10 οικογένειες, 4 τράπεζες, 11 λόγοι γιατί πρέπει να τους τελειώσουμε (πριν μας τελειώσουν) και 2 προτάσεις για το πως (για να τις συζητήσουμε).
Ποιοι κερδίζουν από το "άστα εκεί" και την ψωροκωστανίαση, αποκρύπτοντας και ότι είναι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΆ ΑΔΥΝΑΤΗ η ενεργειακή επάρκεια μόνο με ΑΠΕ;;
Ότι κανένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί χωρίς τις εφεδρείες κάποιου καυσίμου;; Μέχρι τώρα του λιγνίτη και του πετρελαίου, από εδώ και εμπρός του φυσικού αερίου (εμπλουτισμένου μέχρι 10% και με υδρογόνο) και γύρω στο 2050 του υδρογόνου.
Γιατί σου κρύβουν ότι και μετά το 2050 η παγκόσμια ζήτηση σε φυσικό αέριο θα είναι περίπου όση και η σημερινή, ακόμα και αν όλα τα σχέδια "πράσινης μετάβασης" υλοποιηθούν;;
1. Οι μεταφορείς και έμποροι του εισαγόμενο φυσικού αερίου, πρώτα απ όλα. Όχι τυχαία, όλοι σχεδόν χορηγοί σήμερα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ παλιότερα. Και από πίσω τους Ρώσοι, Καταριανοι, Τούρκοι, οι λαθρέμποροι του ISIS και λοιπές δυνάμεις. Η σημερινή τιμή του φυσικού αερίου (σε μορφή LNG) και σε ενεργειακό ισοδύναμο ενός βαρελιού πετρελαίου είναι σήμερα στα 145$, ενώ του πετρελαίου γύρω στα 110$. Αν το φυσικό αέριο πχ νότια της Κρήτης εξαχθεί (είναι τεχνικά δυνατό αυτό σε 2 με 3 χρόνια) και μεταφερθεί μέσω του EastMed, η τιμή τότε πέφτει στα 25,5-26$ για ενεργειακά ισοδύναμη ποσότητα ενός βαρελιού πετρελαίου.
2. Οι έμποροι φωτοβολταϊκων και ανεμογεννητριών, που κάνουν ότι μπορεί να περάσει από το χέρι τους για να μην αναπτυχθεί καμία άλλη εναλλακτική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας πλην των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών. Όπως το βιοαέριο και η γεωθερμία αλλά και η ανάπτυξη τεχνολογιών για εξαγωγή φυσικού αερίου από τους παγωμένους υδριτες μεθανίου νότια του Καστελόριζου και της Κρήτης. Ισοδύναμο φυσικού αερίου περίπου 100 φορές τα γνωστά κοιτάσματα όλης της Ανατολικής Μεσογείου, που περιμένουν να συλλεχθούν μετά από μια δεκαετία που θα έχουν ωριμάσει οι τεχνολογίες συλλογής τους..Από αυτούς τους πάγους κινδυνεύουμε περισσότερο, αν δεν προλάβουμε να τους μαζέψουμε για να τους κάψουμε και όχι τόσο από το διοξείδιο, που είναι η τροφή για φυτά και δένδρα - αρκεί να υπάρχουν...
3. Το περιβάλλον ΔΕΝ κερδίζει απολύτως τίποτε! Όσο αέριο χρειάζεται η οικονομία μας ή της ΕΕ θα συνεχίσει να εξάγεται κάπου αλλού και θα καίγεται εδώ ! Τελεία.
4. Η οικονομία επίσης δεν έχει να περιμένει κάποια θετική επίδραση από τα πακέτα που θα επενδυθούν μονόπατα στις ΑΠΕ που θέλουν οι Γερμανοί. Θα επιδοτούμε εδώ την λειτουργία τους μέσω του πρασίνου χαρατσιού κάθε λογαριασμού ρεύματος, για να επιδοτηθούν έμμεσα κάποιες γερμανικές, κυρίως, θέσεις εργασίας. Βούντεμπαχ!
5.Το κόστος αντικατάστασης των 5εκ κινητήρων εσωτερικής καύσης που λειτουργούν σήμερα με ηλεκτροκινητηρες, υπολογίζεται στα 80δισ ευρώ. Δηλαδή 40% περισσότερα απ όλα τα κορονοϊοπακετα και το ΕΣΠΑ που θα εισπραχθούν, για να μας διατηρήσουν και ως ενεργειακά και τεχνολογικά εξαρτημένους!
6. Μην νομίζετε ότι άλλοι είναι αυτοί που κερδίζουν από την εισαγωγή και μεταφορά εισαγόμενων υδρογονανθράκων και άλλοι, δήθεν αντίπαλοι τους, όσοι επενδύουν στις "πράσινες" τεχνολογίες. Οι ίδιοι είναι, οι 10 οικογένειες που κρατούν με διάφορους τρόπους τους κυβερνώντες ως πιστούς υπηρέτες των επιχειρηματικών τους πλάνων.
7. Η καθήλωση της οικονομίας στο μοντέλο 3% πρωτογενής-10% μεταποίηση και το υπόλοιπο εσωστρεφείς κυρίως υπηρεσίες του τριτογενή τομέα εξυπηρετεί τα πιο πάνω επιχειρηματικά πλάνα. Και μας οδηγούν, μαζί με τις πολιτικές αναδιανομής "προς τα πάνω" μέσω των φουσκωμένων λογαριασμών και των κατασχέσεων πάλι σε πολύχρονες περιπέτειες μνημονίων. Μόνο που αυτή την φορά θα συνοδεύεται από υποθηκεύσεις και όλου του υπεδάφους.
8. Οι "δανειστές" μας δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεχίσουν οι ιδέες 10 οικογένειες να κάνουν την δουλειά τους, κερδίζοντας όσα θέλουν και χωρίς μάλιστα κανένα δημόσιο φορέα ενεργειακών υποδομών που να μπορεί να παρεμβαίνει για να βάζει όρια στα καρτέλ τους. Πάλι ο στόχος είναι να σωθεί το τραπεζικό σύστημα και το καζίνο των χρηματοπιστωτικών παιγνίων που πάλι κινδυνεύουν με κατάρρευση. Άκρως απαραίτητες αυτές οι υποθήκες για να στηρίξουν ένα νέο μεγάλο κύκλο δανεισμού μας. Είτε ως δημόσιο είτε ως χρεοκοπημένα νοικοκυριά.
9. Οποιαδήποτε δήθεν οικολογική θέση "για την κλιματική αλλαγή" που αυτά τα αποκρύπτει, προβάλλοντας κάποια σκέτη Πράσινη Ανάπτυξη-πανάκεια, ουσιαστικά μας ακυρώνει . Αλλά ακυρώνει και τα όποια γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα θα μπορούσαμε να έχουμε στο νέο πολύπλοκο περιβάλλον που δημιουργείται και στην γειτονιά μας και διεθνώς όπως και κάθε πιθανότητα να αναπτυχθούμε στους τομείς που έχει ανάγκη ή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα αυτός ο τόπος.
10. Όσοι στρατηγικά έχουν επιλέξει να ακολουθούν τις πολιτικές του Σημίτη στα θέματα και της εξωτερικής μας πολιτικής. Που συμπληρώνεται και με όσους είναι έτοιμοι να αποδεχτούν πάλι και κάποιο μνημόνιο για να ολοκληρωθεί δια του σχεδίου Πισσαρίδη ο στρατηγικός σχεδιασμός των νεοφιλελε που διακόπηκε από το 15 μέχρι το 19. Όλοι αυτοί κλείνουν τώρα το μάτι στον Ερντογάν και τους χορηγούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη που, σε μεγάλο βαθμό ,επεμβαίνουν για να καθορίσουν και την εξωτερική μας πολιτική.
11. Άλογο, χωρίς λόγο δηλαδή, είναι να πιστεύει κάποιος ότι αυτά που θα ακολουθήσουν με τις εκχώρησεις δικαιωματων στα εθνικά μας θέματα είναι αντιστρέψιμα. Άρα με παλιές συνταγές τύπου ΠΑΣΟΚ/ΝΔ όλα πάλι θα είναι όπως πριν και ότι όλα θα μας τα λύσει μια εισαγόμενη πράσινη ανάπτυξη. 180.000 νέες θέσεις εργασίας είναι λέει ο στόχος αυτών των επενδύσεων από αυτές τις επιδοτήσεις και σε βάθος δεκαετίας. Όσες περίπου χάθηκαν κατά την διάρκεια μόνο του 1ου lockdown μέσα σε ένα δίμηνο!
Πράσινα άλογα!
Λυπάμαι αλλά την λογική τους μου είναι αδύνατο να την παρακολουθήσω, όσο καλές να θέλουν να δείχνουν και οι προθέσεις.
Τι μπορούμε να κάνουμε;;
Αυτά τα δισ για "Πράσινη Ανάπτυξη" να κατευθυνθούν για την ουσιαστική ενίσχυση των παραγωγικών υποδομών του πρωτογενή (Γεωργία και εξορύξεις), του δευτερογενή τομέα και της Οικονομίας της γνώσης ,φυσικά με νέες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον και με όση κυκλική οικονομία μπορεί να γίνει στις πρώτες ύλες.
Όσο για τις επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την ενεργειακή μας μετάβαση προς το υδρογόνο μέχρι το 50:
Δεν μας εμποδίζει κανείς για να εκδώσουμε ΤΩΡΑ εξωτραπεζικο παράλληλο ελληνικό ψηφιακό πάγιο τεχνολογίας blockchain, συμφώνου με την Οδηγία 843/18 της ΕΕ. Αντικρισμένο με κάθε kwh από ΑΠΕ που παράγεται αλλά ΚΑΙ με την αξία των κοιτασμάτων αερίου που ανακαλύπτονται (ανεξάρτητα αν εξαχθεί τελικά ή όχι)!
Ότι ακριβώς κάνουν σήμερα τα ΗΑΕ και η Σ. Αραβία με το ψηφιακό πάγιο (κάποιοι ακόμα τα λένε κρυπτονομίσματα) aber που εκδίδεται εξωτραπεζικά από τα ΗΑΕ αντικρισμενο με τις kWh των υδρογονανθρακων που εξάγουν. Κανένα δάνειο δεν εμπλέκεται για την παραγωγή του ή κάποια άλλη ενεργοβόρα δραστηριότητα mining, όπως για τα παλαιάς κοπής bitcoin. Και ήδη χρησιμοποιείται ως μέσο συναλλαγών και χρηματοδότησης των δημοσίων επενδύσεων στα ΗΑΕ, αλλά και, αντί του δολαρίου, για τις διασυνοριακες τους συναλλαγές με την Σαουδική Αραβία.
Έτσι, με την χρήση ενός αντίστοιχου εδώ:
Και γίνεται διαφανής η σχέση παραγωγού ενέργειας - καταναλωτή που επιλέγει να καταναλώσει ΑΠΕ πληρώνοντας την κυκλικά με ένα τέτοιο παράλληλο μέσο συναλλαγών, αντί με ευρώ
Και είναι δυνατός ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ενέργειας έτσι ώστε μέχρι το 50 να μπορούν να λειτουργήσουν ως "έξυπνα" πάνω στην νέα αρχιτεκτονική που εισάγει η εποχή του υδρογόνου. Ένα ΔΕΥ, Δηλαδή ένα διαδίκτυο παραγωγής/αποθήκευσης Ενέργειας Υδρογόνου.
-Και αποκλείονται νοθείες επιδότησης δήθεν ενέργειας από ΑΠΕ (πχ με εισαγόμενη από τα πυρηνικά της Βουλγαρίας),
-Και καλύπτεται το χρηματοδοτικό κενό μέχρι τα 130δισ που απαιτεί σήμερα η οικονομία μας για να αναπτυχθεί . Πχ επιδοτώντας με αυτά αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις υποστήριξης της εργασίας αλλά
Και μένουν πολύτιμα κεφάλαια για την ανάπτυξη όλων των κλάδων της οικονομίας, του ανθρώπινου δυναμικού μας και το κοινωνικό κράτος .
Που πάει το πράγμα και με τα δίκτυα ΕΔΩ...
5 σχόλια:
Λυκ για την πυρηνική σύντηξη που λένε ποια είναι η γνώμη σου;
" Λυκ για την πυρηνική σύντηξη που λένε ποια είναι η γνώμη σου; "
Aν και η πυρηνική σύντηξη είναι ποιο ασφαλής και καθαρή απο την πυρηνική σχάση, δεν υπάρχουν ραδιενεργά απόβλητα...εντούτοις όμως απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας . Και έτσι το πρόβλημα είναι ΠΩΣ η τεχνολογία πυρηνικής σύντηξης θα παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας από ότι θα καταναλώνει.
Όλες αυτές οι τεχνολογίες, είναι τεχνολογίες της λίθινης εποχής μπροστά στην τεχνολογία που είχαν αναπτύξει οι πρόγονοι μας πριν χιλιάδες χρόνια. Με ένα ποτήρι νερό κινούσαν ολόκληρη Χαλυβουργική.!!! Ούτε πυρηνική σύντηξη ούτε άλλες τέτοιες κοστοβόρες τεχνολογίες.
Πολύ ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη ανάλυση αν και με κάποια σημεία τα οποία χρήζουν περαιτέρω εκτεταμένη επεξήγηση [όπως π.χ. "το ψηφιακό πάγιο aber που εκδίδεται εξωτραπεζικά κτλ" (εδώ, ο μη ειδικός αναγνώστης χάνει τη μπάλα) ή "...η διαφανής σχέση παραγωγού ενέργειας που επιλέγει να καταναλώσει ΑΠΕ πληρώνοντάς την κυκλικά κτλ" ή "... από αυτούς τους πάγους κινδυνεύουμε αν δεν προλάβουμε να τους μαζέψουμε κτλ"].
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι: ΠΟΙΟΣ πολιτικός θα αναλάβει να αναδείξει και να κάνει κατανοητά τέτοια θέματα ώστε να ενδιαφερθεί η κρίσιμη μάζα των πολιτών; Αυτή τη στιγμή το μέγα θέμα που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη μέσω των ΜΜΕ είναι ο γάμος των ομοφυλόφιλων ζευγαριών! Έχω παρακολουθήσει συζητήσεις με τον καθηγητή γαιολογίας Ζεληλίδη που έχει αναδείξει τέτοια θέματα (π.χ. για το φυσικό αέριο νότια της Κρήτης αλλά και για τους υδρίτες) εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά κανείς πολιτικός (από δεξιά μέχρι αριστερά) δεν συγκινείται. Θα γίνει αυτό με κάποιο "μαγικό" τρόπο το 2024; Πολύ αμφιβάλλω!
" Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι: ΠΟΙΟΣ πολιτικός θα αναλάβει να αναδείξει και να κάνει κατανοητά τέτοια θέματα ώστε να ενδιαφερθεί η κρίσιμη μάζα των πολιτών; "
Απολύτως κανένας από όλους αυτούς που υπάρχουν στο σημερινό πολιτικό σύστημα.
Για τους υδρίτες τα λέγαμε πολύ ποιο μπροστά από όλους εδώ
https://zeys-elaynon.blogspot.com/2021/08/blog-post_34.html
και εδώ
https://zeys-elaynon.blogspot.com/2022/08/a_4.html
......οπως το βιοαέριο και η γεωθερμία.... Παραθετω απόσπασμα από άρθρο στο διαδίκτυο. "Εφτιαξα το σπίτι πριν 16 χρόνια και έκανα εισαγωγή εγκατάστασης φυσικού αερίου υποχρεωτικά, ενώ έχω σύστημα αβαθούς γεωθερμίας για θέρμανση
κ ψύξη. Η αβαθής γεωθερμία είναι Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ) και έχει μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα: δεν χρησιμοποιεί ορυκτό καύσιμο - πετρέλαιο ή φυσικό αέριο - και μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αυτονομία με ένα φωτοβολταικό. Έχει μεγάλο βαθμό εξοικονόμησης για τη θέρμανση και τον κλιματισμό κτιρίων σε διάφορες εκδοχές (κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, βιομηχανικά κτίρια, πισίνες κλπ) Η αρχή της αβαθούς γεωθερμίας είναι εξαιρετικά απλή: βασίζεται στο γεγονός ότι η θερμοκρασία του εδάφους είναι σταθερή. Αν συνεπώς εκμεταλλευτούμε τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υπεδάφους και επιφάνειας, μπορούμε να έχουμε θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό, μπορούμε να θερμάνουμε χώρους το χειμώνα και να τους ψύξουμε αντίστοιχα το καλοκαίρι. Αυτό γίνεται με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας, η δε θερμότητα μεταδίδεται και ανταλλάσσεται μέσω ενός δικτύου σωληνώσεων, που μπορεί να είναι σε οριζόντια διάταξη και χαμηλό βάθος ή σε κατακόρυφη διάταξη με γεώτρηση ή γεωτρήσεις.Τον πρώτο καιρό, οι λίγοι κατασκευαστές μηχανικοί της γεωθερμίας έπρεπε να προσκομίσουν του κόσμου τα χαρτιά και τις μελέτες για να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες και ότι μια κλειστή γεώτρηση δεν επιβαρύνει κανέναν υδροφόρο ορίζοντα και ότι δεν δημιουργεί κατολισθήσεις ή τι άλλο μπορεί να σκεφθεί κανείς για το υπέδαφος. Η γεωθερμική αντλία θερμότητας είναι από τις πιο αποτελεσματικές και άνετες τεχνολογίες θέρμανσης και ψύξης που διατίθενται σήμερα, λέει η διεθνής βιβλιογραφία. Καταναλώνει γύρω στο 25-30% της ενέργειας που αποδίδει, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε υβριδικά συστήματα μαζί με ηλιοθερμικά. Έχει χαμηλό κόστος λειτουργίας σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα (μείωση 30-60 % στη λειτουργία της θέρμανσης και 20-50 % στην λειτουργία της ψύξης) και χρησιμοποιεί καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια, τον ήλιο. Δεν έχουμε καύση και επομένως δεν έχουμε εκπομπή καυσαερίων και αερίων του θερμοκηπίου. Μπορεί να εγκατασταθεί είτε σε καινούργια κατασκευή κτιρίου ή και εκ των υστέρων. Έχει πολύ ελάχιστο θόρυβο σε σχέση με τις αντλίες θερμότητας αέρος που χρησιμοποιούν ανεμιστήρα. Τέλος έχει μακρά διάρκεια ζωής και απαιτεί ελάχιστη συντήρηση. Ο κύριος εξοπλισμός, που φυλάσσεται εσωτερικά του κτιρίου, τυπικά έχει διάρκεια ζωής 25 έτη. Στα μειονεκτήματα της είναι το αυξημένο κόστος αρχικής κατασκευής και εγκατάστασης σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα καυστήρα, που όμως γίνεται απόσβεση στα 7-8 χρόνια λειτουργίας." ΟΠΌΤΕ, οι πολίτες ξεκινάμε ο καθείς μόνος του για το σπίτι του ή συλλογικά με τον/τους γείτονες. ΑΦΟΥ το φτιάξουμε, μετά δρομολογούμε το υδρογόνο που είναι καθαρή μορφή ενέργειας. ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ δεν θα κοπιάζουμε για τους υπερτιμολογημένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού!
ΝΕΡΌ για όλη την πολυκατοικία: στις ταράτσες τοποθέτηση δεξαμενών συλλογής βρόχινου ύδατος για πλύσιμο βεραντών, πότισμα λουλουδιών και κηπευτικών, πλύσιμο αυτοκινήτων-πυλωτής κ.λπ.(ώστε να φαίνεται ότι δεν συμφέρει η εξαγορά του νερού από ιδιωτικές εταιρείες και ιδίως ξένες στις παραμεθόριες περιοχές και στις μεγάλες πόλεις,"εικονική πραγματικότητα ". Δε θα μας τρελάνουν, θα τους τρελάνουμε, κρατώντας με χέρια και με πόδια τη γη μας, τους κόπους μας, τους αγώνες για 7ωρο που πρέπει να γίνει 5ωρο (όχι εικονικό) και εννοείται με μεγαλύτερους μισθούς για να μην υπάρχει brain drain. ΕΛΆΧΙΣΤΗ ΚΑΤΑΝΆΛΩΣΗ!
Δημοσίευση σχολίου