ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

1993 – 1997 ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ – ΔΑΣΟΚΟΜΑΝΤΟΣ No 3

Επί της ευκαιρίας που καίγεται και η Εύβοια, ας ανεβάσουμε ακόμα κάποιες πληροφορίες....


Αίγιο 1997. Η φωτογραφία είναι η συνέχεια της άλλης εδώ ,  και εδώ αλλά την επόμενη το πρωί στης 7:00 όταν είχανε ήδη ασφαλίσει τον τομέα ευθύνης τους. Στην φωτό φαίνεται μέρος από τα εργαλεία που χρησιμοποιούσανε και περιγράφονται στα σχόλια της προηγούμενης φωτογραφίας, όπως δε και μέρος από τον προσωπικό τους φόρτο.
Στο βάθος φαίνεται κάποιος, να βάζει τα δερμάτινα γάντια εργασίας, προς κατάβαση Α΄ βράχου 10-15μ.  με χρήση (αντί σχοινιού), μάνικας τύπου καλαμάτας (φαίνεται στην φωτό κάτω αριστερά) προς τελικό διαχωρισμό καμένου και άκαυτου πευκοβελόνων. Η κοπέλα που φαίνεται στην φωτό είναι δασοπόνος, το 1995 είχαν πάρει περί τους 10 δασοπόνους/δασολόγους (ένα μέρος γυναίκες), όπου τοποθετήθηκαν τιμής ένεκεν επικεφαλής τους… δεν τους διέταζαν, φρόντιζαν όμως και ήταν πολύ σημαντικό την επικοινωνία και των συγχρονισμό μεταξύ των ελικοπτέρων και του εκάστοτε Δασάρχη, όπως δε και παροχή (αν υπήρχε) τροφής, αυτοί πάλι προστατεύανε τον άμαχο πληθυσμό για να μην καούν. 

 Το σύνολο των αερομεταφερόμενων δασοπυροσβεστών αποτελούνταν κατά 70% από προσωπικό που είχε υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις, ένα 20% σε προσωπικό με θητεία σε Πεζικό και Πυροβολικό αντίστοιχα, και ένα 10% σε προσωπικό που με θητεία σε Αεροπορία και Ναυτικό, το 70% ήταν που τραβούσε το υπόλοιπο 30% και η "μηχανή", παρά τα προβλήματα δούλευε. Πίσω από τους αερομεταφερόμενους δασοπυροσβέστες ήταν ο Ε.Σ. τόσο με την παραχώρηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, προς 15 ημερών ταχύρυθμη εκπαίδευση, όσο και με τα ελικόπτερα του στρατού και τα μεταγωγικά της Π.Α. τα δεδομένα αυτά ήταν πρωτόγνωρα για εποχιακό προσωπικό, καθ΄όλη την ιστορία της νεότερης Ελλάδος.    

Υ.Γ  Κάποια στιγμή ανάμεσα στις δημοσιεύσεις από την δράση των δασοκομάντος, θα απαντήσω τρόπον τινά... σε όσους προπαγανδίζουν ότι το επιχείρημα με την αερομεταφερόμενη δασοπυρόσβεση ήταν ένα ακριβό επιχείρημα χωρίς τα ανάλογα αποτελέσματα.... η ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα των Chinook 47 με το θαλασσινό νερό, κ.λ.π.









Δεν υπάρχουν σχόλια: