ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Η Συμφωνία της Μαδρίτης που υπέγραψε ο Σημίτης “γκριζάρισε” το Αιγαίο

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Έχουμε γράψει τη γνώμη μας 1.000.000 φορές…. + 1 ακόμα; = 1.000.001  , όχι μόνο ΕΔΩ και ΕΔΩ , αλλά και σε άλλα ιστολόγια χρόνια πριν. Χαίρομαι διότι τώρα ανακάλυψαν και άλλοι τι ΕΘΝΙΚΗ ΖΗΜΙΑ  έχουμε υποστεί με αυτήν την Συμφωνία της Μαδρίτης. Το θέμα όμως είναι ότι συνεχίζονται οι...ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ εκχωρήσεως των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Από τις συμφωνίες της Ζυρίχης-Λονδίνου το 1959 για το Κυπριακό, που έφεραν τον Αττίλα στην Κύπρο....περάσαμε στην συμφωνία της Μαδρίτης που γκριζάρισε το μισό Αιγαίο, και δώσαμε νόμιμα , ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα στην Τουρκία στο Αιγαίο....μετά περάσαμε στην προδοτική συμφωνία των Πρεσπών και δώσαμε όνομα, γλώσσα και ιστορία της Μακεδονίας στα Σκόπια, για να εκχωρήσουν και το έδαφος της σύμφωνα με το σχέδιο...μετά συνεχίσαμε με την  συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με τους Ιταλούς, όπου εκεί πάλι δώσαμε "γη και ύδωρ" στην Ιταλία, και θα το συνεχίσουν με μαθηματική ακρίβεια και σε άλλες συμφωνίες, οι οποίες με την σειρά τους θα εκχωρούν ΟΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ.!!
Βλέπουμε λοιπόν ότι σύσσωμο το πωλητικό κατεστημένο, εδώ και δεκαετίες....ΞΕΠΟΥΛΑ την πατρίδα των Ελλήνων.Έχουμε μια σκυταλοδρομία ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ , όπου ο ένας παραδίδει την σκυτάλη για ξεπούλημα και προδοσία στον επόμενο.
Έχουμε αναφερθεί στο βιβλίο των δημοσιογράφων Νίκου Μελέτη και Μιχάλη Ιγνατίου για τα γεγονότα από τα Ίμια, τον Ιανουάριο του 1996, μέχρι τη συμφωνία της Μαδρίτης, τον Ιούλιο του 1997. Τίτλος του βιβλίου: “Η Συμφωνία που Γκρίζαρε το Αιγαίο: Από τα Ίμια στη Μαδρίτη” (εκδόσεις Πεδίο). Κρίνουμε όμως πως οφείλουμε να επανέλθουμε, λόγω της επικαιρότητας.
Στις 6 Ιουλίου 1997, η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη έφθανε στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση δήλωνε ότι δεν υπήρχε κλεισμένο ραντεβού με τον τότε Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Όμως η αμερικανική διπλωματία είχε εργαστεί εντατικά και συστηματικά για σχεδόν 18 μήνες από την επομένη του επεισοδίου των Ιμίων προκειμένου να διαμορφώσει ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Και το «προ-μαγειρεμένο» κείμενο, όπως οι ίδιοι οι Αμερικανοί το χαρακτηρίζουν στα απόρρητα τηλεγραφήματά τους, είχε ήδη συμφωνηθεί, αρκετές ημέρες πριν, να υπογραφεί στη Μαδρίτη.
Οι διαπραγματεύσεις, τα παζάρια, οι συναντήσεις, το πώς πήρε μορφή η αμερικανική πρωτοβουλία με κατάληξη τη Μαδρίτη, οι τουρκικές «επιρροές», η αμερικανική προσπάθεια να διασφαλιστεί η επιβίωση της Συμφωνίας μετά την υπογραφή της καταγράφονται σε αποκαλυπτικά απόρρητα και εμπιστευτικά αμερικανικά τηλεγραφήματα, τα οποία δημοσιεύονται στο βιβλίο.
Η Συμφωνία της Μαδρίτης σφράγισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς λίγο μετά την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το casus belli και μετά το επεισόδιο των Ιμίων και την προβολή της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών», η Ελλάδα έσπευδε να αναγνωρίσει τα «νόμιμα και ζωτικά» συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να δεσμευθεί για «αποφυγή μονομερών ενεργειών», έναντι της έωλης, όπως αποδείχθηκε, αναφοράς στην «αποφυγή χρήσης βίας» στις διμερείς σχέσεις και στον «σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε πλευράς».
Η δέσμευση για αποφυγή μονομερών ενεργειών οδήγησε τελικά στη μη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο, και τις συνέπειες αυτής της επιλογής τις βιώνουμε και σήμερα με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Για το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου δεν ήταν αρκετό το επεισόδιο των Ιμίων. Χρειάστηκε και η Συμφωνία της Μαδρίτης.

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

ΑΡΡ. είπε...



Οπότε ένα ¨θερμό επεισόδιο¨ δια το ξεκαθάρισμα των ελληνοτουρκικών διαφορών
- ληγούσης μάλιστα και της συνθήκης της Λωζάνης (1921-2021) -
είναι εικότως ευχής έργον εκατέρωθεν και όχι μόνο.
Είτε γαρ επισημοποιεί την γραικυλική εθνοπροδοτική μεσοβέζικη κατάστασι
είτε την αναστρέφει δι' ημάς θριαμβευτικώς.

Ελπίσωμεν μόνο ότι το άρτι διεθνές διπλωματικό-πολιτικό κλίμα έχει διαμορφωθή υπέρ ημών συγκριτικά με κείνο της εποχής των σημιτικών Ιμίων
(λόγω τουρκικής αλαζονείας και πολιτισμικής αβελτερίας),
με όλη την ηθική και πολιτική βαρύτητα και σημασία που αυτό το κλίμα περιέχει σε μια ελληνοτουρκική ¨θερμή¨ αναμέτρησι.