ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ

Γράφει ο ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Μέσω μιας σειράς μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων και έργων αναπτυξιακής βοήθειας, η Αυστραλία και η Κίνα προσπαθούν να υπερκαλύψουν ο ένας τον άλλον για να δημιουργήσουν δίκτυα εξουσίας και επιρροής στα φτωχότερα έθνη του Ειρηνικού.
Η σύνοδος κορυφής Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που έγινε ήταν μια ειδική ευκαιρία για την Παπούα Νέα Γουινέα (PNG), το μικρότερο και φτωχότερο έθνος του οργανισμού. Είναι η πρώτη φορά που η νησιωτική χώρα του Ειρηνικού φιλοξένησε μια σύνοδο κορυφής APEC. Η Κίνα και η Αυστραλία μοιράστηκαν  το κόστος των $ 100 εκατομμυρίων (€ 87 εκατομμύρια) για τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Και οι δύο χώρες επιθυμούν να εξασφαλίσουν επιρροή στην PNG, ένα υποβαθμισμένο αλλά γεωπολιτικά πολύτιμο και πλούσιο σε πόρους νησί στα βόρεια της Αυστραλίας.


 Το 2017, η Κίνα δαπάνησε το ισοδύναμο περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων οικονομικής βοήθειας για τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού και η πλειοψηφία αυτών πήγε στην PNG για την κατασκευή δρόμων. Το 2017, η Αυστραλία έδωσε 815 δισεκατομμύρια δολάρια για παρόμοια μέτρα.Τον Νοέμβριο του 2018, η Αυστραλία δημιούργησε μια τράπεζα υποδομών αξίας 2 δισεκατομμυρίων αυστραλιανών δολαρίων για έργα στην περιοχή του Ειρηνικού και δήλωσε ότι θα ξοδέψει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο προωθώντας τις εξαγωγές και στηρίζοντας τις αυστραλιανές επιχειρήσεις στον Ειρηνικό. Η Κίνα έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παροχή αναπτυξιακής βοήθειας στην PNG και σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτό ήταν  μια κλήση αφύπνισης στην Αυστραλία και στους συμμάχους της (ΗΠΑ) στην περιοχή.

Το 2014, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία ήταν πολύ πιο μπροστά από την Κίνα ως οι σημαντικότερες χώρες δωρητές στην Ωκεανία. Το 2017, η Κίνα ανεβαίνει και έχει δαπανήσει περισσότερα χρήματα από ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ο Adam Ni ερευνητής της Κίνας στο πανεπιστήμιο της Αυστραλίας δήλωσε :
"For a long time, Australia, New Zealand and the USA have considered the Pacific island countries to be their backyard,"....
"Για πολύ καιρό, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού είναι το κατώφλι τους".

Θα μπορούσε αυτός ο ανταγωνισμός να έχει θετικό αποτέλεσμα για τις μικρότερες νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, παρά τις ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια και τη βιωσιμότητα που αφορούν τα κινεζικά χρηματοδοτούμενα έργα.;; Κινέζοι, Αυστραλοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κάνει δηλώσεις κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής APEC που δείχνει ότι το αίσθημα της αντιπαλότητας και της αντιπαράθεσης έχει εισέλθει στην καθημερινή ζωή.....Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence δήλωσε στη σύνοδο κορυφής της ASEAN στη Σιγκαπούρη ότι η "περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού" δεν είναι τόπος για "αυτοκρατορίες και επιθετικότητα". Φωτογραφίζοντας έτσι εμμέσως την Κίνα. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον είπε σε ομιλία του προς τους στρατιώτες ότι «η Αυστραλία έχει σταθερό ενδιαφέρον για έναν νοτιοδυτικό Ειρηνικό που να είναι στρατηγικά ασφαλής, σταθερός οικονομικά και κυρίαρχος πολιτικά».
Ενώ ο  υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ζενγκ Ζεγκουάνγκ, δήλωσε σε επίσημη είδηση στο Πεκίνο την Παρασκευή ότι «άλλες χώρες δεν θα πρέπει να παρεμποδίζουν τη φιλική συνεργασία και τις ανταλλαγές της Κίνας με τα νησιωτικά κράτη. Φυσικά δεν έχουν κανέναν τρόπο να παρεμποδίσουν αυτή τη συνεργασία και αυτές τις ανταλλαγές».!

Αυτές οι δηλώσεις του αντιπροέδρου έχουν ένα σαφές μήνυμα ότι η Κίνα επιδιώκει να κάμψει την ισχύ της Αυστραλίας και των Η.Π.Α  στον Ειρηνικό.Η Κίνα δεν είναι ούτε αλτρουιστής αλλά ούτε και προστάτης της ειρήνης και της ανάπτυξης στην περιοχή. Είναι μια αυξανόμενη υπερδύναμη με συγκεκριμένα στρατηγικά συμφέροντα, για αυτό και αφήνει στρατιωτικά υπονοούμενα. Εάν η Κίνα  εδραιωθεί με επιτυχία στρατιωτικά στον Νότιο Ειρηνικό, θα μπορεί  να κάνει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίων των  ΗΠΑ με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και πολύ πιο επικίνδυνες.
Η Αυστραλία μόλις την τελευταία στιγμή πρόλαβε και κατέστρεψε μια προσπάθεια της Κίνα να κατασκευάσει ένα λιμάνι στο νησί Manus, το οποίο ανήκει στο PNG. Όταν η Canberra άκουσε για την προσφορά, σύντομα έκαναν μια αντιπροσφορά, η οποία υποτίθεται ότι υπογράφηκε επισήμως στη σύνοδο κορυφής APEC. Το έργο του λιμανιού στο νησί Manus θα ήταν μια μεγάλη ανησυχία για τους Αμερικάνους, διότι έτσι θα ήταν εφικτό τα κινεζικά στρατιωτικά σκάφη να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι.

Ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping συναντήθηκε με τους αρχηγούς κρατών από τα διάφορα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του APEC.Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα Φίτζι, το Βανουάτου, η Σαμόα, η Μικρονησία, οι Νήσοι Κουκ, η Τόνγκα και το Νιούε. Τα έθνη του Ειρηνικού που διατηρούν σχέσεις με την Ταϊβάν, τις νήσους Μάρσαλ, τη Νάουρα, το Παλάου με τα νησιά του Σολομώντος και το Τουβαλού, δεν συναντήθηκαν με τον Κινέζο Πρόεδρο. Η απουσία του προέδρου των ΗΠΑ στη διάσκεψη κορυφής στο Port Moresby αποτελεί κακό μήνυμα για τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την έντονη κινεζική παρουσία στο PNG. Ο Ντόναλντ Τράμππ επίσης απουσίαζε κατά τη σύνοδο κορυφής της ASEAN στη Σιγκαπούρη.Ο Πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Lee Hsien Long, δήλωσε ότι θα ήταν προτιμότερο οι χώρες του ASEAN να μην πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων, αλλά ότι μπορεί να έρθει η μέρα όταν ο ASEAN θα πρέπει να επιλέξει το ένα ή το άλλο. Όταν 11 κράτη του Ειρηνικού υπογράφουν περιφερειακή εμπορική συμφωνία ΧΩΡΙΣ τις Η.Π.Α αυτό μου δηλώνει ότι οι Η.Π.Α χάνουν την επιρροή τους στον Ειρηνικό.!!

 Η PNG έχει το μεγαλύτερο χρέος προς την Κίνα, σε σχεδόν 590 εκατομμύρια δολάρια. Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi ισχυρίστηκε ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στο PNG. Αυτήν την στιγμή παίζεται ένας ακήρυχτος πόλεμος στον Ειρηνικό, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εδώ στην Ελλάδα. Η Αυστραλία θα δαπανήσει δισεκατομμύρια για να αντιμετωπίσει την Κίνα στα νησιά του Ειρηνικού, με εκστρατεία υποδομών και διπλωματίας για να αντιμετωπίσει την επέκταση της Κίνας. Η Αυστραλία σχεδιάζει επίσης να αναδιαμορφώσει μια στρατιωτική βάση στην Παπούα Νέα Γουινέα. Η Αμυντική Δύναμη της Αυστραλίας θα δημιουργήσει μόνιμη ομάδα κατάρτισης για τον Ειρηνικό και θα αυξήσει τις αναπτύξεις των δυνάμεων της εκεί. Επιπλέον πρόσθετες διπλωματικές αποστολές θα ανοίξουν στη Γαλλική Πολυνησία, στις Νήσους Μάρσαλ, στο Παλάου, στο Νιούε και στις Νήσους Κουκ. Τον Μάιο, η Αυστραλία δήλωσε ότι θα δαπανήσει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο διαδικτύου στην Παπούα Νέα Γουινέα (PNG) και τις Νήσους Σολομώντος ως εναλλακτική λύση σε μια προσφορά που έγινε από τον γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Huawei της Κίνας.

Υ.Γ Ο Πόλεμος των δύο Βασιλικών Σεληνιακών Οίκων...μόλις ξεκίνησε.! Θα προσπαθήσουν να τα βρούν και να χωρίσουν τον κόσμο στην μέση...αλλά δεν θα τα βρούν στην μοιρασιά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...


Κάποτε οι κατακτήσεις των χωρών γινόταν με τα όπλα ,τον στρατό .
Έβλεπες τον εχθρό και οι μάχες σώμα με σώμα ήταν ο παραδοσιακός τρόπος άμυνας.

Τώρα τα όπλα τα βάφτισαν επενδύσεις ,τράπεζες ,πολυεθνικές καταληστεύουν τον πλούτο των αδύναμων χωρών ,εκβιάζουν λαούς ,αλλάζουν συνειδήσεις εξαγοράζοντας τες με μια πρόσκαιρη ευημερία .

Τα σύνορα δεν είναι εμπόδιο ,μπορούν εύκολα να μετακινηθούν εφ' όσον τα σχέδια το απαιτούν ,οι πρόθυμοι για να διευκολύνουν την υλοποίηση πολλοί .

Τέλος μπορούν να αλλάξουν και την ιστορία δεν υπάρχει πρόβλημα αρκεί
να επιτευχθεί ο σκοπός ......
Αρκεί το σκοτάδι να απλωθεί και να κατακτήσει τις συνειδήσεις, όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο .
Φτωχές χώρες ,χωρίς μόρφωση ;Κανένα πρόβλημα έχουνε τα κατάλληλα όπλα,για κάθε λαό και χώρα έχουνε την λύση ...

Το σκοτάδι θα τελειώσει είναι το μόνο σίγουρο αρκεί να αποφασίσουμε
να δώσουμε την μάχη ....

Άρης