ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Γαλλικός ναυτικός αποκλεισμός στη Λιβύη για να “σπρώξει” εκτός τους Τούρκους;

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Ήρθε η Γαλλική βοήθεια δηλαδή;;; Μοιράζει κρουασάν το Charles de Gaulle;; Διότι τίποτε άλλο δεν θα κάνει.!! Οι πουρκουάδες μια ζωή πίσω από άλλους κρύβονται.
Μπορούν βέβαια να φωνάξουν για βοήθεια και τους φλώρους τους Ιταλούς ,  να βομβαρδίσουν με βόμβες από παρμετζιάνο τα Μογγόλια , και να τους βάλουν εκρηκτικά στα ραβιόλια.! χα χα χα Εμείς ούτε σκατωμένο ελληνικό σώβρακο δεν πρέπει να στείλουμε. Διότι και οι πουρκουάδες και οι πουστομακαρονάδες , είναι μαζί μας τώρα, που είναι στα κουμάντα οι διεθνιστές. Άμα τουμπάρει η πλάκα, θα πάνε με τους Μογγόλους.


Η Διάσκεψη στο Βερολίνο έχει στόχο να επιτύχει στη Λιβύη μόνιμη εκεχειρία, να εφαρμόσει ένα σύστημα επιτήρησης της εκεχειρίας από διεθνή δύναμη και τέλος να συμφωνηθεί πολιτική λύση. Το αποτέλεσμα θα το δούμε σύντομα. Για τον Χαφτάρ, πάντως, η μόνιμη εκεχειρία είναι εμπόδιο. Κι αυτό, επειδή ήδη ελέγχει το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα της Λιβύης και ήδη οι δυνάμεις του βρίσκονται στα περίχωρα της Τρίπολης, όπου είναι η έδρα της αναγνωρισμένης κυβέρνησης.
Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
ΠΗΓΗ: SLpress
Είναι προφανές πως η κατάληψη της Τρίπολης θα έλυνε δια της σπάθης το πρόβλημα. Αντιθέτως, για τον Σάρατζ η μόνιμη εκεχειρία είναι ευλογία, με την έννοια ότι θα κρατήσει ζωντανή την κυβέρνησή του. Ο Χαφτάρ, λοιπόν, δεν έχει λόγο να συναινέσει σε μία απόφαση που θα του δέσει τα χέρια, παρότι είναι δεδομένο πως θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις. Ο μόνος λόγος για να δεχθεί μόνιμη εκεχειρία είναι εάν αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο σε μία κυβέρνηση “εθνικής ενότητας”.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο, θα το απορρίψει ο Σαράτζ και εάν ακόμα ήταν διατεθειμένος να το διαπραγματευθεί, η Άγκυρα θα τον αποτρέψει. Σε τι μπορεί να ελπίζει ο αναγνωρισμένος πρωθυπουργός της Λιβύης; Στο Βερολίνο θα επιδιώξει με τη βοήθεια του Ερντογάν να εξασφαλίσει μία επιτηρούμενη μόνιμη εκεχειρία, η οποία, όμως, θα του επιτρέψει να παραμείνει ο διεθνώς αναγνωρισμένος πρωθυπουργός. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η μόνη του ελπίδα είναι η τουρκική στρατιωτική επέμβαση.

Αποστολή τουρκικού στρατού
Η Άγκυρα έχει στείλει μαζικά τζιχαντιστές από τη Συρία για να στηρίξουν τον σύμμαχό της (για την ακρίβεια το ενεργούμενό της), αλλά το μόνο που μπορεί να επιτύχουν αυτές οι ενισχύσεις είναι να καθυστερήσουν την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας. Τα πράγματα στο πεδίο του πολέμου θα αλλάξουν μόνο εάν ο Ερντογάν κάνει πράξη την απειλή του και στείλει τουρκικό στρατό.
Λόγω απόστασης, ωστόσο, μία τέτοια επιχείρηση είναι δύσκολη. Δεν έχει καμία σχέση με την τουρκική εισβολή στη βόρειο Συρία. Για να είναι βιώσιμη, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να θέσει υπό τον έλεγχό του τις ακτές της Λιβύης και τη θαλάσσια οδό από την Τουρκία μέχρι αυτές. Επίσης, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να πράξει το ίδιο για την εναέριο οδό.
Αυτά στο επιχειρησιακό επίπεδο, δεδομένου ότι η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εγείρει μείζονος σημασίας προκλήσεις για πολλούς διεθνείς παίκτες. Εάν, λοιπόν, η Διάσκεψη στο Βερολίνο ναυαγήσει, ο Ερντογάν θα πρέπει να στείλει τουρκικό στρατό για να διατηρήσει την αξιοπιστία του. Εάν τα πράγματα φθάσουν εκεί, το κρίσιμο ερώτημα είναι πως θα αντιδράσουν οι άλλες εμπλεκόμενες δυνάμεις. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: