ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

ΗΠΑ: Το Υπ.Αμ. αντιτίθεται στη απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα «F-35», επικαλείται διαταραχές στην ροή προμηθειών

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Ένα άρθρο που στηρίχτηκε στο τι είπε ο Ματίς ( "σοβαρό" άρθρο).!!! Που τον έχουνε φύγει, αλλά ξέχασαν να του το πούνε. Επαναλαμβάνω για χιλιοστή φορά: αν οι Μογγόλοι πάρουν έστω και μπρελόκ μινιατούρα από F-35, χωρίς πρώτα να γλείψουν τις σόλες των παπουτσιών του Νετανιάχου και του Σαπίρο, εμένα να μου τρυπήσετε τη μύτη.

Με μια επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), Μάρκ Θορνμπερι, ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις εξέφρασε τις ανησυχίες του για την κυβέρνηση της Τουρκίας, ενώ εναντιώθηκε στις προσπάθειες των Αμερικανών βουλευτών να απομακρύνουν την χώρα από το πρόγραμμα του «F-35 Lightning II», αναφέροντας ότι η απώλεια μιας χώρας από την αλυσίδα προμηθειών πρόκειται να καθυστερήσει την παράδοση μερικών αεροσκαφών έως και δυο χρόνια.

Η κύρια ένσταση των βουλευτών ώστε να να μην παραλάβει η Τουρκία τα «αόρατα» μαχητικά «Lockheed Martin F-35» αφορά τη συμφωνία της χώρας με τη Ρωσία για την αγορά του συστήματος «Almaz-Antey S-400 Triumf». Το εν λόγω σύστημα θεωρείται ως ένα από τα πιο εξελιγμένα στην διεθνή αγορά και διαφημίζεται από την Ροσομπορονέξπορτ ότι διαθέτει «αντι-στελθ βεληνεκές» ως 81 ναυτικά μίλια (150 χιλιόμετρα).

Οι βουλευτές διαμαρτύρονται επίσης για αυτό που ονομάζουν μειωμένο σεβασμό του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς το κράτος δικαίου, φυλακίζοντας έναν Αμερικανο πάστορα, περιορίζοντας τις ατομικές ελευθερίες και παγιώνοντας τις αποφάσεις στρατηγικής στρατιωτικής ισχύος εκτός της γραμμής των συμφερόντων των ΗΠΑ.
Ως αντίδραση, μια διακομματική ομάδα βουλευτών απέστειλε την 15η Ιουνίου επιστολή στον Μάτις, ζητώντας του να σταματήσει τις παραδόσεις των «F-35». Την 18η Ιουνίου η Γερουσία ψήφισε νόμο Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας («National Defense Authorization Act – NDAA») με διάταξη να σταματήσει η παράδοση των αεροσκαφών.
Ως στιγμής, το υπουργείο άμυνας (Υπ.Αμ.) ήταν σιωπηλό στην αντίθεση των βουλευτών για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του «F-35».
«Απομακρύνοντας την Τουρκία μπορεί να πυροδοτηθεί διαταραχή στη ροή προμηθειών του στρατού των ΗΠΑ και των εταίρων μας, όπως επίσης να αυξηθούν τα κόστη του υπόλοιπου προγράμματος», δήλωσε ο Ματις στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της Βουλής την 7η Ιουλίου. «Αν διαταραχθεί, σήμερα, η τουρκική ροή πυρομαχικών, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της παραγωγής των αεροσκαφών που θα καθυστερήσει την παράδοση 50-70 F-35, και θα χρειαστούν περίπου 18-24 μήνες για την επανέναρξη της παραγωγής των εξαρτημάτων και την αποκατάσταση της ομαλότητας».
Σε συντονισμό με την «Northrop Grumman», τον κατασκευαστή της κεντρικής ατράκτου του «F-35», οι τουρκικές αεροδιαστημικές βιομηχανίες («TAI») κατασκευάζουν και συναρμολογούν τις κεντρικές ατράκτους, παράγουν τις συνθετικές επιστρώσεις και θύρες αποθηκών όπλων και την απόθεση ινών των συνθετικών αγωγων εισαγωγής αέρα. Συνολικά, δέκα διαφορετικές τουρκικές εταιρείες κατασκευάζουν εξαρτήματα για κάθε «F-35» που κατασκευάστηκε ή πρόκειται να κατασκευαστεί.
Η Τουρκία σχεδιάζει να προμηθευτεί 100 «F-35A», με την πρώτη παρτίδα των 14 να έχει υπογραφτεί. Συνολικά, 30 έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν έως τα τέλη του 2022.
«Κατανοώ και δέχομαι τις ανησυχίες της Γερουσίας σχετικά με την απολυταρχική εκτροπή της Τουρκίας και την επίδραση της στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης Αμερικανών πολιτών όπως ο πάστορας Άντριου Μπράνσον», δήλωσε ο Μάτις στην επιστολή του. «Η κυβέρνηση πιέζει την Τουρκία σχετικά μ’αυτα τα θέματα όπως επίσης και στην ενδεχόμενη προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος ‘S-400’.
Το Υπ.Αμ. των ΗΠΑ βρίσκεται σε συνομιλίες με την Άγκυρα σχετικά με την πώληση του συστήματος αεράμυνας «Raytheon MIM-104 Patriot», στη θέση του ρωσικού «S-400», όπως αποκαλύφθηκε κατά την αεροπορική έκθεση «Farnborough» από την υπηρεσιακή υπουργό στρατιωτικών και πολιτικών σχέσεων Τίνα Καιντανοου.
Garrett Reim

ΠΗΓΗ 

1 σχόλιο:

Όλα είναι ατμός.... είπε...

Τι θέλουν οι αμερικάνοι...έναν αξιόπιστο νταβαντζή να γίνεται η δουλειά τους.Είναι τόσο δύσκολο αυτό; Πρόσφατα ήταν σχετικά εύκολο,μέχρι που ο Πούτιν συνάντησε τον Ερντογάν και του είπε ένα μυστικό στο αυτί του.Τα ζύγισε το πασσά στο τσερβέλο του και αναλόγως πράττει