ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΚΥΛΟΙ-ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Γράφει ο Λύκαστρος :

Ως προς την αξία των στρατιωτικών σκύλων, μόνο τυχαία δεν είναι η φράση του Πίνδαρου ''ΧΡΗ ΔΕ ΠΑΝ ΕΡΔΟΝΤΑ ΜΑΥΡΩΣΑΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟΝ'' (΄Όταν τύχει να έρθεις αντιμέτωπος με τον εχθρό σου, επιβάλλεται να τον εξοντώσεις με οποιοδήποτε μέσο΄΄) που υπάρχει στο έμβλημα της μονάδας εκπαίδευσης σκύλων της Πολεμικής Αεροπορίας. Ούτε η αντίστοιχη που χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό "ΑΕΙ ΚΡΑΤΙΣΤΟΝ ΕΣΤΙ ΤΑ'ΣΦΑΛΕΣΤΑΤΟΝ" (''Το καλύτερο είναι και το ασφαλέστερο'').

Η αξιοποίηση του σκύλου ως «σύστημα ασφάλειας» στις σύγχρονες Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετρά αρκετές δεκαετίες . Ήταν το 1989 όταν η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), πρωτοπόρος στη βελτίωση της επίγειας άμυνας-φρούρησης των μονάδων της, ξεκίνησε να εκπαιδεύει σκύλους μαζί με Υπαξιωματικούς ― Φρουρούς, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη φρούρηση και την ασφάλεια των περιοχών της. Έτσι δημιουργήθηκε το ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΡΟΥΡΩΝ - ΣΚΥΛΩΝ (ΚΕΦΣΚΥ), το οποίο εδρεύει στο Κορωπί Αττικής. Ακολούθησε την ίδια περίπου εποχή (1990-91) ο Στρατός Ξηράς (Σ.Ξ.) με εισαγωγή σκύλων σε επιλεγμένα στρατόπεδα. Το 2003 αποφασίστηκε , η περαιτέρω επέκταση χρησιμοποίησης στρατιωτικών σκύλων φύλαξης και σε νέα στρατόπεδα. Το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) εισήγαγε στην υπηρεσία φύλαξης ναυτικών εγκαταστάσεων τους στρατιωτικούς σκύλους το 2003.


 Οι ράτσες των σκύλων που χρησιμοποιούνται, είναι o Γερμανικός Ποιμενικός (German Shepherd) και o Βελγικός Ποιμενικός (Belgian Mallinois), επειδή είναι εύκολα εκπαιδεύσιμες, παρουσιάζουν τα λιγότερα προβλήματα υγείας συγκριτικά με άλλες και έχουν μέγεθος παρεμφερές, που δεν επιβάλλει τη χρήση διαφορετικού εξοπλισμού. Οι ράτσες αυτές έχουν επιλεγεί, διότι συγκεντρώνουν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά (δύναμη, αντοχή, ταχύτητα, εξυπνάδα, ισχυρό δάγκωμα, καλή όσφρηση, ισορροπημένη συμπεριφορά και προσαρμοστικότητα σε διάφορες συνθήκες), ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εκπαίδευσης. Επιπλέον, η χρήση δύο φυλών υπαγορεύεται από την αυξημένη διεθνή ζήτηση για σκύλους φύλαξης, που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της διαθεσιμότητας και τον περιορισμό της δεξαμενής επιλογής κατάλληλων σκύλων. Οι βασικότερες ικανότητες που διαθέτουν οι σκύλοι και οι οποίες επιτρέπουν να χρησιμοποιούνται για επιχειρησιακούς σκοπούς, είναι, σύμφωνα με ειδικούς αξιωματικούς, οι εξής:

α. ΑΚΟΗ
Ο σκύλος έχει την ικανότητα να εντοπίζει τη διεύθυνση από την οποία προέρχεται ένας ήχος, καθώς και την απόσταση απ' όπου προέρχεται αυτός. Σε αυτό βοηθά και η τηλεσκοπική κίνηση των αυτιών του. Επίσης εντοπίζει υπόηχους αλλά και υπέρηχους, καθώς η ακοή του εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων, διαφορετικό από εκείνο του ανθρώπου.
β. ΟΡΑΣΗ
Ο σκύλος έχει μεγάλη ικανότητα να διακρίνει την ελάχιστη κίνηση. Επίσης διακρίνει και διαχωρίζει τα χρώματα, ίσως σε ένα διαφορετικό φάσμα χρωμάτων απ' ότι το ανθρώπινο μάτι, σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν οι ερευνητές. Πολύ καλή επίσης είναι η όρασή του στο ημίφως, ενώ σε συνθήκες σκότους έχει πολύ καλή αντίληψη της κίνησης.
γ. ΟΣΦΡΗΣΗ
Το μεγαλύτερο όμως προσόν ενός σκύλου είναι η όσφρησή του, που σε πολλές φυλές έχει διαπιστωθεί ότι είναι μέχρι και διακόσιες (200) φορές καλύτερη από την ανθρώπινη. Έτσι, έχουν ικανότητα:
  • Εντοπισμού στα 200 έως 500 μέτρα, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.
  • Να ακολουθούν παλαιά ίχνη μέχρι 3 ωρών, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες (3 ημέρες το μέγιστο).
  • Προσδιορισμού φρέσκου-παλαιού ίχνους χρονικού διαχωρισμού έως 10 λεπτών.
  • Εντοπισμού ελάχιστων εύοσμων μορίων, κάτω από οποιαδήποτε κάλυψη. Δηλαδή, ακόμη και αν κάποιος αλειφτεί με πετρέλαιο, ο σκύλος μπορεί να ξεχωρίσει την ανθρώπινη οσμή.
 Ο σκύλος αποτελεί ένα "σκεπτόμενο" όπλο και η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων του είναι εφικτή με τη σύνδεσή του με κατάλληλα εκπαιδευμένο φρουρό. Η αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης ανάμεσα στο Φρουρό και στο σκύλο του, είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιας άρρηκτης σχέσης που θα διαρκέσει για πολλά χρόνια. Έτοιμοι να θυσιαστούν ο ένας για τον άλλο, Φρουρός και στρατιωτικός σκύλος δρουν δυναμικά, σαν μία ενότητα. Οι σκύλοι περιπολίας εκπαιδεύονται έτσι ώστε να έχουν μεγάλη ικανότητα σύλληψης, δηλαδή να μπαίνουν σε κατάσταση μάχης και να εξουδετερώνουν μέσω του δαγκώματός τους τον αντίπαλο. Επίσης, εκπαιδεύονται ώστε να έχουν μεγάλη ικανότητα εντοπισμού ανθρώπινης παρουσίας, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του σκύλου σε επιχειρησιακό επίπεδο συνίσταται στην επίτευξη:
α. Ένδειξης - Κατάδειξης - Ανίχνευσης, η οποία αφορά στον εντοπισμό οτιδήποτε ξένου (υλικού ή προσώπου) εντός του χώρου δράσης του σκύλου.
β. Αποτροπής, η οποία μπορεί να είναι φυσική, οφειλόμενη στην αξιοποίηση των φυσικών δυνατοτήτων του σκύλου ή ψυχολογική, στηριζόμενη μόνο στην παρουσία του σε ένα συγκεκριμένο χώρο.

Πέραν του ότι οι στρατιωτικοί σκύλοι λειτουργούν αποτρεπτικά για την εκδήλωση κακόβουλων πράξεων εναντίον ζωτικών περιοχών του στρατεύματος, διαθέτουν επίσης σημαντικές κατασταλτικές δυνατότητες, καθώς μπορούν να συλλάβουν οποιονδήποτε επίδοξο εισβολέα με τη χρήση της ελάχιστης δυνατής βίας, δεδομένου ότι με το δάγκωμά τους μπορούν να τον ακινητοποιήσουν, χωρίς να χρειαστεί η χρήση όπλου και η ανταλλαγή πυροβολισμών, η οποία ενδεχομένως να έχει μοιραία αποτελέσματα. Από τη στιγμή που ένας σκύλος δώσει ένδειξη για ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή ευθύνης του, ο υπαξιωματικός- συνοδός που τον χειρίζεται αναλαμβάνει δράση και εφόσον διαπιστώσει ότι πρόκειται για ύποπτη κίνηση (άτομο που δεν ανταποκρίνεται στις διαδικασίες αναγνώρισης, προσπάθεια εισόδου ή φυγής από την περίφραξη του στρατοπέδου, αεροδρομίου, ναυτικής εγκατάστασης κ.λπ.) ειδοποιεί τα αρμόδια όργανα, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα το σύστημα φρούρησης και άμεσης επέμβασης και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Παράλληλα, η Ομάδα φρουρού- σκύλου συνεχίζει την περιπολία της.

Υ.Γ Η ανάρτηση είναι αφιερωμένη σε ένα φιλαράκι εκπαιδευτή στρατιωτικών σκύλων.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λυκαστρε παρακάλεσε τον φίλο σου,αν μπορεί να αμολυσει καμμία 10ρια πεινασμένα και εκπαιδευμένα σκυλιά στο κυνοβουλιο,με την υπόσχεση ότι σε όλη τους τη ζωή θα τρώνε φιλέτο τα σκυλιά,άμα κάνουν αυτό πού πρέπει.Τζαμπα θα μας έρθεικαι θα γλυτώσουμε από τους σκυλευτες.
Μπαμπης

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

ΧΑ ΧΑ ΧΑ αγαπητέ Μπάμπη τι φταίνε τα καημένα τα σκυλάκια να φάνε σάπιο κρέας;; Μάλλον πρέπει να βρούμε Κινέζο από την περιοχή Γιουχαν για να φτερνιστεί μέσα στην Βουλή.!

Ανώνυμος είπε...

Δίκιο έχεις.
Μπαμπης