ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Θεόδωρος Καρυώτης: Πλησιάζει η ώρα οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας-Λιβύης

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Ας πούμε κάποια πραγματάκια. Οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο, και τις άλλες χώρες  μπορεί να γίνει και χωρίς να προηγηθεί επέκταση των Χ.Υ. στα 12 μίλια από τα 6. Και αυτό γιατί το έγγραφο περί οριοθέτησης που θα κατατεθεί στον Ο.Η.Ε., δεν απαιτείται να αναφέρει ρητώς τις γραμμές αφετηρίας. Η οριοθέτηση μπορεί να δηλωθεί κάλλιστα με χάρτη, που θα περιλαμβάνει μόνο τις συντεταγμένες. Στην περίπτωση αυτή, η μη επέκταση των Χ.Υ. δεν αποτελεί πρόβλημα, γιατί το εύρος της ελληνικής ΑΟΖ, δεν υπερβαίνει σε κανένα σημείο τα 188 ν.μ.
Βέβαια  θα αισθανόμουν πιο αισιόδοξος με άλλους ανθρώπους να χειρίζονται την υπόθεση , και όχι με αυτό το κουκλοθέατρο των Αθηνών.
Εάν την επόμενη χρονική περίοδο κινηθούμε σωστά, θα μπορέσουμε με νόμιμο τρόπο να ακυρώσουμε τον παράνομο χάρτη του Ερντογάν, που δείχνει ότι η Τουρκία έχει θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη. Φαίνεται ότι σύντομα θα υπάρξει νέα κυβέρνηση στην Λιβύη και θα πρέπει άμεσα να προτείνουμε στον στρατηγό Χάφταρ την οριοθέτηση των ΑΟΖ των κρατών μας. Η Ελλάδα στην πράξη έχει ήδη οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Λιβύη από το 2011.
Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
ΠΗΓΗ: SLpress
Εκείνη την χρονιά, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής. Γιάννης Μανιάτης έκανε ένα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με τον νόμο 4001/2011 για την έρευνα των υδρογονανθράκων. Ουσιαστικά, με αυτόν το νόμο, η Ελλάδα οριοθέτησε, μονομερώς, την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ με αυτή της Λιβύης, δίνοντας πλήρη επήρεια στην Γαύδο.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 1 του άρθρου 156 περιέχει την εξής ιδιοφυή διατύπωση: «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφής κηρυχθεί), είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσων ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης».


Χάρτης Υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ του Νόμου 4001/2011
Η Ελλάδα προσπάθησε αρκετές φορές στο παρελθόν να οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ στο Λυβικό Πέλαγος, αλλά η προσέγγιση των δύο κρατών είναι διαμετρικά αντίθετη.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η μέθοδος οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, πρέπει να είναι η μέση γραμμή, ενώ η Λιβύη υποστηρίζει τη μέθοδο της ευθυδικίας εμμένοντας στη νομιμότητα του κλεισίματος του κόλπου της Σύρτης. Με βάση τον παραπάνω χάρτη η τότε ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε τον επόμενο χάρτη καθορίζοντας 20 οικόπεδα προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: