ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Τουρκικό λέιζερ καταρρίπτει ένα κινεζικό UAV των ΗΑΕ(;) στη Λιβύη… σιωπή, ΗΠΑ και Ρωσία κοιμούνται

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Σιγά το δύσκολο πράγμα ...κατέρριψαν τα μογγόλια ένα UAV και κάτι τρέχει στα γύφτικα. Η πιο πιθανή εξήγηση για το συμβάν είναι ότι οι Τούρκοι έριξαν το drone με κάποιο συμβατικό όπλο (ή έκαψαν κάποιο που πήραν λάφυρο σε κάποια επιχείρηση στη Λιβύη) και έφτιαξαν μετά μια τρύπα απο κοντά-αν η τρύπα είναι απο λέιζερ και όχι απο τρυπάνι).Η προπαγάνδα της ξενοδουλείας και της υποτέλειας θέλει να πιστεύουμε στους "τρομερούς και αήττητους" τούρκους πολεμιστές .Το μόνο που αμολάνε είναι πορδές οι Μογγόλοι. Στην πραγματικότητα..οι Μόγγολοι ακόμα θυμούνται, όταν αναμετρηθήκαμε στα ίσα μεταξύ μας, και όσοι ήταν αυτοί είμασταν και εμείς, εκεί στο μεϊντάνι της Τυλληρίας και στ' αλώνια της Μανσούρας, έφαγε η πλάτη τους χώμα και τρέχανε σαν τους λαγούς για να φύγουν να γλυτώσουν , ενώ εμείς φτιάχναμε κολλιέδες με τ' αυτιά τους. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ούτε εμείς, αλλά ούτε και αυτοί. Ας μας αφήσουν ΜΟΝΟΥΣ μας, να αναμετρηθούμε, δίχως να έχουν βοήθεια απο πουθενά...και θα σου πω εγώ τι έχουν να πάθουν.
Ιδιαίτερα σημαντική για τις προσπάθειες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας να αναπτύξει όπλα λέιζερ είναι η είδηση που έρχεται από τη Λιβύη, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα, οι Τούρκοι προέβησαν σε… επιχειρησιακή δοκιμή του συστήματος στη χώρα της Βόρειας Αφρικής που βρίσκεται “μια ανάσα” από τις ακτές της Κρήτης, κατορθώνοντας να καταρρίψουν κινεζικής κατασκευής αερόχημα τύπου (UAV) Wing Loong II. Να σημειωθεί, πως εάν η είδηση θεωρηθεί έγκυρη – και έτσι φαίνεται – τότε η πρώτη κατάρριψη με λέιζερ εναέριου στόχου σε πολεμικές συνθήκες, με το σύστημα να είναι τοποθετημένο επί θωρακισμένου οχήματος παντοδαπού εδάφους, καταγράφεται στο ενεργητικό των Τούρκων και αποτελεί σήμα κινδύνου για όσα ενδεχομένως θα έχει σύντομα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο ελληνοτουρκικό μέτωπο…
Η είδηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει αναφορά του γνωστού ιστοχώρου Defense News, σύμφωνα με την οποία ο στρατάρχης Καλίφα Χάφταρ που αντιμάχεται την κυβ’ερνηση της Τρίπολης υποστηριζόμενος από τυα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), χρησιμοποιεί τα κινεζικής κατασκευής αεροχήματα τα οποία επιχειρούν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΑΕ, με κοπό να πληγούν στόχοι στη Λιβύη, καθώς συνήθως δεν εκτελούν αμιγώς αποστολές αναγνώρισης, αλλά είναι και οπλισμένα (UCAV) με αντιαρματικά βλήματα.

Τα κινεζικά μη επανδρωμένα αεροχήματα αποτελούν μια σαφώς οικονομικότερη και ταχύτερα αξιοποιήσιμη λύση για την υποστήριξη φίλιων δυνάμεων στο πλαίσιο της ιδιότυπης “προβολής ισχύος” που επιχειρείται από πολλές πλευρές σε διάφορα “θερμά σημεία” στη Μέση Ανατολή. Όπως ακριβώς συναντά κανείς πλειάδα τουρκικών οπλικών συστημάτων στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης της Τρίπολης…
Η υποστήριξη του κρατικού ερευνητικού ιδρύματος της Τουρκίας TUBITAK που αναθέτει σε ιδιωτικές ή κρατικές εταιρίες την ανάπτυξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οπλικών συστημάτων αποδίδει καρπούς και η περίπτωση στην οποία αναφερόμαστε σήμερα είναι ασφαλώς ένας από αυτούς. Ωστόσο, είναι προφανώς πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανάπτυξη του εν λόγω συστήματος σε μαζική κλίμακα.
Θα πρέπει να υπενθυμιστεί, ότι η τουρκική Aselsan έχει υποστηρίξει πως έχει επιτύχει να μειώσει δραστικά το κόστος χρήσης ενός τέτοιου συστήματος λέιζερ (χρησιμοποιεί απλά καύσιμο ντίζελ για τη γεννήτρια του συστήματος), ώστε να το καταστήσει αξιοποιήσιμο, καθώς επίσης και να διαθέτει αξιόπιστο σύστημα πρόσκτησης του στόχου, παράλληλα με την ικανότητα κατεύθυνσης της δέσμης λέιζερ για όσο χρόνο απαιτείται πάνω στον στόχο, ώστε δια της σημειακής υπερθέρμανσής του να καταστρέψει τη λειτουργία του, εξουδετερόνοντάς το.
Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να θορυβήσει και τους Αμερικανούς και τους Ρώσους, καθώς προμηθεύουν με προϊόντα λέιζερ την Τουρκία. Μπορεί να έχουν προχωρήσει ίσως και πολύ περισσότερο – κυρίως οι ΗΠΑ – στην “στρατιωτικοποίηση” της τεχνολογίας αυτής, η κατοχή της όμως από μια δύναμη με τα χαρακτηριστικά της Τουρκίας και κυρίως η χρήση της σε πολεμικές συνθήκες, έχει λόγους να μην είναι επιθυμητή ούτε από τη Μόσχα ούτε από την Ουάσιγκτον. Θα δούμε τι θα κάνουν στην πράξη…

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: