ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Ρωσία: Επιτυχής η δοκιμή Α/Α συστήματος ελέγχου εξοπλισμένο με στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης

Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις (“VKS”) δοκίμασαν για πρώτη φορά ένα αυτόματο σύστημα ελέγχου (“ACS”) αντιαεροπορικού συστήματος εφοδιασμένο με στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης (“AI”), όπως μετέδωσε η εφημερίδα Ιζβέστια.
Το νέο “ACS” καθιστά εφικτή την ενσωμάτωση του στα αντιαεροπορικά συστήματα “S-300” και “S-400”, τα αντιαεροπορικά συστήματα πυροβόλων και πυραύλων “Pantsir” και τα σύγχρονα ραντάρ. Το σύστημα έλεγχου αναλύει αυτόματα την εναέρια κατάσταση και εκδίδει συστάσεις σχετικά με την χρήση των όπλων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το σύστημα μειώνει σημαντικά τον χρόνο απόκρισης των μονάδων των αντιαεροπορικών σχηματισμών. Το ρωσικό υπουργείο άμυνας δήλωσε στην Ισβέστια ότι οι δοκιμές διεξάγονται ήδη με την χρήση του νέου “ACS”. Για παράδειγμα, την Άνοιξη αυτού του έτους το σύστημα θα δοκιμαστεί πάνω στο σύνταγμα αεράμυνας της 14ης στρατιάς της αεροπορίας και αεράμυνας. Η αποτελεσματικότητα του αποτιμάται απο κοινού με τους εμπειρογνώμονες της ειδικής γραμμής παραγωγής της αμυντικής βιομηχανίας. Το “ACS” πρόκειται να εισέλθει σε υπηρεσία με τα ρωσικά στρατεύματα αυτό το έτος.

Απο την στιγμή που το νέο σύστημα ελέγχου γίνει αποδεκτό για υπηρεσία, οι μεραρχίες και τα συντάγματα αεράμυνας θα μπορούν να αντιδράσουν άμεσα στην μεταβαλλόμενη επιχειρησιακή κατάσταση. Επι του παρόντος, κάθε αντιαεροπορικό σύστημα και ραντάρ διαθέτει το δικό του σύστημα ελέγχου. Η πληροφορίες από αυτά συλλέγονται στο σημείο διοίκησης του συντάγματος ή μεραρχίας, όπου τις αναλύουν οι αξιωματικοί ελέγχου. Τώρα αυτές οι πληροφορίες θα υποβάλλονται σε επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης.
Το νέο αντιαεροπορικό “ACS” θα παρουσιάζει αυτόματα ολόκληρη την εικόνα της εναέριας κατάστασης. Οι στόχοι θα κατηγοριοποιούνται μεμονωμένα και ομαδικά. Ο τύπος, το επίπεδο απειλής, η ταχύτητα, το υψόμετρο και κατεύθυνση πτήσης τους θα προσδιορίζονται και θα διαβιβάζονται. Συνεπώς ο διοικητής θα λαμβάνει μια πλήρη εικόνα της εχθρικής δραστηριότητα και προτάσεις για την εξουδετέρωση του. Αυτό καθιστά εφικτή την λήψη σωστής απόφασης, και τον ορθολογικότερο καταμερισμό των διαθέσιμων δυνάμεων και μέσων. Ο χρόνος λήψης απόφασης μειώνεται δραματικά, και γίνεται ευκολότερη η διανομή των στόχων στα όπλα. Ο διοικητής του συντάγματος θα διαθέτει την ευκαιρία να συνεχίσει να μάχεται σε ένα μεγάλο φάσμα υψομέτρων, από εκατοντάδες χιλιόμετρα μέχρι πολλά μέτρα, και σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων.
Χάρις στο νεο “ACS” θα ειναι δυνατόν να επιτευχθεί η αυτόματη άρνηση μιας μαζικής πυραυλικής επίθεσης με την ταυτοχρονη χρήση αρκετόν τύπων αντιαεροπορικών συστημάτων, π.χ. Αντιαεροπορικά συστήματα “S-400” και αντιαεροπορικά συστήματα πυροβόλων και πυραύλων “Pantsir”. Έτσι θα καταστεί εφικτή η αποτελεσματική καταστροφή αεροσκαφών, άρνηση μιας μαζικής πυραυλικής προσβολής βαλλιστικών ή κρουζ πυραύλων, όπως επίσης και μικρού μεγέθους ανεπάνδρωτων εναέριων οχημάτων και πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων.
Οι αεράμυνες σύγχρονης σχεδίασης βασίζονται στον κεντρικό έλεγχο και τον αυτοματισμό, δήλωσε ο στρατηγός Αλεκσαντερ Γκορκοφ, ο πρώην διοικητής των αντιαεροπορικών στρατευμάτων, στην εφημερίδα Ιζβέστια. “Το νεο ‘ACS’ θα μειώσει τον χρόνο εκτέλεσης της αποστολής, θα ενισχύσει την ακρίβεια κατάδειξης στόχου και ενσωματώνει ετερογενείς δυνάμεις σε μια ενιαία αεράμυνα μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς. Η αυτόματη συλλογή πληροφοριών θα συνοψίζεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και θα μεταβιβάζεται στο σημείο διοίκησης. Αυτό ειναι καίριας σημασίας, λαμβάνοντας υπόψιν την ταχύτητα των αεροσκαφών και την μεγάλη πυκνότητα των εναέριων απειλών”, δήλωσε ο Γκορκόφ.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: