ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :
ΓΙΑΤΙ Η ΚΙΝΑ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΕ ΟΛΟ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΣΙΤΆΡΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ (ενώ καταναλώνει κυρίως ρύζι), ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΤΡΑΓΚΙ ΚΑΙ ΚΆΤΙ ΚΛΩΤΣΟΠΑΤΙΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΖΑΝΕΤ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ.
Η αφελής απάντησή στο πρώτο σκέλος από το πιο πάνω ερώτημα (δες στο * σχετικά), που απευθύνεται σε εξ ίσου αφελείς, είναι "για να στηρίξει την χοιροτροφία της" ταΐζοντας τα κινέζικα γουρουνάκια με σιτάρι, καλαμπόκι και σόγια. Χλίδα το να είσαι την σήμερον κινέζικο γουρούνι δηλαδή. Μπουχτίσαν ήδη τα καημένα, και τώρα τι να κάνουμε.
Από τα λίγα όμως που πρέπει να ξέρεις ως μη αφελής για να μπορείς να παρακολουθήσεις τα τεκταινόμενα του νέου πολύπλοκου πολυ-πολικού κόσμου που αναδεικνύεται μετά την ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ της προηγούμενης νεοφιλελέ παγκοσμιοποίησης (και όχι μια παραλλαγή της, όπως θέλει να πιστεύει ακόμα η "Αυγή"...) μαζί με τον νεοφιλελευθερισμό νο1 στην Δύση, σημειώνω επί τροχάδην εδώ τα βασικά:
Το Brendon Woods I σηματοδότησε την εποχή από το τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι το 71. Εκεί, στο Bretton Woods συμφωνήθηκε το 47 από τα κράτη το πως θα παράγεται το χρήμα σε σχέση με τον χρυσό. Αυτός είχε μαζευτεί σχεδόν όλος στις ΗΠΑ, ακόμα και από το τέλος του Α Πολέμου, για να ανοικοδομηθεί η κατεστραμμένη Ευρώπη. Έτσι η λογική επέβαλε την χρήση του δολαρίου ως παγκόσμιου μέσου συναλλαγών, αρκεί αυτό να είναι συνδεδεμένο με τον χρυσό. 1 ουγκιά=30 δολάρια.
Και έτσι πορευτήκαμε μέσα στον Ψυχρό Πόλεμο, με μια ΗΠΑ να ορίζει την διανομή του και με μία ζώνη ρουβλιου που δεν είχε και πολλές σχέσεις με τα δυτικά παρε-δωσε.
Το 71, και χωρίς καμία συνεννόηση με άλλους, ο Νίξον ανακοίνωσε την αποσύνδεση του δολαρίου από τον χρυσό. Για λίγο είπε, για να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα του πολέμου και της ήττας τους στο Βιετνάμ. Μετά την πετρελαϊκή κρίση του 74, το "για λίγο" ξεχάστηκε και άρχισαν να παράγονται ΟΛΑ τα νομίσματα ΜΟΝΟ σε σχέση με δάνεια. Ο χρυσός αχρηστεύτηκε. Δάνεια Ιδιωτικά, κρατικά και, δυστυχώς, και διατραπεζικά το νέο χρυσάφι. Και έγινε μετά το νεοφιλελέ "έλα να δεις"!
Τύπωμα αεράτου χρήματος από τα διατραπεζικά δάνεια (τα "τοξικά παράγωγα", σήμερα όσα 21 παγκόσμια ΑΕΠ) αλλά και περιορισμοί στα κράτη να δανείζονται για τις ανάγκες του κοινωνικού κράτους κλπ.
Η Σοβιετια άργησε να καταλάβει το κόλπο που έδινε ρευστότητα στον αντίπαλο, και κατέρρευσε γρήγορα, λίγα χρόνια μετά.
Αλλά και αυτή η περίοδος, που άτυπα ονομάστηκε Bretton Woods II, τελείωσε το 21 στην σύνοδο των G7 στην Κορνουάλη! Το σύστημα αερας χρήμα-τοξικα- funds έσκασε το 08 με την Leman Brothers. Προσπάθησαν να το μαζέψουν μέχρι το 20 φορτώνοντας χρέη σε κράτη με PSI για να σωθούν οι Τράπεζες. Ήρθε και ο Covid19 και μετά οι κρίσεις σε όλα, logistics, παραγωγή, ενέργεια τρόφιμα και μια εισβολή μετά κυρώσεων στην Ρωσία και η προηγούμενη παγκοσμιοποίηση, της μονοκυριαρχίας του δολαρίου, που προέκυψε από την περίφημη Συνεννόηση της Ουάσιγκτον των G5 το 86, έλαβε τέλος.
Το Bretton Woods III, δεν είναι καινούργια συζήτηση. Ήδη πολλά ινστιτούτα, όπως πχ το Iνστιτουτο Levy, άρχισαν από το 09 να ψάχνουν για το πως θα έπρεπε να μοιάζει ένα νέο σύστημα παραγωγής χρήματος προς αντικατάσταση του προβληματικού της εποχής Βretton Woods II.
Αλλά την θεωρία των ακαδημαϊκών την πρόλαβαν οι εξελίξεις, κλέβοντας και τον όρο.
Είναι γνωστό ότι από το 16 διαμορφώνεται ήδη ένα άλλο νομισματικό σύστημα όπου το χρήμα θα προκύπτει αλλιώς. Ένα νέο διεθνές νόμισμα συναλλαγών θα είναι, λέει, σύνθεση εθνικών νομισμάτων (της Ρωσίας, του Καζακστάν, της Κίνας, ίσως της Ινδίας κλπ) και εμπορευμάτων. Προσωρινά το λένε R5 εκ των Renminbi, Ruble, Rupee, Real και Rand, τα εθνικά νομίσματα των μεγαλύτερων χωρών που συμμετέχουν στα forum των BRICS+.
Η Αξία του R5 θα προκύπτει από ένα καλάθι εθνικών νομισμάτων και την χρηματιστηριακή αξία εμπορευμάτων. Όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το σιτάρι, το λίθιο, το κοβάλτιο, οι σπάνιες γαίες, το νερό (!) κλπ. Και επειδή η Ρωσία θέλει, μάλλον, να συνδέσει το νόμισμα της με τον χρυσό αφού παράγει σήμερα τον περισσότερο στον πλανήτη, άντε βάλε και τον χρυσό στο καλάθι. Χάρη του κάνουν.
Το νέο νόμισμα θα παράγεται από τις Κεντρικές Τράπεζες και θα κυκλοφορεί εξωτραπεζικά, ψηφιακά, όπως τα κρυπτονομίσματα. Έτσι και θα έχει χαμηλό κόστος κυκλοφορίας, δεν θα του κάνουν τίποτα οι κυρώσεις μέσω swift και δεν απαιτεί τραπεζικούς λογαριασμούς, σώνει και καλά, για να κινείται.
Φυσικά έχει, έτσι δομημένο, και πολλά "κουσούρια". Εκτός από ότι μεταφέρει μεγάλη γεωπολιτική ισχύ στους παραγωγούς ενέργειας και εμπορευμάτων, συνεχίζει να είναι ευάλωτο στις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις των εμπορευμάτων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται και συνθήκες άνθισης του κρατικού "μαυραγοριτισμού" με αποθηκεύσεις εμπορευμάτων (όπως το κάνει τώρα η Κινα πχ με το σιτάρι), απειλώντας με λιμοκτονία όλον τον "τρίτο κόσμο".
Τα εθνικά νομίσματα θα συνεχίσουν να παράγονται από δάνεια, όπως επι του Bretton Woods II, άρα θα είναι το ίδιο ευάλωτα σε τραπεζικές καταρρεύσεις, όπως και τα κλασικά. Ο νεοφιλελευθερισμός νο1 επιβιώνει έτσι στον μισό πλανήτη, έστω και κάποιο νέο ΔΝΤ με έδρα το Πεκίνο.
Ως προς την ενέργεια δε, που θα συμμετέχει στο "καλάθι", η τιμή της αντί να συνδεθεί με αποθέματα της ή με εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ, συνδέεται με ενέργεια που ήδη έχει εξαχθεί και έχει γίνει commodity. Κίνητρο δηλαδή για να την καίμε όλο και περισσότερο!
Έτσι, διαμορφώνεται ένας κόσμος με 3 Bretton Woods ταυτόχρονα:
Στην εσωτερική αγορά χωρών όπως η Ρωσία θα ισχύει πάλι μια μορφή κανόνα του χρυσού όπως επί του Bretton Woods I.
Στην ζώνη του Πράσινου Καπιταλισμού, στην Δύση, θα συνεχίζει να λειτουργεί το σύστημα Bretton Woods II, αλλά με ένα δολάριο και ένα ευρώ πολύ πλέον ανίσχυρα, ανίκανα για να επιβληθούν όπως τα τελευταία χρόνια ή για να ρυθμίσουν τις ισοτιμίες μέσω των πετροδολαριων (δηλαδή τις τιμές του πετρελαίου).
Και αν αυτό το σύστημά αυτό καταρρεύσει, ετοιμάζονται να μπούνε στην θέση του δολαρίου κάποια ψηφιακά νομίσματα τύπου bitcoin. Είτε έκδοσης της οικογένειας Τραμπ είτε κάποιας Blackrock, που κινεί τα νήματα των Δημοκρατικών. Θα δείξει ποιος θα ορίσει τελικά τις προδιαγραφές του νεοφιλελευθερισμού νο2.
Στον υπόλοιπο πλανήτη, σε όσον δηλαδή δεν θα ακολουθήσει το δολάριο για να απαλλαγεί από τα δάνεια που τους συσσώρευσε, στον λεγόμενο "οικονομικό Νότο", θα κυριαρχήσει στις διεθνείς συναλλαγές και αυτό το λάθος πάλι Bretton Woods III, χωρίζοντας τον πλανήτη σε ελάχιστα συγκοινωνούντες μεταξύ τους εμπορικές ζώνες.
Αναμένεται, λόγω αυτών, για τα επόμενα χρόνια:
Νέες τοπικές θερμές συγκρούσεις οριοθέτησης των ζωνών, όπως γίνεται τώρα στην Ουκρανία
Ένα τρίτο κύμα κρίσης στα logistics, που πρέπει να αναδιοργανωθούν για να καλύψουν τις ανάγκες του εμπορίου εντός των ζωνών
Τραπεζικές καταρρεύσεις σε όποιον δεν αντέξει.
Γεωπολιτικές μετατοπίσεις καιροσκοπικών χωρών, όπως η Τουρκία, που ήδη χτύπησε την πόρτα εισόδου της στους BRICS (ενώ ταυτόχρονα εκβιάζει την Δύση και χειραγωγεί το καθυστερημένο πολιτικό σύστημα Μητσοτάκη μέσω πολλαπλών οικονομικών δεσμεύσεων των χορηγών του).
Και για να το κάνω ακόμα και πιο πολύ ενδιαφέρον και πολύπλοκο (όλα αυτά λίγο πολύ τα λένε τώρα και ειδικοί τραπεζικοί σύμβουλοι, όπως ο Zoltan Pozsar της Credit Swiss, που έκανε αίσθηση στις 7/3 με άρθρο του στους με ανοιχτό πλέον το στόμα οικονομολόγους ένθεν κακείθεν), σας λέω ότι ήδη διαμορφώνεται δυναμικά και ένα ακόμα νομισματικό σύστημα.
Ας το λέμε Bretton Digit I και είναι αυτό διαμορφώνεται επί του διαδικτύου, ανεξάρτητα από τα Ξύλινα Bretton. Στο internet όπως αυτό εξελίσσεται στην νέα του μορφή, την web3.0. Eκει, σε αυτόν τον χώρο όπου θα διενεργούνται πάνω από το 60% των συναλλαγών του παγκόσμιου εμπορίου μετά το 30, τα μέσα των ψηφιακών συναλλαγών ήδη προκύπτουν μέσα από τις εφαρμογές και αντικρίζονται, αν το καλοσκεφτείς, με τον χρόνο που δαπανούν οι χρήστες τους σερφαροντας, επικοινωνώντας ή συναλλασσόμενοι.
Ο νέος χρυσός που λέγαμε;; Ο ελεύθερος χρόνος σου. Ουπς.
Και τα bitcoins, τα diem και τα λοιπά τι θα γίνουν, θα ρωτήσεις.
Αυτοί οι "λαγοί της τεχνολογίας" του νέου internet θα εξαφανιστούν αν δεν καταφέρουν να γίνουν μέσα συναλλαγών. Μέχρι τώρα, ελάχιστα τα κατάφεραν. Θα παίξουν τον ρόλο της γέφυρας ίσως των συστημάτων Woods με τα Digit και θα εξαφανιστούν μαζί με τα πρώτα. Δες στο ** πως στηρίζει τώρα τα "αναρχικά" bitcoins η ναυαρχίδα του γκρι παρατραπεζικού συστήματός που γιγαντώνεται, μπας και καταλάβεις τι "παίζει" πραγματικά εκεί έξω.
Κάτι μάλλον ψι λιάστηκε ο Ντραγκι για όλα αυτά, που τελειώνουν την ιστορία του ευρώ, αλλά στην έκθεση του αδυνατεί να συνθέσει κάποια λύση. Επί του ίδιου θέματος (πως πρέπει να παράγονται τα νέα ευρώ) που αδυνατεί να γίνει πειστική και η Ευρωπαϊκή Αριστερά περί την ομάδα Σπινέλι του Ευρωκοινοβούλιου, παρά την ορθότητα της θέσης της για επανίδρυση της ΕΕ σε ομοσπονδιακή βάση με κριτήριο την κοινωνική σύγκληση της.
Και ο μεν και οι δε αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί η Κίνα μάζεψε όλο το στάρι του πλανήτη!
Όσο για το τι πρέπει να κάνουμε εμείς, ως Ελλάδα, μέσα σε αυτόν τον πολύπλοκο κόσμο για να επιβιώσουμε, αυτό είναι θέμα για άλλο σεντόνι. Που φυσικά και δεν θα έχει σχέση με τις κλωτσοπατινάδες ανάμεσα στην Ζανετ, την Έλενα, του Ανδρουλάκη με τον Δουκα κλπ, που απευθύνονται, προφανώς, μόνο σε αφελείς, αυτούς που δεν κατανοούν αυτά τα νέα ήθη ως έλλειμμα θέσεων.
Πάλι το παράκανα το γραψίδι. Σχωράτε με αλλά σκοπεύω να το ξανακάνω μέχρι να τα καταλάβουν αυτά όλοι. Ή κάποιος να δώσει ένα πειστικό αντεπιχείρημα στα πιο πάνω.
* ΕΔΩ.
** Ουπς! ΕΔΩ...
Πάρε και για το R5 ΕΔΩ.
1 σχόλιο:
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ
Είδα κάπου μια είδηση ότι ψάχνει συνταγές για κόλλυβα η πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα, για τη Δύση είναι το γλυκάκι/σουπερφούντ;Γι αυτ'ο πήγε στο 24% ο ΦΠΑ στον καφφέ,και στα ύψη οι κόκκοι του χρηματιστηρίου τροφών, και από την κηδεία μας θα βγάλουν οι τσιφούτ και ο Μιζοτάκης (τι ρωτάω και γω, γενιές "κυνοβουλευτικών" αυτό κάνει η οικογένεια, θα φτιάξω 2ο καφφέ πριν ξανασχολιάσω);;;
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ
Δημοσίευση σχολίου