ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν υπέγραψε την έναρξη του προγράμματος του TF-X – H Άγκυρα ετοιμάζει από τώρα το μέλλον της…

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Όσο θα πάρουνε F - 35, άλλο τόσο θα φτιάξουνε και μαχητικό οι Μογγόλοι. Αν και θα το θέλανε, γιατί θα τους είναι πολύ χρήσιμο, για τον μακροχρόνιο και αιματηρό εμφύλιο που θα ακολουθήσει σύντομα....Μόλις οι Αμερικάνοι διασφαλίσουν αυτά που θέλουν...3 κομμάτια  θα την κάνουν....Η Αμερική με 70 χρόνια εμπειρία σε κατασκευή κάθε είδους μαχητικών έχει ένα πρόγραμμα που το ονομάζει F35, αρχίζει να το σχεδιάζει από το 1992, έχουν περάσει 26 χρόνια με τρελά δισεκατομμύρια σε έρευνα και ανάπτυξη, το πρόγραμμα πήγε τόσο εκτός προϋπολογισμού που θέλανε να το ακυρώσουν.....και ο Ερντογάν  με 5-6 δις και 15 χρόνια θα έχει Στελθ σούπερκρούζ  χαχαχαχα .
Η Άγκυρα επισπεύδει τις διεργασίες για την παραγωγή του δικού της μαχητικού stealth που θα αντικαταστήσει στο μέλλον τα F-16 και θα αποτελέσει την «ραχοκοκαλιά» της τουρκικής Αεροπορίας.
Στόχος του τουρκικού προγράμματος είναι η παραγωγή του «Εθνικού Μαχητικού» να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το 2033.
Πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξουν εμπλοκές με το F-35. Άλλοι λένε ότι το F-35 είναι πολύ ακριβό και για την αγορά και για την συντήρησή του, όμως από την στιγμή που ακόμα ο Ν.Τραμπ δεν έχει υπογράψει τα σχετικά ν/σ του Κογκρέσου δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στο ζήτημα αυτό.
Με απόφαση που υπογράφεται από τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν καθορίζονται οι εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν όπου θα παραχθεί το λεγόμενο Εθνικό Αεροσκάφος, ή αλλιώς ΤF-X όπως και η κρατική βοήθεια που θα παρασχεθεί προ επίτευξη του μεγαλόπνοου για τα τουρκικά δεδομένα, σχεδίου.

Επί 15 έτη θα δοθούνε 5,6 δις $ στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αεροσκάφους που θα στηθούνε στην Άγκυρα. Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος στα 15 έτη, θα δοθεί ένα πρόσθετο ακόμη χρονικό διάστημα 7,5 ετών. Στις εγκαταστάσεις αυτές θα εργαστούνε 3.000 άτομα.
Με διάταγμα που βγήκε στην περίοδο Εκτάκτου Καταστάσεως το (OHAL) Ίδρυμα Ενδυνάμωσης Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπήχθη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής του ιδρύματος αυτού ορίστηκε ο ίδιος ο ΠτΔ.
Έτσι η διοίκηση του ιδρύματος που αποτελούνταν από εταίρους μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών, παραδόθηκε στον ΠτΔ. Ο Τούρκος πρόεδρος χτες έκανε ένα νέο βήμα στην κατεύθυνση των εργασιών για εθνικό αεροσκάφος και την σταδιακή απομάκρυνση των αεροσκαφών τύπου F-16, εταίρος στα οποία είναι και η  Τουρκική Βιομηχανία Αεροπλοϊίας και Διαστήματος (TUSAŞ/TAİ)
Ως στόχος ορίστηκαν η παραγωγή 12 εθνικών αεροσκαφών ανά έτος. Η παρεχόμενη κρατική στήριξη περιλαμβάνει επίσης εξαίρεση από ΦΠΑ, εξαίρεση από φόρους συνόρων, έκπτωση σε φόρους υπηρεσιών,  απόδοση χώρου για την επένδυση…. όπως αναφέρουν τα «Τουρκικά Νέα»και τα τουρκικά ΜΜΕ.
Η TUSAŞ, τον Απρίλιο του 2017 είχε υπογράψει με την ASELSAN συμφωνία συνεργασίας για την παραγωγή εθνικού αεροσκάφους. Σύμφωνα με το προσύμφωνο, προβλέπεται η ανάπτυξη για το αεροσκάφος, εθνικού ραντάρ, συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτροοπτικών συστημάτων.

Έτσι το πρωτότυπο που θα πετάξει το πριν το 2023 θα έχει ικανότητα supercruise και μέγιστη ταχύτητα που θα αγγίζει τα 2μαχ.
Έχει δοθεί βαρύτητα στην επίτευξη ευελιξίας ενώ το αεροσκάφος που θα κάνει εκτεταμένη χρήση συνθετικών υλικών θα είνα ιδικινητήριο.
Έτσι η κατασκευάστρια εταιρεία με αυτά ως δεδομένα ανακοίνωσε τα τεχνικά του χαρακτηριστικά που είναι τα κάτωθι:
Κινητήρες: 2 x ώσης 20.000 lb (όπως έχουμε αναφέρει σε άλλο άρθρο μας άγνωστος παραμένει πλέον ο τύπος τους)
Επιχειρησιακή οροφή: 55.000ft
Μέγιστη ταχύτητα: 2 Mach
Ακτίνα δράσης: 600 ν.μ.
Mήκος: 19 m (60 ft)
Εκπέτασμα πτερύγων: 12 m (39 ft)
Πτερυγική Επιφάνεια: 60 m ² (670 ft ² )
Αυτά τα χαρακτηριστικά κατατάσσουν το μαχητικό στην κατηγορία των EF-2000/Rafale με χαρακτηριστικά  stealth (όσο μπορούν να ενσωματωθούν αλλά σε κάθε περίπτωση όχι με βάση τα όσα ξέρουμε με το F-35) και ίσως κλέβει κάτι από την φιλοσοφία του ρωσικού μαχητικού 5ης γενιάς Su-57.
Την σχεδίαση του μαχητικού μαζί με την τούρκικη εταιρεία έχει αναλάβει και η βρετανική BAe Systems
To δε ραντάρ του αεροσκάφους είναι της  Aselsan τύπου AESA τεχνολογίας GaN.
Τέλος οι κινητήρες αν και είχε αποφασιστεί να είναι οι EJ-200 η γερμανική εμπλοκή έστρεψε την Τουρκία σε πιο πρόθυμους συνεργάτες όπως η Βρετανία.
H βρετανική Ρολς Ρόις υπέγραψε συμφωνία με τον τουρκικό αεροδιαστημικό όμιλο Καλέ Γκρουπ για την παραγωγή κινητήρων για τα τουρκικής κατσκευής μαχητικά αεροπλάνα τα περιβόητα TF-X τα οποία θα είναι και τεχνολογίας stealth
Η Ρολς Ρόις ανκοίνωσε ότι οι δύο εταιρίες θα δημιουργήσουν μια σύμπραξη που θα παράγει κινητήρες ειδικά για το εγχώρια σχεδιασμένο και κατασκευασμένο μαχητικό και φυσικά κατά αυτόν τον τρόπο η τεχνογνωσία θα περάσει σε τουρκικά χέρια.
Πάντως στην αρχή του 2018 εκφράστηκαν εντονότατοι προβληματισμοί αναφορικά με τη συμφωνία συνάφτηκε με την Τουρκία για την κατασκευή του υπερσύγχρονου μαχητικού TF-X από κύκλους της βρετανικής κυβέρνησης, γεγονός που φαίνεται πως είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των εξελίξεων.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η βρετανική πλευρά είναι προβληματισμένη από την προσπάθεια των Τούρκων να αποκτήσουν τεχνολογία της Rolls-Royce.
Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από την βρετανική εταιρεία να μοιραστεί ευαίσθητη τεχνογνωσία με την TR Motor, κατασκευαστή που ελέγχεται εμμέσως από το υπουργείο Άμυνας του Κατάρ και από έναν επιχειρηματία που έχει σχέσεις με τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
Όπως αναφέρουν οι FT, στελέχη της Rolls-Royce και μέλη της βρετανικής κυβέρνησης έχουν διαμηνύσει στην Άγκυρα πως δεν μπορούν να αποδεχτούν οιαδήποτε ρύθμιση που θα επιτρέπει στην TR Motor να ελέγχει και να διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα του προγράμματος.
«Η Rolls-Royce δεν θέλει ένας εν δυνάμει ανταγωνιστής να πάρει την πνευματική ιδιοκτησία και να την χρησιμοποιήσει για δικό του όφελος, εκτός του προγράμματος [TF-X]», δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης. «Υπάρχουν αυστηρές παράμετροι», προσέθεσε.
Εάν η διαπραγμάτευση τελικά «ναυαγήσει», η Rolls-Royce μπορεί να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το πρόγραμμα.
Στην πράξη, τυχόν αποχώρηση της RR θα έθετε εν αμφιβόλω και την συμμετοχή του έτερου βρετανικού κολοσσού, της BAE Systems, η οποία πέρυσι υπέγραψε σύμβαση ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών με την τουρκική Turkish Aerospace Industries ώστε να βοηθήσει στην σχεδίαση του μαχητικού.
Αυτό είναι η μια πτυχή του προβλήματος. Η πιο σημαντική είναι ότι Βρετανία και Τουρκία προχωρούν σε μια στρατηγική συμμαχία που θα έχει επιπτώσεις και στο Κυπριακό όπου εξαρχής το Ηνωμένο Βασίλειο έπαιρνε το μέρος των θέσεων της Άγκυρας.

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

ΚΩΣΤΑΣ-ΤΑΥΡΟΣ είπε...

https://diodotos-k-t.blogspot.com/2018/08/blog-post_7.html

Αν θέλεις φίλε Αετέ, επικοινώνησε με το ημέηλ του Διόδοτου
diodotos.k.t@gmail.com