ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

Η ΟΔΎΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ ΩΣ SIDE EFFECT ΤΟΥ ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ ΕΝΟΣ ReArm- KAI ENA ReTime ANT' ΑΥΤΟΥ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΟΔΎΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ ΩΣ SIDE EFFECT ΤΟΥ ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ ΕΝΟΣ ReArm- KAI ENA ReTime ANT' ΑΥΤΟΥ (Χρονογράφημα Tsiforos style)
 
Τον Οδυσσέα, τον πραγματικό νικητή του πολέμου της Τροίας, λέμε ότι τον ξέρουμε τρομάρα μας.
 
Την τύφλα μας την μαύρη ξέρουμε! Γιατί αν ξέραμε τι απέγινε και βάζαμε λίγο να δουλέψει και το ακατοίκητο ρετιρέ, αυτό που φέρουμε στο άνω μέρος του σώματος μας, δεν θα είχαμε μέσα σε 200 χρόνια τόσους πολλούς Μητσοτάκηδες να μας κυβερνάνε δια της brutal foŕce της επιβολής ως crime ministers. Με την ίδια στρατηγική δηλαδή του Αγαμέμνονα, εκείνου του μόρτη που είχε εκλεγεί και αυτός με το 41% έχοντας τις πλάτες και κάτι ημιάγριων μετανεάντερνταλ από την Σπάρτη και τα περίχωρα της, με βάση της οποίας έσπαγε για 10 χρόνια τα μούτρα του μπροστά στα τείχη της Τροίας, αφού κάνανε πριν όλοι τότε ένα γενικό ReArm. Δηλαδή έβαλε τους λοιπούς να δουλεύουν για 5-6 κατασκευαστές ασπίδων, τόξων και αρμάτων και για τους τοκογλύφους εκείνης πού της εποχής, που τους δάνειζαν για να μην σκέφτονται. Κάθε φορά που κάποιος Αχιλλέας πήγαινε να πει κάτι άλλο, το 41% που είχε πάρει ήταν η απάντηση του. 
 
Άλλα δεν πετυχαίνεις τίποτα μάνα μου κάνοντας το "μια από τα ίδια " τρόπο ζωής για να πέσουν τα τείχη, όσο και να σε βολεύει αυτό που λογίζεις για κανονικότητα! Ανωμαλία είναι, όση και η επιβίωση του κοτζαμπασισμού ανά τούς αιώνας. 
 
Αυτή που την βλέπουμε σήμερα ανάγλυφα μέσα από τα σήριαλ του τύπου η Γη της Ελιάς, την αποθέωση δηλαδή της steady camera σε μια μέτρια παραγωγή για τα μπάζα, που φαίνεται ότι πληρώνει τους ηθοποιούς της με φαγητό, αφου όλες οι σκηνές γυρίζονται γύρω από κάποιο τραπέζι κάτι τύπων που όλο τρώνε και κανένας δεν σκέφτεται ότι όλοι δουλεύουν είτε για έναν τοπικό μαφιόζο είτε για έναν ιδιοκτήτη ελαιουργίου, απόγονο πειρατών. 
 
Αλλά αυτοί θα είμαστε για 200 χρόνια ακόμα αν δεν σκεπτόμαστε όπως ο Οδυσσέας για να βρεθεί καμία λύση στην κακομοιριά μας. Λύση out of the box της μετα-αληθειας που πουλάει ο κάθε πάσα εις απόγονος ενός Κουραδόμπεη από την Μάνη για να μας χειραγωγεί με σίριαλ του συρμού.
 
Η ιστορία όμως που μαθαίναμε περί του εφευρέτη του ριζοσπαστισμού, του Οδυσσέα, που δεν έκανες τίποτα άλλο από εκείνο το paradigm shift, που πατεντάρισε ένας Γερμανός με το όνομα Kuhn πολλούς αιώνες αργότερα, είναι παραπλανητική. 
 
Η ιστορία του παππούλη του Ομήρου για τον Οδυσσέα σταματούσε ακριβώς στο σημείο όπου ο Οδυσσέας γυρνώντας μετά από 20 έτη στην Ιθάκη, καταφέρνει να εξολοθρεύσει τους μνηστήρες της γυναίκας του, της Πηνελόπης, και να πάρει ξανά τη θέση του σαν βασιλιάς της Ιθάκης πριν γίνει κερατάς. 
 
Δια του brutal force καθάρισε τελικά και αυτός για να καθαρίσει το μαγαζί του από τις φράξιες και ιδεολογικές τάσεις των μνηστήρων που απειλούσαν την αυλή του. Και έτσι ως μη Τσίπρας, το έσωσε το τσαρδί και το κούτελο του, λέει.
 
Το πως όμως τελειώνει πραγματικά η Οδύσσεια του Οδυσσέα δεν μας την είπε ο Όμηρος. Την λέει η «Τηλεγόνεια» του Ευγάμωνα του Κυρηναίου, ο οποίος τόλμησε να παρουσιάσει τη συνέχεια της ζωής του Οδυσσέα με ένα sequel, που ποτέ δεν βγήκε στο Netflix.
 
Σύμφωνα λοιπόν με όσα λέει ο Ευγάμων στην Τηλεγόνεια, μια μέρα ο Βασιλεύς Oδυσσεας, που είχε φάει πολύ ιμαμ μπαϊλντι για βράδυ, είδε ένα όνειρο. Βρισκόταν, λέει, στο κρεβάτι του και είδε ένα όμορφο αλλά φοβερό ζώο σε μορφή θεού. Θέλησε να το αγκαλιάσει αλλά εκείνο με ανθρώπινη φωνή του είπε ότι έχουν συγγένεια και ότι είναι γραμμένο από να αφανιστεί από εκείνο. Τότε ένα βέλος βγήκε απ τη θάλασσα και καρφώθηκε πάνω στον Οδυσσέα. Λίγο αργότερα εκείνος είδε στον ύπνο του ότι πέθανε.
 
Δεν υπήρχε τότε Ονειροκρίτης on line οπότε ο Οδυσσέας έκανε και άλλο ατόπημα. Ζήτησε από τον Λεφάκη της τότε εποχής να του ερμηνεύσει το όνειρο. Ο τότε Λεφού συγκάλεσε συνέδριο ερμηνευτών ονείρων και αστρολόγων που κάποτε έβγαλαν πόρισμα. Το πήγαν στον Οδυσσέα αλλά ζήτησαν να βγει έξω ο Τηλέμαχος για να μην το ακούσει. Κεκλεισμένων των θυρών η ανακοίνωση του επιστημονικού τους πορίσματος και με κλειστά τα κινητά, μην και διαρρεύσουν στον τότε Πουτιν και τους τότε Χούθι τα πολεμικά σχέδια από τα τότε predators. Και του είπαν ότι είναι γραφτό να πεθάνει απ’ τον ίδιο του το γιό. 
 
Έτσι, και ως γνωστόν, έστειλε ο Οδυσσέας τον Τηλέμαχο στα χωριά της Κεφαλληνίας για να είναι μακριά, μην έχει τελικά την τύχη του Αλαβάνου που έχασε τα αυγά και τα πασχάλια από τον ίδιο του τον πολιτικό γιο μερικούς αιώνες αργότερα για να γίνει το μαγαζί γωνία υπό το brand name ΣΥΡΙΖΑς.
Ο καιρός πέρασε αλλά το όνειρο επέμενε. Όπως εκείνες οι σοφίες του Σταθάκη στα προγράμματα ένα πράγμα ήταν μόνο προφανές: Όλη η σύγχυση ήταν από το side effect ενός ιμάμ μπαϊλντι. Εκ του αποτελέσματος τους.
 
Αυτό όμως που ο Οδυσσέας δεν ήξερε ήταν πως είχε ακόμα ένα γιό, από την Κίρκη. Τον Τηλέγονο, δηλαδή αυτόν που γεννήθηκε μακριά. 
 
Ο Ησίοδος κάνει αναφορά για 4 παιδιά του Οδυσσέα με την Κίρκη και πολλά με άλλες που συνάντησε κάνοντας 10χρονη κρουαζιέρα άνευ συζύγου σε όλη την Μεσόγειο. Όπου υπήρχε καλό θηλυκό, έσπερνε Οδυσσιάκια λες και ήταν ο Musk, ο μπαγάσας. Και μην διαμαρτύρεστε κορίτσια! Αυτή ήταν η πραγματική φύση του κάθε αρσενικού, που ως γνωστόν είναι φύση ατελής εκ κατασκευής. Και αυτό δεν αλλάζει εύκολα χωρίς κάποιο paradigm shift αλλαγής του τρόπου που μεγαλώνετε τα αγόρια σας καλέ μαμάδες, όσο brutal force και να ασκηθεί για το αντίθετο στην προηγούμενη γενιά τους.
 
Όταν ο Τηλέγονος μεγάλωσε, η Κίρκη του είπε όμως ποιος ήταν ο πατέρας του και του έδωσε ένα κεντρί θαλάσσιου τρυγονιού που το είχε βάλει στο ακόντιο, που της είχε δώσει ο Οδυσσέας. Έτσι του είπε ότι θα τον αναγνώριζε και ο πατέρας του. Ο Τηλέγονος με στόχο να βρει τον πατέρα του φτάνει στην Ιθάκη και αρχίζει να λεηλατεί το νησί νομίζοντας πως είναι η Κέρκυρα ή οι Παξοί Σύγχυση έπαθε το παιδί, βλέποντας και αυτό πολύ Παπακαλιάτη.
 
Έγινε φασαρία, οι σύντροφοί του αναστάτωσαν το νησί και τα νέα έφτασαν στον Οδυσσέα, που βγήκε να αντιμετωπίσει τους επιδρομείς.Έριξε το ακόντιό του προς τον Τηλέγονο αλλά αστόχησε κι αυτό καρφώθηκε σε μια φλαμουριά. Ο Τηλέγονος στόχευσε τον Οδυσσέα και τον πέτυχε με το ακόντιο που είχε βουτήξει σε δηλητήριο από σαλάχι.
 
Ο Οδυσσέας λίγο πριν πεθάνει είδε το παλιό ακόντιο του και αντιλήφθηκε πως ήταν ο γιος του. Ο Τηλέγονος όταν κατάλαβε τι είχε γίνει δεν μπορούσε να αντέξει τον πόνο του. Τότε όλοι θυμήθηκαν την προφητεία του Τειρεσία, του Λεφάκη της εποχής, που έλεγε ότι ο Οδυσσέας θα πέθαινε «εξ αλός».
 
Όντως το καρφωμένο θαλάσσιο τριγώνι στο ακόντιο, επαλήθευσε το χρησμό, και η επιστήμη του Λεφού απέκτησε έκτοτε κύρος μέγα. Ο Οδυσσέας πέθανε «εξ αλός», δηλαδή από τη θάλασσα, σύμφωνα με το μύθο. Ο Τηλέγονος στο τέλος παίρνει μαζί του το σώμα του Οδυσσέα, την Πηνελόπη και τον Τηλέμαχο και πάνε στην Αία όπου χτίζει μια αποικία, κόβει νόμισμα με την φάτσα του να έχει για να πορεύεται-τα bitcoins δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμα και ...τέλος και η Τηλεγόνεια.
 
Γιατί στα λέω τώρα όλα αυτά χαλώντας τόσο ηλεκτρονικό μελάνι, δηλαδή κλέβοντας πολύτιμες στιγμές από την προσοχή σου;;
 
Σαν αντίδραση μου στο ντοκιμαντέρ "Social Delemma " που ξαναείδα στο Νetflix και μου άναψαν πάλι τα λαμπάκια. Έτσι τα γράφω, μπας και τσιγκλίσω κανένα ή καμία για να κατοικηθεί κάποτε εκείνο το ρετιρέ από καμία νέα ιδέα βγαλμένη out of the box των made in USA social media, που πάντα σε κάνουν να κοιτάς με το brutal force τους εκεί που λέει κάποιος επικοινωνιολόγος ή ένας αλγόριθμας στο που πρέπει να κοιτάζει και η Γιαδικιάρογλου. Μακριά πάντα από καμία νέα, ίσως, ιδέα μπας και σωθούμε. 
 
Έτσι κανείς δεν σκέφτεται σήμερα να ρίξει λίγα φράγκα για να φτιαχτεί ένα σύγχρονο social medio made in EU σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, που θα αποζημιώνει τους χρήστες του για τον χρόνο που αφιερώνουν σε αυτό για να εκπαιδευτούν μερικά ΑΙ bots χωρίς μνήμη. Check mat κίνηση δηλαδή στον πραγματικό πόλεμο που γίνεται εκεί έξω για την κυριαρχία κάποιων brutal Αμερικανών ή Κινέζων τεχνοφεουδαρχών ως δραγάτηδων του ελεύθερου χρόνου (και της βούλησης) μας, που τόσο σωστά περιγράφει το Social Delemma, χωρίς και αυτό να αποκαλύπτει την ανάγκη του ReTime (δια της δραστικές μείωσης των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας), για να ασχοληθούμε με τα κοινά.
 
Γιατί από τους χρησμούς του Λεφακη, πυξίδες ή τις συνταγές του τύπου "προς θεού να μην αλλάξει τίποτα, για μια σταθερότητα ζούμε", πότε δεν προέκυψε κάτι καλό. Μόνο κακά όνειρα, σαν αυτά που βλέπεις έχοντας φάει πολύ ιμάμ μπαϊλντι για βραδινό, και θες μετά ένα τόνο χάπια για να το φέρεις στα ίσα του.
 
Χάπια που σου κάνουν το μυαλό κουρκούτι και τελικά ψηφίζεις χωρίς αυτό κάποιον ΚυΜ, Τραμπ, Μελόνι ή Πουτιν για crime ministers και της κοινής λογικής και της υπέρβασης της. Δηλαδή ψηφίζεις την διακοπή της συνέχειας της Οδύσσειας της ανθρώπινης εξέλιξης, για να επανέλθουν ως νικητές κάτι δεξιά Νεάντερταλ-βαστάζοι των 5-6 κατασκευαστών που λέει πιο πάνω. Πλυντηρίων μαύρων ή ασπίδων του Αχιλλέα, θα σε γελάσω, αφού οι έρευνες του ιστολογίου επί αυτών, συνεχίζονται.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμείς οι τινέητζερς ως "Οδύσσεια", ξέρουμε την "Αιώνια" της κερατωμένης Χίτλερυ, που ακόμα βασανίζει τη Μεσόγειο.........
Από την άλλη η εναλλακτική στα μπουμπούκια που αναφέρετε στην τελευταία παράγραφο σε κάνει να θέλεις να πάρεις τα χάπια....
Μα και αυτός ο Οδυσσέας 10 χρόνια βαρκάδα, δεν πεταγόταν μιά στις ΕΝωμένες Πολιτείες να πιεί μια κοακόλα;;
Χοστ

Ανώνυμος είπε...

Κάποια στιγμή πρέπει να ειπωθούν οι αλήθειες σχετικά με τον ύπουλο και ανθελληνικό ρόλο κάποιων περιοχών από την αρχαιότητα. Η αναφορά στον εχθρό του Έλληνα υπερήρωα Αχιλλέα, τον ανθρωποθυσιαστη απόγονο κανίβαλων, και λάτρη του τυφωνοσεθ Αγαμέμνονα και τους βαρβαρονεαντερταλ Σπαρτιάτες κατά την αρχαία περίοδο, καθώς και μεταγενέστερα για τους γνωστούς επίσης μισελληνες Μανιάτες πιστεύω ότι μόνο τυχαία δεν είναι.

Son of Zeus

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

@ Son of Zeus

Τα λέγαμε αναλυτικά στην ανάρτηση με θέμα "ΠΟΙΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ"

https://zeys-elaynon.blogspot.com/2019/01/blog-post.html
https://zeys-elaynon.blogspot.com/2019/01/2.html
https://zeys-elaynon.blogspot.com/2019/01/3.html
https://zeys-elaynon.blogspot.com/2019/10/4_30.html

Μας λέει ότι ο Πρίαμος θυσιάζεται πάνω στον βωμό του Αγαμέμνονα, ο οποίος λατρεύεται ως θεός Δίας όπου έχουν βάλει το πόδι τους οι εισβολείς βάρβαροι Πελοπίδες.
Ο Αγαμέμνων λατρεύονταν ως Δίας σε πολλά μέρη της αρχαίας Ελλάδος.
Πίσω όμως από το όνομα Αγαμέμνων κρύβεται έντεχνα ο Λίβυος κερασφόρος θεός Άμμων, δηλαδή ο αναγεννημένος θεσμός των Ατλάντων. Σημειώνω μόνο ότι ο Μενέλαος είχε γεννηθεί στον Πλυνό της Λιβύης, που τύχαινε να είναι και γενέτειρα του προπάππου του Άτλαντος.

Στους στοίχους 149-151 τα λέει όλα για τον Μενέλαο και την βαρβαρική καταγωγή του.

«ο επόμενος από του Πλυνού την ρίζα βλαστάρι,
Από τα νερά της Καρίας,
Μισός Κρητικός, βάρβαρος Επειός,
ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΡΓΕΙΟΣ ακραιφνής στη γενιά»

Ανώνυμος είπε...

Son of Zeus, ὡς λέγωμεν Διόσκουρος;

Ε

PantheosPan είπε...

“there are more things in heaven and earth, Horatio [εν προκειμένω Λύκαστρε] / than are dreamt of in your philosophy” Shakespeare "Hamlet"

Εις ότι αφορά, συλλήβδην, το "χρονογράφημα Tsiforos style" ... ένα το συναγόμενον πόρισμα "τρικυμία εν κρανίω". Η μυθιστορία που προάγεται παρ'υμών (ήτοι εσού και ενίων των ισοτίμων αρχαρίων "ιστοριοδιφών" εκ του προχείρου) βρίθει αχαλίνωτης φαντασιοπληξίας και αναχρονισμών (διά της προβολής νοητικών και ιστορικών κατηγοριών της σήμερον εις το απώτερον και απώτατον παρελθόν, δίκην μεταϊστορικών ιδεών), τοιαύτης και τοσαύτης ολκής που θα εζήλευε και ο "παραφιλόλογος ψευδοιστορικός" Robert Graves. Το δε αποτέλεσμα αυτής υπερβαίνει εισέτι το τηλεοπτικόν απόρριμμα υπό τον τίτλον "Γη της ελιάς" (καίτοι αμφότερα αποσκοπούν ανυπερθέτως εις την υποτίμησιν των Μανιατών και την αποσιώπησιν της απαράμιλλης προσφοράς των). Η "επιστημονικοφανής" μέθοδος που ο συγγράφων μετέρχεται προσιδιάζει προς την αντίστοιχη των χιλιαστών (μαρτύρων του ιεχωβά, σκοπιάς, ξύπνα κ.τ.τ.), τουτέστιν απομονώνουν και "ερμηνεύουν" κατά το δοκούν εδάφια, της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας ο μεν, του Ευαγγελίου οι δε. Εξ άλλου εις τούτον συνίσταται και η προπαγάνδα, δηλαδή η χρήσις ψηγμάτων αληθείας διανθισμένων με αυθαίρετες ερμηνείες, αναπόδεικτες παραδοχές, λογικά άλματα και ακροβασίες ώστε να παραχαράσσουν την αλήθεια και να υποκαταστήσουν την πραγματικότητα με μίαν ad hoc κατασκευασμένη εκδοχήν αυτής (εικονική πραγματικότης).

Ο συγγράφων ομιλεί περί "Κουραδόμπεη από την Μάνη". Εκ μέρους μου τον προκαλώ αληθώς να υποδείξει, εάν βεβαίως δύναται, αφ'ενός μεν το όνομα ετέρου οίκου αγωνιστών με μεγαλυτέρα προσφορά φόρου αίματος υπέρ της Ελλάδος, αφ'ετέρου δε άλλων Ελλήνων πέραν των Μανιατών με μεγαλυτέρα προσφορά διαχρονικώς εις τους αγώνες της Ελλάδος [Εθνική Παλιγγενεσία, Μακεδονικό, Βαλκανικοί, Μικρασία, Παγκόσμιοι, Κύπρος! Αυτόθι όρα Γεώργιος Αχ. Γιαννακάκος-Ραζέλος, Οι εθελοντικοί αγώνες της Μάνης διά την ελευθερίαν (1840-1940, Κρήτης - Θεσσαλίας - Μακεδονίας - Ηπείρου), Αθήναι 1950]. Αποτελεί πάντως ιστορικήν διαπίστωσιν ότι κατά καιρούς σπιθαμιαία και ευτελέστατα μεγέθη επιδιώκουν να αποκτήσουν υπόστασιν, επιχειρώντας να εκδάρουν την υστεροφημία γιγάντων.

Επιπλέον, το πεδίον της φιλολογίας, ου μην αλλά και της φιλοσοφίας, φίλτατε Λύκαστρε, απαιτεί "δήλιον δύτην". Τι καταλείπεται όντως εκ της Τηλεγονείας του Κυναίθωνος του Λακεδαιμονίου (μάλλον δεν αρμόζει καθότι "ημιάγριος μετανεάντερνταλ") ή συμφώνως προς πολύ μεταγενέστερες πηγές του Ευγάμμωνος Κυρηναίου? Πρακτικώς ουδέν ή επί το ορθότερον ελάχιστοι μόνον στίχοι. Το εικαζόμενον περιεχόμενον του έπους πληροφορούμεθα εν συνόψει εκ μίας Χρηστομαθείας τινός, εν τοις πράγμασι, αγνώστου Πρόκλου (Πρόκλος Λύκιος [sic.] ή Διάδοχος, νεοπλατωνικός φιλόσοφος, 5ος αιών μ.Χ ή Ευτύχιος Πρόκλος εκ της πόλεως Σίκκα της Νουμιδίας, εις την νυν Τυνησίαν [sic.], 2ος αιών μ.Χ., φερόμενος ως διδάσκαλος του Μάρκου Αυρηλίου) θεωρηθείσα χαμένη, μία δε αποσπασματική περίληψιν της οποίας διασώζει ο Φώτιος εις την επιτομήν της Βιβλιοθήκης του (9ος μ.Χ.). Οπερ σημαίνει πηγή εκ τρίτης χειρός χωρίς να λαμβάνει κανείς υπ'όψιν του τις παρεμβολές και τις παραποιήσεις (σκόπιμες ή μη)!!!

PantheosPan είπε...

Αναιρετικές και συμπληρωματικές τινές παρατηρήσεις κατά των όσων εξετέθησαν από τον Λυκάστρον.

Αποκαλύπτει δήθεν ο συγγράφων διάφορα συγκλονιστικά και καινοφανή που ανατρέπουν υποτίθεται άρδην την θεώρησιν αυτήν αύτην του αρχαίου παρελθόντος, πλην όμως είναι πλείστα τα όσα αποκρύπτει δολίως ή του διαφεύγουν λόγω αγνοίας. Εκ μέρους μου, πάντως, τείνω να πιστεύσω ότι εντάσσεται εις την χορείαν αυτών, οι οποίοι κατά τον ίδιον στομφωδώς "έχουν μαύρα και αξημέρωτα μεσάνυχτα"!!!
Εν προκειμένω περί Αιακιδών και Ατρείδων ο λόγος, οι μεν ακραιφνείς Ελληνες οι δε "ημιάγριοι μετανεάντερνταλ" κατά Λύκαστρον, χωρίς βεβαίως να γνωρίζει ότι ιστορικώς υφίσταται μία αληθής ώσμωσις μεταξύ των δύο αυτών οίκων (του συρμού tutti i culi un par di braghe, ελληνιστί και χυδαιστί κώλος και βρακί). Προς τούτο λέγω ότι Αιακός και Ψαμάθη απέκτησαν τον Φώκον (Ησιόδου Θεογονία 1003-1007). Ο Φώκος φέρεται οικιστής της Φωκίδος, ενυμφεύθη την Αντιόπην και απέκτησαν τον Κρίσον, πατέρα του Στροφίου. Ο Στρόφιος ενυμφεύθη την Αναξιβία, αδελφή Αγαμέμνονος και Μενελάου, μητέρα δε του Πυλάδου, επιστηθίου φίλου του Ορέστου. Ο Πυλάδης επέπρωτο, κατά την κρατούσαν εκδοχήν, να νυμφευθή την Ηλέκτρα, αδελφή του Ορέστου, όπερ Αιακίδες και Ατρείδες σχετίζονται ήδη δίς. Ετι δε και τρις καθώς ο Τελαμών (ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, ηκολούθησε τον Ηρακλέαν εις προγενεστέρα εκστρατείαν κατά της Τροίας, έλαβε δε ως λάφυρο την Ησιόνη, θυγατέρα του βασιλέως Λαομέδοντος και αδελφή του μετέπειτα βασιλέως Πριάμου. Εκ της ενώσεως των προέκυψε ο Τεύκρος [sic!!!]), αδελφός του Πηλέως και συνεργός αυτού εις τον φόνο του Φώκου (αμφότεροι εφθόνουν τον Φώκον, κατά μίαν εκδοχήν ένεκεν της ανωτερότητος αυτού εις τις αθλητικές επιδόσεις, [sic!!! ... παιδί μάλαμα και ο Πηλεύς]), διατρίψας εις την Σαλαμίνα ενυμφεύθη ως δευτέρα σύζυγον την Εριβοίαν ή Περιβοίαν, εγγονή του Πέλοπος [sic!!! έτερος ημιάγριος μετανεάντερνταλ] και κόρη του Αλκαθόου, βασιλέως των Μεγάρων, μητέρα του Αίαντος (του Τελαμωνίου ετεροθαλούς αδελφού του Τεύκρου, πρώτου εξαδέλφου των Εκτωρος και Πάριδος). Εν κατακλείδι, η γενεά του Πέλοπος ή του Ατρέως και η γενεά του Αιακού συνδέονται πλειστάκις και μιγνύονται.
Αυτόθι, κρίνεται σκόπιμος μικρά εμβόλιμος παρατήρησις επί των γενεαλογικών του Παλαμήδου. Ο Κατρεύς βασιλεύς της Κρήτης είχε δύο θυγατέρες, εξ ων την Αερόπη ενυμφεύθη ο Πλεισθένης, υιός του Πέλοπος ή του Ατρέως και απέκτησε δυο υιούς, τον Αγαμέμνονα και τον Μενέλαο, ενώ την Κλυμένη ενυμφεύθη ο Ναύπλιος (ο Νεώτερος) και απέκτησε τους Οίακα, Ναυσιμέδοντα και Παλαμήδη (Απολλόδωρος 3.12-16). Αρα αφού η Κλυμένη ήτο μητέρα του Παλαμήδου, ο Παλαμήδης ήτο επίσης μητρογραμμικός πρωτοεξάδελφος των Μενέλαου και Αγαμέμνωνος [sic!!!].
Εις έτερον σημείον, ο Πέλωψ ενώ κατά μίαν εκδοχήν κατήγετο εκ της Λυδίας, ο μύθος αναφέρει ότι λόγω του κάλλους του απήχθη υπό του Ποσειδώνος και ανεβιβάσθη εις Όλυμπον, εξ ου και εις ανύποπτον χρόνον εξεδιώχθη αρχικώς εις τον Θεσσαλικόν κάμπον και μόνον ακολούθως απαντάται πρωτευόντως εις Αχαίαν και δευτερευόντως εις Πίσαν. Κατά μίαν εξ ίσου έγκυρη παράδοσιν ο Πέλωψ υπήρξε απόγονος του Ωλένου βασιλεύσαντος αρχικώς εις την αρχαίαν ομώνυμον πόλιν της Αχαΐας (Σχόλια εις Πίνδαρον, Ολυμπιόνικοι 1.37a & 9.51.a και FGrHist 298 F1).

PantheosPan είπε...

Εις τα περί Φθίας, ο επώνυμος ήρως και οικιστής αυτής Φθίος είναι γνωστός και ως ένας εκ των 50 υιών του βασιλέως της Αρκαδίας Λυκάωνος (Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη, βιβλίο Γ', κεφ. 8.1). Κατά δε τον Διονύσιον Αλικαρνασσέα ορμώμενος εκ Πελοποννήσου ή Αχαϊκού Άργους μετώκησεν εις Θεσσαλίαν με πολυπληθή ομάδα ομογενών του (Ρωμαϊκή Ἀρχαιολογία 1.17.3). Το Φθείον, επίσης, είναι γνωστόν τοπωνύμιον οικισμού της Μάνης [sic!!!]. Εις την χερσόνησον της Μάνης απαντώνται, συν τοις άλλοις, από αρχαιοτάτων χρόνων τα τοπωνύμια Ψαμαθούς ή Ψαμάθη (νύμφη σύζυγος του Αιακού [sic!!!]) και Αχίλλειος Λιμήν (Παυσανίου, Ελλάδος Περιηγήσεως Γ Λακωνία, 24.10 και 25.4), εις δε την ευρυτέρα Λακωνίαν η λατρεία του Αχιλλέως είναι διαδεδομένη εις υπερθετικόν βαθμόν, γεγονός που αντιβαίνει προς τις εικοτολογίες οργιώδους φαντασίας του Λυκάστρου. Εν πάση περιπτώσει, η στενή σχέσις Λακωνίας (Μάνης) και Αχιλλέως χρήζει ad hoc μελέτης και σαφώς εκφεύγει των ορίων του παρόντος σχολίου.
Σημειωτέον ότι, "ω ελλογιμώτατε καθηγητά", το επίθετον σμινθεύς δηλοί τον μυοκτόνον (εξολοθρευτήν μυών) ουχί τον ποντικόν [sic!!!], ενώ θύμβρη ή θύμβρα κατά μίαν ετυμολογικήν ανάλυσιν σημαίνει μόνον δριμεία, επ'ουδενί βρωμώδης. Η βασιμωτέρα, όμως, ετυμολογική προέλευσις είναι εκ του θύω με την σημασίαν της ευώδους. Προφανέστατα αγνοείς τον όρον θύμβρα ή ήδύπνοος [sic!!!].
Προσέτι δε, Πρίαμος και Πολυξένη "εθυσιάσθησαν" διά χειρός Νεοπτολέμου (παπαί!!! ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ αντεκδίκησις/γδικιωμός ante litteram). Δεν υποπίπτω καν εις τον πειρασμόν να σχολιάσω τον ρόλο της Ανδρομάχης και του Ελένου εις το γενεαλογικόν δένδρο των Μολοσσών και κατ'επέκτασιν του Αλεξάνδρου (μητρογραμμικώς)! Διερωτώμαι, εξ άλλου, πως η "τάλαινα" Γοργοφόνη, θυγάτηρ του Περσέως (ακραιφνούς Ελληνος και της ακραιφνεστάτης Ελληνίδος Ανδρομέδης) κατέληξε σύζυγος του Οιβάλου, βασίλισσα της "σφηκοφωλίας των σπαρτών" και μητέρα του Τυνδάρεω "ημιαγρίου μετανεάντερνταλ" [sic!!!].
Αλλαχού ο Λύκαστρος διυλίζει τον κώνωπα ως προς το θέμα των ειλώτων εν Λακεδαίμωνι, ενώ καταπίνει την κάμηλον εις ότι αφορά τους Πενέστες εν Θεσσαλία (μάλλον του είναι άγνωστοι)! Επίσης, αναμένω να εύρη το ελληνοπρεπές σθένος να αναρτήσει μία προγενεστέρα σημείωσιν μου περί "Λυκόφρωνος" και του υποτιθέμενου έργου αυτού "Αλεξάνδρα", που έχει αναγάγει εις Ευαγγέλιον. Το εν λόγω οψιμώτατον σύγγραμμα αποτελεί, τω όντι, σαθρόν έρεισμα οιασδήποτε θεωρείας και σκόπιμον μνημείον φληναφημάτων. Ενδεικτικώς και μόνον όρα Αλεξάνδρα Ροζοκόκη Η αρνητική παρουσίαση των Ελλήνων στην Αλεξάνδρα του Λυκόφρονα και η χρονολόγηση του ποιήματος / The Negative Presentation of the Greeks in Lycophron's Alexandra and the Dating of the Poem, Αθήναι: Εκδόσεις Κοράλλι, 2019. Κατά την ημετέραν άποψιν, το επίδικον έργον βρίθει παντοειδών φιλολογικών και άλλων παρεμβολών και παραποιήσεων, αποσκοπεί εις το να διαφθείρη και να υπονομεύση την αληθή παράδοσιν, ο δε συγγραφεύς αυτού είναι ελληνίζων και ουχί Ελλην! Ως προς τους εμμένοντες εις την βιβλιογραφικήν χρήσιν του, πρόκειται είτε περί ελληνιζόντων είτε περί εξυπηρετούντων τον σκοπόν αυτών!
Συνελόντι ειπείν και καταληκτικώς, παρά τα όσα μυθιστοριματικά επιχειρεί, εναγωνίως, να αποδείξη, εν τούτοις οι θέσεις του Λυκάστρου και των κεκρακτών της εν λόγω θεωρείας καταρρίπτονται αυθωρεί και παραχρήμα υπό τον φάσγανον, διά να μην είπω υπό τον πέλεκυν της κριτικής. Η δε εμμονή των επί του θέματος, διαρρήδην, προσήκει προς το ρηθέν υπό του Εγέλου (Hegel) "Wenn die Tatsachen nicht mit der Theorie übereinstimmen, um so schlimmer für die Tatsachen" (ελληνιστί, εάν τα γεγονότα δεν συνάδουν (συμφωνούν) με την θεωρείαν, τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα)!

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Εν κατακλείδι, η γενεά του Πέλοπος ή του Ατρέως και η γενεά του Αιακού συνδέονται πλειστάκις και μιγνύονται."

Ευσεβείς πόθοι που θα παραμείνουν όμως μόνο πόθοι. Διότι η πραγματικότητα δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτό. Η γενιά του Αιακού κατάγεται από την Αίγινα...ενώ ο Πέλοπας μας ήρθε ως "ευπαθής ομάδα" δηλαδή πρόσφυγας από Ασία μεριά.

Ο Πέλοπας έλκει την καταγωγή του από τον Τάνταλο, βασιλέα της Φρυγίας και Παφλαγονίας, ο ίδιος ο Πέλοπας είχε τον θρόνο του στην Φρυγία (απόγονοι των Φρύγων είναι οι σημερινοί Φράγκοι), τόσο οι Φρύγες αλλά και οι Παφλαγόνες, οι Λέλεγες (Κάρες), οι Λύκιοι κ.λ.π

Μετά την έλευση του Πέλοπα στην άλλοτε Απία (και μετέπειτα Πελοπόννησο) αναρριχήθηκε στον θρόνο της PISAS Πίσας (περιοχή Μεσσηνίας), λαμβάνοντας ως γυναίκα την κόρη του βασιλιά Οινόμαου, την ξακουστή Ιπποδάμεια, έτσι δεν άργησε να έρθει η ώρα όπου ο Πέλοπας εξουσίαζε το μεγαλύτερο μέρος της Απίας. Με κέντρο την Πίσα, γέννησε πολλούς γιούς με διαφορετικές γυναίκες… αλλά μόνο δυο γιοι του ήταν οι πραγματικά νόμιμοι διάδοχοι του θρόνου της Πίσα, μιας και ήτο τέκνα της βασίλισσας Ιπποδάμειας ο εις ήταν ο Ατρέας και ο άλλος ο Θυέστης. Αυτοί οι δύο με την βοήθεια της μητέρας τους Ιπποδάμειας, δολοφόνησαν τον Χρύσιππο, φοβούμενοι ότι στο τέλος αυτός θα ελάμβανε τον θρόνο της Πίσας. Μετά το φονικό ο Πέλοπας μαθαίνει τα άσχημα νέα, διώχνει εκ της Πίσας και καταριέται τα δυο αδέλφια και τους μελλοντικούς απογόνους αυτών, ώστε να φονεύουν αλλήλους, όπερ στο μέλλον και εγένετο.

Ήρθε στην Ελλάδα ως ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ και με το πολύ χρήμα που σκόρπισε και με τον γάμο του με την Ιπποδάμεια έβαλε χέρι με νόμιμο τρόπο και στην εξουσία. ΜΗ Έλληνας και αλλοδαπός ήταν.!!!

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

"Καὶ ὅσοι, ἄλλωστε, ἀπὸ τοὺς Πελοποννησίους παρέλαβαν ἀπὸ τοὺς προγενεστέρους τὰς ἀσφαλεστέρας παραδόσεις διηγοῦνται ὅτι ὁ Πέλοψἀπέκτησεν ἀρχικῶς δύναμιν λόγω τοῦ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ, μὲ τὸν ὁποῖον ἦλθεν ἀπὸ τὴν ΑΣΙΑΝ εἰς χώραν, τῆς ὁποίας ὁ πληθυσμὸς ἦτο πτωχός, καὶ διὰ τοῦτο κατώρθωσε, μολονότι ΞΕΝΟΣ, νὰ δώση εἰς αὐτὴν τὸ ὄνομά του, καὶ ὅτι ἀκόμη καλυτέρα τύχη ἐπερίμενε τοὺς ἀπογόνους του μετὰ τὸν θάνατον τοῦ ἐγγονοῦ τοῦ Εὐρυσθέως, βασιλέως τῶν Μυκηνῶν, ὁ ὁποῖος ἐφονεύθη ἀπὸ τοὺς Ἠρακλείδας εἰς τὴν Ἀττικήν.

Καθόσον, ὅταν οὗτος ἐξεστράτευσεν ἐκεῖ, ἐνεπιστεύθη τὴν ἀντιβασιλείαν τῶν Μυκηνῶν, λόγῳ συγγενείας, εἰς τὸν ἀδελφόν της μητρὸς τοῦ Ἀτρέα (ὁ ὁποῖος κατὰ τὴν ἐποχὴν ἐκείνην ἦτο ἐξωρισμένος ἀπὸ τὸν πατέρα τοῦ Πέλοπα διὰ τὸν φόνον τοῦ Χρυσίππου). Καὶ ἐπειδὴ ὁ Εὐρυσθεὺς δὲν ἐπέστρεψε πλέον, ὁ Ἀτρεύς, ὁ ὁποῖος ἄλλωστε ἐθεωρεῖτο ἀνὴρ πλουσιώτατος καὶ εἶχε κολακεύσει τὸ πλῆθος, ἀνέλαβε τὴν βασιλείαν τῶν Μυκηνῶν καὶ γενικῶς τῶνμερῶν, ἐπὶ τῶν ὁποίων ἐξετείνετο ἡ ἀρχὴ τοῦ Εὐρυσθέως, συμφώνως ἄλλωστε μὲ τὴν ἐπιθυμίαν αὐτῶν τῶν Μυκηναίων, οἱ ὁποῖοι ἐπὶ πλέον ἐφοβοῦντο τοὺς Ἠρακλείδας.

Καὶ ἔτσι ὁ οἶκος τοῦ Πέλοπος ἔγινεν ἰσχυρότερος ἀπὸ τὸν οἶκον τοῦ Περσέως. Τὰ ΔΥΟ ΑΥΤΑ ΣΚΗΠΤΡΑ ἀφοῦ ἤνωσεν εἰς χείρας τοῦ ὁ Ἀγαμέμνων, υἱὸς τοῦ Ἀτρέως, καὶ ἔγινε συγχρόνως ἰσχυρότερος ἀπὸ τοὺς ἄλλους κατὰ τὴν ναυτικὴν δύναμιν, "
---------------------------------------------------------------

Ξένος από Ασία μεριά...κοινώς Ασιατής όπως θα λέγαμε σήμερα, και με τον πλούτο που σκόρπισε σε μια φτωχή χώρα έγινε κάποιος.!!! ΌΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ.

Για αυτό και οι Ηρακλειδείς οι πραγματικοί Έλληνες και όχι οι γιαλατζί κουραδομπέηδες όπου τους έβρισκαν τους ξεπάστρευαν. Για αυτό και τα ΔΥΟ ΣΚΗΠΤΡΑ...και οι ΔΥΟΙ ΟΙΚΟΙ...δύο ΕΞΟΥΣΊΕΣ και ΔΥΟ λαοί ξεχωριστοί. Ο Οίκος του αλλοδαπού Ασιάτη Πέλοπα και ο Οίκος του Περσέα.

Ο οίκος του Πέλοπα, ήταν αιμομίκτες, κανίβαλοι, και ΞΕΝΟ ΑΙΜΑ. Όλα τα υπόλοιπα του γράφεις είναι ελαφριές μαρμελάδες για πρωινό για να "θολώσεις" το ξεκάθααρο γεγονός της ξένης προέλευσης αυτού του σκατόσογου (σαν το Μητσοτακέικο ένα πράγμα) που μας έχει κατσικωθεί στο σβέρκο εδώ και τόσους αιώνες.

Και κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό. Η πρωτεύουσα των Μυρμιδόνων λεγόταν ΕΛΛΑΣ.!!!!

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Προς τούτο λέγω ότι Αιακός και Ψαμάθη απέκτησαν τον Φώκον (Ησιόδου Θεογονία 1003-1007). "

Σύμφωνα όμως με τον Ευρυπίδη στο έργο του Ελένη , η Ψαμάθη ήταν σύζυγος του βασιλιά της Αιγύπτου, Πρωτέα, με τον οποίο απέκτησε τον Θεοκλύμενο και την Ειδοθέα ή Ειδώ ή Θεονόη. Στις μακρινές εκείνες εποχές οι "γάμοι" κάτι άλλο συμβολίζουν .
------------------------------------------------------------------------------
" αὐτὰρ Νηρῆος κοῦραι ἁλίοιο γέροντος,
ἤτοι μὲν Φῶκον Ψαμάθη τέκε δῖα θεάων Αἰακοῦ ἐν φιλότητι διὰ χρυσῆν Ἀφροδίτην·"

Τι εννοεί ο ποιητής με το..."χρυσῆν Ἀφροδίτην";;; Όταν θα καταλάβεις τι ακριβώς παίζει εδώ....και ποιά η σχέση Πρωτέα με Αιακό....χα χα θα πρέπει να κάνεις επανεκκίνηση εγκεφάλου.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Επίσης, αναμένω να εύρη το ελληνοπρεπές σθένος να αναρτήσει μία προγενεστέρα σημείωσιν μου περί "Λυκόφρωνος" και του υποτιθέμενου έργου αυτού "Αλεξάνδρα", που έχει αναγάγει εις Ευαγγέλιον."

Βασικά για να καταλάβει κανείς τον Λυκόφρονα πρέπει να παίζει στα χέρια του την Ελληνική Γραμματεία, την Ελληνική θεολογία και την Ελληνική Πολιτική, αυτά που με μία λέξη ονομάζει κανείς Ελληνισμό, όπως παίζει την μπάλα ένας επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής.

Και εσύ μπάρμπα δεν έχεις καταλάβει τίποτε από όλα αυτά.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Όταν κάτι Μάρσαλ Μινάρες από την Πελοπόννησο πάνε να μου πουλήσουν μούρη ότι γνωρίζουν για τον Αχιλλέα και τον Οίκο του γελάω αφάνταστα. Ρε χαμουτζήδες ασχοληθείτε με τα θέματα της Γης της Ελιάς και αφήστε τα θέματα του Αχιλλέα.

Ο Αχιλλέας τα 'έχωνε χοντρά και έβριζε με πολύ χοντρό τρόπο τον πούστη τον Αγαμέμνονα....μπροστά σε ΟΛΟ το στράτευμα.!! Και αυτός δεν έβγαζε άχνα.!!Ο φυσικός ηγέτης της εκστρατείας ήταν ο Αχιλλέας και όχι ο ΑΝΙΚΑΝΟΣ Αγαμέμνονας που δολοφονήθηκε από μια γυναίκα μέσα στο ίδιο του το σπίτι.!!! Μεγάλος στρατηλάτης εεε;;; χα χα χα ακόμα και μια αδύναμη γυναίκα τον έβαλε κάτω.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

@ PantheosPan

Αν γουστάρεις να είσαι με το μέρος του Πέλοπα και της φάρας του...με γειά σου και χαρά σου. Αλλά εάν αναρτήσεις ξανά ηλιθιότητες θα πάρεις πόδι.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

"Ο συγγράφων ομιλεί περί "Κουραδόμπεη από την Μάνη". Εκ μέρους μου τον προκαλώ αληθώς να υποδείξει, εάν βεβαίως δύναται, αφ'ενός μεν το όνομα ετέρου οίκου αγωνιστών με μεγαλυτέρα προσφορά φόρου αίματος υπέρ της Ελλάδος,"

Δεν μου λες ρε μπάρμπα...τι έκαναν οι Μανιάτες όταν έβαλαν τον Κολοκοτρώνη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας στην ΦΥΛΑΚΗ και με τον Πλαπούτα καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά σύντομα η ποινή μετατράπηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση.;;;;

Να σου πω εγώ τι έκαναν...ξύναν τα αρχίδια τους.!!! Όπως τα έξυναν και όταν ένας από αυτούς πήρε μέρος στην δολοφονία του Καποδίστρια.!! Ο Κολοκοτρώνης βγήκε από τη φυλακή, παρά µόνο όταν έφθασε ο Ιµπραήµ πασάς της Αιγύπτου µε τα στρατεύµατά του στην Πελοπόννησο .!! Μέχρι τότε οι Μανιάτες χέστηκαν αν τον είχαν στην φυλακή.

Μούγκα οι Κουραδομπεηδες από την Μάνη στην φυλάκιση του Κολοκοτρώνη.