ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :
TO STARLINK TOY "ΦΤΩΧΟΥ"
Ο αγώνας δρόμου ανάμεσα στους γνωστούς τεχνοφεουδαρχες τύπου Musk, Bezos και σια με την Κίνα για την "κατάκτηση του διαστήματος", δεν στοχεύει τόσο στην ανάπτυξη του δορυφορικού internet (απ όπου μπορεί να περάσει λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας κίνησης δεδομένων) αλλά τις στρατιωτικές υποδομές δορυφορικής εποπτείας και γεωεντοπισμού.
.
Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου έχουν μπει και άλλες δυνάμεις, όπως η Ινδία, και πρόσφατα και η Τουρκία (σχεδιάζει να στείλει 100 μικρο-δορυφόρους εποπτείας και του Αιγαίου) για να ανταγωνιστών τις δορυφορικές υποδομές της European Space Agency (ESA), της ΝASA της ΕΕ, που αναπτύσσεται με ρυθμούς χελώνας πιο αργούς και από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΕ ΒΡΑΧΥΒΙΑ, ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΣΕ 10-15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΚΌΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ τον χώρο πάνω από την γήινη στρατόσφαιρα, που φτάνει τα 30.000 μέτρα.
Η Κίνα, από την άλλη, επέδειξε την περασμένη εβδομάδα μια τεχνολογία αερομεταφερόμενων ανεμογεννητριών (150-200 kW έκαστη) χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες LTA (Lighter Than Air) των φουσκωμενων με Ήλιο μπαλονιών. Με αυτά θέλει να καλύψει τις έκτακτες ενεργειακές ανάγκες απομακρυσμένων περιοχών κυρίως, δένοντας τες στο έδαφος για να πετάνε στα 500-1000 μέτρα πάνω από το σημείο που χρειάζεται ενέργεια. Σε αυτά τα ύψη, τα ρεύματα του αέρα είναι και ισχυρά και σχεδόν συνεχή.
Μια τέτοια χρήση θα μπορούσε να λύσει και το ενεργειακό πρόβλημα και των δικών μας νησιών, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αφήνοντας τα κορφοβούνια και τις θάλασσες απείραχτες.
Ελλείψει όμως κοινού νου και λογικής και σε αυτόν τον τόπο, κανείς δεν σκέφτεται να αξιοποιήσει μια αντίστοιχη πλατφόρμα (με μεγαλύτερα φτερά και ηλεκτροκινητήρες) για την δημιουργία αυτόνομων drones στρατόσφαιρας! Η ενεργειακή τους αυτάρκεια και η ικανότητά εύκολης αλλαγής των sensors ή των άλλων ηλεκτρονικών που μπορούν να κουβαλήσουν (πάνω από 150 κιλά, χώρια η ανεμογεννήτρια), μπορούν να δημιουργήσουν ένα πολύ ευέλικτο και πολύ χαμηλού κόστους δικτύου ψευδο-δορυφόρων πολλαπλών ρόλων, κάνοντας όλες τις πιο πάνω προσπάθειες των δεινοσαύρων της τεχνολογίας άχρηστες και περιττές.
Το ζήτημα πάντα ανάγεται στην πολιτική βούλησή που κάποτε θα πρέπει να κινείται out of the box της πεπατημένης σκέψης.
Δεν είναι μακέτο ψευδοπληροφόρησης του Μusk.!!
China's domestically developed #S500 buoyant airborne turbine is making waves at #AirshowChina in Zhuhai. This helium-filled #airship can soar up to 500 meters, showcasing cutting-edge innovation in aerial technology. pic.twitter.com/3t46n58GbE
— China Xinhua Sci-Tech (@XHscitech) November 18, 2024
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου