ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΑΡΚΟΥΔΟΠΟΥΡΝΑΡΟ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ : Λόγω ημερών...και επειδή ακούω πολλές βλαχάρες να ομιλούν περί Gui....χωρίς να μπορούν να ξεχωρίσουν το κάθε ένα.
Τι γκι (Gui) μαρή βλαχάρα, Ου (Houx) ονομάζεται ! Σαν να βγάζεις selfie στέλνοντας φιλάκια.
- Καλέ αυτά τα ωραία πράσινα δένδρα με τους κόκκινους καρπούς, είναι γκι;
- Όχι κυρία μου, αρκουδοπούρναρα είναι!
Το φονικό βλέμμα της "προσβεβλημένης" μανδάμ με διαπέρασε σαν φωτόσπαθο των Jedi.
Αλλά άντε τώρα να εξηγείς και να απολογείσαι... Χαμένος κόπος.
Μια και το φερε η κουβέντα και πριν φάω καμιά άλλη τέτοια σπαθιά, ας γράψω κάποια πράγματα, λόγω των εορτών, γιατί δεν θα προλάβω και να θέλω να τα πω. Πως άλλωστε να μιλήσεις για ένα τέτοιο θέμα μετά από ένα "Άντε να χαθείς βρε γελοίε που κάνεις και πλάκα" ;
Κατ’ αρχήν το Γκι (Gui) του Γκιός τω Γκι κλπ, που ελληνικά φέρει την ονομασία Ιξός, είναι ένα φυτό-παράσιτο με σαρκώδη φύλλα και μικρούς διαφανείς (!!!!) όχι κόκκινους, στρόγγυλους καρπούς. Παρασιτεί κυρίως πάνω σε έλατα, πεύκα και βελανιδιές. Αν κάνετε καμμια βόλτα στα βουνά της Μακεδονίας να πάρετε φρέσκο αέρα ή να μαζέψετε κάστανα ή να κόψετε παράνομα ξύλα για το τζάκι ίσως το συναντήσετε.

Το δε Ου (Houx), ελληνικά Ίλεξ, και με τη λαϊκή ονομασία Αρκουδοπούρναρο ή Λιόπουρνο, είναι αειθαλές δένδρο με καταπράσινα φύλλα και κόκκινους στρογγυλούς καρπούς. Το Πήλιο είναι γεμάτο από μικρά δεντράκια έως τεράστια δένδρα αυτοφυή μέσα στο δάσος, αλλά και καλλιεργημένα τα συναντάς σε αυλές.

Τα δυο αυτά φυτά στην κεντροευρωπαϊκή παράδοση έχουν συνδεθεί με τα Χριστούγεννα. Από μιμητισμό (Oh my God), μάλλον, η συνήθεια αυτή έφτασε και στην Ελλάδα, μόνο όμως για το αρκουδοπούρναρο.Βέβαια με τέτοιο όνομα δεν μπορούσε να κάνει καριέρα (mon Dieu), γι’ αυτό και οι πωλητές του (που ούτε αντιστασιακοί υπήρξαν ούτε προφανώς είχαν κάνει φαίνεται Χριστούγεννα στα Παρίσια) το ονόμασαν Γκι.
Σκέτο Γκι ακούς μαρή Χάιδω;;. Το Γκι Λαρός είναι άλλο, μάρκα σωβρακοφανέλλας σαν αυτήν που αγόρασες στον Μήτρο να μην κρυώνει όταν βουσκά τα πρόβατα και να κοιτά τις μετοχές από το κινητό πάνω στο βράχο με την γκλίτσα αγκαλιά. Ναι καλά θυμάσαι τότε το '99 που δεν ξέρανε τι να κάνουμε τα λεφτά τους και τα παίζανε στο Χρηματιστήριο.
Ούτε φυσικά η κολονακιώτικη σαλονάτη γαλλική ονομασία του Houx που με ελληνογαλλική προφορά θα προφέρεται Ου ή από μη γαλλομαθείς - αλλά γνώστες το λατινικού αλφάβητου απο την καθημερινή συμμετοχή τους στα διάφορα cyber sex chats (wow ) του διαδικτύου- θα διαβάζεται .. Χουξ, θα μπορούσε επίσης να κάνει καριέρα. Άσε που το "Ου" παραπέμπει σε ένδοξο ελληνικό κοινοβουλευτικό παρελθόν και ξυπνά ωραίες θύμισες. "Δεν θέλω Ου" και έκτοτε ουδείς του απέστειλε Χριστουγεννιάτικο κάλαθο με οινοπνευματώδη και σοκολοτάκια διακοσμημένο με Ου.
Μετά από όλα αυτά τα διδακτικά, νομίζω πως επιτέλους ήλθε η ώρα να δώσουμε πίσω στο αρκουδοπούρναρο την περηφάνια του!
Ζητήστε το λοιπόν αύριο, αγαπημένοι μου φίλοι, από τον μελαψό μικροπωλητή της λαϊκής αγοράς που ακούει στο όνομα " ρε κουμπάρε" και κατά το πολιτικώς ορθό "Ρομά" και που πριν έχει ξεπατώσει μια πλαγιά ολόκληρη για να το φέρει στο "μαϊμού" zvarovski βάζο σας με το όνομά του "αρκουδοπούρναρο" ή ακόμη και με το γαλλικό του όνομα. «Θέλω Ου», πείτε «θέλω Ου!».
Καλού κακού όμως τις πρώτες φορές κάντε το από μακριά ώστε να προλάβετε να τρέξετε αν σας πάρει ο πιθανόν μη γαλλομαθής (άλλου είδους "γαλλικά" γνωρίζει και πιθανόν να σας απαντήσει ομοιοτρόπως, άλλα όχι σε πανεπιστημιακό επίπεδο) μικροπωλητής στο κυνήγι αφού παρανοήσει τις καλές σας προσθέσεις και χωρίς ουσιαστικό λόγο προσβληθεί.
Στην φωτο το αρκουδοπούρναρο, λιόπουρνο ή ου. Γκι πάντως δεν είναι μικρά μου αιλουροειδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: