ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :
Ο ΤΡΑΜΠ ΜΟΛΙΣ (ΞΑΝΑ)ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΤΟ ΠΌΔΙ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΜΟΎΣ ΣΕ ΚΑΝΑΔΆ ΚΑΙ ΜΕΞΙΚΟ
Οι δασμοί (ξανά)επέστρεψαν.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μόλις υλοποίησε τις απειλές του και επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές όχι μόνο από την Κίνα, αλλά και από μακροχρόνιους εταίρους των ΗΠΑ όπως ο Καναδάς, το Μεξικό, μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες πολιτικές της πρώτης θητείας του, που αναγκάστηκε να αποσύρει έναν μήνα μετά την εκδήλωση "αντιποίνων" από τις θιγόμενες χώρες.
Αυτήν την φορά όμως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για την οικονομία και τις γεωπολιτικές βλέψεις (δια των MAGA πολιτικών Bullying) του αμερικανού ψευτόμαγκα cowboy.
Μια αύξηση των εισαγωγικών φόρων στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τον Καναδά και το Μεξικό, θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας στις ΗΠΑ, ειδικά στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ.
Η εμπορική διαμάχη που πυροδοτήθηκε σήμερα, εκτός από το να εκτρέψει τις Καναδικές (κυρίως) εξαγωγές του πρωτογενή εξορυκτικου τομέα προς άλλες διψασμένες αγορές, όπως πχ αυτή της ΕΕ, θα μπορούσε επίσης να έχει μόνιμες γεωπολιτικές προεκτάσεις.
Τα κινεζικά διυλιστήρια, για παράδειγμα, ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν την αβεβαιότητα της πολιτικής των ΗΠΑ για να αρπάξουν μερίδιο αγοράς σε βάρος των εξαγωγέων των ΗΠΑ, κυρίως στην Λατινική Αμερική. Επιπλέον, οι εμπορικοί εταίροι ενέργειας σε όλο τον κόσμο μπορεί να φοβούνται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν το εμπόριο ενέργειας ως εργαλείο πολιτικού εξαναγκασμού.
Η καναδική ενεργειακή εταιρική σχέση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο Καναδάς είναι ο μεγαλύτερος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα του αργού πετρελαίου, με διαφορά, αφού πολλές αγορές των ΗΠΑ που δεν βρέχονται από την θάλασσα, δεν έχουν εναλλακτικούς προμηθευτές. Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2024, ο Καναδικός Βορράς αποτελούσε περίπου το 62 τοις εκατό του συνόλου των εισαγωγών αργού πετρελαίου των ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος του διυλίζεται και εξάγεται ή κινεί εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.
Το Μεξικό είναι επίσης ένας σημαντικός παίκτης, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 7 τοις εκατό του συνόλου των εισαγωγών αργού πετρελαίου την ίδια περίοδο (και περισσότερο στις αγορές κατά μήκος των νότιων συνόρων). Είναι επίσης ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου και προϊόντων πετρελαίου των ΗΠΑ, καθώς και προμηθευτής αργού πετρελαίου σε διυλιστήρια των ΗΠΑ.
Οι δασμοί στον Καναδά και το Μεξικό, τους δύο μεγαλύτερους εξαγωγείς αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα έχουν ακόμα πιο βαθιές επιπτώσεις στις αμερικανικές ενεργειακές αγορές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εισαγωγές αργού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών των δύο χωρών, μετατρέπονται από τα διυλιστήρια των ΗΠΑ σε δευτερογενη προϊόντα (βενζίνη, αεροπορικά καύσιμα, λιπαντικά κλπ) για εγχώρια κατανάλωση ή εξαγωγή.
Η εγχώρια παραγωγή αργού στις ΗΠΑ δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το εισαγόμενο αργό. Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι συνήθως ελαφρών, γλυκών ποιοτήτων , ενώ τα «σύνθετα» διυλιστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν βελτιστοποιηθεί για να λειτουργούν σε βαρύτερες ποιότητες — όπως το καναδικό και το μεξικάνικο αργό. Πράγματι, οι εισαγωγές αντιπροσωπεύουν περίπου το 39 τοις εκατό του αργού που χρησιμοποιείται από τα εγχώρια διυλιστήρια.
Αντίστοιχα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν δασμούς 25 τοις εκατό στις εισαγωγές καναδικού αργού πετρελαίου, οι εγχώριες τιμές ενέργειας πιθανότατα θα εκτοξευθούν, ειδικά στις πολιτείες των Μεσοδυτικών των ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής βιβλιογραφίας υποδηλώνει ότι το κόστος θα μετακυλίεται αμέσως στους καταναλωτές με τη μορφή υψηλότερων λιανικών τιμών βενζίνης και ντίζελ, αλλά και παρά πολλών ειδών στα supermarkets. Ότι έπαθε η ΕΕ και εμείς δηλαδή, κόβοντας απότομα το ρωσικό φτηνό φυσικό αέριο από αγωγούς για να αντικατασταθεί από πανάκριβο LNG.
Οι δασμοί στις εισαγωγές αργού πετρελαίου θα βλάψουν επίσης τις εξαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, όπως το μαζούτ, το ντίζελ και τη βενζίνη. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο φυσικού αερίου των ΗΠΑ, καθώς χώρες στη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία δυνητικά βλέπουν την εξάρτηση από τον εφοδιασμό των ΗΠΑ ως πολιτική ευπάθεια ή απειλή. Το Μεξικό, υποψήφιο μέλος των BRICS+ και μεγαλύτερος αποδέκτης των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, θα μπορούσε επίσης να αναζητήσει από άλλου το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για να αντισταθμίσει την αξιοπιστία του εφοδιασμού των ΗΠΑ. Πχ από την Βενεζουέλα, παρακάμπτοντας τις κρυώσεις με τον ίδιο τρόπο που παρέκαμψε ο Ερντογάν τις κυρώσεις στην Ρωσία.
Για να δείτε πώς οι δασμοί θα μπορούσαν να βλάψουν τις εξαγωγές των ΗΠΑ, σκεφτείτε την πρόσφατη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κολομβίας. Λόγω μιας διαφωνίας για τη μετανάστευση, ο Τραμπ απείλησε με δασμούς 25 τοις εκατό στις εισαγωγές της Κολομβίας , με πιθανή αύξηση στο 50 τοις εκατό, ενώ η Κολομβία απείλησε με δικούς της δασμούς αντιποίνων. Ενώ οι εισαγωγές πετρελαίου βαρέως τύπου της Κολομβίας αποτελούν μόνο περίπου το 3 τοις εκατό των συνολικών εισαγωγών αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, αυτό δεν ισχύει σε όλες τις αγορές και τα προϊόντα. Η Κολομβία παρέχει σημαντική ποσότητα εισαγωγών αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες — και ιδιαίτερα στο Χιούστον, όπου απέστειλε περισσότερα από 137.000 βαρέλια την ημέρα κατά τους πρώτους έντεκα μήνες του 2024, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ. Τελικά οι απειλές αποσύρθηκαν άρον άρον υλοποιώντας την σχετική διακρατική συμφωνία επαναπατρισμού μεταναστών του 2020, μόλις οι πετρελαιάδες χορηγοί του Τράμπ έριξαν τα σχετικά τηλέφωνα...
Δεδομένου ότι το Χιούστον εξάγει περισσότερα εξευγενισμένα προϊόντα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή των ΗΠΑ, οι δασμοί στο κολομβιανό πετρέλαιο θα αύξαναν τις τιμές των βαρέων ακατέργαστων προϊόντων των ΗΠΑ, όπως το καύσιμο πλοίων, το ντίζελ και η βενζίνη. Αντίστοιχα, οι δασμοί στις εισαγωγές της Κολομβίας (ή του Καναδά ή του Μεξικού) πιθανότατα θα καθιστούσαν τις εξαγωγές των ΗΠΑ σχετικά ακριβότερες και επομένως λιγότερο ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές —ακόμα και πριν εξεταστούν οι συνέπειες δεύτερης τάξης, όπως οι αμοιβαίοι δασμοί ή ακόμα και οι διακοπές τροφοδοσίας.
Οι διαταραχές στις εξαγωγές προϊόντων αργού των ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να έχουν γεωπολιτικές επιπτώσεις σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας. Αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής στερούνται εγχώριας ικανότητας διύλισης και βασίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις ανάγκες ενεργειακής τους ασφάλειας. Για να αντισταθμίσουν το απρόβλεπτο των ΗΠΑ, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής ενδέχεται να αναζητήσουν άλλες ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων με την εύρεση εναλλακτικών προμηθευτών. Πχ από την ΕΕ, βάσει της πρόσφατης εμπορικής συμφωνίας, που τέθηκε σε ισχύ.
Εάν τα ακατέργαστα προϊόντα των ΗΠΑ γίνουν λιγότερο ελκυστικά για τους εισαγωγείς στη Λατινική Αμερική και πέρα από αυτήν, και η Κίνα μπορεί να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά διυλιστηρίων στον κόσμο , από άποψη χωρητικότητας και παραγωγικής ικανότητας, και η εγχώρια ζήτηση βενζίνης και ντίζελ μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί λόγω του συνδυασμού ηλεκτρικών οχημάτων και LNG για φορτηγά. Αντίστοιχα, τα κινεζικά διυλιστήρια ενδέχεται να επιδιώκουν όλο και περισσότερο να εξάγουν αργά προϊόντα στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Λατινικής Αμερικής, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι οι παγκόσμιες εξαγωγές καυσίμων της Κίνας υπόκεινται επί του παρόντος σε ποσοστώσεις εξαγωγών από την Κινεζική κυβέρνηση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει επίσης να προεξοφλούν τις πιθανές επιπτώσεις των αντίποινον δασμών. Ενώ το Μεξικό είναι πολύ πιθανό να ανταπαντήσει τους δασμούς των ΗΠΑ επιβάλλοντας δασμούς στα γεωργικά προϊόντα, οποιαδήποτε σοβαρή μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου ή προϊόντων πετρελαίου των ΗΠΑ προς το Μεξικό θα μείωνε απότομα τις τιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάζοντας ενδεχομένως την εγχώρια παραγωγή αργού πετρελαίου. Η οικονομία των διυλιστηρίων θα τιμωρείται έτσι στο βαθμό που οι εισαγωγείς αντικαθιστούν το αργό πετρέλαιο από άλλες χώρες. Εάν στοχοποιηθούν το Μεξικό και ο Καναδάς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Βραζιλία, η Αργεντινή και άλλες μεγάλες αγορές στη Λατινική Αμερική θα ακολουθήσουν επίσης. Αντί να καθιερώσουν την ενεργειακή κυριαρχία των ΗΠΑ, οι δασμοί στα ενεργειακά προϊόντα θα μπορούσαν να επιταχύνουν την επιθυμία των μεγάλων πελατών υδρογονανθράκων των ΗΠΑ να διαφοροποιήσουν το εμπόριο με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Οι ενεργειακοί δασμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ανταγωνισμό με την Κίνα και με άλλους τρόπους. Οι δασμοί στην καναδική ηλεκτρική ενέργεια και οι προηγμένες εξαγωγές ενέργειας ενδέχεται να εμποδίσουν το σύμπλεγμα ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης (AI) των ΗΠΑ και τις στρατιωτικές δυνατότητες αξιοποίησης της. Το 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν 33 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας από τον Καναδά, βοηθώντας στην τροφοδοσία των αμερικανικών κέντρων δεδομένων που απαιτούνται για την τεχνητή νοημοσύνη, ακολουθώντας εκεί την βλακώδη στρατηγική του brutal force μέσω των chips της Nvidia. Το shock της deepseek την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε πόσο γυμνός είναι ο βασιλιάς και σε αυτόν τον τομέα.
Εάν οι εγχώριες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξηθούν, τότε οι δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης των ΗΠΑ (έτσι που την προσπαθούν ακόμη...) θα υποφέρουν πάρα πολύ.
Επιπλέον, ο Καναδάς είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας μπαταριών ιόντων λιθίου (Li-ion) στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτές οι μπαταρίες έχουν συχνά επιπτώσεις διπλής χρήσης , συμπεριλαμβανομένων των drones. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές ιόντων λιθίου του Καναδά, τότε θα μπορούσε να μειωθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες των ΗΠΑ, αφού απαιτούνται 5-6 χρόνια για να αρχίσει να εκμεταλλεύεται τα πρόσφατα ανακαλυφθεντα μεταλλεύματα.
Ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει να αντιμετωπίσει με αυτούς τους δασμούς τη μετανάστευση και το λαθρεμπόριο φαιντανύλης και ότι σκοπεύει να το κάνει με την απειλή και την πιθανή χρήση δασμών για να αυστηροποιηθουν οι έλεγχοι στα (αχανή) σύνορα με τους γείτονες της. Αυτές οι απειλές έχουν σίγουρα τραβήξει την προσοχή των γειτόνων των ΗΠΑ, που δεν θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα αν αυστηροποιήσουν τους ελέγχους. Ωστόσο, τα βραχυπρόθεσμα κέρδη που προκύπτουν από την απειλή ή την επιβολή δασμών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιζήμιες άμεσες και δεύτερης τάξης με πολύ μεγαλύτερες έως και καταστροφικές συνέπειες για τις ΗΠΑ. Η πιθανότητα να γίνει ο Καναδάς 51η Πολιτεία των ΗΠΑ, μετά από τέτοιους "τσαμπουκάδες" είναι μικρότερη από το να γίνει η 29η χώρα της ΕΕ.
Αυτό που μένει πλέον να δούμε είναι πόσο θα διαρκέσει, αυτή την φορά, αυτό το bullying 2.0 των εμμονικών Tramp-economics του ημιπλανητάρχη ενοίκου του Λευκού Οίκου και των ακροδεξιών βαστάζων του.
(Οι εδώ υποστηρικτές του Trump ας μην ανησυχούν μην πάθουν εγκεφαλικό από τις επικείμενες κωλοτούμπες του. Ως γνωστόν, τα εγκεφαλικά προϋποθέτουν κάποιο στοιχειώδη λειτουργικό εγκέφαλο)
Σχετικό ΕΔΩ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου