ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Μητσοτάκης: «Δεν θα εμπλακούμε στρατιωτικά στην Ουκρανία – Τα ρωσικά συστήματα δεν είναι κρίσιμα για την ελληνική αποτροπή»

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Δεν είναι χρήσιμα τα tor. Θα τα αντικαταστήσουμε τάχιστα με το "είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας". Κάποιος εκεί στην Ν.Δουλοκρατία δεν υπάρχει για να τον μαζέψει τον ΗΛΙΘΙΟ;;;

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε η σημερινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Μεταξύ των βασικών σημείων στην ομιλία του πρωθυπουργού:

Τόνισε πως: στείλαμε όμως ένα σήμα, ότι είμαστε, όπως πάντα ήμασταν στην Ιστορία μας, με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, τιμούμε τις συμμαχίες μας και με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι ενισχύεται το κύρος της χώρας

Υπήρξε κατηγορηματικός πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα εμπλακούν στην Ουκρανία. Για τα ζητήματα των ρωσικών οπλικών συστημάτων σημείσε πως αποτελούν επιλογές άλλων δεκαετιών και δεν είναι κρίσιμα για την ελληνική αποτροπή.

Χαρακτηρηστικά ανέφερε: Αποτελούν επιλογές άλλων δεκαετιών, περασμένων δεκαετιών. Η χώρα δεν προτίθεται να αγοράσει κανένα αμυντικό σύστημα από τη Ρωσία. Θα διαχειριστούμε την πραγματικότητα όσο καλύτερα μπορούμε. Δεν είναι όμως αμυντικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Αντώνης Σρόιτερ: Κύριε Πρόεδρε ευχαριστώ για αυτή τη συζήτηση που κάνουμε σήμερα εδώ. Αν πριν από ένα μήνα, πριν από 40 μέρες, σας έλεγα ότι θα ερχόμασταν εδώ να συζητήσουμε για μία εισβολή σε μία μεγάλη χώρα και για ένα νέο ψυχρό πόλεμο, ίσως πιο ισχυρό και από αυτόν που ζήσαμε, θα μου λέγατε ότι είμαι τρελός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενε ότι ο Πρόεδρος Putin θα έπαιρνε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία, παρότι είχαμε ειδοποίηση, κυρίως από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ότι αυτό σχεδίαζε. Kαι δεν το περιμέναμε διότι πραγματικά είμαστε μπροστά σε έναν νέο κόσμο, γιατί αυτό το οποίο γίνεται σήμερα στην Ευρώπη αποτελεί, ουσιαστικά, την αναίρεση του καθεστώτος ειρήνης και ασφάλειας όπως ουσιαστικά αυτό οικοδομήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μιλάμε δηλαδή πραγματικά για μία καινούρια μέρα, για έναν νέο ψυχρό πόλεμο για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα τελειώσει.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο Πρόεδρος Putin επέλεξε να εισβάλει σε μία δημοκρατική ανεξάρτητη χώρα, να παραβιάσει το απαραβίαστο των συνόρων και ουσιαστικά να επιβάλει τον δικό του τρόπο ζωής σε μία γειτονική χώρα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά όλους μας. Αφορά όλους τους δημοκρατικούς λαούς του κόσμου, αφορά πρωτίστως την ήπειρό μας, την Ευρώπη, και για αυτό και πιστεύω ότι υπήρξε αυτή η οργανωμένη, καθολική, μαζική αντίδραση σε αυτή την επιλογή του Προέδρου Putin. Και αναφέρομαι στον Πρόεδρο Putin και όχι στη Ρωσία, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού, που θα επωμιστεί τις συνέπειες αυτού του πολέμου, δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο.

Αντώνης Σρόιτερ: Ακόμα και αν τελείωνε σήμερα αυτός ο πόλεμος, νομίζω συμφωνείτε ότι πλέον μπαίνουμε σε μία τελείως άλλη εποχή για τον πλανήτη, για την Ευρώπη, για τη χώρα μας. Μπαίνουμε ξανά στην εποχή της Ανατολής και της Δύσης, έτσι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι σωστό αυτό το οποίο λέτε. Το βασικό θα ήταν να τελειώσει ο πόλεμος σήμερα, κυρίως να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Σήμερα, τώρα που μιλάμε, πολιορκείται η Μαριούπολη. Συντελείται μία ανθρωπιστική καταστροφή σήμερα στην Ουκρανία. Έχουν φύγει από την Ουκρανία 1.000.000 πρόσφυγες σε μία εβδομάδα. Στη Συρία χρειάστηκαν τρεις μήνες για να φύγει ο αντίστοιχος αριθμός. Είναι απολύτως επιβεβλημένο να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες.

Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί, πάντως είναι βέβαιον ότι μιλάμε πια για μία διαφορετική μέρα, για ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο σχέσεων όλης της Δύσης, αλλά όχι μόνο, με τη Ρωσία.

Η Ρωσία σήμερα είναι παγκόσμια απομονωμένη. Είδατε το ψήφισμα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ποτέ δεν είχαμε ψήφισμα με τέτοια πλειοψηφία, καταδικαστικό, για μία χώρα, πόσω μάλλον για μία χώρα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών.

Αντώνης Σρόιτερ: Είπατε για τη Μαριούπολη. Έχουμε χιλιάδες Έλληνες ομογενείς στη Μαριούπολη και θέλω να ρωτήσω αν μέσα σε αυτό που συμβαίνει υπάρχει έστω μία στοιχειώδης γραμμή επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ρώσους αυτή τη στιγμή, με κάποιο τρόπο -θα μου πείτε αν έχουμε κάποιο δίαυλο ανοιχτό- και αν υπάρχει η στοιχειώδης διαβεβαίωση -έχουμε ήδη περίπου 8 με 10 νεκρούς Έλληνες- για την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω εδώ να εξάρω πραγματικά τις προξενικές μας αρχές αλλά και τον κ. Πρέσβη τον οποίο στείλαμε στη Μαριούπολη. Έφυγαν τελευταίοι από την εμπόλεμη ζώνη και πραγματικά έκαναν το παν για να προστατεύσουν όσο μπορούσαν τους Έλληνες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή. Και βέβαια να πω και συγχαρητήρια στους δημοσιογράφους οι οποίοι καλύπτουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες αυτόν τον πόλεμο.

Στο πεδίο, ναι, υπήρχε μία στοιχειώδης επικοινωνία ώστε να γνωρίζουν οι Ρώσοι ότι αναχωρούσε ένα κομβόι αυτοκινήτων υπό τον Πρέσβη μας και τον Πρόξενο, με αμιγώς ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Αυτή τη στιγμή κινείται αυτή η αυτοκινητοπομπή. Ελπίζουμε ότι σχετικά σύντομα θα μπορέσει να φτάσει στα σύνορα με τη Μολδαβία.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή. Στο ζήτημα αυτό, δυστυχώς, η Ρωσία φαίνεται ότι έχει επιλέξει μία τακτική πιο βίαιων βομβαρδισμών περιοχών στρατηγικού ενδιαφέροντος για την ίδια που, δυστυχώς, θα σημαίνει και την απώλεια αμάχων. Αυτή είναι η μεγάλη τραγωδία του πολέμου. Και αυτού του πολέμου.

Αντώνης Σρόιτερ: Μιλήσατε για το πεδίο. Σε διπλωματικό επίπεδο αυτή τη στιγμή, θα το πω απλά, έχουμε την παραμικρή σχέση με τους Ρώσους; Υπάρχει κάποιος δίαυλος ανοιχτός μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ρωσικής ή έχουν κοπεί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας αυτή τη στιγμή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει στο ανώτατο επίπεδο κάποιο δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία. Θέλω να θυμίσω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν από τους τελευταίους που επισκέφτηκε τη Ρωσία, συνάντησε τον ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος τον διαβεβαίωσε…

Αντώνης Σρόιτερ: …είχε λάβει διαβεβαιώσεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …λίγες ημέρες πριν από την εισβολή ότι η εισβολή δεν θα λάβει χώρα. Τις ίδιες διαβεβαιώσεις έδωσε ο Vladimir Putin και στον Πρόεδρο Macron και στον γερμανό Καγκελάριο.

Πιστεύω ότι πολύ καλά κάναμε μέχρι την τελευταία στιγμή να επιμείνουμε στη διπλωματία. Θέλω να επαναλάβω, τον πόλεμο αυτόν δεν τον θέλαμε, δεν τον ήθελε η Δύση, δεν τον ήθελε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν τον ήθελε το ΝΑΤΟ, τον επέλεξε προσωπικά ο Vladimir Putin για τους δικούς του λόγους, για τη δική του προβολή ενός ιστορικού αναθεωρητισμού, και αυτός θα πληρώσει τις συνέπειες. Δυστυχώς, όμως, θα τις πληρώσει και ο ρωσικός λαός.

Γιατί, κ. Σρόιτερ, οι κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν, οι οποίες είναι πρωτοφανείς ως προς την έκτασή τους, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι γονατίζουν ήδη τη ρωσική οικονομία και θα υπάρχουν σημαντικότατες συνέπειες. Και φυσικά θα θιγούν, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πιο αδύναμοι.

Αντώνης Σρόιτερ: Πριν ξεκινήσει η εισβολή, τότε που λέτε που είχαμε και τις επισκέψεις, διάβαζα τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ για το σχέδιο το οποίο είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση για τη μαζική εκκένωση αυτών των ανθρώπων, όπως είχε συμβεί και πριν από μερικά χρόνια σε άλλη περίπτωση, στην περίπτωση που φτάναμε σε κάτι τέτοιο.

Θέλω να ρωτήσω αν αυτό το σχέδιο λειτούργησε, αν σας πρόλαβε η εξέλιξη, η ταχύτατη εξέλιξη, του πολέμου ή αν από ένα σημείο και μετά αυτοί οι άνθρωποι επέλεξαν να παραμείνουν στα σπίτια τους και δεν μπορούσε να λειτουργήσει ένα σχέδιο εκκένωσης. Και μιλάω όχι για τους διπλωμάτες και τους δημοσιογράφους, μιλάω για τους ομογενείς που βρίσκονται εκεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών ελληνικής καταγωγής επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους. Ήταν ελάχιστοι αυτοί οι οποίοι μας ζήτησαν να φύγουν, αυτό ίσχυε και για την Οδησσό και για την περιοχή της Μαριούπολης. Αυτοί οι οποίοι ζήτησαν να φύγουν εντάχθηκαν στις πρώτες αποστολές οι οποίες, είτε από την Οδησσό έφυγαν, είτε τώρα είναι καθ’ οδόν από την Μαριούπολη.

Πιθανώς αυτό, κ. Σρόιτερ, στη συνέχεια να αλλάξει. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που η περιοχή η ίδια καθίσταται εμπόλεμη ζώνη. Γι’ αυτό και το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει μια εκεχειρία, κυρίως να αποφύγουμε τους βομβαρδισμούς αμάχων. Μετά, το πώς και το ποιος θα διαπραγματευτεί την ειρήνη είναι μια άλλη υπόθεση αλλά δεν είναι αυτή τη στιγμή το κατεπείγον. Το κατεπείγον είναι να προστατεύσουμε τους αμάχους.

Αντώνης Σρόιτερ: Κύριε Πρόεδρε, αμέσως μετά την εισβολή, στο πλαίσιο και των αποφάσεων του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα συντάχθηκε με τις αποφάσεις αυτές και έστειλε και ως χώρα οπλισμό στην Ουκρανία. Η αντιπολίτευση λέει ότι αυτή ήταν μια απόφαση που δεν έπρεπε να την πάρετε μόνος σας και έπρεπε πρώτα να συμβουλευτείτε και να διαβουλευτείτε με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς να εξηγήσουμε γιατί πήρα αυτή την απόφαση. Γιατί ήταν το ηθικά σωστό και το εθνικά επιβεβλημένο. Το ηθικά σωστό διότι εδώ δέχεται μια επίθεση μια ελεύθερη χώρα και πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της.

Όλες οι χώρες στέκονται στο πλευρό της δημοκρατίας και της αναφαίρετης δυνατότητας που πρέπει να έχει μια χώρα να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα. Δεν έχω καμία αμφιβολία, λοιπόν, ότι πράξαμε το σωστό, όπως τελικά έπραξαν το σωστό η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Το έκανε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια μέρα μόλις πήραμε την απόφαση η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να παράσχει, κατά την άποψή μου, αμυντικό υλικό, προσέξτε, αμυντικό υλικό είναι αυτό το οποίο δίνουμε. Διότι η χώρα δέχεται επίθεση, είναι αμυνόμενη, δεν επιτίθεται.

Από εκεί και πέρα, όμως, με ποια ηθική υπόσταση και με ποιο ηθικό ανάστημα, κ. Σρόιτερ, θα ζητούσαμε εμείς ανάλογη συνδρομή, ο μη γένοιτο, αν βρισκόμασταν σε μια ίδια κατάσταση; Όπως είπα στη Βουλή, εμείς είχαμε ένα λόγο παραπάνω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συνταχθούμε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Να το κάνουμε γρήγορα, να το κάνουμε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις και να μπορέσουμε να δείξουμε και εμείς ότι είμαστε ενεργό μέλος, στο βαθμό που συμμετέχουμε.

Δεν έχω καμία αυταπάτη, δεν αλλάζει η ισορροπία στο πεδίο με τα πυρομαχικά και τα όπλα τα οποία έστειλε η Ελλάδα. Στείλαμε όμως ένα σήμα: ότι είμαστε, όπως πάντα ήμασταν στην Ιστορία μας, με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, τιμούμε τις συμμαχίες μας και με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι ενισχύεται το κύρος της χώρας. Και στέλνεται και ένα μήνυμα ευρύτερο, ότι σε αυτή την εποχή λογικές αναθεωρητισμού, επιχειρηματολογίες περί αποστρατικοποίησης -όπως αυτές που ακούμε για την ευρύτερη γειτονιά μας- προφανώς δεν έχουν πια καμία απολύτως θέση. Τώρα, ως προς το ζήτημα που με ρωτήσατε…

Αντώνης Σρόιτερ: Ναι, η κριτική ήταν ότι δεν διαβουλευθήκατε με τους πολιτικούς αρχηγούς, δεν ενημερώσατε, δεν ζητήσατε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Διάβασα κιόλας ότι έχουν γίνει συμβούλια πολιτικών αρχηγών για λιγότερο κρίσιμα θέματα από το να διαλέξουμε ένα στρατόπεδο σε έναν πόλεμο και ότι πήρατε την απόφαση μόνος σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, οι αποφάσεις αυτές είναι αποφάσεις σε επίπεδο πρωθυπουργού. Δεν διαβουλεύομαι για να πάρω αυτές τις αποφάσεις, ούτε ζητώ τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Και προφανώς, αν εξαιρέσει κανείς το ΚΙΝΑΛ, προς τιμήν του, που είχε μια πολύ καθαρή θέση, όλοι οι άλλοι ήταν στο «ναι μεν αλλά». Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Λοιπόν, αυτή η ευθύνη και η απόφαση ήταν δική μου, προφανώς με την εξουσιοδότηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), και σε αυτές τις περιπτώσεις αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται έτσι.

Από εκεί και πέρα έγινε μια συζήτηση στην Βουλή. Υπήρξε απόλυτη ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας και των Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Μιας και με ρωτάτε να το απαντήσω αυτό το ερώτημα, δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Προσωπικά δεν έχω συγκαλέσει κανένα. Δεν θεωρώ ότι προσφέρουν κάτι. Έχω συμμετάσχει σε κάποια. Θεωρώ ότι είναι μια συζήτηση η οποία -έτσι όπως είναι οργανωμένη- δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεν προσθέτει κάτι. Ό,τι έχουμε να πούμε να το πούμε στην Βουλή, δημόσια και ενώπιον του ελληνικού λαού.

Αντώνης Σρόιτερ: Οι υπόλοιπες κυρώσεις εφαρμόζονται, ήδη, στη χώρα μας, ό,τι κυρώσεις έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, εφαρμόζονται και στη χώρα μας.

Ανάμεσα στις κυρώσεις, κ. Πρόεδρε, υπάρχει και το ζήτημα των επιχειρηματιών ρωσικής καταγωγής ή των ρώσων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε διάφορες χώρες. Έχουμε και εμείς σημαντικούς ρώσους επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Στον τομέα των ξενοδοχείων για παράδειγμα, στον τομέα του τουρισμού. Έχουν νησιά ελληνικά ρώσοι επιχειρηματίες. Έχουν λιμάνια ελληνικά ρώσοι επιχειρηματίες. Θέλω να ρωτήσω αν αλλάζει κάτι ως προς τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις επενδύσεις αυτές και στους συγκεκριμένους επενδυτές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε απολύτως συγκεκριμένοι ότι υπάρχει λίστα προσώπων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από όλες τις συμμαχικές χώρες που έχουν προσχωρήσει σε αυτή τη λογική των κυρώσεων. Και είναι ρώσοι ολιγάρχες οι οποίοι είναι πολύ κοντά στον Vladimir Puton. Για αυτούς τους ολιγάρχες, εάν εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία τους στην Ελλάδα, προφανώς και θα δράσουμε ανάλογα.

Δεν αφορά όλες τις ρωσικές επενδύσεις, ούτε όλους τους εν δυνάμει επενδυτές. Άρα σας απάντησα με απόλυτη σαφήνεια, αφορά μόνο αυτούς οι οποίοι είναι στις λίστες των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντώνης Σρόιτερ: Άρα οι υπόλοιποι ρώσοι επενδυτές καταλαβαίνω από αυτό που λέτε ότι παραμένουν καλοδεχούμενοι στη χώρα μας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «καλοδεχούμενοι» είναι μια σχετική έννοια όταν κάποιος δεν μπορεί καλά-καλά να ταξιδέψει. Έτσι δεν είναι; Γιατί αυτή τη στιγμή οι περιορισμοί οι οποίοι έχουν επιβληθεί είναι τόσο δρακόντειοι που ουσιαστικά η Δύση επέλεξε να κόψει τις οικονομικές της σχέσεις συνολικά με την Ρωσία.

Και αυτό προφανώς θα έχει συνέπειες, και στις ρωσικές επενδύσεις στην πατρίδα μας. Θα έχει συνέπειες στον τουρισμό, θα έχει συνέπειες στο εμπόριο, λιγότερες συνέπειες από ό,τι θα έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν είμαστε τόσο εκτεθειμένοι στη Ρωσία, αλλά να μην έχουμε καμία αμφιβολία -θα συζητήσουμε φαντάζομαι και τα οικονομικά στη συνέχεια- ότι θα υπάρχουν συνέπειες από αυτή την επιλογή της Δύσης να υπερασπιστεί τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

Αντώνης Σρόιτερ: Τώρα, αντίθετα με την Ελλάδα, αντίθετα με τις χώρες του ΝΑΤΟ, αντίθετα με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Τουρκία επέλεξε μία άλλη στάση σε ό,τι έχει να κάνει με τις κυρώσεις, δεν προχωράει στο κομμάτι των οικονομικών κυρώσεων σχεδόν σε τίποτα, δεν έκλεισε τον εναέριο χώρο για τη Ρωσία. Και αυτό τώρα δημιουργεί, αν θέλετε, και μία υποθήκη για το μέλλον υπό την έννοια ότι -σκέφτομαι εγώ- στα ελληνοτουρκικά από εδώ και πέρα οι Ρώσοι θα είναι πολύ πιο θετικά διακείμενοι σε αυτά τα θέματα στην πλευρά της Τουρκίας, από ό,τι θα είναι στη δική μας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενδεχομένως. Όλος ο υπόλοιπος κόσμος, όμως, θα είναι θετικά διακείμενος προς τα δικά μας συμφέροντα. Διότι η Τουρκία κάνει μία επιλογή σήμερα, δεν είναι δική μου δουλειά να υποδείξω στην ηγεσία της πώς θα κινηθεί, όμως θα επαναλάβω αυτό που σας είπα πριν: ο αναθεωρητισμός, η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι σήμερα μία εξαιρετικά δημοφιλής πολιτική. Και η ταύτιση οποιουδήποτε με τις πρακτικές του Προέδρου Putin τον κατατάσσει σε μια συνομοταξία ηγετών που δεν τον καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή. Και για αυτό και πιστεύω ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη ρητορική που είδαμε τους τελευταίους μήνες απέναντι στην πατρίδα μας.

Αντώνης Σρόιτερ: Θα αλλάξει στάση η Τουρκία, λέτε; Το λέω αυτό γιατί τις τελευταίες ημέρες πάλι έχουμε υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, πάλι έχουμε παραβιάσεις, έχουμε ρητορική σε ό,τι έχει να κάνει με τις προκλήσεις της Ελλάδας από τον κύριο Akar, από τον κύριο Çavuşoğlu. Δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι δηλαδή στην ουσία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αφήστε να το δούμε. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν μπορεί εύκολα να συνεχιστεί αυτή η ρητορική, δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για κανέναν αναθεωρητισμό, για καμία αποστρατιωτικοποίηση. Θα το αντιληφθεί πολύ σύντομα αυτό η Τουρκία.

Αντώνης Σρόιτερ: Και φαντάζομαι σε ό,τι έχει να κάνει με τις συνθήκες, επίσης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ζητάει κανείς να αναθεωρηθούν τώρα, να αμφισβητεί κυριαρχία νησιών και πάει λέγοντας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία να είμαστε καθαρά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με τους συμμάχους μας οι οποίοι πάντα μας στήριξαν.

Διότι ακούω, κ. Σρόιτερ, και νομίζω ότι είναι δικαιολογημένο, υπάρχει μία δικαιολογημένη ανησυχία σήμερα στην ελληνική κοινή γνώμη: «είναι ένας πόλεμος, πώς θα επηρεαστούμε; Θα εμπλακούμε και εμείς; Θα πολεμήσουμε με κάποιο τρόπο»; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι, δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής ελληνικών στρατευμάτων, νατοϊκών στρατευμάτων σε αυτό τον πόλεμο. Αλλά το να μπορούμε να προσδοκούμε ότι αν χρειαστεί οι σύμμαχοί μας θα μας στηρίξουν, είναι μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα.

Αντώνης Σρόιτερ: Αν σας ζητηθεί να στείλετε ελληνικές δυνάμεις όχι στο μέτωπο της Ουκρανίας αλλά στις γειτονικές νατοϊκές χώρες, όπως έχουν πράξει και άλλες χώρες, στη Ρουμανία, στη Μολδαβία, στην Πολωνία, για να βοηθήσει και η Ελλάδα στην προστασία αυτών των χωρών από μια ενδεχόμενη πρόκληση ρωσική.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν μας ζητηθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, φυσικά και θα το κάνουμε.

Αντώνης Σρόιτερ: Θα τις στείλετε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μας έχει ζητηθεί ακόμα. Αυτό επιτάσσουν οι συμμαχικές μας υποχρεώσεις. Αλλά δεν έχει ζητηθεί ακόμα αυτό. Αλλά θα ήθελα επίσης να σας πω ότι με ευκαιρία την Ουκρανική κρίση δικαιώνεται απόλυτα η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας, κ. Σρόιτερ. Επενδύσαμε στους εξοπλισμούς μας σε δύσκολες συνθήκες. Δεχθήκαμε κριτική γι’ αυτό. Το κάναμε έχοντας πλήρη αίσθηση ότι πρέπει να θωρακίσουμε αμυντικά τη χώρα μας.

Επενδύσαμε στις συμμαχίες μας. Συνάψαμε συμμαχίες με τη Γαλλία, αμυντικής συνδρομής. Χτίσαμε ένα πλαίσιο συμμαχιών στον ευρύτερο Κόλπο. Ενισχύσαμε το κύρος της πατρίδας μας. Καταστήσαμε τη χώρα ενεργειακό κόμβο στο καινούριο γεωπολιτικό ενεργειακό παιχνίδι το οποίο διαμορφώνεται και θέσαμε πρώτοι στην Ευρώπη το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους κανόνες τους Συμφώνου Σταθερότητας. Κάτι το οποίο πια είναι αντικείμενο συζήτησης στην Ευρώπη που θα μας δώσει περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία στο μέλλον.

Άρα, όλες αυτές οι επιλογές για τις οποίες θυμίζω ότι η κυβέρνηση δέχθηκε κριτική με το αφελές ιδεολόγημα «βούτυρο ή κανόνια», δικαιώθηκαν στη πράξη. Διότι αν δεν μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας και την εδαφική ακεραιότητα, δεν υπάρχει τελικά τίποτα, δεν υπάρχει ευημερία, δεν υπάρχει σταθερότητα. Και αυτή η επιλογή την οποία κάναμε, και θα εξακολουθούμε να την υπηρετούμε, βλέπετε ότι είναι μια επιλογή που τώρα -με κάποια καθυστέρηση- την κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Και η μεγάλη κατάκτηση για την Ευρώπη, είναι ότι η Ευρώπη επιτέλους καταλαβαίνει ότι πρέπει να αποκτήσει και έναν γεωπολιτικό βραχίονα. Ήμασταν λίγοι αυτοί που μιλούσαμε για Ευρωπαϊκό Στρατό, για στρατηγική αυτονομία, για τη δυνατότητα να αγοράζουμε περισσότερα αμυντικά συστήματα από ευρωπαϊκές χώρες.

Ήρθε η Γερμανία. Η Γερμανία η οποία καταδιώκεται από ένα παρελθόν εξαιρετικά βαρύ, και άλλαξε ο κ. Scholz μόνος του. Εδώ δεν μίλησε καν, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, με τα μέλη του κυβερνητικού του συνασπισμού και άλλαξε μόνος του την πολιτική της Γερμανίας. Η Σουηδία…

Αντώνης Σρόιτερ: Μια τεράστια αλλαγή είναι αυτή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …η Σουηδία, ουδέτερη χώρα, και στέλνει αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Αντώνης Σρόιτερ: Κύριε Πρόεδρε, έχουμε μία σειρά από ρωσικά αμυντικά συστήματα στη χώρα και ήθελα να ρωτήσω αν σας έχουν ήδη εκθέσει τις ανησυχίες τους οι άνθρωποι στο στρατό για τα ανταλλακτικά σε αυτά τα συστήματα. Έχουμε αντιαεροπορικούς πυραύλους, έχουμε τους S-300, έχουμε διάφορα πράγματα στο στρατό μας τα οποία είναι ρωσικής προέλευσης. Προφανώς θα χρειαζόμαστε ανταλλακτικά για αυτά.

Το λέω αυτό μήπως, ήδη, υπάρχει μία σκέψη να πάμε σε αναθεώρηση των στρατιωτικών μας εξοπλισμών στο ένα κομμάτι, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις ελλείψεις που ίσως προκύψουν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αποτελούν επιλογές άλλων δεκαετιών, περασμένων δεκαετιών. Η χώρα δεν προτίθεται να αγοράσει κανένα αμυντικό σύστημα από τη Ρωσία. Θα διαχειριστούμε την πραγματικότητα όσο καλύτερα μπορούμε. Δεν είναι όμως αμυντικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα.

Αντώνης Σρόιτερ: Άκουσα να λέτε στη Βουλή ότι, μέσα σε αυτό το κλίμα και από τις δραματικές εξελίξεις γύρω μας, πλέον είστε ανοιχτός σε μία συνάντηση με τον Tayyip Erdoğan. Θέλω, λοιπόν, να ξέρω αν υπάρχει μία τέτοια προετοιμασία αυτή την ώρα, αν έχετε κάποια απάντηση ή αν υπάρχει κάποιος δίαυλος επικοινωνίας ώστε να κανονιστεί μία τέτοια συνάντηση. Και αν προσδοκάτε ότι από αυτή τη συνάντηση μπορεί να κλείσουν και πολλά μέτωπα τα οποία έχουμε ανοιχτά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς έχω πει πολλές φορές, νομίζω το έχω πει και σε συνέντευξη που έχουμε κάνει μαζί, ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση μία συνάντηση έλληνα Πρωθυπουργού με τον τούρκο Πρόεδρο. Είμαστε γείτονες, έχουμε μεγάλες διαφωνίες αλλά πρέπει να συζητάμε. Εδώ συζητούσαν ευρωπαίοι ηγέτες με τον Πρόεδρο Putin λίγες ημέρες πριν αυτός εισβάλει στην Ουκρανία.

Αντώνης Σρόιτερ: Ναι, καταλαβαίνω ότι σαν να παίρνετε πρωτοβουλία να γίνει αυτή την ώρα μία τέτοια συνάντηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μία τέτοια συνάντηση. Είμαστε εξάλλου δύο χώρες που συγκροτούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Έχουμε να συζητήσουμε ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις.

Δεν περιμένω ότι από μία τέτοια συνάντηση θα λυθούν όλα τα ζητήματα και όλες οι μεγάλες διαφορές που έχουμε, προεξάρχοντος του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας ταλανίζει δεκαετίες.

Θα μπορούσε όμως να αποτελέσει το έναυσμα για ένα κατέβασμα των τόνων, για να σταματήσει αυτή η αναθεωρητική ρητορική, να σταματήσουμε να ακούμε αυτές τις αδιανόητες συζητήσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών και περί κυριαρχίας των νησιών που συνδέεται με την αποστρατικοποίηση.

Όπως σας είπα πριν, αυτή η ρητορική του αναθεωρητισμού είναι μία ρητορική η οποία σήμερα είναι εκτός διεθνούς κλίματος. Και πιστεύω πως είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας να την αναθεωρήσει το συντομότερο δυνατό.

Αντώνης Σρόιτερ: Θυμάμαι τότε μου είχατε πει, μιας και αναφερθήκατε στην προηγούμενη συζήτηση που είχαμε κάνει, ότι υπό ένα καθεστώς προκλήσεων και πιέσεων δεν υπάρχει κάποιος λόγος να υπάρχει μία συζήτηση, σαν να προσπαθεί κάποιος να μας βάλει ένα μαχαίρι στο λαιμό να συζητήσουμε.

Αντιλαμβάνομαι ότι υπό τις σημερινές συνθήκες, τις δραματικές εξελίξεις, αυτό πάει στην άκρη και το μήνυμά σας είναι «ελάτε…»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς κανείς δεν μας βάζει κανένα μαχαίρι στο λαιμό. Η Ελλάδα είναι μία χώρα κυρίαρχη, με ισχυρές συμμαχίες, που έχει αποδείξει ότι θα υπερασπιστεί κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα χωρίς να δεχτεί μύγα στο σπαθί της.

Το κάναμε εξάλλου. Το κάναμε στον Έβρο. Θέλω να θυμίσω σε αυτούς οι οποίοι δικαιολογημένα μπορεί να έρχονται και να μας λένε «μα, θα σας στηρίξει η Ευρώπη αν συμβεί κάτι με την Τουρκία;». Μα δεν μας στήριξε στον Έβρο; Ο Έβρος ήταν η μεγαλύτερη εθνική κρίση που αντιμετωπίσαμε.

Ήταν ένα ζήτημα παραβίασης συνόρων ο Έβρος. Κι όμως, σήκωσα τρία τηλέφωνα, κ. Σρόιτερ, και την επόμενη ημέρα ήρθε εδώ η Πρόεδρος της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Αντώνης Σρόιτερ: Ναι αλλά στο κομμάτι των κυρώσεων δεν είδαμε την ίδια προθυμία και ανταπόκριση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, αλλά είδαμε απόλυτη στήριξη πολιτική και μία αλλαγή της στάσης της Ευρώπης στα ζητήματα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. Λίγο είναι αυτό; Θα μπορούσαμε να είχαμε υλοποιήσει την πολιτική φύλαξης των συνόρων που είχαμε κάνει αν δεν είχαμε τη στήριξη της Ευρώπης; Δεν είμαι τόσο σίγουρος.

Κατά συνέπεια, για να επανέλθω στο ζήτημα το οποίο μου θέσατε, είμαι ανοιχτός σε συνάντηση με τον τούρκο Πρόεδρο ανά πάσα στιγμή, πόσω μάλλον τώρα. Όπως σας είπα δεν θα έρθει ξαφνικά μια άνοιξη και θα έχουμε ξεπεράσει όλες τις διαφορές μας, αλλά πιστεύω ότι οι συναντήσεις οι οποίες διευκολύνουν στο να εκτονωθεί ένα κλίμα έντασης το οποίο δεν έχει πυροδοτήσει η Ελλάδα, νομίζω ότι μόνο χρήσιμες μπορούν να είναι σε αυτή τη συγκυρία.

Εξάλλου έχουμε θέματα να συζητήσουμε. Θέλω να τονίσω ότι με την Τουρκία -και σήμερα που μιλάμε- υπάρχει θετική ατζέντα. Υπάρχει η συζήτηση σε επίπεδο Υφυπουργών για πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε μαζί, στον τομέα του τουρισμού, της οικονομίας, του περιβάλλοντος.

Είμαστε εξάλλου χώρες που αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις. Αύριο μπορεί να πρέπει να συνεργαστούμε σε ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, την Πολιτική Προστασία. Υπάρχει δηλαδή μια ατζέντα, θετική ατζέντα, θεμάτων που μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία χωρίς να μπαίνουμε σε ένα 

ΠΗΓΗ

 


 

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μ' αρέσει που νομίζετε ότι θα γίνουν πρόωρες για να φύγει ο Κούλης. Ότι δηλαδή υπάρχουν εθνικές άμυνες -στρατός, δικαιοσύνη, ευπ, λεφτάδες- που θα αποπέμψουν στον ολετήρα της πατρίδας, ή ότι "κούρασε" τους "προστάτες" μας. Αν δεν τελειώσει δε τζομπ, δεν πάει πουθενά. Μη σου πω ότι δεν φεύγει ούτε μετά. Όποιος είναι από Μυτιλήνη, Δωδεκάνησα, Θράκη, ας ανανεώσει το διαβατήριό του.

ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ είπε...

Σωστος ο φιλος,μονο με αιμα θα φυγει και αιμα θα παρουν ολοι,το λεει καιεδω ο Λυκαστρος.
Ποιο πουστικο μυαλο σκεφτηκε οτι θελει και πιστοποιητικο εμβολιασμου για να φυγεις απο τον θανατο.
Αρχιστε να σκεφτεστε πως θα επειβιωσουμε αλλα και πως θα παρουμς το αιμα μας πισω.

Ανώνυμος είπε...

Δείτε και εδώ 01:00 το βράδυ https://www.youtube.com/watch?v=nH1RjK2ACk4&t=115s , από εδώ https://ixnos.blogspot.com/2022/03/to.html
kakos04

ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ είπε...

Ετοιμαστειτε για πολεμο γι αυτο ειμαστε γεννημενοι,τον πολεμο του φωτος με το σκοτος.
Καλο μεσημερι σε ολους,οι καλοι παντα νικανε!!!

https://www.youtube.com/watch?v=Yns-ZuEzP84&list=LL&index=8

Ιωάννης είπε...

Μαλάκα Κούλη που και πότε μέσα στην Ιστορία μας, είδες να ενισχύεται το κύρος της χώρας, όταν εμείς "τιμήσαμε συμμαχίες";;;; Πότε ρε ελεεινέ Βενιζελομπολσεβίκε;;;;; Τις πίπες, τα παντώς είδους γλειψίματα και η νοοτροπία του γυμνοσάλιαγκα-σφουγγοκωλάριου τα αποκαλείς "τιμή" προς τις συμμαχίες και απόκτηση "κύρους";;; Και στο τέλος τι πήραμε;;; Πως ανταμειφθήκαμε από τις πουτάνες συμμαχίες;;; Φάγαμε τα σκατά μας!!! Αυτό έγινε στο τέλος. Η καταστροφή του '22 - γιά την οποία φέτος κλείνουν 100 χρόνια - ένα τέτοιο πράγμα ήταν. Η ανταμοιβή μας επειδή "τιμούσαμε τις συμμάχιες"! Στον Β' ΠΠ, τα ίδια! Στην Κύπρο, τά ίδια! Πρέπει όλους εσάς της Κωλο-οικογένειας, να σας μαντρώσουμε, να σας σταυρώσουμε ανάποδα και να σας κάψουμε ζωντανούς!!! Αυτή θα πρέπει να είναι οι πληρωμή μας προς εσάς τη φάρα των ολετήρων Βενιζελικών, που εδώ και πάνω από 100 χρόνια, έχετε σπείρει στον τόπο την καταστροφή!

Μπάμπης είπε...

Εύχομαι ο πρωθυπουργός μας να ακούσει το γέρο Μπάιντεν και να στείλει επιπλέον εξοπλισμό στο μαρτυρικό Ιράν.
Και μια απορία ρε Λύκαστρε.
Δεν βρέθηκε ΕΝΑΣ αξιωματικός να
πει ότι διαφωνεί με τις αποστολές στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία;Μα ένας;
Όλοι συμφωνούν με το δισέγγονο του βενιζελοναζί προδότη;
Δεν μάθαμε από την ιστορία μας , και μάλλον πρέπει να την ξαναζήσουμε.

Μμ. είπε...



... τη φάρα των ολετήρων Βενιζελικών, που εδώ και πάνω από 100 χρόνια, έχετε σπείρει στον τόπο την καταστροφή! (Ιωάννης.)

...................................................................

Η κατάρα της λεβεντο(Εβραιο)γέννας Κρήτης. Μετά την ένωσι της οποίας με τον εθνικό κορμό χαϊρι και προκοπή δεν είδαμε. Όχι ότι και η υπόλοιπος Ελλάς είναι καθαρή από εβραιοτουρκοσπορές αλλά αυτή είναι πρωτοπόρος με διαφορά ώστε κάνει και την καθοριστική ¨αριστερή¨ ανθελληνική διαφορά στις πολιτικές αναμετρήσεις.

Μμ2 είπε...



Είπαμε κι εμείς ότι υπάρχει βλακωδέστερος πολιτικά λαός από τους Έλληνες,
οι Ουκρανοί. εκεί ο Ζαβός, βάλθηκε πάλι το Ζαβό, βασιλικότερος του βασιλέως, ν' αποδείξει, ότι εμείς είμαστε πάντα οι πρωταθληταί της μαλακίας, γι αυτό κηρύσσομε τον πόλεμο στην Ρωσία. Αλλά τον λογαριασμό των πουσταρχόντων την πληρώνουν οι λαοί σε αίμα και δάκρυα, ρε σκατοφυράματα.



Μμ. είπε...


Τόνισε πως: στείλαμε όμως ένα σήμα, ότι είμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

..........................................

Την ιστορία την ερώτησες, βρε πανηλίθιε, εσύ πού ούτε στην σιωνοφωλία σου, το κοινοβούλιο, δεν ετόλμησες ερωτήσαι, (τον Πάιατ σίγουρα πάντως). θα έτρωγες γαρ γερό κράξιμο, θα κουφαινόταν το ερπετικό εμφύτευμα ελέγχου της σκέψεώς σου. Όχι γιατί αν ρώταγες την Ιστορία, ιστορική θα εισέπραττες μούτζα, κιναιδομορφόψυχε.