ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

«Χαμηλού» προφίλ αλλά ύψιστης σημασίας η συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με Γερουσιαστές των ΗΠΑ στη Βάση της Σούδας

Η 115 Πτέρυγα Μάχης αποτέλεσε το επίκεντρο όπου πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου με αντιπροσωπεία μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ (της Βουλής των Αντιπροσώπων – US House of Representatives).
Πρόκειται για μια είδηση που πέρασε «στα ψιλά» δεδομένης της επικαιρότητας λόγω της ανακοίνωσης των μελών της νέας κυβέρνησης που ορκίζεται σήμερα, όμως αυτό δεν αναιρεί στο ελάχιστο την ξεχωριστή σημασία της, η οποία  σύμφωνα με τη “λιτή” ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αφορούσε «θέματα κοινού ενδιαφέροντος».


Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην ίδια ανακοίνωση η εν λόγω αντιπροσωπεία πραγματοποιεί επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Επικεφαλής της είναι ο Congressman Theodore E. Deutch (Chairman of the Subcommittee on the Middle East and North Africa), ενώ συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο Congressman Gus Bilirakis (senior member of the Foreign Affairs Committee).
Οι δύο αυτοί Γερουσιαστές έχουν εισάγει το περίφημο νομοσχέδιο ΄”East Med Act” βάσει του οποίου επί της ουσίας αλλάζει ολόκληρη την πολιτική των ΗΠΑ στη Μεσόγειο με άμεσα εμπλεκόμενες χώρες την Κύπρο, το Ισραήλ και φυσικά την Ελλάδα.

Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως είναι η πλήρης ονομασία του, είχε κατατεθεί τον περασμένο Απρίλιο από τους γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο και σε αυτό ορίζεται ένας άξονας συνεργασίας για την ασφάλεια στην περιοχή. Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων το ”East Med Act’, στις σημαντικότερες διατάξεις του περιλαμβάνει:
  • Την αναβάθμιση της συνεργασίας των ΗΠΑ για ζητήματα ασφαλείας με την Δημοκρατία της Κύπρου,
  • Την ανάγκη στήριξης των δύο μεγάλων αγωγών στην ευρύτερη περιοχή, του Trans Andriatic και του East Med, παράλληλα όμως με την ανάγκη να διαμορφωθούν και σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή (LNG)
  • Την ανάγκη να αποκρουστεί η προσπάθεια ρωσικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή και
  • Την ανάγκη να ενεργοποιηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην περίπτωση που επιμείνει στην αγορά των συστοιχιών S400 από τη Ρωσία με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης εφόσον που η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την κατεύθυνση.
Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το γεγονός ότι Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», υπενθυμίζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου αλλά και τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Παράλληλα στο πλαίσιο αναβάθμισης της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Κύπρο, επιδιώκεται η άρση του σημερινού εμπάργκο για την πώληση όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, διατηρώντας όμως το εμπάργκο για το ψευδοκράτος. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται για πρώτη φορά η χορήγηση  χρηματοδότησης από την Ουάσιγκτον για στρατιωτική εκπαίδευση δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς!
Όμως το νομοσχέδιο έχει ιδιαίτερα κρίσιμες διατάξεις που προτείνονται και για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα, θεσμοθετώντας την χορήγηση επιπλέον αμυντικής βοήθειας στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσει ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην αμυντική έρευνα και ανάπτυξη.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής στρατηγικής των ΗΠΑ για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο αναβαθμίζει ουσιαστικά την θέση και τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας και της Κύπρου. Κάτι που άλλωστε κρίνεται ως απαραίτητο με δεδομένες τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, με την Τουρκία να καθίσταται σταθερά ολοένα και λιγότερο αξιόπιστος σύμμαχος της Ουάσιγκτον..
Ειδικά για την Τουρκία, το νομοσχέδιο ζητά μάλιστα τη σύνταξη έκθεσης για τις παραβιάσεις και αμφισβητήσεις της ΑΟΖ της Κύπρου και του ελληνικού εναέριου χώρου αποτελώντας ένα σημαντικό «εργαλείο» ανάδειξης της επιθετικότητας της Άγκυρας για την ελληνική πλευρά, η οποία αντιμετωπίζει αδιάκοπα και με μεγάλο κόστος τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκικής Αεροπορίας στον αέρα πάνω από το Αιγαίο.
Η σημασία της συνάντησης των Γερουσιαστών Theodore Deutch και του (Ελληνικής καταγωγής) Gus Bilirakis με τον Πτέραρχο Χριστοδούλου στην αεροπορική βάση της Σούδας επιβεβαιώθηκε και από στρατιωτικές πηγές καθώς μεταξύ άλλων έγινε πλήρης ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο με παρουσίαση στοιχείων για τις παραβάσεις – παραβιάσεις του FIR Αθηνών και του ΕΕΧ από μαχητικά της Τουρκικής Αεροπορίας.
Επιπλέον επισημάνθηκε από πλευράς ΓΕΕΘΑ η διάσταση της ισχυρής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ καθώς και η άριστη σχέση σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας που υπάρχει σήμερα μεταξύ των Ελληνικών Ε.Δ και των Ε.Δ των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει ευρύτατο φάσμα εκπαίδευσης ναυτικών, χερσαίων και αεροπορικών μονάδων καθώς και μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Θεωρείται δε κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι θίχτηκε και το θέμα των επικείμενων εξελίξεων αναφορικά με την προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα και των επιπτώσεων που θα έχει στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή αλλά και σε ότι αφορά την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα απόκτησης του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ.
Τέλος όπως έγινε γνωστό η επίσκεψη των δύο Γερουσιαστών στην Ελλάδα έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση αντίστοιχης επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: