ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΦΎΡΙΓΜΑ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙΣ- ΚΑΙ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΑΙΕΙ

 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΣΦΎΡΙΓΜΑ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙΣ- ΚΑΙ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΑΙΕΙ (Προσοχή! Αιρετικές σκέψεις. Εισέρχεστε σε αυτήν την ανάρτηση με προσωπική σας ευθύνη...)
 
🔺️Στις 24/10 στο Καζάν της Ρωσίας και στα πλαίσια της συνόδου των ΒRICS+ θα ανακοινωθεί η έναρξη ενός νέου νομισματικού συστήματος που δεν θα στηρίζεται στο δολάριο. Έτσι δεν έχει πλέον λόγο η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, που προκλήθηκε και συντηρήθηκε επί των πεδίων ακριβώς γι αυτόν τον σκοπό. 
 
Τα νέα εργαλεία του συστήματος των BRICS περιλαμβάνουν:
 
✔️Ένα σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών, αντίστοιχο του SWIFT. To mBridge θα λειτουργεί επί τεχνολογιών blockchain για να γίνονται οι διεθνείς συναλλαγές φτηνότερα , γρηγορότερα και χωρίς την δυνατότητα επιβολής κυρώσεων. Στο σύστημα θα συναλλάσσονται αρχικά οι χώρες των BRICS με τα εθνικά (συμβατικά ή ψηφιακά) τους νομίσματά. 
 
✔️Ένα σύστημα πληρωμών λιανικής τύπου visa/Mastercard με το όνομα payBridge. Θα διασυνδέει ηλεκτρονικά πορτοφόλια από τις συμμετέχοντες χώρες. 
 
✔️Μια νέα Διεθνή Τράπεζα υπό το όνομα NDB, με έδρα το Πεκίνο (ιδρύθηκε το 16) και έναν αντίστοιχο μηχανισμό του ΔΝΤ για την δανειοδότηση των κρατών μελών που λειτουργεί πάλι στο Πεκίνο από το 22.
 
✔️Και, τέλος, ένα νέο κοινό νόμισμα (που θα εισαχθεί λίγο αργότερα) για να παίξει τον ρόλο του αποθετικού νομίσματος στην Ζώνη του Κόκκινου Καπιταλισμού που διαμορφώνεται από τα πιο πάνω και την σύνθεση/φιλοσοφία του νέου νομίσματος. 
 
Η νέα νομισματική μονάδα υπό το όνομα Unit (σύμβολο U), θα προκύψει από την δημιουργία ενός καλαθιού αξιών που θα συνεισφέρουν οι συμμετέχουσες χώρες. Αυτό θα διαμορφώνεται κατά 60% από Εθνικά νομίσματα και κατά 40% από εμπορεύματα. Όπως ο χρυσός, το πετρέλαιο, το σιτάρι, μέταλλα κλπ.
(Το κοινό νόμισμα θα καθυστερήσει αφού υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο σύνθεσης του καλαθιού ανάμεσα στις Ινδία/Βραζιλια/Νότιο Αφρική, την Ρωσία (που επιθυμεί μόνο τον χρυσό, αφού τον έχει μαζέψει σχεδόν όλο, την Κίνα και τις Χώρες του Κόλπου. Έτσι δεν θα γίνει τώρα καμία νέα διεύρυνση των BRICS από τις 134 χώρες που αναμένουν στον διάδρομο της συνόδου στο Καζάν).
 
🔺️Μπροστά στον ορατό, πλέον, κίνδυνο να χαθεί η μονοκρατορία του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές και το βάρος του ως αποθεματικό νόμισμα Κεντρικών τραπεζών, άρχισαν τα όργανα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 
 
✔️Ο Τραμπ απειλεί με κυρώσεις μέσω δασμών 100% για εισαγωγές από χώρες που θα συμμετέχουν στο σύστημα των BRICS, χωρίς να αντιλαμβάνεται μάλλον ούτε για το πόσο θα πληρώσουν έτσι το κόστος του πολέμου δασμών οι Αμερικανοί καταναλωτές ούτε για το που θα φτάσει ο αμερικανικός πληθωρισμός. Τραγικός και λίγος ελπίζει στα κρυπτονομίσματα που θα εκδώσουν...οι γιοί του.
 
✔️Η Χαρις και η δεξιά πτέρυγα των Δημοκρατικών δείχνουν αμήχανοι και παριστάνουν (προς το παρόν) σαν να μην συμβαίνει κάτι. Τραγικοί και λίγοι περιμένουν κάποια λύση από μία Blackrock.
Οι τεκτονικές καταρρεύσεις που έρχονται, είναι βεβαίως αποτέλεσμα και της ενεργειακής κρίσης, που επιδεινώθηκε με τα μέτρα που πήρε η Δύση πριν και μετά την εισβολή στην Ουκρανία αλλά και του νομισματικού πόλεμου, που είναι η αιτία της.
 
✔️ Αυτά έστειλαν το ευρώ στον πάτο της διεθνούς ζήτησης και την ευρωοικονομια στην Β Εθνική του παγκοσμίου ανταγωνισμού. 
 
Μέχρι τώρα το νόμισμα, στο οποίοι καταθέσαμε και μέρος της εθνικής μας ανεξαρτησίας, έχει χάσει την δημοφιλία του στον πλανήτη και κάθε πιθανότητα να γίνει κάποτε παγκόσμιο νόμισμα.Η οικονομία στην Ευρωζωνη είναι σε βαθειά ύφεση που θα ενταθεί λόγω της αποβιομηχανοποιησης και της Γερμανίας. 
 
🔻Έτσι, οποιαδήποτε προσπάθεια να σωθεί η Ευρωπαϊκή οικονομία εκδίδοντας "ψηφιακό ευρώ" ως ρέπλικα του σημερινού ευρώ ( δηλαδή ως CBDC, όπως το κινέζικο γουάν) δεν σώζει απολύτως τίποτα σε μια πιθανή παγκόσμια κατάρρευση, που μπορεί να προκληθεί εύκολα λόγω της ενεργειακής κρίσης ή μιας ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή, λόγω του νομισματικού πολέμου με τις BRICS που θα ενταθεί ή οπουδήποτε αλλού και απροειδοποίητα!
 
Το σχετικό "μεγαλοφυές" σχέδιο της Λαγκαρντ είναι τόσο σοβαρό όσο και εκείνες οι Δημητρες του Γιανη, αφού και αυτό το ευρώ θα συνεχίσει να εκδίδεται αντικρυσμένο μόνο από δάνεια και δημόσια χρέη εντός του στενού κορσέ του συμφώνου δημοσιονομικής σταθεροτητας της Λισσαβόνας/Μαστριχτ.
Το ίδιο ασόβαρη είναι και η επιλογή μετατροπής της Ευρωπαϊκής Οικονομίας σε πολεμική οικονομία. Το έλλειμμα επενδύσεων των 800δισ ετήσια που εντόπισε ο Ντραγκι, δεν θα πάνε την Ένωση μακριά αν από αυτά τα 500δισ κατευθυνθούν σε αγορές αναλωσίμων πολέμων, δηλαδή στις τσέπες του θείου Σαμ για πολλά χρόνια, μέχρι να γίνει η περιβόητη βιομηχανική αμυντική ολοκλήρωση της ΕΕ.
 
Τι θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ εναλλακτικά (και για να "τελειώσει" και με την βλακώδη "συνθήκη της Λισαβόνας" και τον νεοφιλελευθερισμό που γεννάει αυτή την νοσηρή εικόνα και με τις επικίνδυνες επιλογές που την εξωθούν οι πιο πάνω τεράστιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις:
 
✔️Μια καλή ιδέα είναι αυτό που προσπαθεί να κάνει τώρα η ζώνη της Ευρασίας-Ασίας/ΒRICS δημιουργώντας ένα νέο ψηφιακό νόμισμα, με την δημιουργία ενός D-euro ως παράλληλου μέσου συναλλαγών με το ευρώ,. Αυτό μπορεί να είναι αντικρισμένο με ένα καλάθι άλλων αξιών με νομίσματα και εμπορεύματα, απ ότι στην περίπτωση του ψηφιακoύ αντιδολάριου Unit. Αλλά χωρίς τα λάθη του αντι-δολλαριου των BRICS που επιδοτεί τον διεθνή μαυραγοριτισμό, όπως αναπτύσσεται. Tο D-αντίστοιχο ευρώ μπορεί να στηριχθεί σε αξίες που έχουν πραγματική υπόσταση και σημασία για την Ευρώπη. 
 
Έτσι ένα τέτοιο αντίστοιχο "καλάθι" δημιουργίας της αξίας του ψηφιακού ευρώ, που ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ακολουθώντας τις προδιαγραφές του ευρωπαικού κανονισμού MICA, θα μπορούσε να καθορίζεται αναλογικά πχ από το εξής "καλάθι" αξιών:
 
🔸Ένα ποσοστό της αξίας των ενεργειακών της διαθεσίμων (σήμερα κυρίως ανεκμετάλλευτα αποθέματα φυσικού αερίου στην Αν Μεσόγειο, συνολικής αξίας (τιμές του 19) περίπου 60τρισ€
🔸Από ενεργειακά ψηφιακά νομίσματα "μιας χρήσης" ίσης αξίας με την ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται (το 2021 περίπου 45,7δισ€, αναμένεται στο διπλάσιο μέχρι το 2030)
🔸Ψηφιακά νομίσματα μιας χρήσης (utility coins) αξίας όσες και οι ετήσιες επιδοτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
( τα δυο προηγούμενα απαιτούνται και για την εξυγίανση και εκσυγχρονισμό των συστημάτων ποιότητας με διαφάνεια των προϊόντων αντίστοιχα, αλλά και των αντίστοιχων συναλλαγών των εμπλεκόμενων στην παραγωγή ενέργειας και τροφίμων)
🔸Ψηφιακά νομίσματα ίσα με την αξία των κερδών προς διανομή στην κοινωνία που παράγει ο Κοινωνικός Τομέας της Οικονομίας της ΕΕ (σήμερα αυτός αντιπροσωπεύει το 6% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ)
🔸Την αξιολογημένη αξία των ευρωπαϊκών πατεντών στις τεχνολογίες της 4ης, και οσονούπω και της 5ης βιομηχανικής επανάστασης, που εκδίδονται και μπαίνουν σε παραγωγή.
🔸 Κανένα δάνειο!
 
✔️Το με ποιο ποσοστό θα συμμετέχει το κάθε ένα από αυτά στην διαμόρφωση της τρέχουσας αξίας του D-euro καθορίζεται από τις πολιτικές. Που δεν είναι τα αερολογικά συνθήματα των πολιτικών αλλά ακριβώς αυτό το "μείγμα"!
 
✔️Όπως πολιτική θα πρέπει να καθορίζει και το με ποιόν αριθμό, ρυθμό (δηλαδή κανόνα που μπορεί να υλοποιηθεί από ένα αλγόριθμο) θα μπαίνουν σε κυκλοφορία νέα ψηφιακά ευρώ αυτής της λογικής (που εμπεριέχει και ισχυρά αντιπληθωριστικά στοιχεία λόγω ενός τέτοιου "καλαθιού") και μέσα από ποιο αντίστοιχο "κανάλι" αρχικής τους διάθεσης. Πχ μέσα από επενδύσεις στο κοινωνικό κράτος ή επιδοτώντας με αυτά τα νέα μέσα συναλλαγών την δραστική μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, χωρίς να μειώνονται οι αποδοχές. Ή εναλλακτικά από την ζήτηση του εμπορίου στο διαδίκτυο. Διαλέξτε!
 
Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι πολύ καλές προτάσεις πχ της Ομάδας Σπινέλι του Ευρωκοινοβουλίου για την επανίδρυση της Ένωσης στην βάση της κοινωνικής σύγκλησης των τοπικών της κοινοτήτων, θα σκοντάφτει πάντα πάνω σε ένα ευρώ που έχει σχεδιαστεί για να παράγει μόνο φούσκες και ανισότητες. Και τώρα και πληθωρισμό μεγάλης διάρκειας σε συνθήκες ύφεσης εντός ενός παγκόσμιου νομισματικού πολέμου, που μπαίνει σε μια νέα φάση μετά τις 24/10/24.
 
Και ποιος θα τα κάνει όλα αυτά;; Το εύλογο ερώτημα.
Ας αρχίσουμε να συζητάμε εδώ αυτό και θα δεις πως θα τρέξουν όλοι.
 
Σχετικό ΕΔΩ

Τα παπαγαλάκια του Πουτιν επιμένουν στον χρυσό ΕΔΩ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: