 6,5€/λίτρο, δημιουργούν μια πρωτογενή αγορά 1,4-1,7δισ ευρώ, που καταλήγει να τριπλασιάζεται μέχρι το ράφι κάτω από τον έλεγχο των καρτέλ των τραπεζών και των supermarkets ή των μεγαλοεξαγωγέων του χύμα.

5 σχόλια:

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Και θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει..." Ρε μάστορα ο καταναλωτής και ο παραγωγός τι κερδίζει απ' όλο αυτό;;"

Εκτός από την μείωση 14-16% του τελικού κόστους (έξοδα τραπεζών) κερδίζει και σε ποιότητα και από τον διαφανή έλεγχο όλων των κόμβων παραγωγής, δηλαδή λιγότερο ρίσκο.
Από αντίστοιχα πειράματα που έχουν γίνει και αλλού (πχ στο ΠΟΠ τσάι στην Κίνα), η συνολική αύξηση των εσόδων των παραγωγών φτάνει το 35-45%.

Χωρίς μεσάζοντες και μαφίες (αυτοί χάνουν όσα κερδίζει ο καταναλωτής)

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα , αγαπητέ , από το στόμα μου το πήρες , θα χάσουν τα καρτέλ και η κυβέρνηση που μοιράζει τις δουλειές . Με 5 ή 6 τιμή παραγωγού βγαίνουν τα έξοδα για σοβαρή καλλιέργεια που σε βάθος χρόνου θα αυξήσει την απόδοση . Και κερδίζουν όλοι , χωρίς να είναι η τιμή στο θεό 16-17 και το μεγάλο μυστικό της αγοράς η νόμιμη νοθεία των μεγάλων αλυσίδων στο supermarket και όχι μόνο . Ευχαρίστως στέλνω σε αυτές τις τιμές σε όποιον θέλει και πολλοί άλλοι παραγωγοί . Και το άλλο βασικό είναι η άμεση πληρωμή , πολλοί που έχουν μαζέψει εδώ και Πελοπόννησο δεν το πουλούν με την συμφωνημένη πτώση τιμής στους χονδρέμπορους , για να το ξαναβγάλουν 17 στο ράφι . Εδώ στην Ιταλία προχτές παίρνουν οι συνεταιρισμοί με 9 φετινό (και προφανώς θα το αναμείξουν με άλλα) , αλλά εδώ ξαφνικά θέλουν να το πάρουν με 3 κάτι οι μάγκες. Να μην πω για μια πλατφόρμα που θα έπρεπε να έχει γίνει όπως λες να μπαίνει να αγοράζει απευθείας ο Έλληνας από κάποιο παραγωγό (γκουχ αφορολόγητα για να τονωθεί ο αγροτικός τομέας ) και με μόνη υποχρέωση έλεγχο ποιότητας από εργαστήριο . Ας βάζουν ΦΠΑ στις εξαγωγές και στα μεγαθήρια . Μια δυο επίσης κουβέντες άνοιξα με ταβερνιάρηδες εδώ και τους ρώτησα , να φέρω 2 ντενεκέδες λάδι (πριν τις ανακοινώσεις του ανάποδου εσκομπάρ ) και να έρθω να φάω 2 φορές γύρω στα 100 έκαστη και με κοίταζαν σαν εξωγήινο (να μαγειρεύουν και αυτοί με ελαιόλαδο και όχι σπορέλαια και ηλιέλαια άφοβα )και να βγάζουμε όλοι το κέρδος μας . Να μην προσθέσω επίσης την πώληση σε ξενοδοχεία να πάω μια βδομάδα οικογενειακώς σαν ανταλλαγή να μαγειρεύουν και αυτοί μη καρκίνο ( ή την υποχρεωτική ψήφιση να παίρνει κάθε τουρίστας μια 10 kg συσκευασία φεύγοντας με δωρεάν μεταφορά από aegean και λοιπά αεροπορικά trust βάση νόμου και έκπτωση στο φπα τους κτλ .
Όπως επίσης να πηγαίνουμε στο ξενοδοχείο του Ξενοδόχωφ και να ανταλλάζει τενεκέδες με τα γύρω φαγάδικα (να παρέχει και έμμεση διατροφή στο ξενοδοχείο (μην πάει το μυαλό σας στην διαστροφή που πήγα να γράψω...)) με επέκταση της αλυσίδας διανομής χωρίς τράπεζες και λοιπά λαμόγια και την χρέωση τους .
Τα ποσά που λες άμα βάλεις μέσα την νοθεία του ελαιολάδου και τις Ελληνοποιήσεις είναι μικρά , βγαίνει πολύ μεγαλύτερο νούμερο τζίρου . Και πολλοί από εμάς (και εγώ )πληρώνω και κάτι παραπάνω για να υποστηρίξω το Ελληνικό προϊόν , ευχαρίστως επίσης στέλνω λάδι σε συνεταιρισμούς σε Πρέσπες κτλ να μου στείλουν πίσω όσπρια και άλλα .
Εδώ τα μπισκότα Βιολάντα αν θυμάμαι καλά έχουν φοινικέλαιο , καταλαβαίνεται που το πάω , στέλνω και μου αναλογούν 2-3 κούτες , το ίδιο με κάνα δυο καφάσια κρασί Νεμέας ή μπύρες ντόπιες Καβάλας κτλ .
Το θέμα είναι ότι πολλοι κερδίζουν από την απάτη και αν περάσει η συμφωνία με την Λατινική Αμερική θα τρώμε κοτόπουλα και καλά Ελληνικά από τις Άνδεις . Όσο για το δικό μας γκούβερνο του αρέσει να φορολογεί 9 φορές το ίδιο πράγμα με τα επαναλαμβανόμενα φπα κ.α.

kakos04

ΗΛΊΟΥ ΑΛΚΗ είπε...

Ωραιότατο το θεμα που τέθηκε !

Σας ευχαριστώ για την ιδέα 🙂⚡️

ΗΛΊΟΥ ΑΛΚΗ είπε...

Και η φωτό τελεια !
Πως μπορώ να την χρησιμοποιήσω εάν αυτο ειναι δυνατόν με την άδεια σας;;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλημέρα φίλε Ηλίου Αλκή. Οι ιδέες όπως και οι φωτογραφίες είναι για να μοιράζονται. Μία ιδέα είναι ανθεκτική, φοβερά μεταδοτική, και ποιο μεταδοτική από έναν ιό.!!

Μια ιδέα πλήρως σχηματοποιημένη και κατανοητή, αυτή σου κολλάει και να την "κλέψεις". Αυτή είναι η δουλειά μου να μπορώ να σας μεταδίδω...ιδέες.