ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Συνάντηση των υπουργών Άμυνας Τουρκίας - ΗΠΑ στο Πεντάγωνο

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Χοντροκονόμησε ο Μογγόλος Ακάρ , χο χο χο  βρήκε άτομο να πάει να διαπραγματευτεί. Και λούγκρα και Ιρλανδό.Θα τον καταπιεί μιλάμε. Από το 2009 που ο πωρωμένος ισλαμιστής Έρντολφ την είπε στον Πέρεζ, έγινε η "στροφή" και τούμπαρε η πλάκα.
Έκτοτε δόθηκαν στους Μογγόλους αρκετές ευκαιρίες, να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή και τον εμφύλιο.Τώρα όμως είναι πλέον αργά, καθότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και οι σχεδιασμοί δεν ανατρέπονται.
Η Τουρκική πλευρά, εξέφρασε την ανησυχία της για την στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας και η αμερικανική πλευρά τις δικές της, για την αγορά ρωσικών S-400 από την Άγκυρα.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ και ο ομόλογός του των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, συναντήθηκαν στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Ο Ακάρ, εξέφρασε την ανησυχία της Άγκυρας σχετικά με την στήριξη των ΗΠΑ στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία τους οποίους η Τουρκία κατηγορεί για σχέσεις με το PKK που θεωρείται τρομοκρατική ομάδα στην Τουρκία.
«Συναντήθηκαν σήμερα στο Πεντάγωνο για να επαναβεβαιώσουν την σχέση της Τουρκίας και των ΗΠΑ στον τομέα της Άμυνας», «συζήτησαν για μια ευρεία γκάμα ζητημάτων, μεταξύ των οποίων θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας, επιχειρήσεις για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία αλλά και την ανησυχία της Τουρκίας για την στήριξη των ΗΠΑ στο YPG/PYD, το συριακό βραχίονα του PKK» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Οι δυο άνδρες, δεσμεύθηκαν να συνεχιστεί η συνεργασία για να διασφαλιστεί «η πολιτική ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα στη Συρία», τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Ακάρ τόνισε εμφατικά ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να πολεμήσει κατά τρομοκρατικών ομάδων, μεταξύ των οποίων το Ισλαμικό Κράτος, το PΚΚ, τις ομάδες YPG και PYD και το κίνημα του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.
«Οι δυο υπουργοί επανέλαβαν τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με βαθιές ρίζες, μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ καθώς επίσης και την συνεργασία τους μέσα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων στο Αφγανιστάν, στο Κόσοβο, το Ιράκ και σε θαλάσσιες δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», τονίζεται.
Ο επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Στάνφορτ είχαν επίσης συνάντηση στο Πεντάγωνο.
Η στήριξη της Ουάσιγκτον στις κουρδικές δυνάμεις (SDF) στη Συρία, στα βόρεια σύνορα της χώρας αλλά και σε άλλες ομάδες που σχετίζονται μαζί τους, είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια στις σχέσεις ΗΠΑ — Τουρκίας.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικούς S-400.
«Συζήτησαν μια ευρεία γκάμα αμυντικών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων οι επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και οι ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών για την πιθανή αγορά από την Τουρκία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Συμφώνησαν να συνεχίζουν να συνεργάζονται για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην βορειοανατολική Συρία. Ο Σάναχαν αναγνώρισε ότι οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ — Τουρκίας είναι θεμελιώδεις για την περιφερειακή σταθερότητα και ευχαρίστησε τον υπουργό Ακάρ για την δέσμευση της Τουρκίας και την στήριξη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ σε Αφγανιστάν, Κόσοβο, Ιράκ και τις θαλάσσιες δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», αναφέρει η ανακοίνωση του Πενταγώνου.
Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία, με την οποία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να εγκαταλείψει τα σχέδιά της να αγοράσει τους ρωσικούς S-400, τους οποίους η Άγκυρα θα προμηθευτεί τρεις φορές φθηνότερα από την παραγγελία της ύψους 3,5 δις δολαρίων για αμερικανικά αντιαεροπορικά όπλα.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: