Γράφει ο ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :
Συνέχεια από την πρώτη μας αναφορά εδώ...Είναι απόλυτα σίγουρο ότι οι οι ΗΠΑ και η Κίνα προχωρούν ακάθεκτες προς μια βίαιη σύγκρουση. Σε αυτό το σκηνικό πολέμου οι Η.Π.Α θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρόσβαση και οι υπερπτήσεις πάνω από χώρες κοντά στην Ρωσσία η στην Κίνα δεν θα είναι δεδομένες. Μέχρι τώρα οι αντίπαλοι που είχε δεν είχαν την δυνατότητα για να επιτεθούν σε θέσεις εκτός του πρωτεύοντος θεάτρου των επιχειρήσεων πολέμου.! Όπως το Ιράκ η Β.Κορέα...τα οποία δεν είχαν αποτελεσματικά μέσα επίθεσης σε μακρινές αμερικανικές βάσεις
, η μέσα στις ίδιες της Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η έστω στην Ευρώπη. Αυτό επέτρεπε στις Αμερικανικές δυνάμεις, τον εξοπλισμό και το υλικό των ΗΠΑ να μετακινούνται από φρουρές και αποθήκες σε λιμάνια και αεροδρόμια χωρίς παρεμβολές από τον εχθρό, γεγονός που επέτρεπε την ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έπρεπε να αναπτυχθούν , για να τους επιτρέψει να κινηθούν γρήγορα στις συγκρούσεις.
Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι σχεδιασμού μπορούν να υποθέσουν ότι οι δυνάμεις, ο εξοπλισμός και οι προμήθειες είναι ασφαλείς στους αμερικάνικους σταθμούς τους (στην πατρώα τους γη) και ότι κρίσιμες υποστηρικτικές υποδομές όπως η στρατιωτική βιομηχανική βάση, τα διυλιστήρια καυσίμων, οι χημικές εγκαταστάσεις, οι σιδηρόδρομοι, οι αυτοκινητόδρομοι, θα είναι απαλλαγμένες από τυχών επιθέσεις του εχθρού. Για τους Αμερικάνους η πατρίδα είναι κάτι ιερό (όπως και για όλους μας άλλωστε) . Η πρώτη αλλαγή που έχει να αντιμετωπίσει η Αμερική είναι ότι οι αντίπαλοι έχουν αλλάξει, και από μικρά και περιφερειακά καθεστώτα, όπως το Ιράκ και η Βόρεια Κορέα , τώρα έχει να κάνει με μεγάλες δυνάμεις. Η Ρωσία, ειδικότερα, διαθέτει μια ποικιλία συμβατικών όπλων με τα οποία θα μπορούσε να επιτεθεί στην πατρίδα των ΗΠΑ για να διαταράξει την εξάπλωση των δυνάμεων και του υλικού,καθώς και την αμερικανική διοίκηση και έλεγχο.
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες βρεθούν σε σύγκρουση με την Κίνα ή τη Ρωσία, δεν μπορούν πλέον να υποθέσουν ότι η πατρίδα τους θα είναι ασφαλής από την κινητική επίθεση και ο κίνδυνος επίθεσης θα αυξηθεί αν οι αμερικανικές δυνάμεις χτυπήσουν τις δικές τους πατρίδες. Το δεύτερο που θα πρέπει να προσέξουν στις Η.Π.Α και που θα θέσει σε κίνδυνο το έδαφος των ίδιων των Η.Π.Α είναι ότι σχεδόν κάθε πτυχή των συστημάτων και των υποδομών που επιτρέπουν την ανάπτυξη των δυνάμεων των Η.Π.Α. βασίζεται σε δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών που είναι ευάλωτα σε cyberat-tacks. Τα δίκτυα επικοινωνιών των ΗΠΑ είναι ευάλωτα σε επιθέσεις είτε στη διαστημική υποδομή είτε και τα υποθαλάσσια καλώδια. Ενώ οι περισσότεροι αντίπαλοι των Η.Π.Α θα ήταν προσεκτικοί για να χτυπήσουν κινητικά την πατρίδα των ΗΠΑ ή το έδαφος ενός σημαντικού συμμάχου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ή νωρίς σε μια σύγκρουση, ενδέχεται να είναι πρόθυμοι να επιχειρήσουν επιθέσεις σε δίκτυα υπολογιστών, διαστημικά συστήματα ή υποθαλάσσια υποδομή που θα μπορούσαν να καταστρέψουν σοβαρά τις αμερικανικές επιχειρήσεις και την κοινωνική ζωή ,χωρίς εύκολη κατανομή ή απώλεια ζωής. Ο επιχειρησιακός προγραμματισμός πρέπει να ξεκινά από την υπόθεση ότι η Κίνα και η Ρωσία θα αμφισβητήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ όπου αυτό είναι δυνατόν, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας και των υπερπόντιων βάσεων εκτός του πρωτεύοντος θεάτρου των επιχειρήσεων. Η κινεζική και η ρωσική παρέμβαση πιθανότατα θα ξεκινήσουν με συγκεκαλυμμένες ή αναμφισβήτητες ενέργειες όπως οι πληροφορίες.
Θα έχουμε δηλαδή κυβερνοεπιτάξεις ή τις επιθέσεις σε υποβρύχια καλώδια, και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε εμφανείς κινητικές ενέργειες καθώς θα κλιμακώνεται η σύγκρουση. Οι επιθέσεις μπορεί να είναι άμεσες (π.χ. επιθέσεις εναντίον δυνάμεων και βάσεων των ΗΠΑ) ή έμμεσες (π.χ. επιθέσεις κατά της υποστήριξης της πολιτικής υποδομής μεταφορών ή των εγκαταστάσεων βιομηχανικής βάσης).Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού θα πρέπει να υποθέσουν ότι, εκτός από τη συνηθισμένη τριβή του πολέμου, οι παρεμβολές θα αυξήσουν τον χρόνο ανάπτυξης και θα προκαλέσουν σύγχυση τόσο σε αναπτυξιακές όσο και σε βιώσιμες εξελίξεις.Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έχουν εβδομάδες ή μήνες για να ανταποκριθούν σε κρίση ή σύγκρουση,όπως στον πόλεμο του Κόλπου του 1990-91 όπου τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάστηκαν λίγο περισσότερο από δύο μήνες για να δημιουργήσουν επαρκείς δυνάμεις για να υπερασπιστούν τη Σαουδική Αραβία και πάνω από τέσσερις μήνες για να συγκεντρώσουν επαρκείς δυνάμεις για να εκδιώξουν τους ιρακινούς στρατιωτικούς από το Κουβέιτ.Εκείνη την εποχή, η μετακίνηση αυτής της ποσότητας δυνάμεων σε αυτές τις αποστάσεις, σε αυτό το χρονικό διάστημα ήταν ένα θαύμα της εφοδιαστικής στρατιωτικής δομής . Μια σειρά ευνοϊκών συνθηκών συνέβαλαν σε αυτό το «θαύμα». Το Ιράκ δεν είχε καμία δυνατότητα να σταματήσει τη ροή δυνάμεων εκτός του θεάτρου επιχειρήσεων και δεν έκανε σημαντικές προσπάθειες να διαταράξει την υποδοχή, τη σταδιοποίηση και την περαιτέρω ένταξη των δυνάμεων στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων.
Ωστόσο, αυτές οι υποθέσεις είναι ανεπαρκείς για επιχειρησιακό προγραμματισμό σε σχέση με την Κίνα ή τη Ρωσία. Και οι δύο αυτοί δυνητικοί αντίπαλοι των Η.Π.Α ,παρατήρησαν την αποτυχία του Ιράκ να απαγορεύσει ή να διαταράξει την ανάπτυξη δυνάμεων των ΗΠΑ στον Κόλπο και αποφάσισαν να μην επαναλάβουν τη γενναιοδωρία του Χουσεΐν.Η Κίνα έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε μια ποικιλία συστημάτων μεγάλης εμβέλειας που έχουν σχεδιαστεί για να επιτεθούν ή να διαταράξουν τη ροή των δυνάμεων των ΗΠΑ, κυρίως σε βασικούς κόμβους όπως στην θαλάσσα και σε αεροδρόμια. Η Ρωσία έχει επίσης επενδύσει σε μέσα για την επίθεση των δυνάμεων των Η.Π.Α. καθώς αυτά αναπτύσσονται και συναρμολογούνται, συμπεριλαμβανομένων των ήσυχων υποβρυχίων. πυραύλων που εκτοξεύονται στον αέρα, στη θάλασσα και στο έδαφος · και τις δυνάμεις των ειδικών επιχειρήσεων.Εκτός από τα κινητικά όπλα, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία έχουν πιθανώς τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον στρατιωτικών και μη στρατιωτικών δικτύων μεταφοράς για να διαταράξουν και να καθυστερήσουν την ανάπτυξη δυνάμεων. Επίσης, η Κίνα και η Ρωσία θα χρησιμοποιήσουν χωρίς αμφιβολία πράξεις παραπλάνησης και πληροφόρησης για την περαιτέρω καθυστέρηση στον χρόνο αντίδρασης των Η.Π.Α. Τα έλεγα παλαιότερα σαν σχολιαστής σε κάποιο ιστολόγιο, ότι ο χρόνος η ταχύτητα αντίδρασης και οι επικοινωνίες μπορούν να κερδίσουν έναν πόλεμο.!!
Η στρατιωτική στρατηγική και ο επιχειρησιακός προγραμματισμός για την Κίνα και τη Ρωσία,θα στηριχθούν στην προσπάθεια τους να καθυστερήσουν την ανάπτυξη δυνάμεων των Η.Π.Α και να αμφισβητήσουν κάθε βήμα της προβολής ισχύος των Η.Π.Α. και να κερδίσουν και να διατηρήσουν την πρωτοβουλία. Ένα παράδειγμα ....Κατά την ανάπτυξη δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, για παράδειγμα, η απειλή ρωσικών υποβρυχίων επιθέσεων κατά λιμένων και θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας μπορεί να απαιτεί από τον διοικητή των ΗΠΑ να κατανείμει επιφανειακές μονάδες μαχητών και ναυτικές περιπολίες, αεροσκάφη για την υπεράσπιση των λιμανιών στην Ανατολική Θάλασσα, την περιπολία των θαλάσσιων λωρίδων του Ατλαντικού ή συνοδεία πλοίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη.Αυτά όμως όλα τα στοιχεία πολλαπλών αποστολών δεν θα ήταν τότε διαθέσιμα για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στο αρχικό πολεμικό πεδίο. Συγκεντρώνοντας τα πλοία, αντί να τα αναπτύσσεις όταν είναι έτοιμα, βοηθάει κανείς στην προστασία τους από την επίθεση, αλλά παράλληλα μειώνει τις χρονικές γραμμές-περιθώρια αντίδρασης και δεν αφήνεις πολεμικά στοιχεία διαθέσιμα στον κυβερνήτη που παίρνει μέρος στο πολεμικό πεδίο.Με τον τρόπο αυτό, ακόμη και η απειλή επίθεσης μπορεί να παρουσιάσει στους διοικητές ένα δίλημμα: να μειώσουν τον κίνδυνο για την αποστολή, αλλά να δεχτούν τον κίνδυνο παρεμπόδισης ορισμένων δυνάμεων · ή να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία της δύναμης και να θέσουν σε κίνδυνο την αποστολή.
Η Κίνα και τη Ρωσία θα ξεκινήσουν με την υπόθεση ότι θα επιδιώξουν κάθε ευκαιρία να επεκταθούν στις αποφάσεις των ΗΠΑ και στις χρονοεξόδους, να αμφισβητήσουν κάθε βήμα της προβολής της δύναμης των ΗΠΑ και να κερδίσουν και να διατηρήσουν την πρωτοβουλία, και θέσεις στάσης. Οι επιθέσεις σε περιουσιακά στοιχεία και υποδομές υλικοτεχνικής υποστήριξης θα επιβραδύνουν άμεσα τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, θα επιφέρουν εικονική φθορά και θα έχουν αποτελέσματα φθοράς στην ικανότητα της Κοινής Δύναμης ανάπτυξης των Η.Π.Α. Επίσης θα προκαλέσει και απροθυμία των συμμάχων και των εταίρων να συνεισφέρουν στη στήριξη των επιχειρήσεων συνασπισμού. Αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν οι αμερικανικές δυνάμεις για να έχουν έχουν αρκετό χρόνο , να συλλέξουν πληροφορίες πριν από τη σύγκρουση και ότι οι αντίπαλοι δεν μπορούν να αποτρέψουν αποτελεσματικά τη συλλογή πληροφοριών από τις ΗΠΑ. Στον πόλεμο του στο Ιράκ, οι αμερικανοί διοικητές είχαν καλή κατανόηση και συλλογή πληροφοριών του εχθρού ,της μάχης, της διάθεσης και της κατάστασης των δυνάμεων του εχθρού, της εχθρικής διοίκησης και ελέγχου και των βασικών κόμβων της κυβερνητικής εξουσίας. Αντίθετα, οι Ιρακινοί ηγέτες και διοικητές διέθεταν ελάχιστες πληροφορίες Τις αμερικανικές δυνάμεις και τις συμμαχικές δυνάμεις, ιδίως καθώς οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ άρχισαν να υποβαθμίζουν και να καταστρέφουν τα ιρακινά δίκτυα C4ISR Αυτή η ασυμμετρία επέτρεψε στους κυβερνήτες των ΗΠΑ να κάνουν ελιγμούς...και να δίνουν θανατηφόρα χτυπήματα.
Σε πιθανή σύγκρουση με την Κίνα ή τη Ρωσία, το αρχικό πλεονέκτημα της αμερικανικής μυστικότητας μπορεί να είναι περιορισμένο ή ακόμα και να στραφεί και να γίνει ένα μειονέκτημα. Ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία θα παραχωρήσουν την επιχειρησιακή πρωτοβουλία για να δώσουν στις δυνάμεις των Η.Π.Α. χρόνο για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με το χώρο μάχης ή τις διαταγές των δυνάμεών τους. Εάν είναι σε θέση να ξεκινήσουν μια κρίση ή μια σύγκρουση στις γραμμές χρόνου τους, μπορούν να επιλέξουν μια στιγμή όταν οι συνθήκες (π.χ. καιρός) θα αναγκάζει ορισμένα συστήματα ISR των Η.Π.Α. να μην λειτουργούν. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ποικίλα μέσα για να διαταράξουν, να υποβαθμίσουν ή ακόμη και να αρνηθούν τη συλλογή πληροφοριών για τον χ χώρο μάχης από τις Η.Π.Α... και οι δύο διαθέτουν αξιόλογα ολοκληρωμένα συστήματα αεροπορικά συστήματα άμυνας που μπορούν να περιορίσουν ή να εμποδίσουν σοβαρά τις αερομεταφερόμενες αποστολές των Η.Π.Α. Σε κάθε περίπτωση, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπαγορεύουν το εύρος, την κλίμακα, την τοποθεσία ή το χρονοδιάγραμμα της σύγκρουσης...θα έχουν πρόβλημα...απο το το χάος, που η η Κίνα και η Ρωσία θα επιδιώξουν να φέρουν για να αξιοποιήσουν βασικούς στόχους τους και να προσφέρουν τη διαπραγμάτευση ενός τερματισμού των εχθροπραξιών, προκειμένου να υπονομεύσουν την πολιτική βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων και των εταίρων της.
Η ικανότητα της Κίνας και της Ρωσίας να διευρύνουν και να κλιμακώσουν αυτές τις συγκρούσεις χρησιμοποιώντας τόσο στρατιωτικά όσο και μη στρατιωτικά μέσα θα περιπλέκουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να καταλάβουν την πρωτοβουλία μέσω κάθετης ή οριζόντιας κλιμάκωσης. Ο επιχειρησιακός και ο στρατιωτικός σχεδιασμός για ενδεχόμενες συγκρούσεις με την Κίνα ή τη Ρωσία θα πρέπει να προέλθει από την υπόθεση ότι αυτοί οι δυνητικοί αντίπαλοι θα ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις σε ένα χρόνο και τόπο της επιλογής τους και πιθανώς θα αναλάβουν την πρωτοβουλία πολύ περισσότερο από τους προηγούμενους αντιπάλους. Επίσης αν ήμουν στην θέση των Η.Π.Α θα φρόντιζα ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και ο σχεδιασμός δύναμης να δώσουν πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ανθεκτικότητα παρά στην αποδοτικότητα.!Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι βάσεις και οι εγκαταστάσεις στο εξωτερικό θα πρέπει να αναπτυχθούν και να τοποθετηθούν υπό την προϋπόθεση ότι πρέπει να λειτουργούν αποτελεσματικά υπό συνεχείς επακριβείς επιθέσεις σε πολλά πεδία.
(συνεχίζεται)
Συνέχεια από την πρώτη μας αναφορά εδώ...Είναι απόλυτα σίγουρο ότι οι οι ΗΠΑ και η Κίνα προχωρούν ακάθεκτες προς μια βίαιη σύγκρουση. Σε αυτό το σκηνικό πολέμου οι Η.Π.Α θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρόσβαση και οι υπερπτήσεις πάνω από χώρες κοντά στην Ρωσσία η στην Κίνα δεν θα είναι δεδομένες. Μέχρι τώρα οι αντίπαλοι που είχε δεν είχαν την δυνατότητα για να επιτεθούν σε θέσεις εκτός του πρωτεύοντος θεάτρου των επιχειρήσεων πολέμου.! Όπως το Ιράκ η Β.Κορέα...τα οποία δεν είχαν αποτελεσματικά μέσα επίθεσης σε μακρινές αμερικανικές βάσεις
, η μέσα στις ίδιες της Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η έστω στην Ευρώπη. Αυτό επέτρεπε στις Αμερικανικές δυνάμεις, τον εξοπλισμό και το υλικό των ΗΠΑ να μετακινούνται από φρουρές και αποθήκες σε λιμάνια και αεροδρόμια χωρίς παρεμβολές από τον εχθρό, γεγονός που επέτρεπε την ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έπρεπε να αναπτυχθούν , για να τους επιτρέψει να κινηθούν γρήγορα στις συγκρούσεις.
Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι σχεδιασμού μπορούν να υποθέσουν ότι οι δυνάμεις, ο εξοπλισμός και οι προμήθειες είναι ασφαλείς στους αμερικάνικους σταθμούς τους (στην πατρώα τους γη) και ότι κρίσιμες υποστηρικτικές υποδομές όπως η στρατιωτική βιομηχανική βάση, τα διυλιστήρια καυσίμων, οι χημικές εγκαταστάσεις, οι σιδηρόδρομοι, οι αυτοκινητόδρομοι, θα είναι απαλλαγμένες από τυχών επιθέσεις του εχθρού. Για τους Αμερικάνους η πατρίδα είναι κάτι ιερό (όπως και για όλους μας άλλωστε) . Η πρώτη αλλαγή που έχει να αντιμετωπίσει η Αμερική είναι ότι οι αντίπαλοι έχουν αλλάξει, και από μικρά και περιφερειακά καθεστώτα, όπως το Ιράκ και η Βόρεια Κορέα , τώρα έχει να κάνει με μεγάλες δυνάμεις. Η Ρωσία, ειδικότερα, διαθέτει μια ποικιλία συμβατικών όπλων με τα οποία θα μπορούσε να επιτεθεί στην πατρίδα των ΗΠΑ για να διαταράξει την εξάπλωση των δυνάμεων και του υλικού,καθώς και την αμερικανική διοίκηση και έλεγχο.
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες βρεθούν σε σύγκρουση με την Κίνα ή τη Ρωσία, δεν μπορούν πλέον να υποθέσουν ότι η πατρίδα τους θα είναι ασφαλής από την κινητική επίθεση και ο κίνδυνος επίθεσης θα αυξηθεί αν οι αμερικανικές δυνάμεις χτυπήσουν τις δικές τους πατρίδες. Το δεύτερο που θα πρέπει να προσέξουν στις Η.Π.Α και που θα θέσει σε κίνδυνο το έδαφος των ίδιων των Η.Π.Α είναι ότι σχεδόν κάθε πτυχή των συστημάτων και των υποδομών που επιτρέπουν την ανάπτυξη των δυνάμεων των Η.Π.Α. βασίζεται σε δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών που είναι ευάλωτα σε cyberat-tacks. Τα δίκτυα επικοινωνιών των ΗΠΑ είναι ευάλωτα σε επιθέσεις είτε στη διαστημική υποδομή είτε και τα υποθαλάσσια καλώδια. Ενώ οι περισσότεροι αντίπαλοι των Η.Π.Α θα ήταν προσεκτικοί για να χτυπήσουν κινητικά την πατρίδα των ΗΠΑ ή το έδαφος ενός σημαντικού συμμάχου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ή νωρίς σε μια σύγκρουση, ενδέχεται να είναι πρόθυμοι να επιχειρήσουν επιθέσεις σε δίκτυα υπολογιστών, διαστημικά συστήματα ή υποθαλάσσια υποδομή που θα μπορούσαν να καταστρέψουν σοβαρά τις αμερικανικές επιχειρήσεις και την κοινωνική ζωή ,χωρίς εύκολη κατανομή ή απώλεια ζωής. Ο επιχειρησιακός προγραμματισμός πρέπει να ξεκινά από την υπόθεση ότι η Κίνα και η Ρωσία θα αμφισβητήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ όπου αυτό είναι δυνατόν, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας και των υπερπόντιων βάσεων εκτός του πρωτεύοντος θεάτρου των επιχειρήσεων. Η κινεζική και η ρωσική παρέμβαση πιθανότατα θα ξεκινήσουν με συγκεκαλυμμένες ή αναμφισβήτητες ενέργειες όπως οι πληροφορίες.
Θα έχουμε δηλαδή κυβερνοεπιτάξεις ή τις επιθέσεις σε υποβρύχια καλώδια, και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε εμφανείς κινητικές ενέργειες καθώς θα κλιμακώνεται η σύγκρουση. Οι επιθέσεις μπορεί να είναι άμεσες (π.χ. επιθέσεις εναντίον δυνάμεων και βάσεων των ΗΠΑ) ή έμμεσες (π.χ. επιθέσεις κατά της υποστήριξης της πολιτικής υποδομής μεταφορών ή των εγκαταστάσεων βιομηχανικής βάσης).Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού θα πρέπει να υποθέσουν ότι, εκτός από τη συνηθισμένη τριβή του πολέμου, οι παρεμβολές θα αυξήσουν τον χρόνο ανάπτυξης και θα προκαλέσουν σύγχυση τόσο σε αναπτυξιακές όσο και σε βιώσιμες εξελίξεις.Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έχουν εβδομάδες ή μήνες για να ανταποκριθούν σε κρίση ή σύγκρουση,όπως στον πόλεμο του Κόλπου του 1990-91 όπου τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάστηκαν λίγο περισσότερο από δύο μήνες για να δημιουργήσουν επαρκείς δυνάμεις για να υπερασπιστούν τη Σαουδική Αραβία και πάνω από τέσσερις μήνες για να συγκεντρώσουν επαρκείς δυνάμεις για να εκδιώξουν τους ιρακινούς στρατιωτικούς από το Κουβέιτ.Εκείνη την εποχή, η μετακίνηση αυτής της ποσότητας δυνάμεων σε αυτές τις αποστάσεις, σε αυτό το χρονικό διάστημα ήταν ένα θαύμα της εφοδιαστικής στρατιωτικής δομής . Μια σειρά ευνοϊκών συνθηκών συνέβαλαν σε αυτό το «θαύμα». Το Ιράκ δεν είχε καμία δυνατότητα να σταματήσει τη ροή δυνάμεων εκτός του θεάτρου επιχειρήσεων και δεν έκανε σημαντικές προσπάθειες να διαταράξει την υποδοχή, τη σταδιοποίηση και την περαιτέρω ένταξη των δυνάμεων στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων.
Ωστόσο, αυτές οι υποθέσεις είναι ανεπαρκείς για επιχειρησιακό προγραμματισμό σε σχέση με την Κίνα ή τη Ρωσία. Και οι δύο αυτοί δυνητικοί αντίπαλοι των Η.Π.Α ,παρατήρησαν την αποτυχία του Ιράκ να απαγορεύσει ή να διαταράξει την ανάπτυξη δυνάμεων των ΗΠΑ στον Κόλπο και αποφάσισαν να μην επαναλάβουν τη γενναιοδωρία του Χουσεΐν.Η Κίνα έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε μια ποικιλία συστημάτων μεγάλης εμβέλειας που έχουν σχεδιαστεί για να επιτεθούν ή να διαταράξουν τη ροή των δυνάμεων των ΗΠΑ, κυρίως σε βασικούς κόμβους όπως στην θαλάσσα και σε αεροδρόμια. Η Ρωσία έχει επίσης επενδύσει σε μέσα για την επίθεση των δυνάμεων των Η.Π.Α. καθώς αυτά αναπτύσσονται και συναρμολογούνται, συμπεριλαμβανομένων των ήσυχων υποβρυχίων. πυραύλων που εκτοξεύονται στον αέρα, στη θάλασσα και στο έδαφος · και τις δυνάμεις των ειδικών επιχειρήσεων.Εκτός από τα κινητικά όπλα, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία έχουν πιθανώς τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον στρατιωτικών και μη στρατιωτικών δικτύων μεταφοράς για να διαταράξουν και να καθυστερήσουν την ανάπτυξη δυνάμεων. Επίσης, η Κίνα και η Ρωσία θα χρησιμοποιήσουν χωρίς αμφιβολία πράξεις παραπλάνησης και πληροφόρησης για την περαιτέρω καθυστέρηση στον χρόνο αντίδρασης των Η.Π.Α. Τα έλεγα παλαιότερα σαν σχολιαστής σε κάποιο ιστολόγιο, ότι ο χρόνος η ταχύτητα αντίδρασης και οι επικοινωνίες μπορούν να κερδίσουν έναν πόλεμο.!!
Η στρατιωτική στρατηγική και ο επιχειρησιακός προγραμματισμός για την Κίνα και τη Ρωσία,θα στηριχθούν στην προσπάθεια τους να καθυστερήσουν την ανάπτυξη δυνάμεων των Η.Π.Α και να αμφισβητήσουν κάθε βήμα της προβολής ισχύος των Η.Π.Α. και να κερδίσουν και να διατηρήσουν την πρωτοβουλία. Ένα παράδειγμα ....Κατά την ανάπτυξη δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, για παράδειγμα, η απειλή ρωσικών υποβρυχίων επιθέσεων κατά λιμένων και θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας μπορεί να απαιτεί από τον διοικητή των ΗΠΑ να κατανείμει επιφανειακές μονάδες μαχητών και ναυτικές περιπολίες, αεροσκάφη για την υπεράσπιση των λιμανιών στην Ανατολική Θάλασσα, την περιπολία των θαλάσσιων λωρίδων του Ατλαντικού ή συνοδεία πλοίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη.Αυτά όμως όλα τα στοιχεία πολλαπλών αποστολών δεν θα ήταν τότε διαθέσιμα για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στο αρχικό πολεμικό πεδίο. Συγκεντρώνοντας τα πλοία, αντί να τα αναπτύσσεις όταν είναι έτοιμα, βοηθάει κανείς στην προστασία τους από την επίθεση, αλλά παράλληλα μειώνει τις χρονικές γραμμές-περιθώρια αντίδρασης και δεν αφήνεις πολεμικά στοιχεία διαθέσιμα στον κυβερνήτη που παίρνει μέρος στο πολεμικό πεδίο.Με τον τρόπο αυτό, ακόμη και η απειλή επίθεσης μπορεί να παρουσιάσει στους διοικητές ένα δίλημμα: να μειώσουν τον κίνδυνο για την αποστολή, αλλά να δεχτούν τον κίνδυνο παρεμπόδισης ορισμένων δυνάμεων · ή να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία της δύναμης και να θέσουν σε κίνδυνο την αποστολή.
Η Κίνα και τη Ρωσία θα ξεκινήσουν με την υπόθεση ότι θα επιδιώξουν κάθε ευκαιρία να επεκταθούν στις αποφάσεις των ΗΠΑ και στις χρονοεξόδους, να αμφισβητήσουν κάθε βήμα της προβολής της δύναμης των ΗΠΑ και να κερδίσουν και να διατηρήσουν την πρωτοβουλία, και θέσεις στάσης. Οι επιθέσεις σε περιουσιακά στοιχεία και υποδομές υλικοτεχνικής υποστήριξης θα επιβραδύνουν άμεσα τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, θα επιφέρουν εικονική φθορά και θα έχουν αποτελέσματα φθοράς στην ικανότητα της Κοινής Δύναμης ανάπτυξης των Η.Π.Α. Επίσης θα προκαλέσει και απροθυμία των συμμάχων και των εταίρων να συνεισφέρουν στη στήριξη των επιχειρήσεων συνασπισμού. Αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν οι αμερικανικές δυνάμεις για να έχουν έχουν αρκετό χρόνο , να συλλέξουν πληροφορίες πριν από τη σύγκρουση και ότι οι αντίπαλοι δεν μπορούν να αποτρέψουν αποτελεσματικά τη συλλογή πληροφοριών από τις ΗΠΑ. Στον πόλεμο του στο Ιράκ, οι αμερικανοί διοικητές είχαν καλή κατανόηση και συλλογή πληροφοριών του εχθρού ,της μάχης, της διάθεσης και της κατάστασης των δυνάμεων του εχθρού, της εχθρικής διοίκησης και ελέγχου και των βασικών κόμβων της κυβερνητικής εξουσίας. Αντίθετα, οι Ιρακινοί ηγέτες και διοικητές διέθεταν ελάχιστες πληροφορίες Τις αμερικανικές δυνάμεις και τις συμμαχικές δυνάμεις, ιδίως καθώς οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ άρχισαν να υποβαθμίζουν και να καταστρέφουν τα ιρακινά δίκτυα C4ISR Αυτή η ασυμμετρία επέτρεψε στους κυβερνήτες των ΗΠΑ να κάνουν ελιγμούς...και να δίνουν θανατηφόρα χτυπήματα.
Σε πιθανή σύγκρουση με την Κίνα ή τη Ρωσία, το αρχικό πλεονέκτημα της αμερικανικής μυστικότητας μπορεί να είναι περιορισμένο ή ακόμα και να στραφεί και να γίνει ένα μειονέκτημα. Ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία θα παραχωρήσουν την επιχειρησιακή πρωτοβουλία για να δώσουν στις δυνάμεις των Η.Π.Α. χρόνο για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με το χώρο μάχης ή τις διαταγές των δυνάμεών τους. Εάν είναι σε θέση να ξεκινήσουν μια κρίση ή μια σύγκρουση στις γραμμές χρόνου τους, μπορούν να επιλέξουν μια στιγμή όταν οι συνθήκες (π.χ. καιρός) θα αναγκάζει ορισμένα συστήματα ISR των Η.Π.Α. να μην λειτουργούν. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ποικίλα μέσα για να διαταράξουν, να υποβαθμίσουν ή ακόμη και να αρνηθούν τη συλλογή πληροφοριών για τον χ χώρο μάχης από τις Η.Π.Α... και οι δύο διαθέτουν αξιόλογα ολοκληρωμένα συστήματα αεροπορικά συστήματα άμυνας που μπορούν να περιορίσουν ή να εμποδίσουν σοβαρά τις αερομεταφερόμενες αποστολές των Η.Π.Α. Σε κάθε περίπτωση, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπαγορεύουν το εύρος, την κλίμακα, την τοποθεσία ή το χρονοδιάγραμμα της σύγκρουσης...θα έχουν πρόβλημα...απο το το χάος, που η η Κίνα και η Ρωσία θα επιδιώξουν να φέρουν για να αξιοποιήσουν βασικούς στόχους τους και να προσφέρουν τη διαπραγμάτευση ενός τερματισμού των εχθροπραξιών, προκειμένου να υπονομεύσουν την πολιτική βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων και των εταίρων της.
Η ικανότητα της Κίνας και της Ρωσίας να διευρύνουν και να κλιμακώσουν αυτές τις συγκρούσεις χρησιμοποιώντας τόσο στρατιωτικά όσο και μη στρατιωτικά μέσα θα περιπλέκουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να καταλάβουν την πρωτοβουλία μέσω κάθετης ή οριζόντιας κλιμάκωσης. Ο επιχειρησιακός και ο στρατιωτικός σχεδιασμός για ενδεχόμενες συγκρούσεις με την Κίνα ή τη Ρωσία θα πρέπει να προέλθει από την υπόθεση ότι αυτοί οι δυνητικοί αντίπαλοι θα ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις σε ένα χρόνο και τόπο της επιλογής τους και πιθανώς θα αναλάβουν την πρωτοβουλία πολύ περισσότερο από τους προηγούμενους αντιπάλους. Επίσης αν ήμουν στην θέση των Η.Π.Α θα φρόντιζα ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και ο σχεδιασμός δύναμης να δώσουν πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ανθεκτικότητα παρά στην αποδοτικότητα.!Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι βάσεις και οι εγκαταστάσεις στο εξωτερικό θα πρέπει να αναπτυχθούν και να τοποθετηθούν υπό την προϋπόθεση ότι πρέπει να λειτουργούν αποτελεσματικά υπό συνεχείς επακριβείς επιθέσεις σε πολλά πεδία.
(συνεχίζεται)
4 σχόλια:
ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΥ ΣΕ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ, ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΟΥΝ ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΥΣ
@ 18 Ιουλίου 2019 - 12:51 μ.μ.
Δεν διαβάζουν το ιστολόγιο μόνο οι Αμερικάνοι, αλλά και οι Ρώσοι και ένα σωρό άλλοι. Αυτά που γράφω δεν τα γράφω διότι συμπαθώ τους Αμερικάνους η αντιπαθώ τους Ρώσσους....δεν είμαι ούτε αμερικανοτσολιάς, ούτε γερμανοτσολιάς, ούτε ρωσσοτσολιάς, ούτε εβραιοτσολιάς...ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ είμαι.
Και σαν Ελεύθερος θέλω να είναι Ελεύθεροι και οι Έλληνες....πίσω από τους Σίνες κρύβεται το Τυφώνειο Ιερατείο. Όποιος πρωτομπεί στο ιστολόγιο το πρώτο που διαβάζει είναι το όνομα....ΖΕΥΣ ΕΛΕΥΝΩΝ...πάντα η μάχη είναι ανάμεσα στον Ζευ και στον Τυφώνα....δες
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-F113/323/2181,8022/images/image452.jpg
ΙΕΥΣ είναι ο ΖΕΥΣ...οι Ηλιακοί Έλληνες, πάντα θα μάχονται τον Τυφώνα και το ολέθριο γένος που τον στηρίζει. Η Κίνα λοιπόν είναι το τελευταίο τους χαρτί....πρέπει να φροντίσουμε να "καεί".
Έλα βρε Λύκαστρε!
Όλο τέτοια γράφεις και μού χαλάς τα ερπετικά σχέδια,
διακόπτων εν τω άμα και την αιματολογικήν μου όρεξιν!
Τ-ρώ-τσιλδ, παρακαλώ, (o ομηριστί ανήρ τ-ρώ-κτης) ο άτυπος παντοκράτωρ.
ΥΓ.
Απ' την υπερΣτοά της Σαγκάης γράφω σοι
αποστέλλων και τους αδελφικούς μου ασπασμούς.
Χα, χα!
Και πώς έχομεν, Λύκαστρε,
Αγιογραφιστί (Παλαιά Διαθήκη ήτοι ¨Συμβόλαιο με τον διάβολο¨)
δηλώσει κατάμουτρα εις τα ανύποπτα ανόητα λευκά χριστιανάκια;
λόγια νηπιωδώς και κατανυκτικώς παπαγαλιζόμενα και μηδέποτε υπ' αυτών κατανοούμενα;
¨Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε (Σίνες μου)
και ΚΑΤΑ(<κάτω, κτείνω,-κτόνος)κυριεύσατε (=κατασφάξατε)
την γην (=λευκήν και μέλαινα ανθρωπότητα)...
Ciao!
ΜΕΙΔΙΑΣ Β : Όλο τέτοια γράφεις και μού χαλάς τα ερπετικά σχέδια,
διακόπτων εν τω άμα και την αιματολογικήν μου όρεξιν!
χαχαχα μας δεν το ξέρεις καλέ μου Va-Beer ότι οι αδύναμοι είναι για να τρώγονται.! Να όλο κάτι τέτοια μου γράφεις και μετά δεν μπορώ να σε ξεχάσω.!! χε χε χε
ΜΕΙΔΙΑΣ Β : Τ-ρώ-τσιλδ, παρακαλώ, (o ομηριστί ανήρ τ-ρώ-κτης) ο άτυπος παντοκράτωρ.
Μα τι λέξη είναι αυτή...γλωσσοδέτης. Τι θυμήθηκα τώρα, βάλε έναν κινέζο να σου πει στα ελληνικά..." Τρελό και γάργαρο νερό". ΧΑΧΑΧΑΧΑ αν το κάνεις θα γελάς 3 ώρες...οι κινέζοι δεν μπορούν να προφέρουν το γράμμα "Ρο" και αντί για αυτό λένε "Λο".!!
Οπότε αν βάλεις έναν κινέζο να πει γρήγορα το " Τρελό και γάργαρο νερό" ξέρεις πως ακούγεται;;;🤣 🤣 🤣
Δημοσίευση σχολίου