ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

«Πόλεμος» κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διπλωματική «γκάφα» Θεοχάρη με Ιταλία: «Παλινωδίες που στοιχίζουν» - «Στοχοποίηση»

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Γκάφα του Βάτραχου είναι.!! Όπως έχουμε πει εδώ και καιρό, οριοθέτηση με τη Ιταλία δεν πρόκειται να υπογραφεί, αν δεν προηγηθεί η δική τους με την Τυνησία.Οπότε, καμμία σχέση η όντως χοντρή παπαριά του Θεοχάρη, με ΑΟΖ και τα ρέστα. Άλλωστε ο....βάτραχος τον έβαλε σε αυτήν την θέση.!
Αντιπαράθεση κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ μετά τα πυρά της Ιταλίας για τη «λευκή λίστα» με τις χώρες που μπορούν να στέλνουν ταξιδιώτες στην Ελλάδα. Αποπομπή Θεοχάρη ζητεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Τι απαντά η κυβέρνηση.
Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα πυρά της Ιταλίας για τον κατάλογο με τις 29χώρες με τις οποίες ανοίγουν άμεσα τα σύνορα και τους χειρισμούς του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Σφοδρή αντιπαράθεση

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εκπροσώπου του Αλέξη Χαρίτση, ζήτησε την αποπομπή του κ. Θεοχάρη, τονίζοντας πως «μετά το πρωτοφανές φιάσκο της περασμένης εβδομάδας, όταν Υπουργός και Υφυπουργός Τουρισμού αλληλοκαρφώνονταν δημοσίως για την γκάφα με τις ζώνες επικινδυνότητας των νησιών και τις καθυστερήσεις  με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης συνεχίζει με σπασμένα τα φρένα να διασύρει τη χώρας μας και να υποβαθμίζει το τουριστικό μας προϊόν».
«Τη μία μέρα το Υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει κατάλογο με 29 χώρες για τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα και την αμέσως επόμενη αναρτά κατάλογο του ΥΠΕΞ με διαφορετικό περιεχόμενο, που περιλαμβάνει ακόμα και αεροδρόμια υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA). Ξεχνώντας φυσικά και στις δύο περιπτώσεις τις αρχικές του δεσμεύσεις για διαγνωστικά τεστ. Η αντιφατικότητα, η ασυνεννοησία και η αδυναμία συνεργασίας των υπουργείων προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στον ελληνικό τουρισμό. Επιπρόσθετα, όμως, προκαλεί ένταση και προβλήματα ακόμα και στις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με φιλικές χώρες», σημειώνει ο κ. Χαρίτσης και συνεχίζει: «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μετά από αυτό το μπάχαλο να στείλει τον κ. Θεοχάρη σπίτι του. Η κρίσιμη συγκυρία δεν συγχωρεί λάθη που βλάπτουν το διεθνές κύρος της χώρας μας, τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία».

Πέτσας: Η στοχοποίηση του υπουργού Τουρισμού δείχνει μιζέρια και μικρότητα

Απαντώντας, ο Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι «η Κυβέρνηση, με τη στήριξη όλων των Ελλήνων, αντιμετωπίζει ψύχραιμα και με επιτυχία μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη. Σε μια χρονιά που όλοι προεξοφλούσαν ότι θα ήταν χαμένη για τον τουρισμό, η Ελλάδα ξανανοίγει τις πύλες της στον κόσμο. Ανοίγουμε τη χώρα μας στους επισκέπτες με κανόνες, με αίσθημα φιλοξενίας και καλωσορίσματος».
«Η Κυβέρνηση ενωμένη, με όλους τους Υπουργούς προσηλωμένους στον κοινό στόχο, συνεχίζει με σύνεση και υπευθυνότητα την υλοποίηση του Σχεδίου της. Ενός δυναμικού Σχεδίου που προσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ελλάδα και στον κόσμο. Και με στόχο την μέγιστη ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες. Αντίθετα, όποτε κλήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει μια σοβαρή κατάσταση για τη χώρα, απέτυχε παταγωδώς. Σήμερα συνεχίζει να κάνει καταστροφικές συστάσεις. Το μόνο που θέλει είναι κλειστές επιχειρήσεις, κλειστά μαγαζιά, κλειστά σχολεία, κλειστά ξενοδοχεία. Θέλει δηλαδή τη χώρα σε μόνιμη καραντίνα και τους εργαζόμενους σε απελπισία».
«Υ.Γ. Η στοχοποίηση του Υπουργού Τουρισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα, μόνο μικρότητα και μιζέρια δείχνει. Και πέφτει στο κενό»καταλήγει ο κ.Πέτσας.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι παλινωδίες Θεοχάρη στοιχίζουν στη χώρα

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Κατανοούμε τη δύσκολη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται πως οι παλινωδίες του Υπουργού Τουρισμού, τον οποίο κάλυψε πλήρως, στοιχίζουν ανεπανόρθωτα στη χώρα, την οικονομία και τους εργαζόμενους σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ελπίζουμε την ερχόμενη Πέμπτη που ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το μεγαλεπήβολο σχέδιό του για τον τουρισμό με τον κ. Βρανάκη, όπως αφήνουν να διαρρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου, να μην έχει ξαφνικά ανειλημμένες υποχρεώσεις ο αρμόδιος υπουργός».

Τι είχε προηγηθεί

Μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον Χάρη Θεοχάρη με αφορμή το σχέδιο διαχωρισμού σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας περιοχών και νησιών της χώρας, ο υπουργός Τουρισμού προχώρησε και σε μια διπλωματική γκάφα, που απειλεί να τινάξει στον αέρα την εξωτερική πολιτική της χώρας και εθνικές συμφωνίες οι οποίες είναι μια «ανάσα» από την υπογραφή τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία», η επίσημη λίστα που ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού με τις 29 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται επίσημα αεροπορικές πτήσεις από τον Ιούλιο προκάλεσε την οργή των κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λουξεμβούργου, καθώς η διατύπωση του δελτίου Τύπου τις στιγματίζει ως επικίνδυνες λόγω κορωνοϊού.
Αντί το υπουργείο Τουρισμού να ονοματίσει τα αεροδρόμια από τα οποία η χώρα μας θα δέχεται απευθείας πτήσεις με προορισμό περιοχές της ελληνικής επικράτειας, ανέφερε κράτη, με συνέπεια όσα απουσιάζουν από τη λίστα να διασύρονται.
Όπως αναφέρει η «Εστία», αμέσως μετά την ανακοίνωση της λίστας με τις 29 χώρες στις οποίες η Ελλάδα απένειμε πιστοποιητικό καταλληλότητας, πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών. Τα προφορικά διαβήματα οργής πρέσβεων και υπουργών Εξωτερικών για τη γκάφα του υπουργείου Τουρισμού ήταν τόσα, ώστε το υπουργείο Εξωτερικών αναγκάστηκε να κατασιγάσει την οργή, ειδικά των Ιταλών που θεώρησαν την ενέργεια αυτή ως «χτύπημα κάτω από το τραπέζι».

Έντονη αντίδραση Ντι Μάιο - Επικοινωνία με Δένδια

Μάλιστα, ο Ιταλός υπουργός Λουίτζι Ντι Μάιο έκανε εξαιρετικά επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας. Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών «αδειάζει» το υπουργείο Τουρισμού, καθώς δεν κάνει αναφορά σε χώρες από τις οποίες θα πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις ούτε σε εθνικότητες, αλλά παραπέμπει τους ταξιδιώτες στον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλειας, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος για να εκδίδει λίστες επικινδυνότητας χωρών κορωνοϊού για αεροπορικά ταξίδια.
Γι' αυτό αργά χθες το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Ιταλίας Ντι Μάιο, για να λυθεί η παρέξηγηση και να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ιταλού ΥΠΕΞ για τις 9 Ιουνίου. Ο υπουργός Eξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο σημείωσε ότι «η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα, σε όποιον δεν την σέβεται».«Πιστεύουμε στην συνεργασία αλλά και στην αμοιβαιότητα. Με αυτό το πνεύμα θα πραγματοποιήσω τις τρεις αυτές επισκέψεις. Όταν πάω στην Αθήνα θα έχω μαζί μου όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να δείξω ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες», τόνισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο χώρες είχαν καταλήξει πριν από τη γκάφα Θεοχάρη σε μια συμφωνία με τρεις άξονες: Πρώτον, στην υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ, δεύτερον στην υπογραφή μιας πολιτικής δήλωσης που θα εγγυάται τη συνέχιση της πάγιας πρακτικής των Ιταλών αλιέων σε ελληνικά ύδατα και τρίτον στην κατάθεση μιας κοινής τροπολογίας της Αθήνας και της Ρώμης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στους κανονισμούς για την αλιεία και θα κάλυπτε τις ιταλικές ανησυχίες σε περίπτωση που η ελληνιή πλευρά προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων, όπως αναμένεται, στα 12 μίλια.
Τώρα όλα είναι στον αέρα, γιατί οι Ιταλοί δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η ανακοίνωση δεν εκδόθηκε για να τους προκαλέσει ζημία στην οικονομία. Η λίστα με τις χώρες στις οποίες το υπουργείο Τουρισμού απένειμε πιστοποιητικό καταλληλότητας για απευθείας πτήσεις είναι οι εξής: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Δεύτερη «γκάφα» Θεοχάρη

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως πρόκειται για τη δεύτερη γκάφα του Χάρη Θεοχάρη, που προσπαθεί να «μαζέψει» κυβέρνηση, μετά την έκδοση της λίστας επικινδυνότητας για τα νησιά του Αιγαίου, η οποία προκάλεσε τη γενική κατακραυγή και τη σύγκρουσή του με τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα.
Το πρόβλημα όμως αυτή τη φορά είναι ότι η γκάφα Θεοχάρη σε μια κρίσιμη εποχή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο και την ανακήρυξη της ΑΟΖ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: