Στις 18 Οκτωβρίου 2019 η Γαλλία άσκησε βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε. Ακολούθησαν καταιγιστικές εξελίξεις. Ο Ζάεφ αποχώρησε πρόωρα από την Σύνοδο Κορυφής, επέστρεψε άμεσα στα Σκόπια και ανακοίνωσε την παραίτηση του και προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Οι αντιδράσεις του Ζάεφ ήταν πλήρως προβλέψιμες με δεδομένο το γεγονός ότι είχε “κερδίσει” το Δημοψήφισμα, προκειμένου να συνάψει την Συμφωνία των Πρεσπών, θέτοντας το ερώτημα ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ, ΑΠΟΔΕΧΟΜΕΝΟΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ? ”
Η επιστημονική ομάδα της Ευνομίας γνωρίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι διμερής και ΔΕΝ δεσμεύει οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα να αποδεχθεί την προσχώρηση της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και τους λόγους που οδήγησαν την Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και την Γερμανία σε αναβολή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια για τον Οκτώβριο 2019, εργάστηκε επί μήνες παρακολουθώντας στενά τα τεκταινόμενα στα Σκόπια.
Το πολύκροτο σκάνδαλο Racket με τους εκβιασμούς επιχειρηματιών για αποκόμιση χρηματικών ποσών εκατομμυρίων ευρώ στην γειτονική χώρα που πήρε τεράστιες διαστάσεις και οδήγησε στην φυλακή την επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας Διαφθοράς καθώς και ιδιώτες και την αντιπρόεδρο του κυβέρνησης σε κατ ΄οίκον περιορισμό, ενίσχυε τους λόγους για τους οποίους είχε οδηγηθεί σε αναβολή για τον Οκτωβρίο 2019, ήτοι η έλλειψη κράτους δικαίου, η αναποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς υψηλού επιπέδου και του οργανωμένου εγκλήματος, η κακή λειτουργία του δικαστικού συστήματος και η έλλειψη δημοκρατικής διακυβέρνησης.
Ακαριαία, αξιωµατούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προέβησαν σε µία σειρά υποστηρικτικών δηλώσεων της ευρωπαϊκής ένταξης της ΠΓΔΜ, µε αποκορύφωµα τη µη προγραμματισμένη επίσκεψη – αστραπή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου στις 17 Σεπτεµβρίου 2019 στην ΠΓΔΜ και τις προκλητικές δηλώσεις περί προόδου της ΠΓΔΜ στην εγκαθίδρυση κράτους δικαίου, για την καταπολέµηση του οργανωµένου εγκλήµατος και της διαφθοράς υψηλού επιπέδου.

Έναντι αυτής της ανεξήγητης στάσης των ευρωπαίων αξιωματούχων που συνοδευόταν από την εγχώρια σιωπή, στις 18 Σεπτεμβρίου 2019, η επιστημονική και ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου “ΕΥΝΟΜΙΑ”, με επικεφαλής την αντιπρόεδρο νομικό Αριάδνη Νούκα, απέστειλε σε κάθε αρμόδιο Ευρωπαϊκό θεσμό, επιστολή 21 σελίδων, που καταγράφει με σαφήνεια και απόλυτη τεκμηρίωση, ότι η γειτονική χώρα ΠΓΔΜ, έχει σαφές έλλειμμα στο κράτος δικαίου, στην δικαιοσύνη και στην πάταξη της διαφθοράς σε ανώτατο επίπεδο, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος παραθέτοντας και τα συμπεράσματα των εκθέσεων των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
Επιπρόσθετα, την 22 Σεπτεμβρίου 2019 η «ΕΥΝΟΜΙΑ» επικοινώνησε ηλεκτρονικά με τον Γάλλο Πρέσβη στα Σκόπια, κ. Κριστιάν Τιμονιέ, ο οποίος ήταν ο μόνος που προσέγγιζε ρεαλιστικά και βάση των ευρωπαικών δικαιικών κανόνων το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ , προκειμένου να του γνωστοποιήσει την πρωτοβουλία αποστολής της επιστολής στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που θα αποφάσιζαν την ένταξη ή μη των Σκοπίων στην Ε.Ε. Ο Πρέσβης απάντησε άμεσα, την 23 Σεμπτεμβρίου 2019, ζητώντας το κείμενο της επιστολής, όπου γινόταν λεπτομερή παράθεση των λόγων που απαγόρευαν την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε., το οποίο αυθημερόν απεστάλη.
Επίσης, η Ευνομία την παραμονή της ημέρας που συζητούνταν στην Γερμανική Βουλή το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε απέστειλε σε όλους τους βουλευτές την επιστολή, λόγω της διαφαινόμενης θετικής στάσης της Γερμανίας , η οποία τον Ιούνιο του 2019 είχε αρνηθεί την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και παρά τα συγκλονιστικά γεγονότα διαφθοράς στα Σκόπια είχε μεταβάλει την στάση της.
Οι εξελίξεις είναι γνωστές . Το Γαλλικό βέτο που στηρίχθηκε, τόσο από την Ολλανδία, όσο και από την Δανία, έκανε λόγο -εκτός των άλλων- στην έλλειψη μεταρρυθμίσεων στο κράτος δικαίου και στην μη πλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Όπως δήλωσε πρόσφατα στις 24 Οκτωβρίου 2019 ο Γάλλος Πρέσβης στα Σκόπια, κ. Κριστιάν Τιμονιέ, σε συνέντευξη τύπου, η Γαλλία είχε προειδοποιήσει ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν καθοριστικές για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής της “ΕΥΝΟΜΙΑ” εδώ
Λεπτομερώς η σχετική δράση της “ΕΥΝΟΜΙΑ ” εδώ και εδώ και εδώ
Πλέον ο Ζάεφ ΔΗΜΟΣΙΑ κάνει λόγο για «πάγωμα» της Συμφωνίας των Πρεσπών και συγκεκριμένα ανέφερε στο Εuronews  επί λέξει ότι «Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της» 
Όλη η συνέντευξη Ζάεφ στο Euronews  εδώ
Η λεόντια συμφωνία των Πρεσπών εις βάρος της Ελλάδος με την αναγνώριση “μακεδονικής” γλώσσας, εθνότητας και ταυτότητας και πλήθος άλλων δυσμενών επιπτώσεων, πλέον αποδεικνύεται και για ακόμη ένα σοβαρότατο λόγο, άκρως ετεροβαρής επίσης εις βάρος της Ελλάδος .
 Όλα αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τους λόγους ακυρότητας της συμφωνίας που έχουν αναπτυχθεί στον δημόσιο διάλογο από πλήθος έγκριτων νομικών δίνουν πλέον όλο το ισχυρό νομικό πλαίσιο για την ΑΚΥΡΩΣΗ της.
 Η ΕΥΝΟΜΙΑ και το επιστημονικό της δυναμικό γνωρίζοντας ενδελεχώς όλες τις πτυχές της Συμφωνίας εργάστηκε προς αυτή την κατεύθυνση και ήταν η ελληνική φωνή σε ευρωπαικό επίπεδο.

Πηγή