ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019

Τραμπ σε Τζόνσον: Οι ΗΠΑ θα συνάψουν γρήγορα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μετά το Brexit

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Πριν από όλους είχαμε μιλήσει και είχαμε αναφέρει τόσο εδώ, όσο και σε άλλο ιστολόγιο ...ότι θα υπάρξουν ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ανάμεσα στις Η.Π.Α και στην Βρετανία. Όταν οι εντομολόγοι αναλυτές της πλάκας μιλούσαν για διατλαντική ένωση που στην ουσία είναι ΝΕΚΡΗ...λέγαμε τότε...." στην θέση της θα υπάρχουν ΔΙΜΕΡΕΙΣ συμφωνίες μεταξύ Η.Π.Α και των διαφόρων κρατών της Ευρώπης, όπως η Βρετανία."
Το σημερινό άρθρο μας επιβεβαιώνει απόλυτα. Ο Τράμπας μου θυμίζει τον Νίξον. Στην ουσία θέλει (αυτοί που του δίνουν τις εντολές) να αναβιώσει ένα σενάριο της δεκαετίας του '60, που οδήγησε στο Γουώτεργκέϊτ, την παραίτηση του Νίξον (ο οποίος βάσει χαρακτήρα, νοοτροπίας και συμπεριφοράς ήταν ένας Τραμπ της εποχής του), την πτώση του Σουλτάνου του Μπρουνέϊ, την καθαίρεση και εκτέλεση του Μεντερές, την άνοδο Λουμούμπα στο Βελγικό Κονγκό, τον ερχομό του Αντρέα στην Ελλάδα, τον εσωτερικό διχασμό στην Ελλάδα και την εισβολή στην Κύπρο και ένα σωρό άλλες παγκοσμίων διαστάσεων γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν ακόμα και σήμερα την πορεία του πλανήτη. Για μια ακόμα φορά...το σενάριο θα αποτύχει.
Ντόναλντ Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στη σύνοδο της G7 για πρώτη φορά από τότε που ο δεύτερος ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο να τον χαρακτηρίζει «τον κατάλληλο άνθρωπο» για να ηγηθεί ενός Brexit.
«Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά», τόνισε ο Τραμπ αναφερόμενος στον Τζόνσον.
Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα συνάψει με τη Βρετανία μετά την αποχώρηση της από την ΕΕ «μια πολύ μεγάλη εμπορική συμφωνία, γρήγορα, πιο μεγάλη από όσες έχουν υπάρξει ποτέ».
Από την πλευρά του ο Τζόνσον επεσήμανε ότι οι δύο χώρες θα συνάψουν «μια φανταστική εμπορική συμφωνία, μόλις αρθούν τα εμπόδια».
«Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά, το λέω εδώ και καιρό», παρόλο που «αυτό δεν άρεσε στην προκάτοχό του …», υπογράμμισε ο Τραμπ.
Ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει «την εμπορική ειρήνη» αντί του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου και δεν τάσσεται υπέρ της επιβολής δασμών.
«Συγχαίρω τον πρόεδρο για τα όσα πετυχαίνει η αμερικανική οικονομία, είναι φανταστικό να το βλέπουμε», σημείωσε ο Τζόνσον.

«Η άποψή μας σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο είναι ότι τασσόμαστε περισσότερο υπέρ της εμπορικής ειρήνης, γενικά», εξήγησε. «Δεν μας αρέσουν οι δασμοί, γενικά».
Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι κανένας από τους ηγέτες της G7 δεν τον κατηγόρησε για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, παρά τις επικρίσεις που έχει διατυπώσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Όχι, αυτό που έχει κάνει η Κίνα είναι σκανδαλώδες», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ κοντά στη σύναψη «μιας μεγάλης» εμπορικής συμφωνίας με την Ιαπωνία, για την οποία οι δύο χώρες εργάζονται επί πέντε μήνες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,REUTERS,DPA

Δεν υπάρχουν σχόλια: