ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Έπρεπε να το πει ο Πρέσβης του Ισραήλ ενώ ταυτόχρονα οι δικοί μας είχαν το βλέμμα της αγελάδας που μασάει χόρτα και κοιτάει το τρένο να περνά: "Με όλο το σεβασμό κ.Νούλαντ, αλλά οι χώρες της περιοχής θα αποφασίσουν για τον EastMed".
@ Pyatt... Οφείλεις να μεταφέρεις στο State Department και στον Biden πως δεν πέφτει κανένας λόγος στην Αμερική για το τι θα πράξουν η Ε.Ε και το τρίδυμο Ελλάς, Κύπρος, Ισραήλ σχετικά με τον υποθαλάσσιο αγωγό East Med. Οφείλεις επίσης να μεταφέρεις πως ο αγωγός αυτός ή όποιος άλλος αγωγός θα διοχετεύεται με τα κοιτάσματα των χωρών αυτών δεν θα περνά μέσα από την Τουρκία. Δεν βάζετε ούτε ένα cent για να έχουν δικαίωμα Αμερικάνοι αξιωματούχοι να σχολιάζουν ένα τέτοιο project. Η εξωτερική σας πολιτική, ο τρόπος με τον οποίο την ασκείτε, ενέχει κινδύνους για εσάς. Θα μετράτε συμμάχους και δεν θα βρίσκετε. Θα σας μείνουν μόνοι οι Άγγλοι και τα καγκουρό.
«Σέβομαι πολύ την υφυπουργό κ. Νούλαντ, αλλά οι χώρες της περιοχής είναι αυτές που πρέπει να λάβουν την απόφαση. Και οι χώρες της περιοχής συζητούν», τόνισε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ στην «Καθημερινή» για τον EastMed.
Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Ισραηλινός πρέσβης είπε χαρακτηριστικά:
«Ας κοιτάξουμε τα δικά μας συμφέροντα, ας συνειδητοποιήσουμε ποια περιουσιακά στοιχεία έχουμε ως χώρες και ως περιοχή και ας προσπαθήσουμε να τα αξιοποιήσουμε προς ένα συγκεκριμένο πολιτικό, οικονομικό, στρατηγικό όφελος».
Υπογράμμισε, ωστόσο, την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος, επισημαίνοντας πως «συζητούμε για τον EastMed για 12-13 χρόνια, ώσπου οι Αμερικανοί μας είπαν ότι δεν οδηγεί πουθενά. Δεν νομίζω ότι κανείς από εμάς εξεπλάγη, αλλά αν αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, ας σκεφτούμε άλλες εναλλακτικές».
«Είναι ώρα να σημειώσουμε μια κάποια πρόοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά», υπογραμμίζοντας πως αν η Ευρώπη είναι ειλικρινής ως προς τη ρητορική της για την ανάγκη διαφοροποίησης των προμηθειών αερίου, θα πρέπει να μετουσιωθεί η ρητορική αυτή των Βρυξελλών σε ενέργειες.
- Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στο πεδίο της ενέργειας η Αίγυπτος, επισημαίνοντας ότι η χώρα αυτή είναι εταίρος, παίκτης- κλειδί.
Έκανε, μάλιστα, αναφορά στην πρόσφατη σύνοδο Ισραήλ, Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Σάρμ ελ Σέιχ, όπου συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα αυτά, επισημαίνοντας πως η ενέργεια δεν περιορίζεται μόνο στην τριμερή συνεργασία ή στην πρωτοβουλία 3+1, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, «αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες περιφερειακές διαστάσεις σ’ αυτό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου