ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024

ΤΟ ΠΡΟΓΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΧΑΡΙΣΜΑ

 https://i.pinimg.com/736x/ca/d5/b5/cad5b581cd6fe8da02b2d35210d3b8c3.jpg 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΟ ΠΡΟΓΟΝΙΚΟ ΜΟΥ ΧΑΡΙΣΜΑ

Αφορμή για αυτήν την ανάρτηση είναι κάτι που έγινε * πρόσφατα και μου θύμισε τις ικανότητες της γιαγιάς μου και της μητέρα αυτής. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που τις θεωρούσαν Λευκές Μάγισσες. Είναι γνωστό στην οικογένεια μας ότι υπάρχει ένα " κληρονομικό χάρισμα" που κληρονομείται από γενιά σε γενιά.

Το ίδιο το σύμπαν είχε ανοίξει κρυφές πόρτες για να τις φανερωθούν πράγματα που κανείς άλλος στην οικογένεια δεν έβλεπε. Όλοι το ήξεραν και το δέχονταν, έτσι απλά χωρίς πολλές ερωτήσεις, και ήξεραν ότι θα τους προστάτευε για πάντα. 
 
Η γιαγιά μου λοιπόν (και η μητέρα αυτής) είχε την ικανότητα να βλέπει στο μέλλον. Κρυμμένη μέσα στο τεράστιο κήπο της άκουγε και έβλεπε πολύ μακριά.Όταν πέθανε, έκλαιγαν απαρηγόρητοι με μαύρο δάκρυ όλοι στην οικογένεια . Είχε μείνει όμως δίπλα μου μια εβδομάδα (μετά που πέθανε), καθισμένη σε μια καρέκλα απέναντι από το κρεβάτι μου, μέχρι να μου περάσει το κλάμα. Περίμενε να ηρεμήσω και μετά έφυγε.
 
Όταν πέθανε ο πατέρας μου χρόνια αργότερα, και άνοιξαν τον τάφο για να τους βάλουν μαζί, πάγωσαν όλοι. Ήταν ακριβώς όπως όταν την είχαν θάψει. Ο χρόνος του θανάτου και τα σκουλήκια δεν την είχαν πειράξει καθόλου.
 
Τα άλλα δίποδα σκουλήκια  γύρω μας, έψαχναν λίρες και έψαχναν θησαυρούς και μεγαλεία χαμένα (θαμμένα) στον κήπο της. Δεν είχαν καταλάβει ότι ο θησαυρός ήταν αυτή. “Πες στην μάνα σου ότι είμαι εδώ”, την άκουσα πριν λίγα χρόνια να μου ξανά λέει. Τις προάλλες πάλι την άκουσα τσαντισμένη να λέει “Δεν σε μεγάλωσα για να ασχολείσαι με βλακείες” και έκανε βόλτες θυμωμένη μέσα στο σπίτι.

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ISO ΕΦΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΆΛΗΡΑ ΓΙΑ ΤΕΛΑΛΗΔΕΣ FAKE ΕΙΔΉΣΕΩΝ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ISO ΕΦΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΆΛΗΡΑ ΓΙΑ ΤΕΛΑΛΗΔΕΣ FAKE ΕΙΔΉΣΕΩΝ (Κυριακάτικο χρονογράφημα Tsiforos style)
 
Λίγο μετά τη μάχη του Μαραθώνα, που λες ανέτειλε στην Αθήνα το άστρο του Θεμιστοκλή του original. Αρχομανής και φιλόδοξος ο αρχαίος Τόλης ο ορίτζιναλ, φρόντισε να εξοριστούν ο ένας μετά τον άλλο οι πολιτικοί του αντίπαλοι. 
 
Predator τότε δεν είχε, δούλευε αλλιώς το σύστημα bypass της δημοκρατίας. Αρκούσε να δώσεις 5 οβολούς και να βγει έκτακτο παράρτημα στην Αγορά από 3 τελάληδες κύρους. Αυτοί ήταν κάτι τύποι που τα έπαιρναν καλύτερα και από τον Πρετεντερη και τον Ζούκη μαζί ένα πράγμα, για να διαλαλίσουν τις πομπές του αντιπάλου, της άλλης τότε ιδεολογικής τάσης του κόμματος των Δημοκρατικών. Και ας άκουγαν και οι Ρεμπουμπλικάνοι του Αριστοκρατικού, λίγο πείραζε αυτό τότε.
 
Open source ήταν τότε τα νέα και τα fake news, όπως και κάθε επιστημονική ανακάλυψη, κρίνονταν μετά της αναγγελίας τους από τους τελάληδες με εξοντωτικό διάλογο στην Αγορά.. Όλα έβγαιναν προς δημοσίευση στον τελάλη, και τελικός κριτής ο λαός ανάλογα με τα επιχειρήματα εφαρμογής της λογικής του καθενός για το τι είναι αληθές και τι ψεύτικος τσίγκος ξεγάνωτος. 
 
Δεν μπορούσες να συμμετέχεις, μάνα μου, στο έτσι παιζόμενο παίγνιο και δεν συμμετείχες στα κοινά;; Σου κόλλαγαν την ταμπέλα του ιδιώτη, you know, αυτό που βγαίνει από το αρχαιοελληνικό idiot, και σε στέλνανε να κάνεις παρέα στα ζώα.
 
Θιγόσουν από τον αντίπαλο;; Ξυδακι! Ρίξε και εσύ ένα τάλαρο οβολούς να πεις την αλήθεια σου και να κινηθεί έτσι η αγορά και οι νόμοι της χωρίς"αόρατες χείρες" και άλλες τέτοιες μεταφυσικές αηδίες που ανακαλύφθηκαν 24 αιώνες αργότερα. Αν είσαι σωστός εσύ και πείσεις, θα πέσει το όστρακο με του αλλουνού το όνομα, κάτι σαν να τον κάνανε ban όλοι μαζί. Ξηγημένα πράγματα ή μείνε να τραγουδάς μόνος σου στην μάντρα σου στον Κεραμεικό..
 
Μετά και την εξορία δια εξοστρακισμού και του Αριστείδη του Δικαίου, (που μάλλον είχε καβούρια στην τσέπη του για οβολούς και τελάληδες) το 482 π.Χ., ο Θεμιστοκλής ο original μπόρεσε απερίσπαστος να φροντίσει για τη δημιουργία του ισχυρού ναυτικού της Αθήνας, στα πλαίσια της προετοιμασίας για την απόκρουση της επόμενης επίθεσης των εξ Ανατολών μας τότες γειτόνων, των Περσών,. Επίθεση που έδειχνε σίγουρη αν παρατηρούσες τα πάρε δώσε του Ξερξη με τους με τούς σατράπηδες της Ιωνίας, που το έπαιζαν τότε κάτι σαν ΕΛΙΑΜΕΠ και Γερναπετρίτης μαζί, έτοιμοι να αποστρατιωτικοποιηθούν για 5 χρυσά τάλαντα και μια συνεκμετάλλευση βοοειδών, τα ζώα.
 
Παραγγελία 150 τριήρεις extra προς εφοπλισμό έδωσε ο Θέμης σε ισάριθμους πλούσιους Αθηναίους, που μόνο έτσι είχαν δικαίωμα να συνεχίσουν να απολαμβάνουν προνόμια εμπορίου στην τότε ΕΕ, στην ζώνη της Αθηναικής δραχμής, έχοντας τον τίτλο του "εφοπλιστή", δηλαδή αυτού που φρόντισε να οπλιστούν τα πλοία.. Με προδιαγραφές όμως έπρεπε να φτιάξουν τις τριήρεις και την αρματωσιά τους, αυτές που αναρτήθηκαν σε στήλη στον Κολωνό. Το πρώτο ISO της ιστορίας, όπως αυτό το σεντόνι στην φωτό πιο πάνω που το έκλεψα από το Επιγραφικό Μουσείο της Αθήνας. 

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ (189)

ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ-ΛΕΞΙΓΝΩΣΙΑ

Αρχή σοφίας ελληνικών ονομάτων επίσκεψις.

Η ελληνική γλώσσα ομιλείτο πολύ πριν από την 2α π.Χ. χιλιετία και ευρίσκετο σε υψηλό επίπεδο τελειότητας.

Είναι η βασίλισσα των Γλωσσών.

Είναι η γλώσσα των Θεών.

«Ει Θεοί διαλέγονται, την των Ελλήνων γλώττη χρώνται»

 (Κικέρων)

Όθεν άριστα λέγεται παρά τοις φιλοσόφοις

το τους μη μανθάνοντας ορθώς ακούειν ονομάτων

κακώς χρήσθαι και τοις πράγμασιν.

(Πλούταρχος) 

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ (189) 

1)   επιθ. ανεπανάληπτος (ο): τα συνθετικά του.

2) ουσ. κλοπιμαία (τα): τα συνθετικά και η ερμηνεία του.

3) ουσ. περιέργεια (η): η ετυμολογία του.

4) ουσ. αηδία (η): τα συνθετικά και η σημασία του.