ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Η Σερβία ανησυχεί για τα ισραηλινά F-16 που συμμετείχαν στην κροατική στρατιωτική παρέλαση

H Σερβία εξέφρασε επισήμως την ανησυχία της για τα ισραηλινά μαχητικά αεριωθούμενα F-16 που συμμετείχαν την Κυριακή, 5 Αυγούστου, σε μια στρατιωτική παρέλαση στην Κροατία για τον εορτασμό των 23 ετών από τη νίκη της χώρας στην επιχείρηση “Καταιγίδα”, προκαλώντας την οργή της γειτονικής Σερβίας.

Τα τρία μαχητικά αεριωθούμενα “F-16D” της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας συνοδευόμενα από κροατικά αεριωθούμενα MiG-21 πέταξαν πάνω από την πόλη της Κνιν, όπου έλαβε χώρα η ετησία στρατιωτική παρέλαση. Η παρέλαση σηματοδοτεί τους εορτασμούς της Κροατίας για την ανακατάληψη περιοχών στην Κράινα, τον σερβικό θύλακα.

Το γεγονός ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16D και οι πιλότοι τους συμμετείχαν ενεργά στην στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της νίκης στην επιχείρηση “Καταιγίδα”, πυροδότησε έντονες επικρίσεις από την πλευρά της Σερβίας.
Ο πρεσβευτής της Σερβίας στο Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι η χώρα του ειναι “βαθύτατα απογοητευμένη με την συμμετοχή των ισραηλινών πιλότων και μαχητικών αεριωθούμενων σήμερα, επειδή για εμάς η επιχείρηση Καταιγίδα το 1995 ήταν ένα είδους διωγμού. Ήταν η μεγαλύτερη μαζική έξοδος ενός έθνους απο το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.”
“Το Ισραήλ και οι Εβραίοι πολίτες είχαν σκληρό παρελθόν και πρέπει να κατανοούν τις δυσκολίες και τα βάσανα των άλλων εθνών,” – επεσήμανε ο Μιλουτίν Στάνογεβιτς.
Ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε το Σάββατο οτι ο “Χίτλερ επεδίωκε έναν κόσμο δίχως εβραίους, η Κροατία και η πολιτική της επιθυμούσε μια Κροατία δίχως σέρβους.”
Αξίζει να σημειωθεί οτι η κροατική κυβέρνηση σχεδιάζει να αντικαταστήσει τον παρωχημένο στόλο των μαχητικών αεροσκαφών Mikoyan MiG-21 με αεροσκάφη τετάρτης γενιάς. Τα ισραηλινά μαχητικά αεριωθούμενα επισκεφθήκαν την Κροατία στο πλαίσιο περιοδεία επίδειξης εν αναμονή της μεταβίβασης τους.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο “Jane’s Weekly”, την 29η Μαρτίου η Κροατία επέλεξε επισήμως τα μαχητικά που προσέφερε το Ισραήλ και ξεκίνησε τις προσυμβατικές διαπραγματεύσεις. Προς πώληση ήταν 12 χρησιμοποιημένα ισραηλινά μαχητικά αεριωθούμενα F-16C/D Block 30 , που παραδοθήκαν στο Ισραήλ μέσω του προγράμματος Peace Marble II και αναβαθμίστηκαν εγχώριος περαιτέρω στο πρότυπο Barak 2020. Δέκα ειναι μονοθέσια και δύο διθέσια.
Η προμήθεια των δώδεκα αεροσκαφών εκτιμάται οτι θα αξίζει περίπου kn2,9 δισεκατομμύρια κούνα Κροατίας ($480,3 εκατομμύρια).


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: