ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :
Είναι ήδη βέβαιο ότι η υψηλού επιπέδου ρωσοαμερικανική συνάντηση στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ θα έχει θέση στα βιβλία της ιστορίας.
Τώρα βρισκόμαστε και πάλι σε έναν – ελαφρώς – πιο φυσιολογικό κόσμο, όπου η Ουάσιγκτον έχει επιστρέψει στην ελάχιστη απαίτηση της διπλωματίας: τη διατήρηση του διαλόγου, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην ενημέρωσή του μετά τη συνάντηση .
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ έχουν ρητά αναγνωρίσει ότι τέτοιες συνομιλίες πρέπει να αντικατοπτρίζουν το εθνικό συμφέρον των συμμετεχόντων κρατών. Αυτή είναι μια άλλη σημαντική και δυνητικά πολλά υποσχόμενη επιστροφή, και συγκεκριμένα στον ρεαλισμό του πολιτικού κεφαλαίου – ως τρόπος σκέψης για τις διεθνείς σχέσεις – και στον ρεαλισμό ως τέτοιο, ως την υγιή συνήθεια να μην φαντασιώνονται κάποιοι . Ο Λαβρόφ σημείωσε και αυτή την πτυχή.
Το ερώτημα που είναι πιο δύσκολο να απαντηθεί είναι τι ακριβώς μόλις ξεκίνησε στο Ριάντ (και, σαφώς, τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα). Διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάτι έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι συνομιλίες ήταν «πολύ χρήσιμες», χαρακτηριζόμενες από το ότι όχι απλώς «άκουγαν» αλλά στην πραγματικότητα «ακούγονταν» ο ένας από τον άλλον. Δεν είναι τυπική φρασεολογία. Σαφώς, η Μόσχα πιστεύει ότι αυτό, τουλάχιστον, δεν ήταν αδιέξοδο. Και δεν ακούμε κάτι αντίθετο από την αμερικανική πλευρά. Μέχρι εδώ καλά.
Ονομάστε το όλο αυτό ως détente 2.0, αν θέλετε. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να επηρεάσει τη διεθνή πολιτική γενικότερα. Και τέλος, υπάρχει μια οικονομική πτυχή που και οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν σαφώς ως όχι λιγότερο σημαντική από την πολιτική και μόνο.
Με έναν αστερίσκο από πλευράς Ρωσίας Οποιεσδήποτε προσπάθειες να δημιουργηθεί μια σφήνα μεταξύ της Ρωσίας και των σημερινών συμμάχων και εταίρων της θα αποτύχουν. Η Μόσχα έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι, για παράδειγμα, η σχέση της με το Ιράν δεν θα τεθεί εάν είναι επιτρεπτή .
Δεύτερος αστερίσκος Όσον αφορά τα οικονομικά, είναι εντυπωσιακό ότι την ίδια στιγμή που η Μόσχα στέλνει στο Ριάντ τον επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) Κιρίλ Ντμίτριεφ δείχνει ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία μπορεί κάλλιστα να αφήσουν πίσω τους την ηλιθιότητα του δυτικού οικονομικού πολέμου.
Το σήμα της Ρωσίας ότι μπορεί να αποδεχθεί την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ είναι απόδειξη ότι η Μόσχα δεν φοβάται τίποτα από αυτή την κατεύθυνση. Πράγματι, η επιβάρυνση της ΕΕ με ό,τι θα απομείνει από την Ουκρανία μπορεί να φανεί ακόμη και επωφελές για τη Μόσχα.
Τρίτος αστερίσκος Ο Λαβρόφ ήταν επίσης ξεκάθαρος ότι η Ρωσία δεν θα συμφωνήσει σε καμία εκ των υστέρων εισαγωγή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ ως «ειρηνευτές».
Η πόρτα που έφαγαν οι ευρωπαϊκές «ελίτ» ΝΑΤΟ-ΕΕ και το καθεστώς Ζελένσκι από τις συνομιλίες στο Ριάντ άρχισε ήδη να λειτουργεί και να προωθεί αποτελέσματα για μελλοντική συνεργασία και ειρήνη. Ίσως, οι πληθυσμοί τόσο της ΕΕ-Ευρώπης όσο και της Ουκρανίας θα πρέπει να αρχίσουν να αποκλείουν και τις «ελίτ» τους.
Αναμένουμε ....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου