ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019

Η Αμερική απέσυρε την προσφορά της για πώληση Patriot στην Τουρκία: Τι θα ακολουθήσει…

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Θα ακολουθήσουν οι πραγματικές...κυρώσεις. Μέχρι να έρθει η ώρα για τους Κούρδους και της Τουρκίας, να κάνουνε το ντου. Το σίγουρο είναι ότι θα την "κοντύνουν" την Τουρκία...το πόσο ακόμα δεν ξέρω.
 Ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο που πήρε την απόφαση για τους Πάτριοτ. Στη φωτογραφία με την Καναδή ομόλογό του, Chrystia Freeland στην Οττάβα. State Department photo by Ron Przysucha

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

 Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έλαβε χθες μία απόφαση, με ιδιαίτερη σημασία, αν και για πολλούς που δεν γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης και δράσης των Αμερικανών, δεν είναι τίποτα άλλο από μία κίνηση της αμερικανικής γραφειοκρατίας. Η Ουάσιγκτον απέσυρε την προσφορά προς την Τουρκία για την πώληση του συστήματος Patriot. Είναι το δεύτερο κτύπημα, μετά την απόφαση για ακύρωση της συμμετοχής της στο πρόγραμμα κατασκευής F-35. Η ακύρωση της προσφοράς έγινε μετά από συνεργασία των αρμοδίων υπουργείων, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, εγκρίθηκε από τον Λευκό Οίκο και ενημερώθηκε η Βουλή και η Γερουσία. Θυμίζουμε ότι μετά την παραλαβή των S-400 ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ειρωνικά διεμήνυε στους Αμερικανούς ότι θα …σκεφθεί την αμερικανική προσφορά και αν ήταν συμφέρουσα θα προχωρούσε και στην αγορά των Patriot. Βεβαίως, οι Αμερικανοί έκαναν τον Δεκέμβριο την προσφορά στην Τουρκία, υπό τον όρο ότι θα ακύρωνε την παραγγελία του ρωσικού συστήματος, το οποίο ήδη έχει παραλάβει.

Η απόσυρση της προσφοράς στέλνει το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκρίνουν την πώληση άλλων αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία για όσο διάστημα έχει στην κατοχή της τους S-400. Ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος μέχρι και σήμερα αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA, έγκρινε την πρόταση των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, επειδή αυτό απαιτούν οι αμερικανικοί νόμοι. Ήδη βρίσκεται εν μέσω ισχυρών πιέσεων από φίλους του βουλευτές και γερουσιαστές, οι οποίοι τον υποστήριξαν στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά και όταν δεχόταν επιθέσεις από τους Δημοκρατικούς να ανακοινώσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Η τελευταία του δικαιολογία είναι ότι διεξάγονται ευαίσθητες διαπραγματεύσεις για τη ζώνη ασφαλείας στην Βόρεια Συρία και δεν θέλει με την αναγγελία των κυρώσεων να τις τινάξει στον αέρα.

Διπλωματική πηγή πιστεύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση υλοποιεί ένα σχέδιο μείωσης της συνεργασίας με την Τουρκία σε ότι αφορά τους εξοπλισμούς. Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση για την ακύρωση της τουρκικής συμμετοχής στην παραγωγή των F-35, αφορά και ανταλλακτικά για άλλα αμερικανικά μαχητικά, όπως τα F-16.  Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου της 17ης Ιουλίου, με την οποία η εκπρόσωπος Στέφανι Γκρίσαμ δημοσιοποίησε την απόφαση του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με την οποία η επιλογή της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 καθιστά δυστυχώς αδύνατη τη συνεχιζόμενη εμπλοκή της στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, τονιζόταν η κίνηση της Ουάσιγκτον να προσφέρει αεροπορική άμυνα στην κατοχική δύναμη, η οποία επέλεξε να μην την δεχθεί. Η κ. Γκρίσαμ ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία, αποδεχόμενη τους S-400 «υπονομεύει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να απομακρυνθούν από τα ρωσικά συστήματα. Αυτό, είπε, θα έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην τουρκική διαλειτουργικότητα με τη Συμμαχία. Η στρατιωτική σχέση μας είναι ισχυρή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εκτενώς με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση των περιορισμών εξ αιτίας της παρουσίας του συστήματος S-400 στην Τουρκία», σημείωσε τότε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την διπλωματική πηγή η λέξη-κλειδί είναι οι περιορισμοί στη συνεργασία λόγω της παρουσίας των S-400 στο τουρκικό έδαφος. Πρόκειται για επιβεβαίωση της δήλωσης της υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιας για θέματα προμηθειών, Έλεν Λόρντ, η οποία εργάζεται αυτή τη στιγμή και ασχολείται με τις διαδικασίες «για να ολοκληρώσουμε σύντομα -όπως είπε- την απάλειψη της συμμετοχής της Τουρκίας από την κοινοπραξία» (κατασκευής των F-35).  Έχει ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε επίσης την απάντηση της Τουρκίας στην αμερικανική πρόταση μέσω του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ για να μην τεθούν σε λειτουργία οι S-400. Διαφορετικά, η επιβολή των κυρώσεων είναι μονόδρομος για τον Λευκό Οίκο, όσο και να αντιστέκεται ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν το μήνυμα που εστάλη στην Άγκυρα από την Ουάσιγκτον.

Οι τελευταίες πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι το ρωσικό σύστημα είναι πλέον μέρος της τουρκικής αντιαεροπορικής άμυνας ανεξάρτητα από τις αμερικανικές αποφάσεις και θα τεθεί σε λειτουργία την πρώτη εβδομάδα Απριλίου. Με την επιστροφή των Αμερικανών νομοθετών από τις διακοπές θα κατατεθεί σχέδιο νόμου το οποίο θα εξαναγκάζει τον πρόεδρο Τραμπ να θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Στόχος είναι η υποστήριξη από το 75% των βουλευτών και των γερουσιαστών για να μην μπορεί ο κ. Τραμπ να πράξει οτιδήποτε για να βοηθήσει την Τουρκία…Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Πηγή: Η Αμερική απέσυρε την προσφορά της για πώληση Patriot στην Τουρκία: Τι θα ακολουθήσει… https://hellasjournal.com/2019/08/i-ameriki-apesyre-tin-prosfora-tis-gia-polisi-patriot-stin-toyrkia-ti-tha-akoloythisei/

Δεν υπάρχουν σχόλια: