ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Γαλλία: Ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος υπέγραψε στο Παρίσι “LoI” για τις φ/γ Belh@rra

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Εύχομαι αυτές οι φρεγάτες να μην είναι ο θάνατος του Πολεμικού μας Ναυτικού. Κάκιστη επιλογή ...και είναι απλά μπαλώματα που μακροπρόθεσμα θα κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό στις ΕΕΔ. Πάλι μίζες θα έπεσαν.

Είδηση βγάζει η παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλος και του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, αντιναυάρχου εν αποστρατεία, Αλεξάνδρου Διακόπουλου, καθώς στην επαφή με τις γαλλικές αρχές, υπογράφτηκε από την ελληνική πλευρά Επιστολή Πρόθεσης αναφορικά με την υπόθεση προμήθειας φρεγατών τύπου Belh@rra για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η υπογραφή Letter of Intent (LoI) είναι μια ανώδυνη και συνάμα αμοιβαία επωφελής εξέλιξη και για τις δυο πλευρές.
Η γαλλική πλευρά έχει στα χέρια ένα χαρτί – διαβατήριο, από ένα εκ των πλέον επιχειρησιακά ικανών Πολεμικών Ναυτικών στον κόσμο, να εκφράζει επίσημα το ενδιαφέρον του για την απόκτηση των Belh@rra, κάτι που διευκολύνει την εμπορική προώθηση του νέου αμυντικού προϊόντος και την εξασφάλιση περισσοτέρων παραγγελιών που θα στηρίξουν το ναυπηγικό πρόγραμμα.

Η δε Ελλάδα διευκολύνεται στο ότι η γαλλική πλευρά ενισχύεται με το επίσημο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς, στην προσπάθεια εξασφάλισης των πιστώσεων από τον γαλλικό κυρίως τραπεζικό τομέα, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς τα χρήματα απλώς δεν υπάρχουν…
Εξάλλου, ούτε οι Γάλλοι έχουν καταλήξει στην διαμόρφωση του οπλισμού των Belh@rra, οπότε υπάρχει περιθώριο “ευθυγράμμισης με τις επιθυμίες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αν και πιθανότατα η Ελλάδα θα κληθεί να σηκώσει μέρος τουλάχιστον του οικονομικού βάρους της σχεδίασης.
Όσον αφορά την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την επίσκεψη του ΥΕΘΑ και τις συνομιλίες με την ομόλογό του Φλοράνς Παρλύ (Florence Parly), αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα εξοπλισμών και η ελληνική πλευρά εξεδήλωσε πρόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τρία φλέγοντα θέματα:
Την προμήθεια νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, την επίλυση εκκρεμοτήτων στη σύμβαση υποστήριξης μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής της Πολεμικής Αεροπορίας (Mirage), ενώ διευθετήθηκαν θέματα που αφορούν στην παράδοση μεταφορικών ελικοπτέρων στον Ελληνικό Στρατό (NH-90).

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: