ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΣΙΑ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :Πάλι καλά...αφού δεν γύρισαν στο στρατόπεδο με κανέναν κλεμμένο ινδικό  ελέφαντα, από το στρατόπεδο του εχθρού και να τον παρκάρουν σε καμμία μακεδονική σκηνή.!!
Αυτό θα πει Μακεδονικό...πιόμα.

" Ὁ δ’ Ἀλέξανδρος ἀπὸ τῆς πυρᾶς γενόμενος, καὶ συναγαγὼν πολλοὺς τῶν φίλων καὶ τῶν ἡγεμόνων ἐπὶ δεῖπνον, ἀγῶνα προὔθηκε καὶ στέφανον ἀκρατοποσίας. ὁ μὲν οὖν πλεῖστον πιὼν Πρόμαχος ἄχρι χοῶν τεσσάρων προῆλθε· καὶ λαβὼν τὸ νικητήριον, στέφανον ταλαντιαῖον, ἡμέρας τρεῖς ἐπέζησε· τῶν δ’ ἄλλων, ὡς Χάρης φησί, τετταράκοντα καὶ εἷς ἀπέθανον πιόντες, ἰσχυροῦ τῇ μέθῃ κρύους ἐπιγενομένου."  
( Πλούταρχος, Βίος Αλεξάνδρου, 70 )

"Ο Αλέξανδρος γυρνώντας από την [νεκρική] πυρά [του Ινδού Γκουρού Καλανού] μαζεύοντας πολλούς φίλους και αρχηγούς για δείπνο, προκήρυξε αγώνα οινοποσίας με ανέρωτο κρασί με βραβείο ένα στεφάνι. Προηγήθηκε ο Πρόμαχος, μια που ήπιε περισσότερο από τους άλλους, μέχρι τέσσερις χόες [περίπου δεκατρία λίτρα] Παίρνοντας το στεφάνι της νίκης, αξίας ενός ταλάντου, έζησε μόνο τρεις μέρες. Από τους άλλους, όπως εξιστορεί ο [ιστορικός] Χάρης, πέθαναν σαράντα ένας από το πιοτό, γιατί τους έπιασε ισχυρό ρίγος μετά το μεθύσι."

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και γιατι ο Αλεξανδρος τους προετρεψε σε αυτην την ακολασια?

Ανώνυμος είπε...

Αμερικανια μου θυμιζει διαγωνισμο ποιο κτηνος θα καταβροχθησει τα περισσοτερα χαρμπεργκερ μεχρι να σκασει

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Ο Αλεκάκης μας ήταν γερό ποτήρι και ο ίδιος...όλοι οι Μακεδόνες είναι. Πίστεψε με για να σου το λέω ξέρω...έχω φιλαράκι που τα 7 λίτρα μπύρα τα έχει για "δοκιμή".
Αγώνες διοργάνωσε..δεν τους είπε.."πιείτε μέχρι να σκάσετε". χα χα χα

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Δεν είχαν τότε πλαστικό φαγητό....αλλά και να υπήρχαν τα χαρμπεργκερ ουδείς δεν θα τα πλησίαζε....είχαν κάτι ωραία ψητά γουρουνόπουλα...και ψητά κοψίδια που θα σου τρέχανε τα σάλια.Αλλά πολύ βασικό το κρασί ήταν...ΑΝΕΡΩΤΟ.!!

Ανώνυμος είπε...

α οχι εγω το συκωτι μου το θελω καινουριο να μαζευτουμε να κατεβασετε το βοσπορο