ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Οι παντοφλάδες της Υεμένης κατέρριψαν το 10 MQ-9 Reaper, αυτά τα τρία που ο Φλώρος 519C ήθελε να μας φορτώσει με κόστος 390mil.

 ⚡️BREAKING

Yemen has shot down another American MQ-9 Reaper drone allegedly being used for surveillance for Israel

A total of 10 MQ-9 Reapers have been shot down by Yemen so far pic.twitter.com/06Su3js0ec

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Οι παντοφλάδες της Υεμένης κατέρριψαν το 10 MQ-9 Reaper, αυτά τα τρία που ο Φλώρος 519C ήθελε να μας φορτώσει με κόστος 390mil, ενώ δεν έχουμε πυραύλους ακριβείας για τα F16 και τα AWACS μας περιμένουν την αναβάθμιση.

Αυτοί οι ξυπόλυτοι σαγιοναράκηδες είναι  που ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών εντός και κατά του Ισραήλ . Με τίνος κάκκαλα και προμήθειες άραγε;; Οι Χούτι πιθανότατα χρησιμοποίησαν την παραλλαγή «Qadr F» του 20χρονου ιρανικού υπερηχητικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Qadr-110 ή Ghadr-110,

Ο πύραυλος απέφυγε επιτυχώς προσπάθειες αναχαίτισης από διάφορες αμυντικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των USS Michael Murphy (DDG-112), USS Frank E. Petersen Jr. (DDG-121) και FS Chevalier Paul (D-621), που μπορεί να ήταν το RIM -Είχε χρησιμοποιηθεί 161 Standard Missile 3 (SM-3). Επιπλέον, παρέκαμψε τα αντιπυραυλικά συστήματα Iron Dome, Arrow-2 και Arrow-3 του Ισραήλ.

Τώρα θα μου πείτε ΓΙΑΤΙ  δεν αναχαιτίστηκε ένας 20χρονος ιρανικός πύραυλος Ghadr-110 (παραλλαγή F)  ;; Η παραλλαγή Ghadr-110 F μπορεί να είναι τεχνολογία πυραύλων 20 ετών, αλλά χρησιμοποιεί μια έξυπνη στρατηγική για να ξεπεράσει τα σύγχρονα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Αμέσως μετά τη φάση εκτόξευσης, απελευθερώνει υποπυρομαχικά στο διάστημα, καθιστώντας απίστευτα δύσκολο για τα αμυντικά συστήματα να το στοχεύσουν.

ΣΥΝΟΨΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΣΥΝΟΨΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

🔸Η έμμεση υπερφορολόγηση όλων μας μέσω των καπέλων του καρτέλ ενέργειας και την επιδότηση του από τον προϋπολογισμό φτάνει, σε ετήσια βάση,τα 20 δισ 
 
🔸Οι αναβαλλόμενοι φόροι των 4 συστημικών Τραπεζών σωρευτικά άλλα 14δισ από το 2019, παρά την έκρηξη της κερδοφορίας τους λόγω του χάσματος στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων.
 
🔸Τα διαφυγόντα ετήσια δημόσια έσοδα από την καθυστέρηση έναρξης των εξορύξεων αερίου μόνο από 3 οικόπεδα νότια της Κρήτης προσθέτουν επιπλέον 7δισ (με τιμές φυσικού αερίου του 19) στην αναδιανομή εισοδημάτων από τα κάτω προς τα πάνω που εκτελείται πολύ μεθοδικά μέσω κυρίως μιας ενεργειακής πολιτικής που εξυπηρετεί αλλότρια εθνικά συμφέροντα υπέρ πολύ ολίγων ημετέρων (χορηγών).

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΗΝ ΔΕΘ

LIVE η συνέντευξη Τύπου του Νίκου Παππά στη ΔΕΘ 2024 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΗΝ ΔΕΘ

🔺️Για το αν θα προτείνει να καταργηθεί η παρατράπεζα που έχει στηθεί μέσα στην ΤτΕ (με κάποια Qualco, PWC κλπ) για να αδειοδοτει τους servicers/κοράκια κόκκινων δανείων που "καθαρίζουν" τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια με εγγυήσεις και δάνεια από κρατικό χρήμα.
 
🔺️Για το τι θα κάνει για την υπερφορολόγηση των πάντων (και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων) μέσω του καρτέλ της ενέργειας που έχει στηθεί περί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, απ όπου και τα υπερέσοδα και του φετινού προϋπολογισμού.

Kiile & Marvel83' - Where The Sun Sets

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Λοιπόν ακούγοντας αυτό το φοβερό τραγούδι, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας και τον τίτλο του τραγουδιού ήταν αυτό :

Εκεί που δύει ο ήλιος
ακολουθώντας το φωτεινό μονοπάτι
Η ψυχή μου ανεβαίνει στα ύψη
Με μυαλό καθαρό σαν το κρύσταλλο
γίνομαι ΕΝΑ μαζί του μια λήψη*
Αιθέρας διπλός μετασχηματισμός γονιδίων..... 

ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΞΥΛΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΊΩΝΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΏΝ BLOCKCHAIN TOY 21ου ΑΙΩΝΑ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΞΥΛΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΊΩΝΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΏΝ BLOCKCHAIN TOY 21ου ΑΙΩΝΑ.

Στα χρόνια του Μεσαίωνα, στην Γερμανία και στην Γαλλία κυρίως, για να θεωρηθεί κάποιος ικανός να φέρει τον τίτλο του "τεχνίτη του ξύλου" θα έπρεπε να ταξιδέψει για τουλάχιστον τρία χρόνια σε άλλους τόπους, μακριά από τον τόπο καταγωγής του, προσφέροντας με επιτυχία ως μαθητευόμενος τις υπηρεσίες του υπό την εποπτεία άλλων ξυλουργών. Η παράδοση διατηρείται μέχρι και σήμερα και έχει επηρεάσει και τα ήθη αυτονόμησης των μετά-εφήβων από τις οικογένειες τους,. 
 
Για τον σκοπό αυτό, η συντεχνία των ξυλουργών του τόπου καταγωγής προμήθευε τον μαθητευόμενο με ένα βιβλιαράκι με αριθμημένες σελίδες με το όνομα του κλπ. Σε κάθε σελίδα γράφονταν το project που συμμετείχε, η αξιολόγηση της εργασίας του μαθητευόμενο από τον μάστορα, ο χρόνος απασχόλησης, το ύψος της αμοιβής και η υπογραφή του επόπτη/μάστορα. Κανείς δεν μπορούσε να αναλάβει ως μαθητευομενος νέα εργασία χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η προηγούμενη, σκληρό σύστημα, με χιλιάδες θύματα αλά Μπεκατώρου. Μεσαίωνας βλέπεις... . Στο ίδιο βιβλίο ο ξυλουργός έπαιρνε μετά και τις βεβαιώσεις ολοκλήρωσης των δικών του δουλειών από τους πελάτες του. Όσο περισσότερες, τόσο μεγαλύτερη και η αμοιβή που ζητούσε λόγω αυτής της πιστοποιημένης αλυσίδας εγγραφών (blockchain), που όφειλε να έχει σε κοινή θέα στο εργαστήριο του σε αυτό το πρωτόγονο λογιστικό βιβλίο (ledger) πράξεων. 
 
Το κύρος του γινόταν έτσι μέρος του κύρους του συνόλου των σε ισχύ βιβλιαρίων πιστοποίησης.
 
✔️Αυτό το σύστημα είναι η πρώτη σοβαρή αμφισβήτηση της απόλυτης εξουσίας που είχε τότε ο τοπικός φεουδάρχης ως η μοναδική αρχή κύρους για να πιστοποιεί/αδειοδοτει τα πάντα στο φέουδο του με υπογραφές του κύρους που του έδινε ο τίτλος που φορούσε.
Μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 08 με το σκάσιμο της Τραπεζικής φούσκας Leman Brothers, μια ομάδα ψιλοαναρχικών αντισυμβατικων προγραμματιστών και τεχνοφρίκς αποφάσισε να ξαναχρησιμοποιήσει αυτή την ιδέα του blockchain με το διαμοιραζόμενο κύρος με ηλεκτρονικό τρόπο για να παράγει μέσα συναλλαγών ανθεκτικά σε τραπεζικές κρίσεις. Τα γνωστά κρυπτονομισματα, όπου το κύρος τους αλλά και η γνησιότητα τους, δεν απαιτεί κάποιον κεντρικό φορέα, όπως μια τράπεζα πχ, για να γίνονται αποδεκτά ως έγκυρα μέσα συναλλαγών.
 
✔️Και εγένετο τα Εναλλακτικά "νομίσματα" (νομικά θεωρούνται ως ανταλλάξιμα πάγια) διαμοιραζομενου κύρους των αποδεκτών τους! Ουαου Γιάνη! (αυτός με το ένα του νι)
 
Και με αυτό τον στόχο, τα bitcoin, ethereum, riple κλπ που άρχισαν να αναπτύσσονται και να κυκλοφορούν (με διαφορετικό τρόπο παραγωγής το κάθε ένα) με επιτυχία, έγιναν οι "λαγοί" για να αναπτυχθεί και η τεχνολογία blockchain που ακούμε σήμερα.. 
 
Στις εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας σήμερα (πιστοποιήσεις εγγράφων, έκδοση ταυτοτήτων, πιστοποίηση πτυχίων, συμβολαίων, ποιότητα προϊόντων, ιατρικών συνταγών και πράξεων, μεταφερόμενου ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου, αποδεικτικά παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, πιστοποιήσεις επιθεωρήσεων στην βιομηχανία, ναυλοσύμφωνα, αποδεικτικά γνησιότητας τέχνης, γνησιότητα ειδήσεων, γνησιότητα ψήφων σε ψηφιακές ψηφοφορίες κλπ) χρησιμοποιούνται και τα λεγόμενα ηλεκτρονικά smart contracts. 
 
Έξυπνα ηλεκτρονικά συμβόλαια που και αυτά προέκυψαν από την ανάπτυξη των κρυπτονομισματων ως μέρος της τεχνολογίας blockchain. Δεν ολοκληρώνεται ένα block μιας συναλλαγής αν δύο μέρη δεν συμφωνήσουν (αυτόματα ή όχι, αλλά πάντα ηλεκτρονικά) ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία και οι όροι της, χωρίς να εμπλέκεται κανένας τρίτος ως διαιτητής τους. Και μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταφέρεται αυτόματα το συμφωνημένο ποσό ψηφιακών νομισμάτων από ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι στου αντισυμβαλλομένου, ή (σε περιπτώσεις συνθετών συναλλαγών πολλών εμπλεκομένων - όπως πχ στην διαμόρφωση μιας αλυσίδας ποιότητας ενός μπουκαλιού ελαιολάδου) , ο έλεγχος της εκτέλεσης των όρων της συμφωνίας των επόμενων στην αλυσίδα παραγωγής του προϊόντος.
 
Αδιανόητα πράγματα να γίνουν έτσι εύκολα, χωρίς αυτές τις τεχνολογίες στον συμβατικό κόσμο χωρίς να εμπλακούν δεκάδες δικηγόροι, συμβολαιογράφο, τράπεζες, ασφαλιστές ή η κρατική γραφειοκρατία κλπ που φορτώνουν με σοβαρά διαχειριστικό κόστη, που μπορεί να φτάνουν και στο 20% του συνολικού κόστους παραγωγής ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. . 

Η ΑΤΑΚΤΗ ΓΟΡΓΟΝΑ

  

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΑΤΑΚΤΗ ΓΟΡΓΟΝΑ 

Mία γοργόνα στέκεται
σε βράχο κι αγναντεύει,
τι να θωρεί το βλέμμα της,
τι τάχα να γυρεύει;

Αμίλητη κι αγέλαστη
είναι στο ερημοτόπι,
και Οδυσσέα καρτερεί
σαν άλλη Πηνελόπη.

Εκείνον που αποφάσισε
να βρει λιμάνια άλλα,
και τη γοργόνα άφησε
ξωπίσω του μπουκάλα.

Εκείνον που για χάρη του
τα πάντα είχε κάμει,
που άρχοντα τον έκανε
από σαβουρογάμη.

Ελπίδα όμως μέσα της
είχε πως θα γυρίσει,
κι έτσι στο βράχο στήθηκε
να τον καλοσωρίσει.

Αλλά πανί δε φάνηκε
μήτε του πλοίου η πλώρη,
να γίνει σκέφτηκε πλαγκτόν
παρά γεροντοκόρη.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ (178)

ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ-ΛΕΞΙΓΝΩΣΙΑ

Αρχή σοφίας ελληνικών ονομάτων επίσκεψις.

Η ελληνική γλώσσα ομιλείτο πολύ πριν από την 2α π.Χ. χιλιετία και ευρίσκετο σε υψηλό επίπεδο τελειότητας.

Είναι η βασίλισσα των Γλωσσών.

Είναι η γλώσσα των Θεών.

«Ει Θεοί διαλέγονται, την των Ελλήνων γλώττη χρώνται»

 (Κικέρων)

Όθεν άριστα λέγεται παρά τοις φιλοσόφοις

το τους μη μανθάνοντας ορθώς ακούειν ονομάτων

κακώς χρήσθαι και τοις πράγμασιν.

(Πλούταρχος) 

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ (178) 

1) ουσ. Ζέφυρος (ο). Γιατί ονομάσθη έτσι ο άριστος αυτός άνεμος;

2)  Μτχ. συντετριμμένος. Γιατί γράφεται με δύο μί;

3)  Μτχ. παρατεταμένος: τίνος ρήματος είναι;

4) ουσ. έμβολον (το) και εμβόλιον, ρ. εμβολίζω: τα συνθετικά και η κυριολεκτική σημασία του.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΑ ΑΝΑΔΕΛΦΑ ΔΙΑ-ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ. Μέρος Ζ΄(3)

 


ΤΑ ΑΝΑΔΕΛΦΑ ΔΙΑ-ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ.  Μέρος Ζ΄(3)

(Ωδάρχης, Αρρίων, Μειδίας, Αγριμέδων) 


Όλα είναι αναλογισμένα εκ φύσεως και μοιρασμένα. Ευτυχία και δυστυχία εναλλάσσονται βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Χαρά και λύπη, ευχαρίστησι και θλίψι είναι αλληλένδετα και ισόποσα αδιακρίτως δεδομένα και δια τον κάθε άνθρωπο.  

Κατ’ ακολουθίαν και ό,τι είναι ικανό για το μεγάλο κακό είναι και για το μεγάλο καλό. Το καλό είναι το σοφόν και θείον, το κακό το άβουλον και τιτανικόν που σε τυφλών και κακών δυνάμεων βρίσκεται χέρια.

Το κακόν καταστρέφει τους κακούς αλλά όταν περιέλθει εις χείρας των αγαθών δαιμόνων ηττάται και μεταλλάσσεται εις αγαθόν. Ως εάν το κακό αποτελεί την πρώτη ύλη του αγαθού.

Ο θείος Όμηρος ο θεολογήσας και ανθρωποποιήσας μεγαλοφυώς τους αιώνιους κοσμικούς νόμους εδίδαξε  ποιητικώς και το πεπερασμένον των θεών.

Υπό τους κοσμικούς νόμους οι αθάνατοι αρχάγγελοι θεοί αυτοί, δις υπό και οι θνητοί άνδρες, εκκολαπτόμενοι θεοί, υπό τους θεούς και υπό την κοσμικήν νομοτέλεια.    

 
2. Κάθε μέρα έρχονται και παρέρχονται τα νέα και και κάθε μέρα η ψυχή μας γεμίζει αρχαία. Η ζωή μας μια ορειβασία. Ακμή και αγωνία στους πρόποδες, παρακμή και άγρια θέα στην κορυφή.

Η ζωή ευρίσκεται στο δρόμο, στην πορεία και τις στάσεις. Ούτε στην αφετηρία ούτε στο τέρμα της. Όλα τα κέρδη και αι ζημιαί της στο διάστημα αυτό.

Το μέλλον της νεότητος βλέπει μόνο φωτεινά πρόσωπα και ουρανούς αιωνίων υποσχέσεων. Το του γήρατος μόνο απουσίας και σκιάς. Το γήρας είναι η ηλικία της παρακμής. Είναι μισή ζωή. Υποφερτή πάντως και ενδιαφέρουσα όταν το συντροφεύει ακέραια ψυχή με αρετή και γνώσι.

Από τους φίλους εισπράττεις τα περισσότερα αλλά μαθαίνεις τα ολιγότερα. Ως προς τους εχθρούς δε,  φυλάττου πιο πολύ απ’ αυτόν που σε εκτιμά και σε κολακεύει ή απ’ αυτόν που σε υποτιμά και σε υβρίζει.

Ο ανταγωνισμός των συμφερόντων χωρίζει τους ανθρώπους αλλά και τα καλά και συμφέροντα προάγουν την συνεργασία και την φιλία. Στα λόγια κι αν συμφωνούν οι άνθρωποι στην πράξι διαφέρουν και συγκρούονται. Επειδή στα μεν κυριαρχεί η ιδέα στα δε η ανάγκη και το συμφέρον.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΥΣΤ....

 ΛΑΜΟΓΙΑ… | zarpanews.gr 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Διαβάζεις το πάρτι που έστησαν τα λαμόγια με τα P3 και δεν σου προξενεί καν εντύπωση. Καμία ρήτρα (στην αμερικάνικη κυβέρνηση/LM) στο πρόγραμμα που καρκινοβατεί από την υπογραφή του αλλά στο μπανανοκράτος έπρεπε να φτάσουμε 2024 για να κινηθεί κάτι.

Βέβαια η πρότερη εμπειρία λέει ότι δεν θα γίνει τίποτα μιας και η "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη ελλείψει στοιχείων (ή παραγραφής) θα έχει δεμένα τα χέρια. Αντί να δοθούν τα λεφτά για MEKO mlu ή για την αναβάθμιση των F16, προκρίθηκε από κάποιους το πρόγραμμα των P3, παρακάμπτοντας  κάθε ανάγκη/προγραμματισμό/προτεραιοποίηση των ΕΔ εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης. 

Όταν λοιπόν ολοκληρωθεί η "παράσταση" των P3 και μας ενημερώσουν ότι όλα έγιναν σωστά και κατά τον προβλεπόμενο τρόπο, αναζητήστε εισαγγελείς για τις μίζες που πέφτουν (ή θα πέσουν) στα τρέχοντα (ή μελλοντικά) προγράμματα και όλοι γράφουν σχετικά (αλλά κανένας δεν τολμά να πάει να καταθέσει επώνυμα). Υπάρχουν εξάλλου οι θεσμοί και οι διαδικασίες για να βρείτε το δίκιο σας. Τα P3 δείχνουν τον δρόμο. 

Καποιος κάτι του είπε, και κάτι...άκουσε.!!!! Καλύτερα να κάνει τον χαζό η τον μουγγό όπως οι άλλοι.

 https://pbs.twimg.com/media/GXMgLhcXcAAPalQ?format=jpg&name=large 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας έδωσε συνέντευξη  εφ όλης της ύλης και ανάμεσα στο σέρφινγκ στο σύμπαν μιας παράλληλης πραγματικότητας και δηλώσεις του τύπου "καλά ε το εργαλείο τα σπάει" έκανε και την παραπάνω δήλωση. 

Για μια προμήθεια που την περιγράφει ως σίγουρη όχι μόνο στο πρώτο σκέλος αλλά και στην οψιον,ύψους 8 δις δεν ξέρει όμως ποια έκδοση ακριβώς του F-35 θα προμηθευτεί. Γράφει : "εκεί φαίνεται πως πάμε" και"όπως άκουσα πάμε σ εαυτόν τον τύπο" .!!!!

Dogs of War


Ειδήσεις από τον Αρχηγό ΓΕΑ: Η λίστα με τα τα νέα όπλα που θα αποκτήσουν τα F-16 και F-35, επιπλέον Rafale, το κόστος για το νέο σύστημα αυτοπροστασίας των F-16 Viper

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :Μέσες άκρες δήλωσε πως μας έχουν αποδεσμευθεί όλα τα όπλα και θα αγοραστούν του χρόνου. Κατά πόσο αυτά ευσταθούν, θα το δούμε λίαν συντόμως. Προσωπικά όμως εάν με ρωτήσετε θεωρώ τα λεγόμενα του πίπες. Πιο πολύ μου μυρίζει ανάμειξη Μητσοτάκη. Μακάρι να βγω λάθος και να με πείτε μαλάκα, αλλά οι μέχρι τώρα διαδικασίες δεν φαίνεται να μας οδηγούν στις υποθέσεις του.

 https://pbs.twimg.com/card_img/1833411514830561281/soo3Gz2o?format=jpg&name=900x900 

Εκτενή συνέντευξη στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παραχώρησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης. Πρώτα ότι είμαι ιπτάμενος, οι βαθμοί δεν λένε τίποτα. Εμείς μπαίνουμε στη Σχολή για να πετάξουμε αεροπλάνο». Με τα συγκεκριμένα λόγια ο αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, Α/ΓΕΑ της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μιας από τις κορυφαίες αεροπορίες στον κόσμο όπως μαρτυρούν οι επιδόσεις των στελεχών της σε πολλαπλές πολυεθνικές ασκήσεις, περιέγραψε την φιλοσοφία των πιλότων της ΠΑ της Ελλάδας. «Θα είμαστε σίγουρα πρωτοπόροι στην περιοχή με το F-35, σημασία έχει πως το πετάμε το αεροπλάνο. Το αεροπλάνο ποτέ δεν μπορεί να το γνωρίζει ένα αντίπαλος γιατί δεν ξέρει ποιος είναι μέσα. Πάντα είναι ο άνθρωπος. Στην εποχή αυτή που ζούμε και με το ΑΙ που έρχεται είναι πολύ δύσκολο να αντικαταστήσεις τον άνθρωπο. Στην τελική όλα αυτά άνθρωπος τα φτιάχνει» σημείωσε με έμφαση στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ΜΠΕ «Πρακτορείο 104.9FM» o Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. «Εμείς στην Ελλάδα έχουμε μια πολύ μεγάλη αεροπορική ιστορία. Αν αναλογιστεί κανείς πως το 1903 πέταξαν για πρώτη φορά οι αδελφοί Ράιτ και στην Ελλάδα το 1911 είχαμε Πολεμική Αεροπορία και μάλιστα στην δεύτερη πτήση πέταξε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Έχουμε μια μακρά ιστορία. Πολεμήσαμε, και στο πλευρό των συμμάχων στη Βόρεια Αφρική. Έχουμε ένα επετειακό αεροσκάφος, το Spitfire MJ755 το οποίο αναγεννήθηκε στη Βρετανία και πετάει στην Ελλάδα και όχι μόνο αποκλειστικά με την βοήθεια του Ιδρύματος «Ίκαρος» και αυτή τη στιγμή έχω ζητήσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου το Harvard, το οποίο είναι ήδη στη Βρετανία, να πετάξει στην 28η Οκτωβρίου πάνω από την Θεσσαλονίκη», ανακοίνωσε για την επερχόμενη εθνική επέτειο αλλά και τους εορτασμούς στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Γεράκι της ΠΑ.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΛΗΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

 Πολεμικό Συμβούλιο Ισραήλ: «Έχουμε έτοιμο σχέδιο» - Το χρονοδιάγραμμα της απάντησης στο Ιράν 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΠΛΗΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Υποβλήθηκαν απόρρητες πληροφορίες...Χθες, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) παρουσίασαν στον Αμερικανό Στρατηγό Kurilla, αρχηγό της CENTCOM, εκτεταμένες προετοιμασίες για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο Kurilla επισκέφτηκε το αρχηγείο της Βόρειας Διοίκησης των IDF και συνάντησε ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματικούς.  

Το σχέδιο των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων στοχεύει κυριολεκτικά σε «ολοκληρωτικό πόλεμο» και, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο σε όλη τη Μέση Ανατολή».

ΤΙ ΑΟΖ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙΣ ΜΩΡΉ;; (μυστικά)


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΑΟΖ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙΣ ΜΩΡΉ;; (μυστικά)

Δεν χρειάζονταν ιδιαίτερες μαντικές ικανότητες για να καταλάβεις τι συνεχίζει και παίζει μυστικά στο παρασκήνιο, τόσο που να βγαίνει ο Μακρόν να παρεμβαίνει με έντονο ύφος αντί του Μητσοτάκη για την Τουρκία, όσο αυτός συνεχίζει να εκδίδει διαταγές προς το ΓΕΕΘΑ να μην εμπλακεί στο όργιο παραβιάσεων της Τουρκιας στα χωρικά ύδατα της Κάσου. Τα δεδομένα :
 
🔺️.Η συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου. Σύμφωνα με αυτήν, αχρηστεύεται μεν το Τουρκολυβικο σύμφωνο αλλά και αναγνωρίζεται μερική επήρεια σε μεγάλα μας νησιά. Οι Αιγύπτιοι ζήτησαν μηδενική επήρεια επί της ΑΟΖ του Καστελόριζου , θέμα που πήγε στις καλένδες. Και δεσμεύτηκαν οι δύο χώρες να μην κάνουν καμία κίνηση ορισμού της ΑΟΖ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού. Άρα αποκλείεται ο ορισμός ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, αν δεν συμφωνήσει η Αίγυπτος.
 
🔺️Δόθηκε τουλάχιστον δύο φορές η κάλυψη από τον Αμερικανικό και Γαλλικό στόλο στην Αίγυπτο να "καθαρίσει" την κατάσταση στην Λιβύη. Δεν το έκανε. Ίσως επειδή έκανε ζέστη τον Αύγουστο. Αντ αυτού, διαρρέει πληροφορίες ή Τουρκία ότι κάνει μυστικές διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, που δεν τις διαψεύδει, μέχρι που υπογράφτηκαν μεταξύ τους 17 συμφωνίες συνεργασίας πριν λίγες εβδομάδες. Υποθέτω ότι δεν αφορούν την τιμή του χαρουπάλευρου στις διεθνείς αγορές αλλά ότι γίνονται στα πλαίσια μιας εντολής που λέει "βρείτε τα" και από τον Λευκό Οίκο και από τον Πούτιν. Βλέπεις, προηγείται η Αίγυπτος με αίτημα της να ενταχθεί στους BRICS, και φοβάται ο Ερντογάν μελλοντικό Αιγυπτιακό βέτο στην δική του αίτηση. 
 
🔺️Την ίδια εντολή είχε πάρει το 19 και ο Μητσοτάκης από την Μερκελ, που κόπτεται να υπερασπίσει τις επενδύσεις της Γερμανίας στην Τουρκία και βρίσκεται πολύ πιεσμένη από την ισχυρή προοπτική να διψάει ενεργειακά μετά το μπλοκ στον αγωγό Nordstream II. Έβλεπε τότε την ευκαιρία να αποκτήσει ενεργειακές πηγές μέσω Τουρκίας και μέσω ενός νέου Ελληνικού μνημονίου. Αυτό έκανε τον Μακρόν έξαλλο, και τον Λευκό Οίκο να βρυχάται.

Και δεύτερη τουρκική φρεγάτα στην Κάσο για να παρακολουθεί το ιταλικό ερευνητικό σκάφος! Τι έχει στείλει η Ελλάδα;

 ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ...ΠΕΣΕΙ!!

 Και δεύτερη τουρκική φρεγάτα στην Κάσο για να παρακολουθεί το ιταλικό ερευνητικό σκάφος! Τι έχει στείλει η Ελλάδα;

Στην Κάσο η Τουρκία εξακολουθεί να εκπέμπει μήνυμα καταπάτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας. Η Άγκυρα έστειλε και δεύτερη φρεγάτα για να παρακολουθεί το ιταλικό ερευνητικό σκάφος Ievoli Relume που εμπλέκεται στην πόντιση καλωδίου ηλεκτροδότησης που θα συνδέσει Ελλάδα και Κύπρο.

Τι έχει στείλει η Ελλάδα; Την κανονιοφόρο ΚΡΑΤΑΙΟΣ και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει και μία φρεγάτα μας στη Μήλο!

Οι Αρχγοί των Γενικών Επιτελείων -και οι τέσσερις- βρίσκονται στο Άγιο Όρος! Είναι πραγματικά περίεργο όλοι οι Αρχηγοί να έχου αφήσει τις θέσεις τους και να πηγαίνουν στο Άγιο Όρος την ώρα που στο Αιγαίο η Τουρκία μας περιπαίζει…

ΟΙ ΠΛΑΝΟΔΙΟΙ ΧΡΗΣΜΟΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ. (99)


ΟΙ ΠΛΑΝΟΔΙΟΙ ΧΡΗΣΜΟΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ. (99)

(Ωδάρχης, Αρρίων, Μειδίας, Αγριμέδων)

 

Έπεσαν οι τοίχοι, έμειναν οι ήχοι.

Κλούβια μυαλά εις έτη πολλά.

Όπου λαλούν πολλοί μουλάδες αργεί να ξημερώσει.

Οργίζομαι σημαίνει δεν παραδίδομαι.  

¨ώς έν κυσίν πολλήσιν έστράφην λύκος.¨ (Σόλων)

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

ΘΑ ΣΤΕΛΝΑΤΕ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑRTIFICIAL INTELLIGENCE ΚΑΘΗΓΗΤΗ;;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΘΑ ΣΤΕΛΝΑΤΕ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑRTIFICIAL INTELLIGENCE ΚΑΘΗΓΗΤΗ;;

Σύνοψη σεντονιού:
 
🔺️Η συντηρητική άποψή περί της εκπαίδευσης, αυτή δηλαδή που την θεωρεί ως τον χώρο μετάδοσης μόνο γνώσεων για την δημιουργία δεξιοτήτων, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να απαντήσει θετικά στο πιο πάνω ερώτημα. Ένας τέτοιος καθηγητής είναι φθηνότερος, δεν έχει απαιτήσεις, αξιολογείται αδιαμαρτύρητα και δεν κάνει λάθη, θα σου πει.
 
Αγνοώντας όμως ότι:
 
🔺️Το περιεχόμενο που δημιουργείται από AI αρχίζει να γεμίζει το διαδίκτυο και αυτό θα μπορούσε να είναι άσχημα νέα για τα μελλοντικά μοντέλα AI.
 
🔺️Τα μοντέλα γλώσσας όπως το ChatGPT εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας περιεχόμενο που βρίσκεται στο διαδίκτυο και καθώς η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί πιο «συνθετικό» περιεχόμενο, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μηχανολογικό πρόβλημα γνωστό ως «κατάρρευση μοντέλου».
 
🔺️Το φιλτράρισμα συνθετικών δεδομένων από μοντέλα εκπαίδευσης, που γίνεται ένας σημαντικός τομέας έρευνας και πιθανότατα θα αυξηθεί καθώς το περιεχόμενο AI αρχίζοντας να γεμίζει το Διαδίκτυο, δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει την κατάρρευση αυτού του συστήματος που στηρίζεται στην υπερσυγκεντρωση δεδομένων.
 
Το σεντόνι:
 
Ο ουροβόρος είναι το διάσημο αρχαίο σύμβολο ενός φιδιού που καταβροχθίζει την ουρά του. Καθώς το περιεχόμενο που δημιουργείται από μοντέλα γλώσσας τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT αρχίζει να γεμίζει το διαδίκτυο —συχνά προς απογοήτευση των πολύ ανθρώπινων συντακτών που εργάζονται σε αυτούς τους ιστότοπους ή στα επαγγέλματα που σχετίζονται με την δημιουργική γραφή — πολλά αποτελεσματα της δράσης της ΑΙ συνοδεύονται από πολλά σφάλματα.
 
Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, γιατί το Διαδίκτυο είναι το ίδιο το υλικό πηγής πάνω στο οποίο εκπαιδεύονται αυτά τα γλωσσικά μοντέλα, που στηρίζονται σε αλγόριθμους που επινοήθηκαν από μαθηματικούς την δεκαετία του 70 και του 80 (τα Petri-nets από Σοβιετικούς αρχικά και τα νευρωνικά δίκτυα αργότερα).
 
Με άλλα λόγια, η AI, που βρήκε την ευκαιρία να εκκολαφτεί μόνο όταν υπερσυγκεντρώθηκαν παράνομα πολλά δεδομένα από εταιρίες του web2.0 τυπου Facebook και Google, αφού εκκολαφτηκε, άρχισε ήδη να τρώει την ουρά της. 
 
Αυτό μπορεί να περιγραφεί καλύτερα με τις συνεχείς φωτοτυπίες επί της ίδιας φωτοτυπίας. Στο τέλος το αρχικό περιεχόμενο αλλοιώνεται τελείως., Με τον ίδιο τρόπο και η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αρχίσει να εκπαιδεύεται σε συνθετικά δεδομένα γεμάτα λάθη έως ότου το ίδιο το πράγμα που προσπαθούσε να δημιουργήσει γίνει η απόλυτη ασυναρτησία. Αυτό είναι που οι ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης αποκαλούν «κατάρρευση μοντέλου».

Thurston Harris - Little Bitty Pretty One

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ (177)

ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ-ΛΕΞΙΓΝΩΣΙΑ

Αρχή σοφίας ελληνικών ονομάτων επίσκεψις.

Η ελληνική γλώσσα ομιλείτο πολύ πριν από την 2α π.Χ. χιλιετία και ευρίσκετο σε υψηλό επίπεδο τελειότητας.

Είναι η βασίλισσα των Γλωσσών.

Είναι η γλώσσα των Θεών.

«Ει Θεοί διαλέγονται, την των Ελλήνων γλώττη χρώνται»

 (Κικέρων)

Όθεν άριστα λέγεται παρά τοις φιλοσόφοις

το τους μη μανθάνοντας ορθώς ακούειν ονομάτων

κακώς χρήσθαι και τοις πράγμασιν.

(Πλούταρχος) 

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ (177) 

1) ζαβός και ζαβολιά: Παραφθορά ενός κακού επιθέτου είναι.

2) Τα ¨συντροφικά μαχαιρώματα¨ πώς λέγονται αρχαιοπρεπώς;

3) Πώς λέγεται η δια πλοίου οδήγησι;        

4) ουσ. παράτασι (η), και (μτχ. μέσου παρακ.) παρατεταμένος, -η, -ο τίνος ρήματος είναι;

Όχι ρε θα βρίζουμε, θα φωνάζουμε, και θα ρίχνουμε καντήλια όποτε γουστάρουμε.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Πες τα ρε άνθρωπε...να αγιάσει το στόμα σου..!! Γιατί να είμαι χαλαρός και να μην βρίζω;; Γιατί να μην κατεβάζω καντήλια όλη την ώρα;;  Μα αρέσει να βρίζω να φτύνω και να φωνάζω και να μην είμαι χαλαρός. Μπορεί κανείς σε έναν θυμωμένο και εξαγριωμένο να πουλήσει μαλακία και παπαριές;; Όχι φυσικά και όχι.

Είμαι σε ετοιμότητα μάχης και καυγά όλη την ώρα..όπως στην επιστροφή από το ταξίδι μου στο Αν.Αιγαίο, της πουτάνας τα έκανα στο πλοίο της επιστροφής όταν πήγε να μου την πει ένας καριόλης "Αθηναίος" με την γυναικουλίστικη φωνούλα του. Ένας ρεε πούστη μου στην Αθήνα που να είναι άντρας και να έχει αντρική φωνή υπάρχει ;;; Οι χροιά της φωνής τους δεν συνάδει με τίποτε το αντρικό.Δεν είναι μόνο πούστηδες στην φωνή αλλά και στους τρόπους.

Όταν υπάρχουν Αξιωματικοί και Αρχηγοί για τον πούτσο… τα υπόλοιπα έπονται!

 https://pbs.twimg.com/media/GW4di4jX0AAhEnz?format=jpg&name=small 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Από την σημερινή ΕΣΤΙΑ της Κυριακής το δημοσίευμα.

Όταν υπάρχουν Αξιωματικοί και Αρχηγοί για τον πούτσο… τα υπόλοιπα έπονται! 

Θα  συνεχίσετε να τραβάτε μαλακία επί του Λαού, του Έθνους και της Πατρίδας!.. κάνοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτα,και όλα καλά!Ποτέ άλλοτε ιστορικά οι φύλακες των συνόρων. δεν είχαν αφήσει την κεντρική πολιτική εξουσία της Πόλεως, Κράτους, η αργότερα έστω του κέντρου της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη... να την παραδώσει αμαχητί σε ξένες δυνάμεις, υπό την όποια δικαιολογία. Όπως γίνεται σήμερα.

Αυτό συμβαίνει μόνο επί των ημερών μας. Ουδεμία σχέση έχουν τα κριτήρια εισόδου και εξόδου του έμψυχου υλικού του τωρινού Ε.Σ. με τα κριτήρια που ίσχυαν με το ένδοξο παρελθών. Ένας από τους βασικούς λόγους που εισέρχονται στον Ε.Σ. είναι η γρήγορη συνταξιοδότηση! Να σκεφτείτε ότι ακόμα και ο αδελφός του αδικοχαμένου Κ. Ηλιάκη, λέει άλλα για αυτούς!.. άκουσε τι λέει!

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΩΝ BRICS, ΤΟ ΜΕΤΈΩΡΟ ΒΉΜΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΆΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΤΈΚΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΝΆΠΟΔΑ ΦΑΛΤΣΑ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΔΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΩΝ BRICS, ΤΟ ΜΕΤΈΩΡΟ ΒΉΜΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΆΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΤΈΚΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΝΆΠΟΔΑ ΦΑΛΤΣΑ

Τα δεδομένα:
 
🔸Η παταγώδης αποτυχία της νεοφιλελέ παγκοσμιοποίησης ver1.0 να λύσει κρίσιμα προβλήματα, οδήγησε στην επίσημη αποδοχή του τέλους της από τους G7 στην σύνοδο τους στην Κορνουάλη τον Ιούνιο 2021.Έτσι έλαβε τέλος η περίοδος που καθορίστηκε από την περίφημη "Συνεννόηση της Ουάσιγκτον" των τότε G5 το 86, με την οποία πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια.
Αυτό συνοδεύτηκε όμως με ένα επιθετικό σχέδιο περιορισμού της παγκόσμιας επιρροής, κυρίως της ανερχόμενης Κίνας, και δευτερευόντως της Ρωσίας (ως κρίσιμης για την οικονομία της Κίνας για ενέργεια και πρώτες ύλες), με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τους G8 και με ένα νέο στρατηγικό δόγμα διατήρησης της ισχύος του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθετικού νομίσματος με την περίφημη (αλλά αμφιλεγόμενη) "Πράσινη Ανάπτυξη". Η "Δύση" παίζει άμυνα με σκληρή επίθεση και σαφή συγκρουσιακή διάθεση.
 
🔸Η αναμενόμενη αντίδραση από την απειλούμενη Ρωσία δεν άργησε πολύ. Η εισβολή στην Ουκρανία και η επιτάχυνση για την δημιουργία του ψηφιακού "αντιδολάριου" οδήγησε στις γνωστές κυρώσεις εναντίον της. Που με την σειρά τους επιτάχυναν τον σχεδόν μηδενισμό της γεωοικονομικής σημασίας του ευρώ και στην αναθέρμανση του σχεδίου BRICS με στόχο την απόσπαση όλου του οικονομικού Νότου από την επιρροή των μηχανισμών επιβολής του δολαρίου που ίσχυαν κατά την προηγούμενη παγκοσμιοποίηση. Του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με την δημιουργία νέων, ίδιας όμως κοπής, υπό την Ρωσοκινεζική εποπτεία.
 
Το λες και επίθεση παίζοντας άμυνα.
 
Το σχέδιο BRICS πρωτοεμφανίστηκε το 2001 μέσα από μία μελέτη της Goldman Sachs με στοχο την διατήρηση της βασικής δομής του σημερινού τραπεζικού συστήματος έως το 2050. Σε αυτό το βασικό σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού συστήματος προβλέπονταν η διάσπαση των ζωνών ισχύος των παγκόσμιων νομισμάτων σε δύο. Αυτή η ιδέα λειτουργεί ως ο πυρηνας της βασικής αρχιτεκτονικής ενός παγκόσμιου συστήματος διατήρησης των εκδοτικών προνομίων χρήματος των εμπορικών τραπεζών για να μην αυτό καταρρεύσει. Οι 5 ανερχόμενες οικονομίες της τότε εποχής Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική θα ήταν ο πυρήνας υλοποίησης αυτού του σχεδίου.
 
🔸Η κατάρρευση ήρθε όμως απροειδοποίητα και νωρίς. Το 2008 με την οικονομική κρίση της Leman Brothers, που οδήγησε στην εξαΰλωση 13τρισ$ μετά το "σκάσιμο" στεγαστικών δανείων ύψους 600δισ στις ΗΠΑ. Αυτά αναπληρώθηκαν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια με κρατικό δανεισμό και συστήματα τύπου PSI στην οικονομική περιφέρεια, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο τις οικονομικές ανισότητες.
Έγιναν δε τα πράγματα χειρότερα με τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε μετά στην Κίνα ο Τραμπ με τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές του, που είχαν και έντονα τα στοιχεία του βιομηχανικού απομονωτισμού. Χωρίς να αγγίζεται όμως ούτε στο ελάχιστο το χρηματοπιστωτικό status qvo αντίστοιχα. Αυτή η αντίφαση, με την σειρά της, οδήγησε σε μία πρωτοφανή κρίση προσφοράς και ζήτησης που ξεκίνησε το 2018. Ήρθε και ο Κορονοϊός και την έκανε χειρότερη "κουκουλώνοντας" και τις πραγματικές αιτίες των αλυσιδωτών κρίσεων που ακολούθησαν. Την ενεργειακή, στα logistics/μεταφορές, στην παραγωγή και την επισιτιστική.
 
✔️Η διαφαινόμενη σύγκρουση των δύο "κόσμων", της "Δύσης" υπό τις ΗΠΑ και της "Ανατολής" υπό την Κίνα-Ρωσια δείχνει έτσι, κατ' αρχας και με επιδερμική ανάλυση, ως αναπόφευκτη. Συνήθως αυτή αναλύεται με όρους που ίσχυαν είτε την εποχή της αποικιοκρατίας είτε με όσα μάθαμε να λέμε κατά την διάρκεια του προηγούμενου Ψυχρού Πολέμου. Ενίοτε μπερδεύοντας πάλι τις δοξασίες του Χάρντιγκτον και τις εφαρμογές του επί των συνταγών του Κίσινγκερ για το πώς πρέπει να νοείται η δυναμική των εξωτερικών σχέσεων των κρατών.
 
Τίποτα όμως από ότι ίσχυε τότε ως βασική παράμετρος δεν ισχύει τώρα! Κάθε προσπάθεια ερμηνείας με τις ίδιες μεθόδους και ερμηνευτικά εργαλεία όπως τότε, οδηγεί σε μη παραγωγικούς παραλογισμούς.
 
Δύο είναι οι λόγοι γι αυτό:
 
🔹Το σύστημα BRICS/G8/BRICS+ είναι υπονομευμένο από τις επί μέρους σοβαρές διμερείς διαφορές των μελών της (Κινα-Ινδια, Ινδια-Ιραν, Τουρκία -Ινδια, Τουρκια-Αιγυπτος, Ιραν-Σ. Αραβία κλπ) που παρασύρει το όλο μοντέλο σε παραλυτικές πρακτικές. Αυτές αντανακλούν και τις διαφορετικές στρατηγικές επιλογές των επί μέρους εγχώριων ελίτ στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν. Φυσικά και από το γεγονός ότι σε αυτόν τον πόλο συμμετέχουν, με κεντρικό ρόλο, χώρες με σκληρά απολυταρχικά καθεστώτα (με τα δυτικά κριτήρια).
 
🔹Σε όλους αυτούς τους γεωοικονομικούς/γεωπολιτικούς σχεδιασμούς απουσιάζει η σημαντική επίδραση που έχει το διαδίκτυο και οι ψηφιακές υπηρεσίες στο παγκόσμιο εμπόριο και τα χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

MΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΓΡΙΠΗ -ΤΈΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΊΔΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΟ ΦΑΙΝΌΜΕΝΟ , ΚΑΙ ΚΆΤΙ ΚΑΦΕΤΖΟΥΔΕΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

MΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΓΡΙΠΗ -ΤΈΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΊΔΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΟ ΦΑΙΝΌΜΕΝΟ , ΚΑΙ ΚΆΤΙ ΚΑΦΕΤΖΟΥΔΕΣ

 

"Διάγουμε εποχή ενεργειακής κρίσης, η οποία αποτυπώνεται με οδυνηρό τρόπο στην ευρύτερη γειτονιά μας, στην Ευρώπη, έχοντας απλώσει τα « πλοκάμια της» και στην Ελλάδα", λέει τώρα όλος ο Τύπος των τύπων που διάγουν μόνο ως επαγγελματίες διαπιστωσάκηδες..
Και η ακρίβεια που επισύρεται επί αυτής χαρακτηρίζεται κάτι σαν μια παροδική γρίπη εποχιακούς τύπου. Που αφού κάνει τον κύκλο της, θα φύγει.
 
Είναι όμως έτσι η αληθινή κατάσταση της οικονομίας;;
 
Από το 19 η τρέχουσα οικονομική κρίση, δημιούργησε συνθήκες μιας "τέλειας super καταιγίδας" αφού συμπίπτει και συγχρονίζεται με άλλες τέσσερις επίσης "τέλειες καταιγίδες"
 
🔺️1. Η κρίση στις εφοδιαστικες αλυσίδες, που το δεύτερο κύμα της μετά το πρώτο lockdown, εμφανίστηκε με απόλυτη μαθηματική ακρίβεια! 
 
Οι αιτιολογίες ότι δεν υπήρχαν τότε αρκετοί οδηγοί φορτηγών στην Μ.Βρετανια(!) δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν ούτε την αύξηση κατά 260% του κόστους μεταφοράς containers από την Ασία, ούτε τον εξαπλασιασμό των ναύλων ούτε τις καθυστερήσεις παραδόσεων κρίσιμων ανταλλακτικών και πρώτων υλών σε όλο τον πλανήτη.
 
Το προηγούμενο διάστημα απλώς γέμισαν οι αποθήκες σε όλο τον κόσμο με πρώτες ύλες, κυρίως αυτών που η τιμή τους διαμορφώνεται στα χρηματιστήρια, μετά τα παιχνίδια των υπερπλούσιων που βρέθηκαν ακόμα υπερπλουσιοτεροιι μετά ένα μόνο κύκλο συλλογής που χρήματος των 23τρισ$ που έριξαν οι κυβερνήσεις ή οι κεντρικές τράπεζες στις αγορές για τον κορονοϊο.
 
Άναψαν τα χρηματιστήρια πριν 4 χρόνια εν μέσω lockdown, και παρκαρίστηκε το αεράτο χρήμα για ασφάλεια σε χειροπιαστά πράγματα (έναντι πιθανών καταρρεύσεων, δεν ειναι χαζοι, πλούσιοι είναι). Με "επενδύσεις σε υπερτιμημένα εμπορεύματα κυρίως που η δική τους ζήτηση τους αύξησε τις τιμές στον Θεό. Απορρύθμιση και κρίση εφοδιασμού η μοιραία συνέπεια του σύγχρονου μαυροαγοριτισμού τους.
 
🔺️2. Η κρίση στην βιομηχανική παραγωγή λόγω και της ενεργειακής κρίσης, και των εφοδιαστικών αλυσίδων. Στην Κίνα και την ΕΕ πολύ μεγάλα εργοστάσια διακόπτουν την λειτουργία τους καθημερινά. Χθες και η Volkswagen στην Γερμανια, περσι η Basf που μετακόμισε στις ΗΠΑ με την σειρά της, χειροτερεύει ακόμα περισσότερο την κρίση στα logistics σε ένα ατέρμονα κύκλο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μετατροπή των οικονομιών σε στρατιωτικές-πολεμικές ΔΕΝ αναμένεται να ανατρέψουν αυτή την τάση φυγής πριν το 30, παρ όλα τα δισ που επενδύοντας πάλι σε μη παραγωγικούς σκοπούς για αναλώσιμα πολέμων. 
 
🔺️3. Τρίτη τέλεια καταιγίδα: Η κατάρρευση πολύ μεγάλων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, όπως η Κινεζική Evergrade, που απείλησε και συνεχίζει να απειλεί με "κανόνι" 300δισ$ κυρίως τράπεζες της ΕΕ. Η Κατάρρευση της προήλθε από την απροθυμία της μεσαίας τάξης της Κίνας να επενδύσει σε κατοικίες, που μένουν στα απούλητα, και παρά την αυξημένη ρευστότητα των κινεζικών κορονοιοπακετων ή ενέαεων κινήτρων και εκεί. O φόβος όταν πουλιέται χύμα, έχει και τέτοιες επιπτώσεις, εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης καταθλιπτικών. Νόμός!
 
🔺️4. Η επιδημιολογική κρίση, που ακόμα κανείς δεν γνωρίζει σε πόσα ακόμα lockdown θα μας κλείσει και από ποιον ιο. Η αποδυνάμωση των ΕΣΥ σε όλη την ΕΕ λόγω των γνωστών πολιτικών λιτότητας αφήνει πολλά περιθώριο για comebacks. Και του Τσιοδρα και της Λινού για να τις εξορκίζουν με ρήσεις του τύπου " οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες ".

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΓΊΝΕΤΑΙ ΤΏΡΑ ΕΚΕΙ ΕΞΩ, ΩΣ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΨΕΩΝ ΤΟΥ ΊΔΙΟΥ ΝΟΜΊΣΜΑΤΟΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΓΊΝΕΤΑΙ ΤΏΡΑ ΕΚΕΙ ΕΞΩ, ΩΣ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΨΕΩΝ ΤΟΥ ΊΔΙΟΥ ΝΟΜΊΣΜΑΤΟΣ (Και μια κρυμμένη τρίτη όψη, ικανή να καταρρεύσει τα πάντα στον τρέχοντα νομισματικό πόλεμο)
 
Δεν είναι εύκολο να κατανοήσεις τον απόλυτο παραλογισμό που επικρατεί τώρα "εκεί έξω" σε αυτον τον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, αν δεν λάβεις υπόψη διδάγματα από παρόμοια ιστορικά ανάλογα. Όπως:
 
🔸Τον κυρίαρχο ρόλο που είχε για πολλούς αιώνες το αιγυπτιακό νόμισμα στατήρας, που αντιστοιχούσε εκεί στα παραγόμενα σιτηρά, ως το πρώτο, μακροβιότερο και πλέον σταθερό νόμισμα που έχει λειτουργήσει ως παγκόσμιο νόμισμα στην παγκόσμια ιστορία μέχρι τώρα.
 
🔸Τον ρόλο της ανακάλυψης μιας σημαντικής φλέβας αργύρου στο Λαύριο ως στοιχείο ανάδυσης της ισχύος της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και της δυνατότητας της να ασκήσει εξωτερική πολιτική χωρίς την επίδραση του χρυσού του Πέρση ηγεμόνα.
 
🔸Τη θέση που κατείχε για αιώνες ο Βυζαντινός Σόλιδος ως αποθεματικό νόμισμα που κυκλοφορούσε ακόμα και στις πιο μακρινές γωνιές του γνωστού κόσμου. Ως το «δολλάριο του Μεσαίωνα», η ευρέως διαδεδομένη προβολή του αντανακλούσε τη δύναμη, την ευημερία και την επιρροή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Βυζαντίου. Εκτοπίστηκε όταν έχασαν οι Βυζαντινοί μετά τις σταυροφορίες τον έλεγχο σε όλους τους δρόμους και τους κύριους κόμβους του τότε θαλάσσιου εμπορίου.
 
🔸Τον ρόλο του αργύρου από τον Νέο Κόσμο ως νομισματικής ουσίας που τροφοδότησε την παγκόσμια θαλάσσια επέκταση της Ισπανικής Αυτοκρατορίας και την απαράμιλλη εμβέλεια των υπερωκεανικών εμπορικών της δικτύων.
 
🔸Την άνοδο της λίρας στερλίνας ως αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο και την άνοδος του Λονδίνου, ως του κορυφαίου χρηματοοικονομικού κόμβου του κόσμου στην εποχή της «Pax Britannica», αφού η Βρετανία βγήκε νικήτρια από τους Ναπολεόντειους Πολέμους.
 
🔸Την προσαρμογή του διεθνούς νομισματικού καθεστώτος του Bretton Woods με το δολάριο ΗΠΑ ‒υποστηριζόμενο από χρυσό‒ ως τον ακρογωνιαίο λίθο του, ως αποτέλεσμα μιας διαχειριζόμενης ηγεμονικής μετάβασης προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στην πραγματικότητα, η μετέπειτα αμερικανική γεωπολιτική, στρατηγική και στρατιωτική ηγεσία του Δυτικού Κόσμου στον Ψυχρό Πόλεμο δεν μπορεί να εξηγηθεί χωρίς τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισαν οι συναλλακτικές συμφωνίες που προέκυψαν από το Bretton Woods. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ουάσιγκτον έφερε στην τροχιά της μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης και της Ιαπωνίας μέσω της προσφοράς πρόσβασης στις καταναλωτικές αγορές της, της απεριόριστης ικανότητας συμμετοχής στο διεθνές εμπόριο (ευγενική προσφορά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ), μιας γενναιόδωρης προσφοράς πιστώσεων για την επανενεργοποίηση της οικονομικής ζωτικότητας και ένα σταθερό αποθεματικό νόμισμα ως διεθνές δημόσιο αγαθό.
 
🔸Την αμερικανική απειλή να καταρρίψει τη λίρα στερλίνα για να αναγκάσει την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από την Αίγυπτο στο πλαίσιο της κρίσης του Σουέζ, ως μια χειρουργική στρατηγική που σχεδιάστηκε για να αποφευχθεί η διάλυση του ΝΑΤΟ. Η ήττα των Γαλλο-Βρετανων στο Σουέζ "τελείωσε" μαζί με την αποικιοκρατία των Δυτικοευρωπαιων και την εποχή της στερλίνας τελεσίδικα. Επιβιώνει η ανάμνηση τής Βρετανικής Αυτοκρατορίας μέσω του City και ενός πλέγματος ξεπλύματος χρήματος, υπό την εποπτεία του, σε πρώην αγγλικές αποικίες, κυρίως σε "Παραδείσια Νησιά".
 
🔸Τον ρόλο της αποσύνδεσης του δολαρίου από τον χρυσό το 71, που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και την επικράτηση της νεοφιλελεύθερης σχολής σκέψης στην παγκοσμιοποίηση που εκαθιδρυθηκε γα τα επόμενα 50 χρόνια.
 
🔸Την δημιουργία του ευρώ, ως έργο του γαλλογερμανικού άξονα, με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, χωρίς αυτή όμως να έχει ολοκληρωθεί σοβαρά μέχρι σήμερα.
 
🔸Το ενδιαφέρον για την επαναφορά της ονομαστικής αξίας των πωλήσεων ιρακινού πετρελαίου σε ευρώ από δολάρια ως ένας από τους βασικούς μοχλούς πίσω από την αγγλοαμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.