ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025

ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΝΕΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ...ΑΦΡΙΚΗ!

 Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "i" 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΝΕΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ...ΑΦΡΙΚΗ!

Η χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, στο σύνολό τους, υποφέρουν στην μετα-αποικιακή τους περίοδο από: 
 
🔺️Έλλειμμα επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς των οικονομιών τους (υποδομές, ενέργεια, γεωργία, διοίκηση και βελτίωση των δεξιοτήτων του νεανικού ανθρώπινου δυναμικού τους)
 
🔺️Πολιτική αστάθεια και μεγάλη αντίστοιχη αστάθεια των τοπικών νομισμάτων
 
🔺️Υπερδανεισμό και μεγάλη εξάρτηση από το δολάριο, με το οποίο έχουν συναφθεί τα σχετικά δάνεια, κυρίως με το ΔΝΤ.
 
Για να επιλυθεί το πρόβλημα, ή Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (AfDB) ανακοίνωσε προχθές την έκδοση ενός νέου παν-Αφρικανικού νομίσματος. Σύμφωνα με το σχέδιο της AfDB, οι χώρες θα συγκεντρώσουν ένα προσυμφωνημένο ποσό των αποδεδειγμένων ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ κρίσιμων ορυκτών τους, όπως ο χαλκός, το κοβάλτιο, το αντιμόινο, το λίθιο κλπ, επιτρέποντας τη μετατροπή των τοπικών νομισμάτων σε μια συμφωνημένη ισοτιμία με το κοινό νόμισμα, που θα αντικρίζεται με την αξία των μετάλλων.
 
Το σχέδιο στοχεύει να αξιοποιήσει τα τεράστια κρίσιμα ορυκτά της Αφρικής και να αυξήσει, σε πρώτη φάση, τις ενεργειακές επενδύσεις στην Αφρική. 
 
Η έναρξη λειτουργίας του κοινού νομίσματος ΑUA αναμένεται να μειώσει το κόστος κεφαλαίου για έργα παραγωγής και διανομής καθαρής ενέργειας με ΕΝΔΟΓΕΝΕΙΣ πόρους και να ενισχύσει τη θέση της Αφρικής στις παγκόσμιες αγορές πόρων.
 
Η ιδέα για τον νέο μηχανισμό χρηματοδότησης ξεκίνησε αρχικά από την ανάγκη για ένα τρόπο αξιοποίησης των τεράστιων κεφαλαίων ζωτικής σημασίας, των ορυκτών της Αφρικής.
Παρά το γεγονός ότι η Αφρική κατέχει περίπου το 30% των κρίσιμων αποθεμάτων ορυκτών που απαιτούνται για τις ΑΠΕ, η περιοχή των 54 κρατών προσελκύει μόνο το 3% των παγκόσμιων ενεργειακών επενδύσεων ετησίως, με μόλις 2%, (ή 40 δισεκατομμύρια δολάρια), να κατευθύνονται σε πράσινες επενδύσεις πέρυσι, σύμφωνα με την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης.
 
Για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η Αφρική πρέπει να διπλασιάσει τις επενδύσεις της σε καθαρή ενέργεια με 200 δισεκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο ετησίως, ανέφερε το Reuters .
 
Αυτό το επενδυτικό κενό οφείλεται εν μέρει στις ασταθείς αγορές συναλλάγματος της ηπείρου, σύμφωνα με την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (AfDB), η οποία προτείνει ένα νέο «μη κυκλοφορούν» νόμισμα που ονομάζεται Αφρικανική Λογιστική Μονάδα (AUA), και που υποστηρίζεται/αντικρίζεται από αποθέματα κρίσιμων ορυκτών.
 
Το νέο πρωτότυπο αυτό νομισματικό σύστημα, στηρίζεται στην ιδέα της ομολογιοποίησης μέρους τής αξίας των κοιτασμάτων κρίσιμων ορυκτών για την "Πράσινη μετάβαση" ΠΡΙΝ ΑΥΤΑ ΕΞΟΡΥΧΘΟΥΝ. Για τους Αφρικανούς η φύση είναι ένα μεγάλο θησαυροφυλάκιο φύλαξης αυτών των μετάλλων, αντίστοιχο με αυτό που είχαν οι Τράπεζες όταν ίσχυε ο κανόνες του χρυσού για την παραγωγή νομισμάτων!
 
Σε αντίθεση με τα fiat νομίσματα (ευρώ, δολάριο, γουάν, ρούβλι, κλπ) που αντικρίζονται (μετά το 71) μόνο με δάνεια και ...αέρα κοπανιστό, οι Αφρικανικές Λογιστικές Μονάδες (AUA) θα αντικρίζονται με κάτι υπαρκτό και μετρήσιμο αντικειμενικά, που πολύ δύσκολα πληθωριζεται.
 
Το ΑUA διαφοροποιείται και ως το κυοφορούμενο 'αντιδολάριο" των BRICS στο ότι το αντίστοιχο "καλάθι" των ΒRICS αφορά ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ (χρηματιστηριακά commodities), κυρίως μέταλλα, και υδρογονάνθρακες που ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΕΞΟΡΥΧΘΕΙ και τρόφιμα που έχουν παραχθεί. Στοιχείο που οδηγεί σε πρακτικές κρατικού μαυραγοριτισμού από τις χώρες που θα συμμετέχουν (ήδη ξεκίνησε η Κίνα με το σιτάρι) αλλά και στην υπερκατανάλωση πόρων για να δημιουργηθεί ρευστότητα.Σύμφωνα με το σχέδιο της AfDB, οι χώρες θα συγκεντρώνουν ένα προσυμφωνημένο ποσό των αποδεδειγμένων κρίσιμων αποθεμάτων ορυκτών τους, επιτρέποντας, κατ' αρχάς, τη μετατροπή των τοπικών νομισμάτων σε μια συμφωνημένη ισοτιμία ως προς αυτή την αξία.
 
«Η ιδέα δανείζεται από το Gold Standard που αγκυροβόλησε τη σταθερότητα του παγκόσμιου νομίσματος για αιώνες», ανέφερε η AfDB στην τελευταία του έκθεση, χωρίς να δώσει όμως χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή του νεου νομίσματος.
 
Η αναπτυξιακή τράπεζα με έδρα το Αμπιτζάν παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα πέρυσι, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζει λεπτομέρειες.Η ιδέα βασίζεται επίσης στη δέσμευση CFA-Euro που ισχύει στις γαλλόφωνες χώρες-πρώην Γαλλικές αποικίες, η οποία υποστηρίζεται από μια δέσμευση εξωτερικών αποθεμάτων νομισμάτων, όπως το Γαλλικό φράγκο παλαιότερα, τώρα το ευρώ.
 
Όπως ανέφερε η AfDB, ένα καλάθι κρίσιμων εμπορευμάτων θα διατηρούσε την αξία του «καλύτερα από οποιοδήποτε υφιστάμενο αφρικανικό νόμισμα». (κοινώς, στην Αφρικανική καθομιλουμένη, δεν εμπιστεύονται ούτε το ευρώ)
 
Σύμφωνα με την έκθεση, η επιτυχής ανάπτυξη θα μειώσει το κόστος του κεφαλαίου για έργα καθαρής ενέργειας, θα ενθαρρύνει τη διασυνοριακή οικονομική συνεργασία και πολιτική ολοκλήρωση και θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Αφρικής στις παγκόσμιες αγορές πόρων και εμπορευμάτων.
 
Αυτό που δεν λέει η έκθεση είναι ότι με αυτή την συλλογική κίνηση:
 
✔️Αποκαθίσταται η κυριαρχία των Αφρικανών πάνω σε μια βασική πηγή πλούτου τους, τα κοιτάσματα κρίσιμων μετάλλων, τουλάχιστον σε όσα δεν έχουν ήδη υποθηκευτεί από τους ξένους δανειστές.
 
✔️Αγνοείται επιδεικτικά η απειλή Τραμπ για επιβολή δασμών (αναφέρθηκε στις χώρες BRICS) αν αυτές κυκλοφορήσουν νέο νόμισμα που αμφισβητεί την μονοκρατορία του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές. Η επιβολή 100% δασμών εισαγωγών στα κρίσιμα μέταλλα της Αφρικής από τις ΗΠΑ, απλώς θα τα κατευθύνει προς άλλες αγορές. Πχ στην Κίνα, την Ινδία ή και την ΕΕ (αν ξυπνήσει αυτή κάποτε).
 
✔️Δεν εκδίδεται το κοινό νόμισμα ΑUA από καμιά κεντρική ή εμπορική Τράπεζα ή Ένωση τους ως CBDC ή ως κλασσικό κοινό νόμισμα.
 
Αυτά τα αποτελέσματα, τονίζει η έκθεση, θα συμβάλουν στη σημαντική μείωση του ετήσιου κενού χρηματοδότησης των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ηπείρου των 1,4δισ κατοίκων, θα στηρίξουν την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης της ηπείρου και θα εξασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική της ευημερία.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα έσοδα από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα καταβάλλονται σε τοπικό νόμισμά σε έναν καθορισμένο αντιπρόσωπο διακανονισμού. Αυτός, ενεργώντας ως πράκτορας της AfDB θα πουλάει ισοδύναμη ποσότητα ορυκτών που έχουν ομολογιοποιηθει για να εισπράξει δολάρια ή άλλο νόμισμα, διασφαλίζοντας έτσι την αποπληρωμή παλαιών δανείων ή των νέων που θα απαιτηθούν για τα έργα της ενεργειακής ανάπτυξης.
 
Με αυτόν τον πρωτότυπο μηχανισμό, το AUA και όλα τα συνδεδεμένα με αυτό νομίσματά γίνονται "ενεργειακά", αφού συνδέουν τις παραγόμενες kWh από ΑΠΕ, με τα μέταλλα που απαιτούνται και με την αξία τους.
 
Αυτή η προσπάθεια νομισματικής μεταρρύθμισης, αν και δεν επεκτείνεται σε πρώτη φάση και στα σημερινά τοπικά Αφρικανικά νομίσματα ή σε μελλοντικά ψηφιακά τους, είναι βέβαιο οτι θα τα επηρεάσει θετικά.
 
Αυτή είναι η δεύτερη σοβαρή προσπάθειά νομισματικής μεταρρύθμισης, μετά το κοινό ψηφιακό νόμισμα sud της Λατινικής Αμερικής, που βρίσκεται επίσης υπό ανάπτυξη πάνω σε παρόμοια λογική και στόχους, και που σηματοδοτεί τις εξελίξεις (ίσως και την κατάληξη) του Παγκόσμιου Νομισματικού Πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την κατάρρευση της νεοφιλελέ παγκοσμιοποίησης το 2021.

Η είδηση ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: