ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Ενας… υβριδικός ελληνοτουρκικός «πόλεμος»

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Σχετικό με το θέμα είναι και αυτά που γράφαμε περί Υβριδικού Πολέμου εδώ  ...." Θεώρησα καλό να γράψω για τον Υβριδικό πόλεμο διότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια ,από το 1997 και με τα Ίμια  εναντίον της Ελλάδος κανονικό και συστηματικό Υβριδικό Πόλεμο ."   και ..." Ο Υβριδικός πόλεμος περιλαμβάνει την χρήση κάθε διαθέσιμου διπλωματικού, στρατιωτικού, πληροφοριακού, και οικονομικού μέσου, από κρατικές η παρακρατικές οντότητες, για την αποσταθεροποίηση ενός αντιπάλου."
Γνωρίζοντας όλα αυτά, διακρίναμε τον Υβριδικό Πόλεμο σε 8 διακριτές φάσεις.
 

Γιατί η Τουρκία είπε ψέματα και ενέπλεξε και τους Αμερικανούς.
Ένας πόλεμος δεν διεξάγεται, κατ’ ανάγκη πάνω στο έδαφος, αλλά μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Ένας πόλεμος μπορεί να καταστεί υβριδικός εάν οι συμμετέχοντες σ’ αυτό επιλέξουν ένα άλλο χώρο σύγκρουσης όπως τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τον κυβερνοχώρο. Ή χρησιμοποιούν τις εν λόγω σελίδες για σκοπούς αντιπερισπασμού.
Η Τουρκία, η οποία ανέκαθεν είχε στο οπλοστάσιό της τη διασπορά πληροφοριών, δεν μπορούσε να μην χρησιμοποιήσει τη σημερινή τεχνολογία.

Και αυτό είναι που εντυπωσιάζει. Η Τουρκία που συγκεντρώνει στρατεύματα για επιχειρήσεις στη Συρία, διαθέτει τόση δύναμη πυρός που μπορεί να απειλήσει την Κύπρο, όπως το κάνει συνεχώς το τελευταίο διάστημα.
Την περασμένη Τετάρτη- σύμφωνα με δημοσίευμα  της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος»-  ενώ οι ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου ετοιμάζονταν για το Ισραήλ προκειμένου να συμμετάσχουν στην 5η τριμερή τους σύνοδο, ένα «τιτίβισμα» από την Άγκυρα έστελνε ένα μήνυμα. Η εν λόγω σύνοδος είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς για πρώτη φορά θα έδιναν τον «παρών» τους οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Άγκυρα, λοιπόν, μέσω του υπουργείου Άμυνας φρόντισε την Τετάρτη να ενημερώσει τους πάντες ότι Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν νοτιοανατολικά της Κύπρου κοινή άσκηση με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων. Φρόντισε, κατά τον «Φιλελεύθερο»  το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να συνοδεύσει την εν λόγω ανάρτηση με μερικές φωτογραφίες όπου φαίνονταν μαζί τουρκικά και αμερικανικό πλοίο.
Τα όσα δημοσίευσε την Τετάρτη το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού» διερευνήθηκαν από τη Λευκωσία και αυτό που εντόπισε ήταν πως πρόκειται για «υβριδικό αντιπερισπασμό». Θέση η οποία ενισχύεται και από το γεγονός ότι μια μέρα μετά το πρώτο δημοσίευμα ήρθε την Πέμπτη νέα είδηση για κοινή στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας με την Ιορδανία.  Η Τουρκία είπε για άλλη μια φορά ψέμματα χρησιμοποιώντας τον  κυβερνοχώρο για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς.
Παρά το γεγονός ότι Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες κάποιες φορές διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, στην προκειμένη περίπτωση δεν ίσχυε αυτό. Εκείνο που συνέβη ήταν η πραγματοποίηση κοινής ναυτικής άσκησης μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας. Για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης άσκησης το έμαθε η Τουρκία μέσω των συστημάτων του ΝΑΤΟ και έσπευσε να δεσμεύσει περιοχή δίπλα για τουρκική άσκηση. Πρόθεσή τους να φαίνεται κοινή άσκηση την οποία φρόντισαν να δημοσιοποιήσουν τρεις ημέρες μετά. Η άσκηση ήταν την περασμένη Δευτέρα και η σχετική ανάρτηση στο «τούιτερ» από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ήταν την περασμένη Τετάρτη.
Η Λευκωσία διερεύνησε το όλο θέμα από διαφορετικές πηγές. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως η αμερικανική φρεγάτα, που βρίσκεται στην περιοχή εδώ και καιρό και, μεταξύ άλλων, προστατεύει τις εργασίες της Exxon Mobil στο οικόπεδο δέκα, πράγματι έλαβε μέρος σε κοινή άσκηση Ηνωμένων Πολιτειών – Γαλλίας.
Νίκος Χασαπόπουλος

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: