ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ είναι σημαντική… όμως μην την υπερεκτιμάμε

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Θέλω να κάνω μερικές ερωτήσεις :
1) Με σύμβουλό στα εθνικά μας θέματα το ΕΛΙΑΜΕΠ μπορεί κανείς σοβαρός και εχέφρων άνθρωπος να περιμένει ότι μπορεί η Ελλάδα να υπογράψει συμφωνία που να μην είναι μόνον επιζήμια για τα συμφέροντα μας, η και επιζήμια τουλάχιστον;;;
2) Η ανακήρυξη ΑΟΖ δεν είναι ένα δικαίωμα που μπορεί να οριοθετηθεί με μονομερή πράξη;; Κι αν είναι έτσι γιατί υπεγράφη διμερής συμφωνία ανακήρυξης της ΜΕΣΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ;;;
3) Γιατί ποτέ δεν μαθαίνουμε αν όχι τουλάχιστον τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με γείτονες χώρες, τουλάχιστον ότι διεξάγονται τέτοιες συζητήσεις παρά μόνο με την υπογραφή των εν λόγω συμφωνιών....η μετά την υπογραφή τους;;; Αυτό δεν μας δείχνει την ύπαρξη ΚΡΥΦΗΣ διπλωματίας;;; Πόσο θεμιτό, δίκαιο, και ορθό είναι κάτι τέτοιο;;;
4) Μήπως η υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ιταλία στο Ιόνιο και η οριοθέτηση ΜΕΣΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ετοιμάζει την κοινή γνώμη για την αντίστοιχη οριοθέτηση που θα γίνει εξ ανατολών στο Αιγαίο;;;;
Συγχωρέστε με που είμαι πολύ καχύποπτος , και μακάρι να διαψευσθώ....και αν ποτέ έρθει στην δημοσιότητα η διμερής συμφωνία και δεν αποδειχθεί "ΠΡΟΙΚΟΣΥΜΦΩΝΟ" της Ελλάδας προς την Ιταλία.!!

Έκδηλη είναι η ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία. Ενδεχομένως δε να αποτελεί πρόκριμα για συμφωνία και με την Αίγυπτο, αν και σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχουν εμπόδια. Πρόκειται για κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα, η οποία αναμφισβήτητα δημιουργεί ένα θετικό διπλωματικό προηγούμενο, σε μία περίοδο που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ.
Γράφει ο Ζαχαρίας Β. Μίχας*
Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε τηλεοπτικό μάθημα για τα “δικαιώματα” της Τουρκίας, παρουσιάζοντας χάρτες, αλλά και σε απειλές προς την Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν προηγηθεί υπουργοί του. Οι τουρκικές επεκτατικές διεκδικήσεις είναι τόσο παράνομες, που αδυνατούν να βρουν υποστήριξη στη διεθνή σκηνή. Παρόλα αυτά, η Άγκυρα δεν πτοείται. Είναι πλέον σαφές πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του επεκτατικού σχεδιασμού της.

Ήδη ακόμα και στο εσωτερικό της Τουρκίας διατυπώνονται ενστάσεις για το αν και κατά πόσον η μετωπική επίθεση της κυβέρνησης Ερντογάν μπορεί να επιβάλλει τετελεσμένα, χωρίς τον κίνδυνο αυτή η πολιτική να γυρίσει μπούμερανγκ.
Το ενδεχόμενο αντισυσπείρωσης σε αντιτουρκική βάση δεν είναι θεωρητικό. Εάν, μάλιστα, λάβει και μορφή στρατιωτικής “συνεννόησης”, αυτό θα έφερνε σε δυσχερή θέση την Τουρκία και θα σήμανε τον ενταφιασμό του μεγαλοϊδεατισμού της.
Ο Ερντογάν επιδιώκει να παρασύρει, διά του στρατιωτικού καταναγκασμού, την Αθήνα σε σφάλματα, τα οποία η τουρκική διπλωματία θα αξιοποιήσει με στόχο να στηρίξει τη θέση της περί ειδικών περιστάσεων στην περιοχή. Είναι γνωστή η θέση, άλλωστε, ότι το ισχύον διεθνές δίκαιο δεν είναι κατάλληλο να καλύψει τις γεωγραφικές “ιδιαιτερότητες” της περιοχής.
Στο ίδιο πλαίσιο εγγράφεται και η αντίδραση του Τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα, ο οποίος με ανάρτηση στο Twitter, χωρίς να κατονομάζει, εμφανίζεται να μέμφεται τις ΗΠΑ για αποσπασματική-βολική ανάγνωση του διεθνούς δικαίου, αναφερόμενος στις επίσημες δηλώσεις οι οποίες ξεκαθαρίζουν ότι τα νησιά δικαιούνται θαλασσίων ζωνών. Αυτή η αμερικανική θέση τινάζει στον αέρα την τουρκική επιχειρηματολογία, οπότε είναι λογικό να εκνευρίζει την Άγκυρα.
Ο Ερντογάν επιχειρεί να θέσει το θέμα στο ανώτατο γεωστρατηγικό επίπεδο, εμπλέκοντάς το στις ισορροπίες της περιοχής. Στόχος του είναι να εδραιώσει το καθεστώς που έχει δημιουργήσει αφ’ ενός η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, αφ’ ετέρου η παράνομη οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με βάση το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης.
Σ’ αυτή τη συγκυρία, η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας με την Ιταλία είναι σημαντική, αν και θα έπρεπε να συνοδευτεί από την κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ για τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ και στις άλλες περιοχές. Αυτό που θα δημιουργούσε πραγματικά διπλωματικό ρήγμα στο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης θα ήταν μία συμφωνία οριοθέτησης Ελλάδας-Αιγύπτου.
Η Ελλάδα από την πλευρά της αποδεικνύει στην πράξη πως παραμένει προσηλωμένη στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με διμερείς διαπραγματεύσεις που θα στηρίζονται στις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας. Ο τουρκικός ισχυρισμός ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ δεν αφήνει περιθώρια ελληνοτουρκικής διαβούλευσης για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ωστόσο, η Αθήνα θα διαπράξει σφάλμα εάν θεωρήσει ότι το πρόβλημα με την Άγκυρα επιλύεται με συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ. Το κομβικό ζήτημα είναι η ανάσχεση του τουρκικού στρατιωτικού καταναγκασμού.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι το νούμερο ένα πρόβλημα που καλείται να επιλύσει η Ελλάδα είναι η δυνατότητά της, αλλά και η πολιτική αποφασιστικότητά της να εμποδίσει τη δημιουργία τουρκικών τετελεσμένων με την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών έξω από τα χωρικά ύδατα στον άξονα Ρόδος-Κάρπαθος-Κρήτη.
Με απλά λόγια, η προσπάθεια πρέπει να εστιαστεί αφ’ ενός στην ταχεία ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αφ’ ετέρου την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου πολιτικού σχεδίου δράσης σ’ όλα τα επίπεδα.
*Ο Ζαχαρίας Β. Μίχας είναι Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ / ISDA)


ΠΗΓΗ

2 σχόλια:

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

θα τοποθετηθώ όσο πιο ευγενικά και σύντομα μπορώ....το ψάρι βρωμά από το κεφάλι....κοινώς , δεν είναι δυνατόν η χάραξη της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας, η οποία αποτελεί μέρος της κυριαρχικής εξουσίας τους Έθνους, η οποία διαβιβάζεται μέσω των εκλογών από το Έθνος στο κράτος προς διαχείριση στα πλαίσια μόνον της ωφέλειας των κυριαρχικών δικαιωμάτων, να έχει ανατεθεί σε ένα συμβούλιο , δήθεν καθηγητών και διπλωματών, οι οποίοι όμως και ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ είναι αλλά και ΕΧΘΡΙΚΟΙ προς το Έθνος.!!

Έχετε αντιληφθεί τι μας έχουν κάνει όλοι αυτοί οι κύριοι τόσα χρόνια ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ από εμάς και χωρίς οι ίδιοι να φέρουν την όποια ευθύνη ένα τι ημών;;;
ΠΟΤΈ ΘΑ ΞΥΠΝΉΣΟΥΜΕ;;;;ΠΟΤΈ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΌΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ;;;;

Ανώνυμος είπε...

γαμω τις μασκες τους γαμω